Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
А вака по ваше, ние немаме право да си дојдиме дома и да се видиме со нашите фамилии ? Зошто ?! Затоа што некој нема два грама памет да почитува основни мерки...јас и да си дојдам ќе почитувам мерки исто како и тука кај што сум, навика е тоа, навика која за жал во Македонија ја нема.
Ако препрочиташ уште еднаш ќе сфатиш на кого целев со постот. :)

Член од
12 март 2009
Мислења
20.180
Поени од реакции
16.312
А вака по ваше, ние немаме право да си дојдиме дома и да се видиме со нашите фамилии ? Зошто ?! Затоа што некој нема два грама памет да почитува основни мерки...јас и да си дојдам ќе почитувам мерки исто како и тука кај што сум, навика е тоа, навика која за жал во Македонија ја нема.
џабе нашите граници се отвараат ако други држави удрат блок... еве сега Хрватска заострува на граници со БиХ и СРБ... едино ако унгарија пушта, ако не како ?? Орелски крилја ???

Член од
31 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
128
Импресионира фактот колку брзо и драстично се менуваат работите. Власт пред заминување укинува тестови, непостоечки мерки, цели кон колективен имунитет. Зошто паролата им е од старт јасна дека кур ги боли за рајата. Уште кога ќе видам ботови од двете партии како ги подржуваат се прашувам за која плата ги worship-уваат и кои работни места. 20 000 на животен стандард каде ебени лимони се само 200 денари кило, wow! Зошто бе не се отселив со време...зошто. :)

Последно уредено:

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
964
Поени од реакции
1.570
Импресионира фактот колку брзо и драстично се менуваат работите. Власт пред заминување укинува тестови, непостоечки мерки, цели кон колективен имунитет. Зошто паролата им е од старт јасна дека кур ги боли за рајата. Уште кога ќе видам ботови од двете партии како ги подржуваат се прашувам за која плата ги worship-уваат и кои работни места. 20 000 на животен стандард каде ебени лимони се само 200 денари кило, wow! Зошто бе не се отселив со време...зошто?
Pa neli preterani fasisticki merki imaa sakavte da se ukinat, trazili ste gledajte so e krekanjevo sea?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
Нема што да се пишува, се е онака како што треба да биде.

Член од
25 април 2011
Мислења
197
Поени од реакции
283
џабе нашите граници се отвараат ако други држави удрат блок... еве сега Хрватска заострува на граници со БиХ и СРБ... едино ако унгарија пушта, ако не како ?? Орелски крилја ???
Никој нема да забрани транзит...а и аеродромите отвораат на 1ви.

Член од
16 мај 2010
Мислења
6.276
Поени од реакции
5.530
...нема никогаш да им го опростам овој Велигден и Духовден да не можам свеќа кај татко ми да запалам, аир да не видат тие што даваат заштитни мерки и препораки со партиски амин!
... на почеток СИТЕ во државен карантин клуч и ограда околу, нема тука самоизолација жими потписот, ете тоа ќе направев, а сега за да се гласа да дојде шабан од швицарска јебига све отворено распрдено!
П.С.
...СЗО и сите тие таму лично за мене се како муви без глава, сосема се сложувам со Трамп, криви се и не заслужуваа ниедна пара, а ние по нив како бумбари без глава, еднаш ова важи утре не важи...сега вака сега онака, циркус!
...инаку неколку дена веќе размислувам зошто пак Трамп не носи заштитна маска, ниту пак се заразува, све се мислам дека си има примено вакцина за КОВИД19! :toe:
Тоа за Велигден и Духовден не можам да ве разберам, значи пуздер ги направивме брачата за Бајрам а да пуштеа Духовден ништо поразлични нема да бевме реално да збориме иста проста маса сме ако земеме на кантар да мериме у целост и тие и тие затуцани. Свеќа можеш да запалиш и у црква и да ја наречеш за татко ти, и јас сакав на дедо ми со кој имам израснено да му запалам па не бидна ништо од тоа.Знам дека е за поголемо добро на сите нас и немав никаков проблем со тоа. Ќе се напунеа гробиштата и лом ќе биднеше. Не знам луѓе што ви е со тие религиски обичаи, едно палење свеќа или идење на гробишта нема да го стане починатиот а ниту е доказ дали некого сакаш или почитуваш, тоа што ти си го имаш во себе према него е 100000 пати повредно него една свеќа и раздавање по гробишта.

