Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.180
Поени од реакции
3.428
Не знам од каде ја најде бројката 254.
Во однос на ланскиот јуни сега има 320 повеќе починати, во однос на петгодишниот просек за јуни бројот на починати е 305 повеќе.
Можеби гледаме различни извори и различни податоци?

А на циклусите не им верувам. Нема тука никакво правило на циклуси. Зимските месеци секогаш имаат поголема смртност, са плашам дека твоите очекувања не ќе се исполнат.
Гледаш нешто, а не разбираш и влегуваш во конфронтација за тоа нешто што не го разбираш.

Кога се прави ваква анализа обично се зема просекот, не правеме пресметка на продажба на патлиџани па да викаме сега ни се зголемила продажбата спрема лани, кога има население и кое зависи од виша сила колку ќе умрат и колку ќе се родат најубаво е да се земе просекот, а потоа да се види дали имало слична тква година па да се извлечат заклучоци, спрема лани биле 320, а спрема друга 200 и која година да ја земеме за репер?

Во врска со циклусите објаснував пред еден месец, не се смета јануари 2020г со јуни 2020г, туку јануари 2020г го сметаме со јануари 2019г, 2018г,2017г............
и што беше причината јануари 2020г да има 250 помалку умрени спрема јануари 2019г или ако видеме јануари 2017г имало 900 повеќе од оваа година 2020г, а на крајот од годината 2019г е за 130 полоша од 2017г,
е тука доваѓаме до тие циклуси, 2017г јануари месец го земал данокот за цела година, останатите месеци се под просекот или малку над него,
сега имаме подпросечни месеци од септември 2019г, па се до мај 2020г, тоа ти е скоро цела година на супер месеци, ама природата вика дека годишно умираат 20 илијади и нешто и сега ќе започне серија на надпросечни месеци, за да се наполни таа 20 илјадарка.

Коинциденција е само што има корона па гледаме колку умреле, онака к.рот ќе не болеше дали умреле 300 повеќе од лани или не.

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.069
Се работи за MERS.

Од 2012 кога се појавува на Блискиот Исток до 2019, има 2494 заразени, 858 мртви. Се појавува во 27 земји.

MERS има 34% смртност, затоа и не се прошири толку многу како SARS Covid-2. Не знам зошто паѓаш на г'з од вакви глупости, кога си медицинско лице.

Впрочем не е само во фокус, Бил Гејтс зборува неколку пати за можна епидемија од Корона вирус.

Германците имаат спремен протокол за можна епидемија од Корона уште од 2012. Во неа се спремаат за милион жртви, затоа и Германциве се толку спремни.
Ти очигледно имаш перде пред очите.
Читаш википедија и демек научи нешто.Постојано е истиот настап со години уназад. Се чекал моментот изгледа за да се спроведе пандемијата наголемо.
New coronavirus WHO urges vigilance
Monday, January 19th, 2015, 2:57 pm
After another infection with the dangerous new coronavirus became known in Great Britain, the World Health Organization (WHO) has called for vigilance.
The current case is another indication that the virus could be transmitted from person to person, the WHO said on Saturday evening in Geneva.

Such a direct infection has not yet been proven, but caution is advised. Healthcare facilities in all states should test patients with severe respiratory illnesses and unusual symptoms for the new coronavirus (NCoV). The virus is related to the Sars pathogen that terrified the world ten years ago. At that time, the WHO registered around 8,000 cases, around 800 people died of Sars.

So far, twelve infections with the NCoV have been reported worldwide, mainly in countries in the Middle East. Five of the patients died. It was the third case in the UK. The sick person belongs to a family in which there were previously two cases of infection. The disease progression is relatively mild among those affected, and there was no danger to life.

dpa
Coronacare

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.458
Поени од реакции
18.456
Ти очигледно имаш перде пред очите.
Читаш википедија и демек научи нешто.Постојано е истиот настап со години уназад. Се чекал моментот изгледа за да се спроведе пандемијата наголемо.
New coronavirus WHO urges vigilance
Monday, January 19th, 2015, 2:57 pm
After another infection with the dangerous new coronavirus became known in Great Britain, the World Health Organization (WHO) has called for vigilance.
The current case is another indication that the virus could be transmitted from person to person, the WHO said on Saturday evening in Geneva.

Such a direct infection has not yet been proven, but caution is advised. Healthcare facilities in all states should test patients with severe respiratory illnesses and unusual symptoms for the new coronavirus (NCoV). The virus is related to the Sars pathogen that terrified the world ten years ago. At that time, the WHO registered around 8,000 cases, around 800 people died of Sars.

