Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.440
Поени од реакции
9.179
Ситуацијата налага да се брза, не знам што не е јасно. Да го иаме луксузот да чекаме океј, ама ем луѓе умираат ем на помладите им проаѓаат годините. Вакцините се корисни за колективното добро, бидејки придобивките се неколку кратно поголеми од штетата. Вирусот е со мала смртност и вакцините се високо ефикасни, значи нема потреба од 100 процентна вакцинација на населението.
Инаку ќе ве фатеа за уши сите и ќе ве вакцинираа ко пилиња. Правото на индивидуален избор ќе го имаш ако живееш индивидуално, во планина.
Океј Адолф. Вакцинирај се и директива Солун на шопинг. Пази да не пропуштиш нешто.
 
Член од
2 септември 2013
Мислења
255
Поени од реакции
237
Вака така македонија ја помина и шведска и сите други држави, стекнавме имунитет без да трошиме на вакцини а уште поубава идеа ќе биде да ги донираме тие вакцини кога ќе ни пристигнат. Најопмтимистички дух го пишувам постот бидејќи дознавам дека нема семејство што не познавам а да не прележал.. испаднавме прави патриоти еднаш сплотени помогнавме на државата...
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
17.999
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.195
Поени од реакции
21.347
Ubo pisa teneke, tek so post-covid slucaevi ke imame navaka povekje rabota. Za srekja i tie slucaevi ne se mnozina ama sepak ne se za podcenuvanje koga i mladi i zdravi stradaat od niv.
Автоматски споено мислење:

Novosti:

- Ne sekoja vakcina uspeva. Farmacevstkiot gigant Merck objavi deka ne uspea da napravi vakcina protiv korona.
- Curevac od Tübingen planira vo prv kvartal 2021 da ja zavrsi faza 3 i so Bayer ima vekje partner za proizvodstvo. Ova na start bese najnadezna vakcina no sopstvenikot lani tesko zabole i vo bolnica se borese za zivot i so toa se uspori procesot. Dosegasnite studii se mnogu nadezni, se raboti isto taka za mRNA vakcina.
- vakcinata od moderna deluva i protiv mutaciite od Anglija i Juzna Afrika. Biontech proslata nedela objavi deka nivnata deluva isto protiv mutacijata od Anglija.
 
Последно уредено:
C

CoolIris

Гостин
Па токму антивакцерите се најгласни не само тука, ами и на другите теми низ форумов. Што се не прочитав на темава. Аутизам, неплодност, мутации, влијание на днк, генетски модифицирани луѓе!

"Injecting RNA into a person doesn't do anything to the DNA of a human cell," says Prof Jeffrey Almond of Oxford University.

Теории на заговор! Ајде да видиме еве Србија и Израел дали ќе исчезнат од картата на светот.

Не знам дали знаете, ама тврдењата за тоа дека вакцините предизвикуваат аутизам се прилично застарени. Не постои научен доказ за тоа дека вакцините предизвикуваат аутизам.
На докторот кој што го тврдел тоа, одземена му е лиценца!

И се повеќе студии покажуваат дека аутизмот се развива ин утеро (во матката), значи пред бебето да биде родено и пред да има примено било какви вакцини.

За стерилитетот - тврдењата ви се засноваат на читање се и сешто, ама проблемот е што не сте доволно стручни за да го разберете тоа. Затоа треба консултација со лекар. И еве јас прогуглав некои студии и всушност скапирав дека чоекот што го изјавил тоа, веќе 12 години не работел во Фајзер. Нејсе, да раскажам што прочитав. Имено, постои значителна сличност помеѓу спајк протеинот на сарс - ков - 2 и протеинот синцитин - 1, кој е неопходен за развој на здрава човечка плацента, па оттука вкрстеното препознавање од антитела помеѓу двата протеини се јавува како резултат на преклопување на пет аминокиселини помеѓу нив, што доведува до неплодност.