Член од
31 мај 2020
Мислења
92
Поени од реакции
128
Тоа за Велигден и Духовден не можам да ве разберам, значи пуздер ги направивме брачата за Бајрам а да пуштеа Духовден ништо поразлични нема да бевме реално да збориме иста проста маса сме ако земеме на кантар да мериме у целост и тие и тие затуцани.
Постојат луѓе кои немаа и сеуште немаат поим кога е задушница, ама кога слушнаа дека шипона оди на ифтар и бајрам инстантно пројавија желба да одат кај ближните починати кои ги заборавиле последнава деценија. Таа желба за рамнпоравност во период на пандемија е едно од најголемите зла во мултикуртурна држава како нашата.

Член од
6 април 2010
Мислења
1.578
Поени од реакции
10.590
Импресионира фактот колку брзо и драстично се менуваат работите. Власт пред заминување укинува тестови, непостоечки мерки, цели кон колективен имунитет. Зошто паролата им е од старт јасна дека кур ги боли за рајата. Уште кога ќе видам ботови од двете партии како ги подржуваат се прашувам за која плата ги worship-уваат и кои работни места. 20 000 на животен стандард каде ебени лимони се само 200 денари кило, wow! Зошто бе не се отселив со време...зошто. :)
Па би рекол дека кај огромно мнозинство од рајата владее реципроцитет, ја заболе и за власта и за државата. Очигледно дека за ретко кој приоритет беше борбата со вирусот. Власта додека можеше жнееше политички поени со мерки и карантини, народот голташе оти мислеше дека за месец два магично ќе го снема вирусот откако ќе помине пикот, таква беше реториката до точката на преокрет со ифтарите, селективноста и датумот за избори. Од тогаш навака се сменаа приоритерите, за власта се изборите, за народот да се отворат границите, кој за на печалба, друг за на одмор и така. На крај се се сведува на она, живиот жив, умрениот умрен.
Па уште се создаваше некаква утописка мисла дека човештвото неповратно ќе се смени кога се ова ќе заврши, светот ќе станел подобро место за живот. Еден куп војни, од нив две светски, пандемии од библиски размери не сменија ништо во човековата психологија, ова ќе сменело, посебно во вакво едно конзумеристичко општество каде што се врши безмилосен социјален дарвинизам, ние говориме за емпатија и солидарност.

Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Pa neli preterani fasisticki merki imaa sakavte da se ukinat, trazili ste gledajte so e krekanjevo sea?
Ајде еднаш како за промена, цитирај човек што треба да цитираш со патетичниве коментари, а не да ги сееш на секое кога некој ќе ги искритикува истите идиотски мерки кои гледаме до каде не донесоа. Наместо да се стегнеше на време со еднакво спроведување и сега да свиркаме, имаше двојни аршини на сите страни и на крај ем имаше полициски часови и чуда скоро 3 месеци, ем на една недела пред крај на јуни уште имаме над 100 случаи и над 10% позитивни тестови секој ден, како по правило. Ниедна друга држава нема толку усрано заради ебено прогледување низ прсти на една етничка заедница, како да се посебни и ништо на кутрите не им е погодено.

Ама знам дека немаш ни приближно толкав капацитет за да направиш било што од спомнатово или пак да размислиш трезвено еднаш како за промена. Па уште ќе излетува тука со утепан сарказам, фашистички мерки, кур се тресе, крекање нешто, па уште имале (што и да ти значи ова имале, кои и да ти се тие што имале). Ајде пушти и некоја од тие твоите познати прогнози или сподели некој линк за случај кој се појавува еднаш на милион и пробај да го протнеш како тоа да е просекот или правилото за вирусов. Тоа е, кога нема одговорност за треснати глупости и ширење паника 24/7, да имаше ќе се прашавме дали туку така ќе шлапавте еден куп ликови и на темава и на утепанине социјални мрежи.