So far, twelve infections with the NCoV have been reported worldwide, mainly in countries in the Middle East. Five of the patients died. It was the third case in the UK. The sick person belongs to a family in which there were previously two cases of infection. The disease progression is relatively mild among those affected, and there was no danger to life.

dpa
Coronacare
И шо кажа поразлично од тоа што го напишав?

Ти можи да си веруваш во што сакаш, ама тоа е твој проблем.

D

Deleted member 12196

Гостин
Гледаш нешто, а не разбираш и влегуваш во конфронтација за тоа нешто што не го разбираш.

Кога се прави ваква анализа обично се зема просекот, не правеме пресметка на продажба на патлиџани па да викаме сега ни се зголемила продажбата спрема лани, кога има население и кое зависи од виша сила колку ќе умрат и колку ќе се родат најубаво е да се земе просекот, а потоа да се види дали имало слична тква година па да се извлечат заклучоци, спрема лани биле 320, а спрема друга 200 и која година да ја земеме за репер?

Во врска со циклусите објаснував пред еден месец, не се смета јануари 2020г со јуни 2020г, туку јануари 2020г го сметаме со јануари 2019г, 2018г,2017г............
и што беше причината јануари 2020г да има 250 помалку умрени спрема јануари 2019г или ако видеме јануари 2017г имало 900 повеќе од оваа година 2020г, а на крајот од годината 2019г е за 130 полоша од 2017г,
е тука доваѓаме до тие циклуси, 2017г јануари месец го земал данокот за цела година, останатите месеци се под просекот или малку над него,
сега имаме подпросечни месеци од септември 2019г, па се до мај 2020г, тоа ти е скоро цела година на супер месеци, ама природата вика дека годишно умираат 20 илијади и нешто и сега ќе започне серија на надпросечни месеци, за да се наполни таа 20 илјадарка.

Коинциденција е само што има корона па гледаме колку умреле, онака к.рот ќе не болеше дали умреле 300 повеќе од лани или не.
Можеш да продаваш патлиџани на некоја тезга, ама ти влегуваш во конфронтација а ништо не разбираш. Си се фатил за некакви циклуси кои всушност не постојат...
Ти правам споредба со просекот, ама ти не гледаш и се повикуваш на просекот...
По просекот јануари е со најголем морталитет, јуни е со најмал. Се согласуваш или???
Дури и ако гледаме за секоја година посебно, зимските месеци (јануари, декември) се со најголем морталитет, летните (јуни, јули, август) со најмал.
Годинава јануари е со 1774, јуни со 1831 починати. Јануари е со 85% во однос на петгодишниот просек (за јануари), јуни е со 120%.
Не е коинциденција со короната. Зголемениот морталитет е директно поврзан со неа. 300 починати повеќе не се мала бројка.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.368
Поени од реакции
7.720
Секој пред законот ОДГОВАРА. Типката пробувала да организира протест за време на пандемија, дошле и ја уапсиле. Кога кажала дека е трудна и дека има ултрасаунд закажано откако и ставиле лисици и виделе дека нема некоја друга опасност ја ослободиле и и го презакажале прегледот. Сепак ја прибрале vo станица и си заработила пријава исто како секоја друга будала што не ги почитува законите. Овие 4 недели над 11 милјони долари во казни се испишани.
Не знам само како успеваш состојбата во Австралија (а и Нов Зеланд) каде што дефакто веќе реално имате полициска држава, да ја оправдуваш и да кажуваш басни. Вашите полицајци се дури поретардирани од нашите. Вашите трудна жена за некаков пост ја апсат, нашите тинејџер што го шетал кучето.

Hon Tony Abbott AC, Former Prime Minister of Australia :
“For me, the recent 75th anniversary of the end of World War Two prompted this reflection: that generation: ready to risk life to preserve freedom;
this generation: ready to risk freedom to preserve life. Yet we don’t think of our parents and our grandparents as too brave, do we; I wonder what judgment history will pass on us?”

Си се фатил за некакви циклуси кои всушност не постојат.
Не постоеле циклуси :confused: . Социјалистичко перење мозок. :tapp:
Ако не постојат циклуси, тогаш треба се да е рамномерно,линеарно :несвест:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.675
Поени од реакции
25.063
Не знам само како успеваш состојбата во Австралија (а и Нов Зеланд) каде што дефакто веќе реално имате полициска држава, да ја оправдуваш и да кажуваш басни. Вашите полицајци се дури поретардирани од нашите. Вашите трудна жена за некаков пост ја апсат, нашите тинејџер што го шетал кучето.