Е сега, аccording to Gheorghe, a maternal fetal medicine specialist, the chances of having an amino acid overlap like this is very high due to the hundreds of thousands of proteins in a person’s body. To get the same five amino acids in a row is statistically probable given the large number of proteins in the human body unlikely. That small overlap is not enough to cause immunogenicity,” he said. “If five amino acids were enough to cause a cross reaction, a person would have a very high number of cross-reactions to very diverse proteins.”

For any type of cross-reaction, a person would need an extensive matching sequence of much more than five amino acids, he said.
To provide perspective, there are matching sets of five amino acids found in many other known proteins in the human body, Martin said. For example, hemoglobin — the protein in red blood cells that carries oxygen — shares six amino acids with the COVID-19 spike protein. Collagen — the most abundant protein in a person’s body, which supports bones, skin, muscles, tendons, and ligaments — also has an amino acid overlap with the COVID-19 spike protein.
If antibodies to COVID-19 was causing fertility issues, women who have had the COVID-19 illness would not be able to get pregnant after their illness.

На крај краева, ако планираш во скоро време да останеш бремена, не се вакцинирај. Вакцините ќе бидат првенствено индицирани за здравствени работници, па полиција и војска, па потоа веројатно доаѓаат на ред постари лица и лица со коморбидитети. И консултирајте се со лекар, а не со изјави со сомнителна позадина на интернет.

Друго, што се однесува до природен имунитет (после прележана ковид 19 инфекција) VS вакцинација, можеби сте во право, можеби природниот имунитет е далеку подобар, но напревете споредба кога е во прашање бенефитот и ризикот! Значи, ризикот да кажеме за некој човек да има некоја потешка форма на Ковид19 од ризикот од несакани ефекти од вакцината е далеку поголем!

Разбирам дека сте загрижени, ама зошто не ја погледнете реалноста со други очи. Децении наназад децата се вакцинирале, па не постојат никакви студии кои укажуваат на сериозно нарушување на здравјето. Напротив искоренети се многу болести!

Мене навистина не ми е јасно зошто акцентот се става на вакцините на пример, кога секојдневно во амбуланта се боцкаме со инекции. Ако некој нешто сакал да ни направи, да не чипира, секојдневно има прилика за тоа да биде дискретно, а не на тапет пред очите на билионскиот аудиториум.

За временскиот период за кој што беше создадена вакцината, нема да дискутирам, имам пишувано претходно.

За крај, не наметнувам свое мислење, туку оспорувам небулози. Ако вие мислите дека не треба да се вакцинирате, не се вакцинирајте.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.767
Поени од реакции
17.482
Океј Адолф. Вакцинирај се и директива Солун на шопинг. Пази да не пропуштиш нешто.
Скраја да е, ако верував дека некој дека ме труе со вакцина немаше за еден Солун да се шитнам. Ќе идев до крај макар и у планина да живеам, а не да плачам зашто ме уценуваат со вакцина. Ќе имате можност за неколу месеци да просведочите како Евреите ќе си се вратат во нормала а ние ќе се ебаваме со маски и рестрикции. Брзо ќе сватите колку сте биле глупи со муабетите за страшните нусефекти и кој пат бил ,,правилниот''.
Инаку да напоменам, не сум за тоа било кој со сила да се вакцинира.ќ за конкретниов вирус. Ама муабетиве што ги ширите се уби боже. Немало емпириски докази... дека сигурно си се утепал од научни студии читање ти претходно.
 
Член од
8 февруари 2020
Мислења
4.887
Поени од реакции
7.267
Најголемиот парадокс е да чекаш со месеци решение за да почнеш да живееш цивилизирано и кога решението е на дофат на рака да почнеш да го оспоруваш.
Чекањето решение од истите тие кои ја преувеличија реалната состојба, кои ја злоупотребија за своја лична корист, кои наметнаа мерки од чии последици уште повеќе се наруши здравјето на луѓето и ќе има идни негативни ефекти во цел свет, секако е многу реално и логично.

