Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
не носи секој маска на отворено, но има луѓе што имаат две три чисти у глава и знаат дека бафра може да ги застане по пат и да им изблуе корона ни крив ни дужен. Имаш и такво сценарио. Ја не би рескирал искрено. А иначе викаш двеста у дванаес илјади, тоа е сепак поголема бројка од 1 у милион како вакцината што може да те убие.
Автоматски споено мислење:

од 7 на 46 не е малце, утре ќе биде 80 може, а може и не. Затоа боље мерките да останат уште некое време.
Целофанче, јас само такви чекам на улица, во џеб си носам корона и а видам некој без маска, вадам од џебот и демек кивам и му го префрлам Бетмен. Затоа маските обавезно до крај на годинава, а најдобро до лето 2022.

абе,, ќе кукате после пак кога ќе експлодира, вилипче ќе ви биде крив.
Е сега нели како тебе вакцинирани има многу + прележани, зашто би експлодирало пак :confused:... па нели заштитени сте, а и вирусот нели така не функционира...
Затоа маска носи си и ич К нека не ти чуе, остај другите нека го јадат.

Although the RRR considers only participants who could benefit from the vaccine, the absolute risk reduction (ARR), which is the difference between attack rates with and without a vaccine, considers the whole population.
ARRs tend to be ignored because they give a much less impressive effect size than RRRs: 1·3% for the AstraZeneca–Oxford, 1·2% for the Moderna–NIH, 1·2% for the J&J, 0·93% for the Gamaleya, and 0·84% for the Pfizer–BioNTech vaccines.
Нешто слично како со ефикасноста на аспиринот:

In a meta-analysis of the six major randomized trials of aspirin for primary prevention, among more than 95,000 participants, serious cardiovascular events occurred in 0.51 percent of participants taking aspirin and 0.57 percent of those not taking aspirin. That corresponds to a 10.5 percent relative reduction in risk. At the same time, serious bleeding events increased from 0.07 percent among non-aspirin takers to 0.10 percent among those taking aspirin, or a 40 percent relative increase in risk.
This inclusion of absolute numbers helps readers get a much better sense of the overall differences we're talking about here.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ок, за маските на отворено да, се слагам.

Ама во затворен простор јас сум вакцинирана и уште носам по две маски. И секој втор се дрзнува да ме прашува зошто тоа така? И одговарам со прашањето затоа што ти не носиш маска.

Не можам веќе да се расправам искрено. Имам имунокомпромитирани луѓе во семејството, ама неам живци да објаснувам. И кога би објаснила, не би ме сфатиле.

Сакам да кажам, не е за смеење и исмевање ако некој носел маска, туку за неверување е дека после две години седење дома и броење болнички кревети, народот во рок од две недели се пушти ко да ништо не било. Само да не ни се врати ко бумеранг назад, затоа што веќе стварно не се издржува ни психички ни физички.
Да, ама ја критикував мерката "носење маска на отворено", па и полицискиот час го заборавив. И тој треба да е минато. Прочитај ми го и претходниот коментар.

Ако се плашиш, носи и 3 на отворено. :)

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.727
Поени од реакции
37.716
... му чуе на Филипче министерот, за Тв маркетинг спот за вакцинација кој знае колку еврича си инкасира, па и да збувне пак, им одговараат такви турбуленции во пандемијава (тешко на починатите) за да се има за што да се коментира и профитира!

...се мислам да не ги изградеше Грујо спортските сали каде денес ќе ги вакцинираат луѓето низ цела МКД ...каде ќе го организираа вакцинирањето?
жалосно што тој факт никој не го спомнува, а посебно самата опозиција која само вергла на празно ...оставка оставка... денес овие другиве партиски гревчиња се прчат со силна организираност на вакцинација, ама спортските сали и самиот Мој Термин што е темел за да се организира сево ова - е дело на Грујо, што направил човекот, направил алал да му е, денешниве сдСсм и вмродпмне за рака и двете нека се фрлат во Вардар, за qyr не ги бива!

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.481
Да, ама ја критикував мерката "носење маска на отворено", па и полицискиот час го заборавив. И тој треба да е минато. Прочитај ми го и претходниот коментар.

Ако се плашиш, носи и 3 на отворено. :)
Не ми парафразирај чоек. Затворен простор!!!! Читај поубо. :cautious:
Уствари знаеш на што мислам, ама ми забегуваш со муабетов намерно. :sneaky:

Во полициски часови одамна не верувам.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не ми парафразирај чоек. Затворен простор!!!! Читај поубо. :cautious:
Уствари знаеш на што мислам, ама ми забегуваш со муабетов намерно. :sneaky:

Во полициски часови одамна не верувам.
Цитираше мој коментар каде со Ронче разговараме за мерката "маска на отворено". Во затворен нека си остане.