H

HoT _iCe

Гостин
И на крај и Заев и Обиџуко ќе си отидев, ќе ги забравимо после избори кд ќе дојде наредан лопов да не краде а никој нема да одговара за генералну психозу, тортуру и моментално што се дешава у државу. На 20 дна пред избори дешавав ти се најголеми пикови и кластери у пандемију, буташ црни рекорди, ти ги отвараш границе и све се враќа у нормалу иако знаеш дека пола Скопје е потенцијално позитивно. Не ми е јасно како нема никој пред кога одговарав наши политичари, куде е тај Европа, куде е тај Америка или Русија, меѓународни судови и не знам што, овој е апла тероризам што га правив Заев и Обиџуко само по цену да имав избори. Србија исто, ништо подобро. Ни тој гомно Вучиќ нема да одговара.

Што треба да ни направив за да отидемо и да им гу запалимо Владу и цел народ да се дигне на протести сс демолирање на сви државни институцие, пошто очигледно е, државу немамо, владу немамо, полицију немамо, закони немамо. Како може овој у 2020 да се дешава, не сфаќам. Очекују две недеље од 1 до 15 јули да бидев масакр по Македонију сс кластери, али битно избори ќе има.

Coca Cola

Пашламарка
Член од
4 јануари 2009
Мислења
964
Поени од реакции
1.570
Ајде еднаш како за промена, цитирај човек што треба да цитираш со патетичниве коментари, а не да ги сееш на секое кога некој ќе ги искритикува истите идиотски мерки кои гледаме до каде не донесоа. Наместо да се стегнеше на време со еднакво спроведување и сега да свиркаме, имаше двојни аршини на сите страни и на крај ем имаше полициски часови и чуда скоро 3 месеци, ем на една недела пред крај на јуни уште имаме над 100 случаи и над 10% позитивни тестови секој ден, како по правило. Ниедна друга држава нема толку усрано заради ебено прогледување низ прсти на една етничка заедница, како да се посебни и ништо на кутрите не им е погодено.

Ама знам дека немаш ни приближно толкав капацитет за да направиш било што од спомнатово или пак да размислиш трезвено еднаш како за промена. Па уште ќе излетува тука со утепан сарказам, фашистички мерки, кур се тресе, крекање нешто, па уште имале (што и да ти значи ова имале, кои и да ти се тие што имале). Ајде пушти и некоја од тие твоите познати прогнози или сподели некој линк за случај кој се појавува еднаш на милион и пробај да го протнеш како тоа да е просекот или правилото за вирусов. Тоа е, кога нема одговорност за треснати глупости и ширење паника 24/7, да имаше ќе се прашавме дали туку така ќе шлапавте еден куп ликови и на темава и на утепанине социјални мрежи.
Zosto mesas progleduvanje niz prsti so vonredni merki?

Pa kakvi merki imase vo svetot, imase i kaj nas. Sekade gore dole se podupravi, kaj nas vtor bran stigna porano.

Cela odgovornost ja frlate vrz ministerstvo za zdravstvo bez osnova.

Toa shto ziveeme so pleme sho ima iq 3, toa shto ziveeme so vmro dpmne koi zaradi magareski inat i politicki poeni vo rok od 24h promnenuvaat mislenje okolu merki i kaznuvanje ja napravi krizata.

Od 425 strani na temava 200 se ispolneti so toa deka fasisticki se merkite, deka svedska site shetaat slobodno, pa imase tuka dosta objasnuvanje deka nie ne sme svedska i ne mozeme da se sporedueme so nea tuku so zambia.

I sea naednas se pojavivte kur faktori od drugata strana i popuvate deka nikoj ne go bolelo kur za narodot.