Досегашново живеење како што може да се види, на мал број им смета, па зашто пишувате дека демек сега не живееме цивилизирано. Врз основа на кои информации/прогнози се надевате дека ќе сме се врателе на претходниот начин на живеење, кога од тие истите, најавено беше дека нема назад, а и како што гледаме продолжуваат со исти активности . :toe:

Во оние со автомати коцкарниците има по 30тина, политичарите може да се групираат, можеа да се прават избори и кампањи, можат во автобуси да се гужва народ, по фабриките, канцеларии еден до друг да работат, по кафани да седат без маски, ама дома ако ти дојдат гости казна 2000 евра.
Ова се дебилни работи и сами имате кажано, ама не заборавајте уште на почетокот, вие дадовте поддршка на системот, не знам што сега спомнувате пеколи, нецивилизирано живеење...

Така да секој над 50 години може да има само позитивни придобивки од вакцинација спрема заразување од Корона.
Наброј кои позитивни придобивки се очекуваат ... тие луѓе нема веќе да се разболуваат (колку од нив), или нема да имаат последици доколку се разболат (колку од нив), или па помалку ќе умираат од претходно (колку од нив) ???

Види, со последните информации и тие што се вакцинирани можат да пренесат вирус,
Многу корисна, а и ефикасна вакцинава. Ем преносител, ем пак можеш да го фатиш Бетмен. :aplauz:

Ако вакцинираните се преносители, тогаш мора секој што е вакциниран во изолација да седи бар 7 дена. Посебно да внимаваат на домашните да не им пренесат.

Веројатноста да се преживее е поголема од 99.95% ама било многу опасно :confused:
 

Staufer

Вардар - Егеј - Пирин: Македонија!
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.195
Поени од реакции
21.347
Bafra, koja e smislata na vakcina? Da dobies imunitet i da ne zabolis. Prenesuvanjeto e drug aspekt, ako ne se prenesuva toa e bonus, ako se prenesuva sepak, toa e neubo ama ne menuva nisto vo toa deka si zastiten. I sto povekje se zastiteno to pomalce e bitno dali prenesuvas ili ne.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
17.999
Наброј кои позитивни придобивки се очекуваат ... тие луѓе нема веќе да се разболуваат (колку од нив), или нема да имаат последици доколку се разболат (колку од нив), или па помалку ќе умираат од претходно (колку од нив) ???
Сите вакцини во моментов, дури и Кинеските имаа 100% заштита од тешко заболување од Ковид-19. Прашањето е само која вакцина дава 100% заштита од поболување.

Фајзер/Бионтек 5% можат да се заразат со Ковид-19, но никој нема да заврши со тешки последици.

Така да придобивките кај популацијата над 50 години, кај која смртноста е 5% е многу голема. Кај тие што ќе ја прележат остануваат трајни последици. Една третина од тие што биле во болница, повторно се враќаат во болница по неколку месеци, од нив една осмина умира. Прашањето е колку од луѓето ќе имаат квалитетен живот и колку од нив ќе умрат во период од една две години, затоа што очигледно е дека Корнава создава гадни последици.

Во Македонија еве има 20 годишник кој ја помина короната на нога што се вели, сега еве има висок притисок и почна да пие терапија како за пенизонер.
 
Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.440
Поени од реакции
9.179
Скраја да е, ако верував дека некој дека ме труе со вакцина немаше за еден Солун да се шитнам. Ќе идев до крај макар и у планина да живеам, а не да плачам зашто ме уценуваат со вакцина. Ќе имате можност за неколу месеци да просведочите како Евреите ќе си се вратат во нормала а ние ќе се ебаваме со маски и рестрикции. Брзо ќе сватите колку сте биле глупи со муабетите за страшните нусефекти и кој пат бил ,,правилниот''.
Инаку да напоменам, не сум за тоа било кој со сила да се вакцинира.ќ за конкретниов вирус. Ама муабетиве што ги ширите се уби боже. Немало емпириски докази... дека сигурно си се утепал од научни студии читање ти претходно.
А кој тоа ти вели дека некој те труе со вакцина? Или секој што не размислува како тебе веднаш е антиваксер и од планина е слезен?
Ако се осеќаш толку слободен и ако чувствуваш дека одземена ти е слободата (за што така силно се противеше во прво време кога беа воведени карантините) тогаш земи протестирај пред влада или прави нешто друго за да не се ебаваш со маски и рестрикции.

