Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Луѓето се вакцинираат за да не мора да живеат во страв, која е поентата да се вакцинираат ако планираат да живеат исто и понатака?
Која е поентата вакцинирање со вакцина која не ти дава лична сигурност преку нејзината (не)ефикасност? Прифати некоја друга и крај.

Само не знам зошто живееш во страв? Непотребен стрес за организмот. :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Епа според медицината не е правилно така. Барем не сега. Еве ви споделив и официјални изјави и ставови.

Зборено е многу пати наназад дека вакцините пред да бидат пуштени во употреба мора да поминат на тестовите за безбедност и ефикасност. И се додека се во употреба рачунаме дека се безбедни и ефикасни. Ако не е така, ќе се стопираат! Веќе го видовме примерот со астра зенека.

Нормално дека секој си одлучува за себе и може да си испитува колку сака, ама глупо е да тврдиш дека правило било така, кога не е правило. :)
Да де, баш дека го видовме тоа со астра зенека, од максимално безбедна стана небезбедна. Сосема спротивни одлуки, и двете според медицината.
Имаше некој труд, ме мрзи да го барам каде ефикасноста на вакцините е пропорционална со процентот на популацијата што развива антитела. Така да ја би испитал, 800 денари е, да знаеш на што си дур трае пандемијата.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Магии, нема што. Лани се лицитираше дека до крајот на летото ќе го снема вирусот. Коа тоа не бидна, дека имало 10 до 20 пати повеќе прележани и дека до крај на ноември - почеток на декември ќе имало групен имунитет, за во март да завршиме со најголем број на заболени и починати. Ти викам магии некој ни прави!

Или можеби во никој момент не сме имале адекватно ниво на колективен имунитет и следните 2-3 месеци, ред сѐ мислам на процесот на вакцинација, ќе бидат клучни за тоа каква ќе биде состојбата на есен.
Немаш гајле ти, ни магија те фаќа, ни клетва те фаќа, а ни молитва ти помага.

За колективниот имунитет, во право ќе да си. Почнаа со 40%, па 65%, па 85%, па 99%, кај да е, ќе излезе работата 102,5 %.

До тогаш, маските преку нос, бирајте на кои студии, доктори ќе верувате (религиозна излезе работава).

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Која е поентата вакцинирање со вакцина која не ти дава лична сигурност преку нејзината (не)ефикасност? Прифати некоја друга и крај.

Само не знам зошто живееш во страв? Непотребен стрес за организмот. :)
Муабетот е дека не е сеедно да знаеш дали вакцината те штити или не.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Муабетот е дека не е сеедно да знаеш дали вакцината те штити или не.
Ви го следам разговорот. Само не знам зошто би се вакцинирал со нешто кое не ти дава лична сигурност.

Инаку сите вакцини беа добри, ама полека им се откриваат слабостите. На крај, преку системот на елиминација, ништо чудно да останат една или две. :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Ви го следам разговорот. Само не знам зошто би се вакцинирал со нешто кое не ти дава лична сигурност.

Инаку сите вакцини беа добри, ама полека им се откриваат слабостите. На крај, преку системот на елиминација, ништо чудно да останат една или две. :)
Не те сваќам, што не ти дава сигурност? Ти дава, само не 100 процентна. Не е ова нешто стриктно за Кинеската, за сите вакцини го мислам.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.914
Поени од реакции
30.890
Ми треба информација за Астра Зенека, колкава е веројатноста за згрутчување на крвта односно кој е бројот 1 на 10.000 или нз како се движат.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Не те сваќам, што не ти дава сигурност? Ти дава, само не 100 процентна. Не е ова нешто стриктно за Кинеската, за сите вакцини го мислам.
3 пати и паѓа ефикасноста, од 70тина на 50тина проценти на едната од Кина. Ама гледај што се случува сега со 3тата доза! Нешто слично се случуваше и со АЗ за втората доза!

Инаку никоја не ти дава 100% заштита, тоа е повеќе од јасно. :)

TrendS

Work Smart, Not Hard
Член од
14 декември 2018
Мислења
4.419
Поени од реакции
30.017
А зошто да се малтретираат луѓето со правење тестови кога едноставно нема потреба за тоа? Секако дека ако ти сакаш да го направиш тоа можеш, ама зошто сите други да го прават тоа коа не постојат такви официјални насоки? Или па ако нема индикација.

Кажав зошто, еве пак:

Тестовите за антитела не се конклузивни за предикција на имунитет по примена вакцина.

Antibody testing is not currently recommended to assess for immunity to SARS-CoV-2 following COVID-19 vaccination because the clinical utility of post-vaccination testing has not been established. Antibody tests currently authorized under an EUAexternal icon have variable sensitivity, specificity, as well as positive and negative predictive values, and are not authorized for the assessment of immune response in vaccinated people. Furthermore, the serologic correlates of protection have not been established, and antibody testing does not evaluate the cellular immune response, which may also play a role in vaccine-mediated protection. Finally, antibody testing against nucleocapsid will not detect immune responses resulting from vaccination, but patients may not always know what type of antibody test was used. If antibody testing was performed following vaccination, additional doses of the same or different COVID-19 vaccines are not recommended based on antibody test results at this time. If antibody testing was done after the first dose of an mRNA vaccine, the vaccination series should be completed regardless of the antibody test result.

