Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
По скрининг тестирањето во детската градинка „Павлина Велјанова“ во Кочани утврдено е дека девет вработени во јавната општинска установа се позитивни на коронавирусот.
Специфично за добиените резултати е што сите заразени лица воопшто не покажувале симптоми на КОВИД-19,

Еве скрининг кој покажува дека или тестовите се ебиветар, или вирусот е толку раширен и одомаќен што џабе се тестира. Заедничко за овие 9 е што работат у иста градинка, а бидејќи не одат на работа, значи немаат ништо заедничко. Ако тие 9 имаат нормално фамилии со 4-5 члена од старо до младо, доаѓаме до бројка околу 50 најблиски. Ако живеат во различни делови на градот, што е исто нормално, и имале секоја контакт со барем уште 5-6 фамилии од најблиските доаѓаме до 250 души околу нив потенцијални. И сега не само што овие 9 немаат никакви симптоми, немаат ни тие 250 потенцијални што биле во контакт со нив. И сега што разбравме ???
Короналајкерите, ќе речат рано е, некој мора да развие симптоми и да дојде до критично. Не се слагам. Никој од тие евидентирани со позитивен тест од скрининг нема да дојде до инфективно. Ќе дојде некој кој лежи дома со една купа хронични болести, кој воопшто нема корона, но ќе му попушти срце од гледање телевизија, пратење страшни вести за тежок помор у државата, малце иронија нели, и ќе почне сагата, првично ќе биде нели суспектен, но ако излезе жив од болничките ходници, никој нема да се замара имал-немал корона, ако почине е тогаш ќе му бараме ако треба и постмортално и обавезно ќе го пишат во статистиката.

Член од
28 март 2015
Мислења
5.428
Поени од реакции
11.338
Абе нели гледате дека цело време лупета само, има мислење на секое поле во опшеството. Има време и да искочи на широк сокак и да гледа германска лига исток и да прошета до Мадрид или Шведска и да направи ручек и да биде активна на форумов 24/7.

Сунѓерот Боб беше поверодостојен од нејзе.

faust.mephistopheles

Aga Aganlija
Член од
9 декември 2014
Мислења
747
Поени од реакции
1.618
Цело време докторите кажуваат какви последици остава кај болните. А дали има податоци какви последици остава кај оние кои поминале без симптоми или имале слаби симптоми (грло, губење мирис и слично).
Дали плуќата или кардиоваскуларниот систем или друг орган/систем кај нив трпат последици како што гледавме на сликите или читаме (намален капацитет на плуќа и слично). Дали може да се најде таква информација?
Ke spodelam moji licni iskustva:

1) Kaj golem del od pacientite (skoro 90 %) klasicnata slika na covid 19 tecese vo oblik na intersticijska pneumonia (klasicna ARDS slika skoro I da nemase). Ova e premnogu biten podatok, pred se pri stavanje na pacientot na mehanicki oblik na ventilacija. Golem del od niv zahtevaa pogolemi dozi na sedativi. Relativno pobrzo se odlucuvavme za intubacija I prefrlanje na pacientot od venti maska(pri potreba na venti maska od nad 40 %) na ventilator (neinvazivni oblik ili invazivni oblik na ventilacija).
Ona sto mene me zagrizuva da kaj nas vo makedonija verojatno sekoj go tretiraat kako ARDS oblik I so toa gi nastavuvaat klasicnite ARDS oblik na ventilacija I parametri na ventilator(sto verojatno doveduvaat do hiperinfalcija, golemi povredi I voedno smrt). Danok na neiskustvo, neznaenje, ne znam.
Nikoj nemoze da ti izmeri kolku nekoj Ima posledici posle virusot(debata imavme so vanlok cinam) radi toa sto nemas podatoci od prvobitnata sostojba. Mozebi nekogas I nekade.
Kaj asimptomatskite znam deka podolg period nekoi imaa Izguba na vkus, kaj nekoi bez nikakvi posledici, nekoi pak sesute imaat poteskotii na disenje pri napor. Zavisi...