И не никаде не ти реков дека си бил глуп со муабет, тоа ти го оставам тебе и на сличните на тебе кои ради лична исфрустрираност зошто нешто им е одземено од лагодноста на секојдневието ете вака лесно делат етикети на форум кој е глуп, кој е од планина, кој е антиваксер и слично. Океј, кај тебе и не е толку страшно пошо не си завршил медицина али кога ќе прочитам медицинско лице да ти пропагира вакцинирање на тепка оти така некој му кажал ми иди да си пукам во колено.

Но не е за чудо, штанцање на дипломи имаш насекаде и образованието ни е до таму до каде што ни е (универзитетите ни се рангирани на најдолно можно скалило во светско ниво), така да не ми е ни чудно како луѓето земаат дипломи во денешно време, а уште помалку е чудношто не размислуваат со своја глава.

А ти лично, пробај да не закасниш и прв да се вакцинираш.

Хинт:
- пак ќе треба да носиш маска
- пак ќе треба да почитуваш дистанца
- ако се вакцинираш на твои 30 здрав прав само за да ти шета газето му го земаш редот на некој стар, хронично болен, луѓе во ризик...

Али не, побрзај, види резервирај отсега ако може. Венко само што не ги донел во државава... еве за брзо ќе биде и се' ќе помине како еден лош сон.

п.с. не сме сите начитани као тебе и толку елоквентни за да се расфрламе со квалификации, сепак.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.767
Поени од реакции
17.482
А кој тоа ти вели дека некој те труе со вакцина? Или секој што не размислува како тебе веднаш е антиваксер и од планина е слезен?
Ако се осеќаш толку слободен и ако чувствуваш дека одземена ти е слободата (за што така силно се противеше во прво време кога беа воведени карантините) тогаш земи протестирај пред влада или прави нешто друго за да не се ебаваш со маски и рестрикции.

И не никаде не ти реков дека си бил глуп со муабет, тоа ти го оставам тебе и на сличните на тебе кои ради лична исфрустрираност зошто нешто им е одземено од лагодноста на секојдневието ете вака лесно делат етикети на форум кој е глуп, кој е од планина, кој е антиваксер и слично. Океј, кај тебе и не е толку страшно пошо не си завршил медицина али кога ќе прочитам медицинско лице да ти пропагира вакцинирање на тепка оти така некој му кажал ми иди да си пукам во колено.

Но не е за чудо, штанцање на дипломи имаш насекаде и образованието ни е до таму до каде што ни е (универзитетите ни се рангирани на најдолно можно скалило во светско ниво), така да не ми е ни чудно како луѓето земаат дипломи во денешно време, а уште помалку е чудношто не размислуваат со своја глава.

А ти лично, пробај да не закасниш и прв да се вакцинираш.

Хинт:
- пак ќе треба да носиш маска
- пак ќе треба да почитуваш дистанца
- ако се вакцинираш на твои 30 здрав прав само за да ти шета газето му го земаш редот на некој стар, хронично болен, луѓе во ризик...

Али не, побрзај, види резервирај отсега ако може. Венко само што не ги донел во државава... еве за брзо ќе биде и се' ќе помине како еден лош сон.

п.с. не сме сите начитани као тебе и толку елоквентни за да се расфрламе со квалификации, сепак.
Се противев на мерките зашто сметам дека беше погрешна стратегија. Мило ќе ми беше да бев грешка и мојата слобода да беше жртвувана за општото добро, ама беше жртвувана за џабе.
Ама ова што го збориш со вакцините е сосема различен муабет. Едно е да коментираш политика и рестрикции, друго е да правиш муабет за генетика на вируси и вакцини без да имаш допирна точка со таа наука. Не ми е јасно како може да споредиш нусефекти од вакцина и вирусот кога имаш очигледни бројки кој го покажуваат спротивното.
Автоматски споено мислење:

- Илузорно е како слеп за стап со 100% сигурност да се гледа према безбедноста во вакцината.
- Дали треба да се имунизира населението.....ДА, тоа е единствен спас од овој пекол.
- Дали има многу нерешени во однос на вакцината......ДА, нова технологија, нов вирус итн.......многу равенки стојат нерешени......времето ќе покаже и ќе даде резултат на нерешените.
Ова се факти, кој секој нормален човек ќе ги прифати такви какви што се.....но во немање избор за понатамошен нормален тек во живеењето.......друго решение сем имунизација, во моментот нема.
Ова е правото мислење. Никој не би земал било каков лек без потреба. Ја нејкам ни парацетамол да пијам а не па вакцина. Ама ситуацијата е таква ко што е моментално и вакцинација е едини излез.
 
Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.440
Поени од реакции
9.179
Се противев на мерките зашто сметам дека беше погрешна стратегија. Мило ќе ми беше да бев грешка и мојата слобода да беше жртвувана за општото добро, ама беше жртвувана за џабе.
Ама ова што го збориш со вакцините е сосема различен муабет. Едно е да коментираш политика и рестрикции, друго е да правиш муабет за генетика на вируси и вакцини без да имаш допирна точка со таа наука. Не ми е јасно како може да споредиш нусефекти од вакцина и вирусот кога имаш очигледни бројки кој го покажуваат спротивното.
Точно Диме, не треба да правиш муабет за генетика на вируси и вакцини без да имаш допирна точка со таа наука оти се доведуваш во ситуација соговорниците на кои им реплицираш да ги наречиш глупи, слезени од планина, антиваксери и слични бисери кои ги истреси погоре.

Очигледните бројќи ќе ти ги оставам во иднина тебе да ги толкуваш, пошто како што и сам потенцира доста си начитан. :)

п.с. не бери гајле и да се вакцинираш ПАК ќе седиш во изолација.

п.п.с. не знам како така начитана господа како тебе и слични на тебе не можи да сфати дека животот (без разлика дали со или без вакцини) после ова никогаш нема да биде ист и никогаш нема да се вратиш на истото до вчера што беше.
 
Член од
17 август 2011
Мислења
9.767
Поени од реакции
17.482
Точно Диме, не треба да правиш муабет за генетика на вируси и вакцини без да имаш допирна точка со таа наука оти се доведуваш во ситуација соговорниците на кои им реплицираш да ги наречиш глупи, слезени од планина, антиваксери и слични бисери кои ги истреси погоре.

Очигледните бројќи ќе ти ги оставам во иднина тебе да ги толкуваш, пошто како што и сам потенцира доста си начитан. :)

п.с. не бери гајле и да се вакцинираш ПАК ќе седиш во изолација.

п.п.с. не знам како така начитана господа како тебе и слични на тебе не можи да сфати дека животот (без разлика дали со или без вакцини) после ова никогаш нема да биде ист и никогаш нема да се вратиш на истото до вчера што беше.
Зашто не би се вратил никогаш, ако не е тајна :D? И да во моментот кога ќе се вакцинираат постарите 90 посто од срањава ќе бидат укинати.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.186
Поени од реакции
17.999
Точно Диме, не треба да правиш муабет за генетика на вируси и вакцини без да имаш допирна точка со таа наука оти се доведуваш во ситуација соговорниците на кои им реплицираш да ги наречиш глупи, слезени од планина, антиваксери и слични бисери кои ги истреси погоре.

Очигледните бројќи ќе ти ги оставам во иднина тебе да ги толкуваш, пошто како што и сам потенцира доста си начитан. :)

п.с. не бери гајле и да се вакцинираш ПАК ќе седиш во изолација.