Никаде не се исмевав на твоите неколку маски. Ако некој се плаши, нека продолжи да си носи маска на отворено. :)

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.285
Поени од реакции
43.053
Целофанче, јас само такви чекам на улица, во џеб си носам корона и а видам некој без маска, вадам од џебот и демек кивам и му го префрлам Бетмен. Затоа маските обавезно до крај на годинава, а најдобро до лето 2022.

Е сега нели како тебе вакцинирани има многу + прележани, зашто би експлодирало пак :confused:... па нели заштитени сте, а и вирусот нели така не функционира...
Затоа маска носи си и ич К нека не ти чуе, остај другите нека го јадат.

Нешто слично како со ефикасноста на аспиринот:
сите знаеме некој бафра што прв ги закача стварите, затоа радо би бил спремен да не ми налеташ, за тебе и скафандер би ставил

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.727
Поени од реакции
37.716
... заштитна маска секогаш носи болниот за да се заштити здравиот, така да тие што се вакцинирани ако го користат тој термин ,,дека носат заштитна маска поради другите НЕвакцинирани да бидат заштитени,, значи истите (вакцинирани) се болни?

... заштитна маска за тие што се вакцинирани, задолжително треба да ги носат се до три недели после втора доза на примената вакцина против коронавирусот, оти во моментот имунитетот му је сјебан на пола јачина, па поради осетливоста на спаднат имунитет мора да биде лично заштитен да не би во тој момент биде случајно од некаде инфициран па да има компликации, а не дека носат заштитна маска поради другите кои се НЕвакцинирани!

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
сите знаеме некој бафра што прв ги закача стварите, затоа радо би бил спремен да не ми налеташ, за тебе и скафандер би ставил
Никој не ти се меша што ќе ставиш, имаш избор голем, ако сакаш и кондом навлечи си. Туку штом ти се осеќаш безбедно, нема потреба другите да ги обвинуваш и да бараш од нив исто ко тебе да се однесуваат. Ако со 2 маски + вакциниран добиеш позитивен резултат, тогаш нешто не е во ред со твоите верувања и тврдења.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.516
Поени од реакции
11.481
... заштитна маска секогаш носи болниот за да се заштити здравиот, така да тие што се вакцинирани ако го користат тој термин ,,дека носат заштитна маска поради другите НЕвакцинирани да бидат заштитени,, значи истите (вакцинирани) се болни?

... заштитна маска за тие што се вакцинирани, задолжително треба да ги носат се до три недели после втора доза на примената вакцина против коронавирусот, оти во моментот имунитетот му је сјебан на пола јачина, па поради осетливоста на спаднат имунитет мора да биде лично заштитен да не би во тој момент биде случајно од некаде инфициран па да има компликации, а не дека носат заштитна маска поради другите кои се НЕвакцинирани!
Кога ќе имаш близок чоек опериран од карцином, на имунотерапија, збори ми за како било правилно да се носат маските.

Школски ти е убаво напишано да, ама Македончето носи маска за да не го казнат, а не за да се заштити себе си и другите од вирусот. Исто како што се вакцинира за да оди во странство, а не за да се заштити од вирусот.

Поената на муабетот воопшто не беше "правилно носење заштитни маски", туку ноншалантниот однос на луѓето кои две години седеа затворени дома. И сега кога конечно има простор за некое разлабавување, они буквално прават дефекација над сиот вложен труд изминативе месеци.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.727
Поени од реакции
37.716
Кога ќе имаш близок чоек опериран од карцином, на имунотерапија, збори ми за како било правилно да се носат маските.
Школски ти е убаво напишано да, ама Македончето носи маска за да не го казнат, а не за да се заштити себе си и другите од вирусот. Исто како што се вакцинира за да оди во странство, а не за да се заштити од вирусот.
Поената на муабетот воопшто не беше "правилно носење заштитни маски", туку ноншалантниот однос на луѓето кои две години седеа затворени дома. И сега кога конечно има простор за некое разлабавување, они буквално прават дефекација над сиот вложен труд изминативе месеци.
... последиците на носење на заштитна маска кога не треба, онака за психолошки фактор за некоја ,,заштита,, дополнително ќе дојдат, а многу добро знаеш дека лимфоцитите Т и Б се тие кои се важни на блиската особа, а не твојата заштитна маска, доволно да почитуваш растојание и да не се прегрнуваш и бакнуваш, нормално тоа е мое мислење,

