Коронавирус (COVID-19)

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Site sto ste na lekarsktva snabdete se.

Kina, Indija, Filipini a naskoro i evropskite drzavi ke prestanat da izvezuvaat.

C

CoolIris

Гостин
zboris gluposti i probuvas da ja izvrtis tezata kako ti odgovara. u prviot post kaza deka demek maski ne pomagale, a prvara tocka e na who e:

If you are healthy, you only need to wear a mask if you are taking care of a person with suspected 2019-nCoV infection.

MASKI POMAGAAT za da se namali rizikot ako si u kontakt so bolni. u mkd NE TESTIRAAT taka da site bi gi tretiral ko bolni.

sosema druga rabota e za nedostatokot na maski i kolektivna odgovrnost. toa krivi gi politicarite, filipce i ostala bagra sto ne nabavile so vreme. ti slobodno ne nosi ako sakas da se solidiziras so tie sto ne nabavile na vreme ama ako veke imas ili mozes da nabavis pametno e da si nosis.
Леле колку си упорен човече со ова тестирањето.
Постојат протоколи, правила и прописи пропишани од страна на WHO, во сите земји во светот, кој, кога и зошто треба да се тестира.

Маските помагаат да се спречи ширењето на вирусот. Секој еден кој што е болен, кашла, кива, треба да носи маска. Кај здрави лица НЕ СЕ НЕОПХОДНИ, бидејќи со самото носење на маската, ти си принуден повеќе пати да си го чепкаш лицето, се со цел да си ја поправиш маската и да ти биде поудобно, а на тој начин се зголемува ризикот да дојдеш во допир со слузокожите и да се заразиш.

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
За приватниот сектор, сепак, ова со платеното отсуство на еден родител е само ПРЕПОРАКА.

Прегледај го приврзокот 237408
А како треба да пишува?
-Стрикна извршна наредба за ослободување од работни обврски на вработениот кој има дете под 10 години, во спротивно кој нема да ја почитува НАРЕДБАТА ќе биде стрелан на плоштад!
Глеј не ослободи вработен од работа ќе видиш што ќе те снајде и тебе и фирмата, неписмени северџански газди треба да пробаратаат со правнава терминологија.
Министерство за здравство не е мвр или арм да дава извршни наредби, нити пак може на приватни фирми да им издава наредби, може само да препорача а за не придржување кон препораките следуваат санкции. Тоест да си добиеш наредба да си ја платиш казната за не почитување на препораката.
Препорака издадена од официална државна институција не е отворена за толкување као -Абе они само ми препорачаа мое е дали ќе применам или не хе хе хе .

Annik Honoré

In Floyd I trust!
Член од
29 септември 2014
Мислења
538
Поени од реакции
1.484
Што симптоми имаш ти? Си патувала некаде претходно? Имаш причина за да бидеш загрижена? Си била со некој во контакт кој што патувал или е болен од вирусот? Дали матичната ти направи крвна слика?
Не сум патувала, ама ко забегана и јас заборавив дека пред една недела се изгушкав со екс колега, кој се врати од Франција.

Симптоми нос затнат, грлото боли, кашлица сува, и така благо отежнато дишење.

Е сеа јас си имам мака со дишењето, ама ова почна вчера наеднаш, се раскивав едно добро 5-6 пати коа станав, и од тогаш ми е вака.

Никаква крвна слика ништо, само антибиотик даде.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
А како треба да пишува?
-Стрикна извршна наредба за ослободување од работни обврски на вработениот кој има дете под 10 години, во спротивно кој нема да ја почитува НАРЕДБАТА ќе биде стрелан на плоштад!
Глеј не ослободи вработен од работа ќе видиш што ќе те снајде и тебе и фирмата, неписмени северџански газди треба да пробаратаат со правнава терминологија.
Министерство за здравство не е мвр или арм да дава извршни наредби, нити пак може на приватни фирми да им издава наредби, може само да препорача а за не придржување кон препораките следуваат санкции.
Препорака издадена од официална државна институција не е отворена за толкување као -Абе они само ми препорачаа мое е дали ќе применам или не хе хе хе .
Не, ама треба да пишува ЈАСНО, без простор приватниот сектор да си го толкува поинаку од јавниот.
Зошто инаку за јавниот би пишале дека СЕ ЗАДОЛЖУВААТ, а за приватиот сектор СЕ ПРЕПОРАЧУВА?
Која е поентата од различна формулација? Сакаш да ми кажеш дека задолжение и препорака е исто?

C

CoolIris

Гостин
Не сум патувала, ама ко забегана и јас заборавив дека пред една недела се изгушкав со екс колега, кој се врати од Франција.

Симптоми нос затнат, грлото боли, кашлица сува, и така благо отежнато дишење.

Е сеа јас си имам мака со дишењето, ама ова почна вчера наеднаш, се раскивав едно добро 5-6 пати коа станав, и од тогаш ми е вака.

Никаква крвна слика ништо, само антибиотик даде.
Јас мислам дека треба да се јавиш на телефонските броеви кои што се наведени. Таму пишува секој еден кој што ќе почувствува симптоми на сува кашлица, тешко дишење, температура, да се јави, па понатаму ќе му кажат што и како треба. Не мора да значи дека имаш корона вирус, ќе ти постават неколку прашања, ќе ти кажат што и како треба да правиш.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Леле колку си упорен човече со ова тестирањето.
Постојат протоколи, правила и прописи пропишани од страна на WHO, во сите земји во светот, кој, кога и зошто треба да се тестира.

