Коронавирус (COVID-19)

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
Пишав сношти во Дежурна ординација бидејќи имав проблеми со крајникот. ( мм понеделникот доби позитивен резултат ).Вчера се јавив на доктор, со моменталната слика што ја имав имав зелено светло да посетам клиника, бидејќи ме болеа и ушите и крајниците при голтање. Ама беше веќе касно да одам и реков ајде денес.
Вчера цел ден бев со температура од 37,3 - 37,7 , она најлошата што ти го дроби организмот. Пред спиење ми се качи на 38,3 , направив гаргара, се напив витамин ц и си легнав, му реков на мм пред спиење да ме провери ако имам повисока тт да ме разбуди да се напијам парацетамол. Среќа не кренав, спиев 12 саати рамно и сабајлево станав и се осеќав многу подобра, немав толку голема болка во грлото и температурата ми беше 36,9 . Арно ама со оваа слика не се квалификувам за посета на доктор. Сега грлото не ми е толку проблем како вчера, немам толку голема болка, температура 37,2 , ама се осеќам ко камион да ме поминал. Секој дел од телото ме боли, посебно нозете, се осеќам поспана ама најфрустрирачки ми е што не можам да заспијам. Ме заморува и кога гледам тв, осеќам дека ми се спие ама како да не ми дава телото да заспијам. Немам болки во гради, немам кашлица, само болка во грло и оваа изнемоштеност.
Пошо мм има позитивен тест препорака е јас да не се тестирам туку да претпоставам дека сум заболена. Тој помина многу лесно, имаше само недостаток на мирис/вкус и изнемоштеност два три дена, температура мислам 37,3 најмногу. Земам вит. ц, д и цинк, пијам течности и супи, некоја препорака за овој глуп замор или барем нешто да ми помогне да заспијам?
И шо има врска сега твоето со корона, оти мм ли е позитивен??
Имаш ангина, среќна си ако имаш само толку тт, се додека не ти заздравеат целосно крајниците, ќе се осеќеш така, заморено. Бактеријата е сеуште присутна, повремено навлегува во телото или испушта токсини во крвта, поради тоа тт ќе имаш со големи осцилации, од никаква до можна треска и над 39. Обавезно антибиотици и млака течна храна, аналгин или кафетин колд, или нешто слично. Треба барем 4-5 дена терапија.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.018
Поени од реакции
12.687
И шо има врска сега твоето со корона, оти мм ли е позитивен??
Имаш ангина, среќна си ако имаш само толку тт, се додека не ти заздравеат целосно крајниците, ќе се осеќеш така, заморено. Бактеријата е сеуште присутна, повремено навлегува во телото или испушта токсини во крвта, поради тоа тт ќе имаш со големи осцилации, од никаква до можна треска и над 39. Обавезно антибиотици и млака течна храна, аналгин или кафетин колд, или нешто слично. Треба барем 4-5 дена терапија.
Јас знам дека имам ангина, и моја претпоставка е дека короната или сум ја поминала асимптоматски или ангината е последица на короната. Би била многу изненадена доколку јас сум негативна со оглед на тоа дека сме дома цело време двајцата, а ако одиме некаде, одиме заедно. Да имав толку јак имунитет да не се заразам со короната немаше гнојна ангина да ме фати сигурно. Нели цело време се труби за секундарни бактериски инфекции од короната? Не сум мед. лице, не знам, затоа прашувам. Во секој случај нарачав и тест па ќе видиме. Со оваа состојба не сум кандидат за прием кај доктор, а антибиотик сама не си земам.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.724
Поени од реакции
13.462
А бе се утепа матичната контролирајќи ме.Се јавува сестрата еднаш неделно (дали имам температура) и тоа е.Пијте витамини ова она.А јас што кашлам 10дена и осеќам дека имам нешто на груди (одговор:тоа ти се пост коронашки последици)

А бе на син ми ке го терам да бега од оваа држава само ради овакви работи.Тотално неодговорни
Да сум на твое место, уште утре би ја сменил по брза постапка.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.565
Поени од реакции
2.779
Да сум на твое место, уште утре би ја сменил по брза постапка.
Веруј ми трета е што ја мењам за 20 години.Ама џабе изгледа повеќето (кај мене во Чаир,Топанско) со исклучок на некој професионални овие се изгледа само за рецепт и боловање и некој упат чат пат али дека сега нема термини и тоа не го прават.Јеби га што сакаш идеш кај докторка да те прегледа она маската под нос :)

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.565
Поени од реакции
2.779
Евентуално да пробаш по некој друг критериум да ги бираш докторите?
Па знаеш како си викаш во себе ајде нека е блиску ке се најде за секој случај (некој рецепт или брз преглед знаеш да не запалиш кола сега наваму натаму али јеби га и тоа во некој случаи не се исплаќа)

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.450
Поени од реакции
35.148
Знам... Само јадам бурек, и мојата матична докторка е избрана по истиот тој критериум. :unsure:

Штета е пошто матичен доктор е важен барем колку и специјалист - пошто матичниот би требало да придонесе да не дојде работата до специјалисти. Не секогаш, ама некогаш навремени совети и упати можат да го спречат проблемот пред да ескалира (до потреба од операции и специјалисти).