Me potsekja muabetov na onoa pogovorkana so magareto, ako go javas - go macis ke te rugaat. Ako ne go javash - ke ti se smeat.

Ne moze edna drzava da izdrzi da bide pod karantin tolku dolgo vreme, a ne pa makedonijava nasa. 3-4 meseca uste ima luge sho plata nemaat zemeno. Ja maki macev da objasnam tuka deka treba da ima karantin sho podolgo, oci ke mi izvadea.

Ne gleate li deka ne moze na sekoj da mu se pogodi? Sekoj treba da trgne od sebe i da se pazi ako nisto drugo, najlesno e da plukas se zivo i divo okolu tebe.

EDINSTVEN nacin da se sredi situacijata e kazni, kazni kazni. Kazni go ako ne nosi maska po 300 400 evra pa ke se sredi. Objavi gi site zaboleni i site testirani so ime i prezime i ke se sredi. Inaku nema da se sredi ni malku se dodeka ne se pronajde vakcina ko sho trgnalo.
Автоматски споено мислење:

Gledate crno belo na rabotite, tresete raboti od rakav kolku da se pise nesto, site komplet.

Velo Markovski uste malce i Bog ke go proglasea i tuka a bogami i na site ostanati socijalni mrezi, srede karantin protest si dozvolija da napravat. Fake news na site strani frci dodeka site si sedea doma.

I seuste ima inicijativi za otfrlanje na maskite, so tekstovi deka maskite go predizvikuvaat seto ova, deka disenjeto vo maska te pravi bolen :D :D :D
I seuste ima takvi koi ne veruvaat iako bukvalno niz cela Mkd frchat ambulanti na sekoi 5 minuti.

I koe e chareto, uste karantin? Pa ke izlezat so sekiri ako im spomnes takvo nesto, posebno na gladnite.

Dobro e shto barem zasega ne shteluvaat brojki ko u Srbija a najverojatno i Grcija i Bugarija.

Ne znam kako na Filipce ne mu doe preku kurac do sega i kako ostanuva smiren.

I dzabe drobime na kraj najtesko im e na tie medicinski lica sho denje nokje se tamu so onie sho se bi dale da disat normalno pak.

Последно уредено:
Член од
18 јули 2018
Мислења
1.068
Поени од реакции
4.260
Zosto mesas progleduvanje niz prsti so vonredni merki?
Pa kakvi merki imase vo svetot, imase i kaj nas. Sekade gore dole se podupravi, kaj nas vtor bran stigna porano.
Како да не мешам бе, што се правиш будала со сила, како да не знаеме каде се и кои се 80 и кусур проценти од случаите и кога почна целиот хаос. Никаде во светот не им дозволија на едно ебено малцинство да си играат курот со целата ситуација и да се собираат како да нема утре, без притоа да си сносат одговорност на ваков или онаков начин. Затоа и во тие нормални општества е сега релативно средена ситуацијата.
Toa shto ziveeme so pleme sho ima iq 3, toa shto ziveeme so vmro dpmne koi zaradi magareski inat vo rok od 24h promnenuvaat mislenje okolu merki i kaznuvanje ja napravi krizata.
Od 425 strani na temava 200 se ispolneti so toa deka fasisticki se merkite, deka svedska site shetaat slobodno, pa imase tuka dosta objasnuvanje deka nie ne sme svedska i ne mozeme da se sporedueme so nea tuku so zambia.
Тоа што ти имаш потреба да потенцираш комуњари или вмрони доволно кажува каков си и што си. Ама за ова ќе се надополнам подолу. За другото, тоа што ти секоја критика за мерките ја гледаш низ твојата изместена призма, пак си е само твој проблем и доволно кажува каков лик си. Баш заради тоа што живееме со племе со коефициент на интелигенција 3 (ова со твои зборови, ебате елоквентниот), само требаше како за промена овој пат да се пресече еднаш засекогаш со некои срања заради кои тоне општествово и да можеме полесно да се справиме со проблемов, кој патем е од светски размери, а ние дозволивме да си продолжиме по старо, а да очекуваме други резултати. За време на ебената најголема пандемија после шпанскиот грип пред 102 години. Ама пак чуди се зошто е потенциран тој општествен проблем, нема гајле, ќе ти цртам додека не ти стане јасно.