Hon Tony Abbott AC, Former Prime Minister of Australia :
“For me, the recent 75th anniversary of the end of World War Two prompted this reflection: that generation: ready to risk life to preserve freedom;
this generation: ready to risk freedom to preserve life. Yet we don’t think of our parents and our grandparents as too brave, do we; I wonder what judgment history will pass on us?”

ja apsat zatoa sto probuva da organizira protest za vreme na pandemija. zakonski toa e nedozvoleno vo ovoj moment. najnebitno dali ti veruvas vo covid ili ne, ako zakonot e prekrsen jas ocekuvam policijata da reagira.

ps. da vo momentot ovde e proglaseno STATE OF EMERGENCY policijata ima pogolema mok od voobicaeno i apsolutno treba da dejstvuva ako ima potreba. ima mnogu sto ne se zadovolni od merkite ama gi pocituvaat instituciite i mislam deka toa e praviot nacin. so politicarite ke se razbereme na izbori.

Последно уредено:
D

Deleted member 12196

Гостин
Изгледа дека не разбираш што значи зборот циклус. Мозокот не ти е испран, ама треба малку да се погтрудиш.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
11.747
Во Америка, само 6% од сите наброени корона жртви како главна причина е наведена корона.

Table 3 shows the types of health conditions and contributing causes mentioned in conjunction with deaths involving coronavirus disease 2019 (COVID-19). For 6% of the deaths, COVID-19 was the only cause mentioned.

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.016
Во Италија (како најпогодена во ЕУ) графиконот за смртност споредбено со други години.....не е убав. Грипчето не коси вака......факт. Така да без многу опуштање, сега е лето...изгледа е ослабен вирусов периодов, се намалува и бројот на хоспитализирани.....што е добро.
Есен иде, сите речиси постојано ќе бидеме во затворен простор....ќе се испомеша ковидот со други вирози, грипови и останато....смрди на лошо, дај боже да не биде така.
ciminelli22aprilfig1.png

*edit
На сите ни е дојдено преку глава од ковидов, и јас самиот на моменти помислувам на некакви теории во кој што не сакам да верувам (за што отпосле си давам самокритика)......но брзо се рестартирам и се враќам во реалноста дека заразава е за жал тука и не е обичен грип.

Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Во Америка, само 6% од сите наброени корона жртви како главна причина е наведена корона.

Table 3 shows the types of health conditions and contributing causes mentioned in conjunction with deaths involving coronavirus disease 2019 (COVID-19). For 6% of the deaths, COVID-19 was the only cause mentioned.
Единствена. Да беше "...main cause..." ќе беше главна. Разликата не е само семантичка.

Ако некој го интересира која е разликата од практичен аспект, направете график кој ќе ја претставува смтрноста во период од една година во чекори од 1 недела. Земете база да ви биде 2019 и направете споредба за 2020. Од 12-та до 31-ва недела ви е периодот од интерес.

Хинт: Има значаен пораст на починати.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594

Браво за Русија.
Рано е за браво. Нека завршат прво 3-та фаза.

Between June 18 and Aug 3, 2020, we enrolled 76 participants to the two studies (38 in each study). In each study, nine volunteers received rAd26-S in phase 1, nine received rAd5-S in phase 1, and 20 received rAd26-S and rAd5-S in phase 2

Marquess

Ербап
Член од
20 јули 2009
Мислења
6.223
Поени од реакции
13.119
Сеа од септември пак се најавува поснопица.
Ќе се појача вирусов,има по улици да умираме.
Среќа во несреќа го имаме кмет вилипче и само он ако успее колку толку да не спаси.
Имам инфо ќе ја применел стоење на една нога методата,многу била ефикасна во држави со прост народ како нашиов.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.408
Поени од реакции
10.338
Сеа од септември пак се најавува поснопица.
Ќе се појача вирусов,има по улици да умираме.
Среќа во несреќа го имаме кмет вилипче и само он ако успее колку толку да не спаси.
Имам инфо ќе ја применел стоење на една нога методата,многу била ефикасна во држави со прост народ како нашиов.

Sent from my SM-G975U using Tapatalk
Какво умирање по улици, па имаме нови 16 монтажни болници, па новата што ја направија до инфективна клиника..спремени се залихи на санитетски заштитен материјал...абе ич да не се секираш, најдобриот министер за здравство( дамуе*амплемето)добро се справува со ситуацијата.:confused:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.374
Поени од реакции
23.182
Рано е за браво. Нека завршат прво 3-та фаза.
Податоци од 3та фаза се очекува да имаме во мај 2021. Во секој случај добро е да се знае дека првите резултати покажуваат дека не станува збор за неквалитетен продукт фрлен колку за некаква си PR победа.

Kajgana Shop

На врв Bottom