Ја познавам луѓе кои се буквално опседнати со тоа мерењето антитела, како гуми за џвакање во продавница да купуваат. Беспотребно фрлени пари, ако нема потреба за тоа.
Да....зошто државите во светот ги интересира колективен имунитет....70% имунизирани, ама не ги интересира кои се тие 70%
Затоа се и тие ставови....дека не треба да испитуваат антитела по вакцинација.....додека нас како индивидуи не интересира....дали имаме имунитет или не.
Ваљда затоа и правиме.....IgG по вакцинација

....бидејќи ниту една вакцина не е 100% ефикасна....научно докажано.
Исто како што е докажано....дека клеточниот имунитет не може да се знае дали постои, доколку лицето не развило антитела.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.515
Поени од реакции
11.474
Да де, баш дека го видовме тоа со астра зенека, од максимално безбедна стана небезбедна. Сосема спротивни одлуки, и двете според медицината.
Имаше некој труд, ме мрзи да го барам каде ефикасноста на вакцините е пропорционална со процентот на популацијата што развива антитела. Така да ја би испитал, 800 денари е, да знаеш на што си дур трае пандемијата.
Епа не е точно ни ова што го збориш. Да беше најнебезбедна немаше да се продолжи со нејзиното користење.

Слободно испитај си, не ти ставив пиштол на глава да не испитуваш, само го демантирам тоа што го збориш. Не е правило да се испитуваат антитела после секоја вакцинација. Може, но не мора затоа што антителата не се релевантен доказ за ефикасноста на вакцината, а уште помалку пак конклузивна алатка за предикција на имунитет.
Автоматски споено мислење:

Ми треба информација за Астра Зенека, колкава е веројатноста за згрутчување на крвта односно кој е бројот 1 на 10.000 или нз како се движат.
172551830_10158808368624279_701573156228270506_n.jpg

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Немаш гајле ти, ни магија те фаќа, ни клетва те фаќа, а ни молитва ти помага.

За колективниот имунитет, во право ќе да си. Почнаа со 40%, па 65%, па 85%, па 99%, кај да е, ќе излезе работата 102,5 %.

До тогаш, маските преку нос, бирајте на кои студии, доктори ќе верувате (религиозна излезе работава).
Оти, шо? Често те фаќа магија тебе? :icon_lol:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Од 1 у 25000 до 1 во милион, зависност колку години имаш.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.515
Поени од реакции
11.474
Да....зошто државите во светот ги интересира колективен имунитет....70% имунизирани, ама не ги интересира кои се тие 70%
Затоа се и тие ставови....дека не треба да испитуваат антитела по вакцинација.....додека нас како индивидуи не интересира....дали имаме имунитет или не.
Ваљда затоа и правиме.....IgG по вакцинација

....бидејќи ниту една вакцина не е 100% ефикасна....научно докажано.
Исто како што е докажано....дека клеточниот имунитет не може да се знае дали постои, доколку лицето не развило антитела.
А како ќе имаат 70% колективен имунитет, ако вакцините се неефикасни? Па нели е тоа фрлање пари за џабе?

Океј, ако ти тука на форумов тврдиш дека не е правилно тоа што го тврдат светските научници и експерти, тебе ќе те слушаме. :)

Клеточниот имунитет е имун одговор кој не вклучува антитела.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
Оти, шо? Често те фаќа магија тебе? :icon_lol:
Не бе, јас си имам магично стапче, ја сум тој што прави магии.

Ако женската ви каже дека повеќе нема магија меѓу вас, знајте дека со друго стапче и прават магии. :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.383
Поени од реакции
18.527
Епа не е точно ни ова што го збориш. Да беше најнебезбедна немаше да се продолжи со нејзиното користење.

Слободно испитај си, не ти ставив пиштол на глава да не испитуваш, само го демантирам тоа што го збориш. Не е правило да се испитуваат антитела после секоја вакцинација. Може, но не мора затоа што антителата не се релевантен доказ за ефикасноста на вакцината, а уште помалку пак конклузивна алатка за предикција на имунитет.
Автоматски споено мислење:

Прегледај го приврзокот 296229
Објасни тренд, да не се повторувам. Не се препорачува зашто државите ги интересира колективното, а не тебе како индивидуа. Така да не глеам што е проблем да си провериш, кога гарантирано има корелацијаа меѓу антитела и понатамошна безбедност. Дур да го потврдат тоа научниците може да отиде возот за тебе, како за безбедноста на Аз, ширењето на вирусот преку воздух и тн.

Kajgana Shop

На врв Bottom