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Абе нели гледате дека цело време лупета само, има мислење на секое поле во опшеството. Има време и да искочи на широк сокак и да гледа германска лига исток и да прошета до Мадрид или Шведска и да направи ручек и да биде активна на форумов 24/7.

Сунѓерот Боб беше поверодостојен од нејзе.
Ти најголемата глупост ја истресе во темата за бундес и остана жив па никому ништо.
Ова е тема за корона вирус, кога можи некој 24/7 да пушта извештаи за неандерталците во Липково и Чаир зошто да не можи и за Битола да се кажи збор два, или само за Скопје ќе прајме муабет.

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
Ти најголемата глупост ја истресе во темата за бундес и остана жив па никому ништо.
Ова е тема за корона вирус, кога можи некој 24/7 да пушта извештаи за неандерталците во Липково и Чаир зошто да не можи и за Битола да се кажи збор два, или само за Скопје ќе прајме муабет.
Збор два? Жити све. Широк сокак на слики го гледаш само, извештај ќе давала. Секој ебан ден истиот пост. У реду е.

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Збор два? Жити све. Широк сокак на слики го гледаш само, извештај ќе давала. Секој ебан ден истиот пост. У реду е.
Штом е у реду да не берам гајле,ај сеа симни ми се од на клепки да не ја должиме тука оф топик.

Член од
30 април 2013
Мислења
356
Поени од реакции
207
Може си живее на широк сокак како јас у чаир шо живеам да не сакате адреса да ви се дава овде за да верувате ццц. Дај понашајте се како шо треба

Член од
5 март 2018
Мислења
16.656
Поени од реакции
18.911
Има некоја битна причина зошто последните три страни на темава се тотален офтопик со лични препукувања?
Не знам, ете конкретно за последната дискусија напишав дека Битола денес цел град излезе и не се почитуваа мерките и наеднаш лавина од коментари како мајка да им окарав :toe:

Член од
13 август 2013
Мислења
1.054
Поени од реакции
2.063
Ke spodelam moji licni iskustva:

1) Kaj golem del od pacientite (skoro 90 %) klasicnata slika na covid 19 tecese vo oblik na intersticijska pneumonia (klasicna ARDS slika skoro I da nemase). Ova e premnogu biten podatok, pred se pri stavanje na pacientot na mehanicki oblik na ventilacija. Golem del od niv zahtevaa pogolemi dozi na sedativi. Relativno pobrzo se odlucuvavme za intubacija I prefrlanje na pacientot od venti maska(pri potreba na venti maska od nad 40 %) na ventilator (neinvazivni oblik ili invazivni oblik na ventilacija).
Ona sto mene me zagrizuva da kaj nas vo makedonija verojatno sekoj go tretiraat kako ARDS oblik I so toa gi nastavuvaat klasicnite ARDS oblik na ventilacija I parametri na ventilator(sto verojatno doveduvaat do hiperinfalcija, golemi povredi I voedno smrt). Danok na neiskustvo, neznaenje, ne znam.
Nikoj nemoze da ti izmeri kolku nekoj Ima posledici posle virusot(debata imavme so vanlok cinam) radi toa sto nemas podatoci od prvobitnata sostojba. Mozebi nekogas I nekade.
Kaj asimptomatskite znam deka podolg period nekoi imaa Izguba na vkus, kaj nekoi bez nikakvi posledici, nekoi pak sesute imaat poteskotii na disenje pri napor. Zavisi...
Кај нас у Македонија, короната ретко развива АРДС, тука за 1-2 дена од прием на нервно,интерно, онкологија, у возила на брза помош на пат до болница умреа повеќето.
Специфичен облик имаме тука шо не дозволува развивање на респираторни симптоми.Едно 10% се постмортално откриени, што е уште пострашно за вирусот кој овде владее, нема никакви симптоми а убива секој ден.

Член од
1 септември 2018
Мислења
248
Поени од реакции
642
Не знам, ете конкретно за последната дискусија напишав дека Битола денес цел град излезе и не се почитуваа мерките и наеднаш лавина од коментари како мајка да им окарав :toe:
Слика брату, слика. Цел ден на тераса и ни една слика не напрај?

Kajgana Shop

На врв Bottom