И не, не треба да се споредуваме ниту со Замбија, ниту со ебената Шведска која објективно ја усра работава најмногу што можеше да се усере, туку ќе се споредуваме со околниве држави и евентуално со држави слични на нас (слична историја, сличен број на жители итн), како на пример Естонија, Литванија, Латвија/Летонија, Словенија и слично, заради тоа што натаму треба да целиме и тоа би било некоја опиплива цел ако конечно се раскрти со некои работи (како што не сакаат да раскртат многу на темава, за жал) и да се почне со размислување на подолгорочен план. Ама ова се веќе други теми, а и знам дека не е баш интересно да се прават реални споредби, поинтересно е да се шлапаат глупости на квадрат и да се пуштаат исфорсирани хехенца.
Cela odgovornost ja frlate vrz ministerstvo za zdravstvo bez osnova.
I sea naednas se pojavivte kur faktori od drugata strana i popuvate deka nikoj ne go bolelo kur za narodot.
Me potsekja muabetov na onoa pogovorkana so magareto, ako go javas - go macis ke te rugaat. Ako ne go javash - ke ti se smeat.
Вакви патетични и провидни испади немам намера да коментирам, само ќе повторам дека доволно покажува кој си, каков си и што си. Кур фактори од другата страна, министерството за здравство е чисто како солза - јасно е која е целта и поентата.
Ne moze edna drzava da izdrzi da bide pod karantin tolku dolgo vreme, a ne pa makedonijava nasa. 3-4 meseca uste ima luge sho plata nemaat zemeno. Ja maki macev da objasnam tuka deka treba da ima karantin sho podolgo, oci ke mi izvadea.
Ne gleate li deka ne moze na sekoj da mu se pogodi? Sekoj treba da trgne od sebe i da se pazi ako nisto drugo, najlesno e da plukas se zivo i divo okolu tebe.
Се согласувам дека не може една држава да издржи толку долго со полициски часови, ама па затоа треба тие неколку месеци да се искористат за максимално чистење на епидемијата и спремање на теренот за периодот што следи, нешто што ние не само што не го направивме, туку оставивме целиот тој труд од тие неколку месеци да пропадне во вода за аздисувања кои траеа 2 недели и еден клучен викенд.
Нормално дека не може на секој посебно да му се удоволува и да му се погоди, ама па не може и трудот на еве арбитрарно 70 и кусур посто од населението за 2-3 месеци да се пушти по вода само заради удоволувања кај тешкото малцинство, заради причини кои многу добро ни се познати на сите нас. Тоа улижување на комуњаро-вмроните еве до кај не донесе, онака убаво си кулминираше целата сага од 30 години, таман во време на пандемија. Ама добро, нема да го потенцирам тоа, да не се налутиш случајно. Не смее да се спомне главниот извор на проблемот, само ќе си штракаме онака општо, сите се подеднакво криви нели, сите го јадеме стапот само подеднакво на крај, ништо друго.
ЕДИТ: Еве последнава реченица можеме да ја видиме на дело со коментарот што го додаде отпосле. А да, убаво што го спомна и протестот, на кој патем присуствуваа дежурните 10 пијандури кои присуствуваат на секој ебен протест во државава, со надеж дека ќе лапнат гага ракија, ама нели тоа е исто со оние илјадници идиоти по други држави, кои влијаат на еден куп други слични на нив по цел свет.
Чарето сега е секој да си гледа за себе да си се заштити (и најблиските нормално), па ќе видиме кој колку почитува мерки и се замара првично за своето здравје, па после за се друго.

За плукање се живо и диво околу тебе си само ти кадарен, знаејќи ти ги коментарите на темава и тоа идиотското што ги имаш ставено како тајтл (па уште и со капс лок, да се потенцира демек).

Kajgana Shop

На врв Bottom