Маските помагаат да се спречи ширењето на вирусот. Секој еден кој што е болен, кашла, кива, треба да носи маска. Кај здрави лица НЕ СЕ НЕОПХОДНИ, бидејќи со самото носење на маската, ти си принуден повеќе пати да си го чепкаш лицето, се со цел да си ја поправиш маската и да ти биде поудобно, а на тој начин се зголемува ризикот да дојдеш во допир со слузокожите и да се заразиш.
normalno deka sum uporen koga ocigledno poima nemaat so pravat i se molat da gi preskoke krizata. eve ti sto pisuvaat vo USA, isto e i vo UK za ne testiranje na vreme.

https:www.nytimes.com/2020/03/10/us/coronavirus-testing-delays.amp.html

toa so maskite ti e dobro. slobodno ne nosi ako mislis deka si bezbedna

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.691
http://zdravstvo.gov.mk/vo-narednite-denovi-se-prekinuva-vospitno-obrazovniot-proces-i-nastava-a-za-eden-roditel-do-10-godishna-vozrast-na-decata-kje-se-dozvoli-otsustvo-od-rabota-koe-kje-bide-celosno-plateno-vo-javnite-i-pr/

Дури расправате и шпекулирате што и какви мерки, еве официјално соопштение од Министерство ако не сте ја гледале прес-конференцијата.

Родители на деца до 10 се ослободени со платено отсуство, за хронично болни и бремени се препорачува до јавни, државни инситуции и до приватни компании да ги ослободат од работа.

Значи првото е наредба, второто е препорака, колку ќе се почитува второво е прашање, а баш овие хронично болните и постарите се најризичната категорија.

Ако веќе треба да се најде мана на мерките, треба изрично со наредба сите 60+ да се ослободат од работа задолжително, не со препорака.
Второво не треба да е препорака туку наредба.Се работи за бремени жени и хронично болни кои се стварно ранлива категорија.Се знае кај нас препораките како завршуваат.

Член од
6 август 2011
Мислења
682
Поени од реакции
1.065
Не, ама треба да пишува ЈАСНО, без простор приватниот сектор да си го толкува поинаку од јавниот.
Зошто инаку за јавниот би пишале дека СЕ ЗАДОЛЖУВААТ, а за приватиот СЕ ПРЕПОРАЧУВА? Која е поентата од различна формулација?
Затоа што јавниот е под управа на државата, приватниот е приватен не може тебе некој правно да те задолжи ( мислам дека треба да пишува им се наложува не задолжуваат ) пошто нив налого/наредбо давец им е владата државата.

B

Beginner

Гостин
Видете во Србија и споредете со нас значи ние имаме 200-300 луѓе за кои се ЗНАЕ дека биле во директен контакт со директорката но сепак не им се правело тестови чекало да им се појават симптоми (иако се јавуват дури после 5 дена). Според @CoolIris логиката не правеле тестови за да не снемало на оние кои "стварно им требат" а на овие што се во домашна изолација и имале контакт со директорката на нив не им треба стварно нели? И како после да не го пцуеш Филипче и сеисто ми е верувам и на другите што го критикуваат дали бил вмро,сдсм,дуи.. гној си е гној.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

C

CoolIris

Гостин
normalno deka sum uporen koga ocigledno poima nemaat so pravat i se molat da gi preskoke krizata. eve ti sto pisuvaat vo USA, isto e i vo UK za ne testiranje na vreme.

https:www.nytimes.com/2020/03/10/us/coronavirus-testing-delays.amp.html

toa so maskite ti e dobro. slobodno ne nosi ako mislis deka si bezbedna
Видете во Србија и споредете со нас значи ние имаме 200-300 луѓе за кои се ЗНАЕ дека биле во директен контакт со директорката но сепак не им се правело тестови чекало да им се појават симптоми (иако се јавуват дури после 5 дена). Според @CoolIris логиката не правеле тестови за да не снемало на оние кои "стварно им требат" а на овие што се во домашна изолација и имале контакт со директорката на нив не им треба стварно нели? И како после да не го пцуеш Филипче и сеисто ми е верувам и на другите што го критикуваат дали бил вмро,сдсм,дуи.. гној си е гној.

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk
Според мене постојат доктори и стручњаци кои се занимаваат со тоа, половина од својот живот го потрошиле за да бидат добри во тоа што го работат. Врз основа на симптомите на пациентот и епидемиолошката анкета, постојат ниско ризични, средно ризични и високо ризични пациенти. За било каков тест да направиш постојат ИНДИКАЦИИ, ако пациентот ги исполнува условите за да биде тестиран, ќе биде тестиран.

И сега сакате да ми кажете вие дека сите 300 луѓе што биле во контакт некаков со женава, а потоа и самите тие со уште 300 други треба да бидат тестирани? Знаете ли тоа каков ланец на ширење на зараза потегнува? Сите ќе се испозаразиме така.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Затоа што јавниот е под управа на државата, приватниот е приватен не може тебе некој правно да те задолжи ( мислам дека треба да пишува им се наложува не задолжуваат ) пошто нив налого/наредбо давец им е владата државата.
Не може Влада да го задолжи или да му наложи нешто правниот сектор? :pos:
Тогаш да престанат да плаќаат даноци, да им ги скратат одморите на вработените и тн.
Хелоу, нема ама никаква смисла ова што го пишуваш. Ако е нешто задолжително, не треба да го класифицираат како ПРЕПОРАКА.

Да не се разбереме погрешно. Јас сум за ова да е задолжително. Само не ми се допаѓа начинот на кои не ги дообјаснија работите и со тоа оставија простор за слободно толкување. Државата ќе им го плати отсуството како боледување на луѓево ли? За штетите на малите бизниси не ни сакам да почнам да пишувам, тоа е друга тема и спаѓа во „колатерална штета“.

Kajgana Shop

На врв Bottom