Член од
19 ноември 2018
Мислења
178
Поени од реакции
204
Дали тој што прелегал ковид да кажеме пред 1,2,3 месеци мора да прима вакцина? Нема ли да има нус појави?

Член од
4 ноември 2017
Мислења
270
Поени од реакции
190
@Protokol за тебе зборуваш или некој од твоите? Ако е за тебе доколку сакаш рано ќе е за вакцина, пошто приоритет ќе имаат оние над 65,хронично болни медицински лица, во домови што се, после тоа наставници итн и последно останатите (освен ако не спаѓаш на некои од овие групи) ...
А за овие да поминет знајме колку време треба за да дојдат останатите..

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Правев тест за антитела денеска, 2 месеци откако се сметам по ИЈЗ за излечен.
IgG = 3.3
IgM = 1.1
Ги пратив на матичната, со оглед на тоа колку е ажурна ќе ми врати после нова година и ќе ве известам дали е доволно ова :D

Член од
16 декември 2020
Мислења
8
Поени од реакции
3
После кој ден/денови од појавата на првите симптоми треба да се направи крвна слика и РТГ ?

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.426
Поени од реакции
10.351
После кој ден/денови од појавата на првите симптоми треба да се направи крвна слика и РТГ ?
Јас направив ртг и лабораторија веднаш кога почнав да кревам температура.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.709
Поени од реакции
37.691
... по правило, ако е воопшто има некое правило кај овој се уште „непознат“ вирус, се прават такви испитување од 3ти до 5ти ден од појава на првите симптоми!
Правев тест за антитела денеска, 2 месеци откако се сметам по ИЈЗ за излечен.
IgG = 3.3
IgM = 1.1
IgM = 1.1
... антитела IgM која се создава во акутна (почетна) фаза на инфекцијата, вредности:
IgM < 0,9 се сметаа за негативни,
IgM од 0,9 до 1,1 се сметаа за двосмислени
IgM > 1,1 се сметаа за позитивни

IgG = 3.3
... антитела IgG која се создава на крајна фаза на инфекцијата, заздравување.
IgG <1,3 се сметаа за негативни
IgG од 1,3 до 1,5 се сметаа за двосмислени
IgG > 1,5 се сметаат за позитивни

... затоа што антителата IgM = 1.1, а треба да биде под 1.1, тој интервал иако мал интервал од 0,9 до 1,1 значи дека вирусот за нијанса не можеме да кажеме дека ти е целосно „победен“ се уште имаш мала активна инфекција, но создадена заштитна антитела IgG што ти е над > 1,5 кај тебе е 3.3. укажува на заздравување и содадена антитела од почетна акутна инфекција.
...укажуваш за два месеци после што се сметаш излечен, a а сепак IgM не е под 1.1

Последно уредено:
Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
... по правило, ако е воопшто има некое правило кај овој се уште „непознат“ вирус, се прават такви испитување од 3ти до 5ти ден од појава на првите симптоми!

IgM = 1.1
... антитела IgM која се создава во акутна (почетна) фаза на инфекцијата, вредности:
IgM < 0,9 се сметаа за негативни,
IgM од 0,9 до 1,1 се сметаа за двосмислени
IgM > 1,1 се сметаа за позитивни

IgG = 3.3
... антитела IgG која се создава на крајна фаза на инфекцијата, заздравување.
IgG <1,3 се сметаа за негативни
IgG од 1,3 до 1,5 се сметаа за двосмислени
IgG > 1,5 се сметаат за позитивни

... затоа што антителата IgM = 1.1, а треба да биде под 1.1, тој интервал иако мал интервал од 0,9 до 1,1 значи дека вирусот за нијанса не можеме да кажеме дека ти е целосно „победен“ се уште имаш мала активна инфекција, но создадена заштитна антитела IgG што ти е над > 1,5 кај тебе е 3.3. укажува на заздравување и содадена антитела од почетна акутна инфекција.
...укажуваш за два месеци после што се сметаш излечен, a а сепак IgM не е под 1.1
Според матичната IgG e малку ама не ги знае референтните вредности, според иден инфектолог е доста добро.
За IgM познавам луѓе што еден месец по позитивен тест имаат IgM од 2 до 3.
Инаку чуствувам дека не ми е исто како пред инфекцијата и затоа отидов да испитам антитела и крвна слика која е супер. Лето да беше ќе фатев спорт ко нов веќе ќе бев. Сега од инфекцијата наваму качив 6-7 кг.
Инаку IgM е 1.09 точно на резултатот така да двосмислено е. Пишува дека ако е над 1 треба да се направи ПЦР тест за да се потврди ама не планирам.

Kajgana Shop

На врв Bottom