- Член од
- 3 мај 2019
- Мислења
- 19.330
- Поени од реакции
- 10.201
Tolku dozdovi, veter,...zarem na ovoj virus ne mu preci nisto!?
Nitu sonce, nitu sneg!?
Nitu sonce, nitu sneg!?
Направен е така "совршен" што ништо не му смета и никој крајот не може да му го најде.....Tolku dozdovi, veter,...zarem na ovoj virus ne mu preci nisto!?
Nitu sonce, nitu sneg!?
Да те прашам, дали ти се согласуваш со твојот колега стоматолог, @gigovit, дека маските го предизвикуваат синдромот Ковид-19, а вирусот има маргинална улога?Доктор сум по дентална медицина и не сум соодветен да коментирам на ситуацијата со која се справуваме ама ете така чисто се произнесев.
еве во Белград полицијата фрли солзавец, кој знае, може ли солзавецот да го убие коронавирусотНаправен е така "совршен" што ништо не му смета и никој крајот не може да му го најде.....
Очекувано беше да се повлече природно со летните температури а во прилог на тоа да оди и фактот што истите две епизоди малата на МЕРС која траеше кратко 2012 година и онаа од 2003-2004 на САРС која исто се појави во ВУхан случајно или не...траеја 3 до 3 ипол месеци. Се работи за вирус кој припаѓа во групата бета коронавируси и причинител на САРС, МЕРС и сега оваа нова состојба. Штом не се повлекува (вирулентноста му е опадната тоа е факт), можеме да збориме за многу теории итн...Tolku dozdovi, veter,...zarem na ovoj virus ne mu preci nisto!?
Nitu sonce, nitu sneg!?
Не маските од наша страна стоматолошка дејност не штитат нас а и пациентите. Во оваа ситуација иако во состојба на пандемија стоматолошката континуирана работа треба да си продолжи како што се работеше и пред прогласувањето на пандемијата. Ние сме заштитени и пред ова и сега како лекари. Тоа е за маските и нашата работа.Да те прашам, дали ти се согласуваш со твојот колега стоматолог, @gigovit, дека маските го предизвикуваат синдромот Ковид-19, а вирусот има маргинална улога?
Еден ден штелува,наредни два - не.Јас па мислев бројки штелуваат пред избори
У Београд, стање напето, али под контрола.еве во Белград полицијата фрли солзавец, кој знае, може ли солзавецот да го убие коронавирусот
Искрено што мислам? Дека во време на вака раширена пандемија дружење во групи воопшто не треба да има.Што мислеше искрено, дека луѓето ќе прекинат да се дружат а притоа ќе продолжат да трошат пари по кафичи?
На кафичите требаше да мислите кога јавно ги сатананизираше цел народ како извор на заразата во државата, никој не е будала да седи сега. Ја искачам секој ден низ мало, ама не сум седнал у кафич до сега. Дури и да сакам, никој од моите пријатели не сака да седне.
Не сфаќам од каде ова дека ако не се повлекува дека е намалена вирулентноста? Што е вирулентност? До сега имаше некои вакви изјави ама подоцна се демантирани од СЗО па и од министерствата за здравство на некои земји дека напротив вирусот е по вирулентен (наводно мутиран) а дека смртноста и сериозноста на симптомите е иста или слична. Па така ми нема логика во тоа дека ако не се повлекува вирулентноста е во пад+Штом не се повлекува (вирулентноста му е опадната тоа е факт), можеме да збориме за многу теории итн...
Вирулентноста на вирусот во светот веќе е намалена тоа е факт. Терминот вирулетност е различен поим од поимите индекс на контагиозност и од патогеност односно способност да предизвика заболување. Вирулетностста на некој вирус е голема кога тој вирус причинува односно предизвикува големи оштетувања во организмот често препратени со смрт. Од почетокот на пандемијата развивањето на тешки случаи беше 5% сега веќе е намален процентот на 1-2% во поголемиот број држави кои влегуваат во онаа терминална тешка фаза. Во прилог оди и се почестите случаи на т.н. асимтоматски случаи или оние кои развиаат едвај видлива клиничка слика т.е. развиваат симптоми па се категоризираат како заболени. Во тој контекст е прилигот на намалената вирулетност на вирусот coronaviridae предизвикувач на САРС-КОВ-2.Не сфаќам од каде ова дека ако не се повлекува дека е намалена вирулентноста? Што е вирулентност? До сега имаше некои вакви изјави ама подоцна се демантирани од СЗО па и од министерствата за здравство на некои земји дека напротив вирусот е по вирулентен (наводно мутиран) а дека смртноста и сериозноста на симптомите е иста или слична. Па така ми нема логика во тоа дека ако не се повлекува вирулентноста е во пад+
Ова не е точно!. Штом не се повлекува (вирулентноста му е опадната тоа е факт), можеме да збориме за многу теории итн...