за ,,дефекацијата,, на ,,вложениот труд,, изминатите месеци не знам што подразбираш, немој да ми речеш дека веруваш дека денешната состојба на намалени инфицирани пациенти е поради вакцинацијата, таа ниту имала време да ,,заштити,, ниту да ,,делува,, за да биде денешниов резултат на олабавување,
денешната ситуација биди сигурна е поради прележување на коронавирус кој знае, кој не знае и колку толку створена ,,клеточна порака,, на препознавање на коронавирусот и негово уништување, како велиме клеточен имунитет, што не се гледа, не се знае, оти ние немаме се уште такви тестови кои се доста скапи!

ниту пак мерките нешто се ,,заслужни,, за денешнава помирна ситуација, дружење преку ден за да не затворат навечер, оти коронавирусот е ноќна луталица? или пак децата кои наместо по училишта испомешани надвор кои се всушност преносителите на коронавирусот, а страдат постарата популација и види ја логиката ги вакцинират старите што седат дома, а најмладите кои го прнесува вирусот пуштени ,,на слобода,, ...

и да најголема ,,дефекација,, им беше не само на нашите со отворени граници на влез и излез кој како сака, туку и авионскиот собраќај кој е главниот одговорен во светот за мутациите од едно место во друго, да се забранеше авионскиот собраќај пандемијата ќе беше веќе завршена, а ова полициски час, кафани затворени, сега маска ваму таму, разни вакцини против коронавирус без основни три карактеристи да не се инфицира повторно вакцинираниот, да не пренесува вирус вакцинираниот и да нема автоимуна реакција вакцинираниот е мачкање очи као психолошки фактор дека нешто се прави за пандемијава со демек ,,вакцина,, која не е вакцина токму поради тие три услови што не ги исполнува!

Член од
13 август 2013
Мислења
1.061
Поени од реакции
2.070
Малце од теориите на заговор, али сега у пракса за жал !!
At first, people were promised that with the vaccination all freedoms would come back. No masks, no gaps, full freedom of movement, finally carefree on vacation again. That was a lie. Governments have ordered many more vaccines than the population needs. The horrendous cost per dose is unlikely to be an oversight. On the contrary, in the EU, but also in the nation states, people are proud of the deals. The system media are gracing headlines more and more frequently with “Vaccination protection only applies for three months” and “Booster vaccinations required”. Welcome to vaccination voodoo - until the end of your life.
So you thought a little vaccination would bring you back to normal? You have let yourself be beaten, after all, you want to enjoy your vacation with your family. What's that little prick? And side effects, my God, one week sick leave each time - that just shows that the remedy is working. That's what the media say too. All good. Very few die immediately. The benefits outweigh the risks. Bring on the freedoms! We got them vaccinated.
The next few months are crucial ...
Yes, how now? No security? No protection against infection? No protection against illness? No protection from death for the elderly and the sick, who so urgently had to be vaccinated first? This is of course a stupid thing. Fortunately, vaccination is like lockdowns. Only the next two weeks are not decisive, but the next few months. Then you have to have another vaccination, another week of sick leave. But then it's fine. Promised. Oh! But not. But the next vaccination in a couple of months will bring happiness and salvation. For all. Promised. Oh! Again not. But don't forget, the next few months are crucial. By the way: Mr. Kurz can already see the light at the end of the tunnel. Really now.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.383
Дистанца 2 метри и маска .. аха важи .... пред очите на јавноста на цел сфет .... не дека јас сум нешто поарен , ни дистанца ни маска не почитувам веќе месеци... години... нит корона нит бутур ме фати.. дури криво ми е бар за грин пас ќе имав дека сум прележал :( .

1622067039300.png

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Во ред ова, во Британија, во финалето на ФА купот, беше дозволена публика. Сите мораа да прикажат негативен Ковид тест. Мислам дека истото важи и за ЛЕ.

Еве за финалето ЛШ:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.477
Поени од реакции
18.496
Член од
9 април 2007
Мислења
1.278
Поени од реакции
979
Дистанца 2 метри и маска .. аха важи .... пред очите на јавноста на цел сфет .... не дека јас сум нешто поарен , ни дистанца ни маска не почитувам веќе месеци... години... нит корона нит бутур ме фати.. дури криво ми е бар за грин пас ќе имав дека сум прележал :( .

Прегледај го приврзокот 296355

Шо те глеам чуден

Kajgana Shop

На врв Bottom