п.п.с. не знам како така начитана господа како тебе и слични на тебе не можи да сфати дека животот (без разлика дали со или без вакцини) после ова никогаш нема да биде ист и никогаш нема да се вратиш на истото до вчера што беше.
Абе ние лани летото скроз се опуштивме, ти зборуваш ако се вакцинираме или прележиме. Еве сега во моментов намалија бројкиве, готово луѓево баталија маски. Во декември 1 на 10 луѓе немаше маска во продавница/бензиска/затворен објект. Сега во моментов пола не носат маски.

И не ми е јасно што толку се запна за вакциниве, нема да биди задолжителна во Македонија. Ако си во Германија/Франција/Австралија/Англија најверојатно ќе биди и ќе ја примиш 100%.

Овде очекувам дека со врски ќе се даваат и преку ред, така да и тие што ќе сакаат да се вакцинираат нема да ја добијат.
 
Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
2.440
Поени од реакции
9.179
Зашто не би се вратил никогаш, ако не е тајна :D? И да во моментот кога ќе се вакцинираат постарите 90 посто од срањава ќе бидат укинати.
1. Никогаш нема да се вакцинираат толкав процент од старите колку што очекуваш.
2.Потенцирај ми која е таа работа што толку многу ти фали, а ти е укината со рестрикциите? Што толку многу очекуваш да се смени?
3. Еден куп имаш понапредни земји од нашата, кои први ќе се вакцинираат, кои први одат напред кон борба со вирусот. Мислиш ти дека откако еднаш пукна тиквата со короната ќе остани само на ова? Сериозно?
Нема во иднина да има некоја друга корона, други рестрикции, други фашистички методи на затворање по дома и гледање со 0 луѓе? Немој да ми кажиш дека си до толку наивен димче, пошто не си. Барем мислам дека не си, иако некако си ми запнат да го докажеш спротивното.

Само моментално така ти одговара, што побрзо да се вакцинираш за да не те дрмаат рестрикциите како што тоа ти го направија изминатата година. :)

Но, погоди што, не само тебе, на цел свет. Сите чувствуваат последици.
Се надевам ќе одговориш кои се тие работи кои толку многу ти посметаа и ти се одземени за одвај да ја чекаш вакцината?

И да во моментот кога ќе се вакцинираат постарите 90 посто од срањава ќе бидат укинати.
Нека постои цитатов тука, за да има нашто да се насмееме по неколку месеци. ;)

Абе ние лани летото скроз се опуштивме, ти зборуваш ако се вакцинираме или прележиме. Еве сега во моментов намалија бројкиве, готово луѓево баталија маски. Во декември 1 на 10 луѓе немаше маска во продавница/бензиска/затворен објект. Сега во моментов пола не носат маски.

И не ми е јасно што толку се запна за вакциниве, нема да биди задолжителна во Македонија. Ако си во Германија/Франција/Австралија/Англија најверојатно ќе биди и ќе ја примиш 100%.
Владата ти ги враќа на работа административците, ти организира попис и воопшто никогаш не спроведе до крај мерки како што треба (да не споредувам православни со муслимански празници пошто веднаш некој навреден ќе се најде) и ти очекуваш народот да не е опуштен? Да почитува нешто? Додека Филипче се слика по планини со Заев и компанија или додека вози чопери на сред пандемија, додека луѓе изгинаа по болници од хронични заболувања, па побогу 6 месеци не можеше да одиш едно обично ехо да ти направат, камо за друга дијагностика.
Не е крив народот што е опуштен. Тоа е последица на менталитет.
А ако менталитетот не е добар, власта (било која) треба да превземи мерки за да се спречи пиздарија од поширок размер.
Јас можам да се обложам и со тебе и со било кој тука дека ако утре се набават милион и пол тестови и се направат сите за неколку дена ќе испадни дека добри 70% сме или асимптоматични или веќе имаме прележано.

п.с. за вакцините НИКАДЕ не се побунив да не се ставаат или дека се штетни по здравјето - тоа твоите соговорници од темата извртуваат зборови на други членови. Јас само им потенцирав дека со голема леснотија ги нарекуваат другите антиваксери, неинформирани и слично, а и тие сами не знаат баш многу. Всушност тука им е болката и така започна дискусијата околу вакцините.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom