Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.650
Поени од реакции
22.384
... мене ми е жал што никој не најде време да го прочита статусот на линкот од @Bafra околу тестовите, ќе ви беа појасни работите,
... ве читам и се чудам како да не сте имале никогаш грип во животот и не знаете дека и тогаш сме омалаксани и тогаш исто се губи чувството за мирис, вкус, па дури и слухот се изменува и тогаш се има температура и тогаш треска, морници грозница!
...болеста К19 е лоша болест не може туку така лесно да се помине асимптоматски или со лесни симптоми, сето тоа е највероватно инфекција предизвикана со било кој вирус, сезонски грип ама не од SARS-CoV-2, тие што ќе оболат со К19 со средно тешки и тешки симптоми не се споредливи, не создавајте паника или самоверување дека сигурно сите го имате SARS-CoV-2, болеста постои, вирусот постои, но не целиот процент на заболени им припаѓа на К19, голем дел е друг вирус или сезонски вирус што тестовите ги детектираат, и мое мислење дека голем процент имаме инфицирани од сезонски грип или друг вирус и друг помал процент од новиот појавен вирус SARS-CoV-2 која ја дава болеста К19 со средно и тешки симптоми и последици!
Malce mi e cudno tezata deka asimptomatskite ili tie so mali simptomi ne se zaboleni od Covid tuku so drug virus a tokmu milioni pati na svetsko nivo bas kaj tie e pronajden coronavirusot. Ete kako nestrucen ovaa teza mi izgleda cudna. I sto pravime so tie asimptomatski ili so mali simptomi, koi uste so nedeli imaat posledici od virusot? Ete ima nova studija okolu toa: https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1750/5998118

Tocno e deka PCR testot e pozitiven i na najmali kolicini od virusot i fala Bogu retko imame teski slucaevi i smrtni so ogled na pozitivnite. Ama ne gledam zosto tvrdis deka svusnost tie asimptomatskite ili so mali simptomi, a pozitivni, go imale toa od drugi virusi.

C

CoolIris

Гостин
@CoolIris гледај сега незначи дека ако имаш температура, болка во грло, мускули итн дека мора секогаш да е корона.
И другиот пат мојш да те фати, и наредната, па и во 2022...Или тогаш нема да ги има настинките повеќе...
Јас не велам дека нема појак грип, туку ви велам дека немојте до толку да ви удира на психа секогаш
Ама сите се слагаме дека не мора. Ама си суспектен и треба да се тестираш. Не ми е јасно што се обидува да докаже веќе неколку недели наназад на повеќе теми.

Член од
5 март 2018
Мислења
17.356
Поени од реакции
19.821
Ама едно е изгубен мирис заради затнат нос, а друго е изгубен мирис од чиста мира.
Автоматски споено мислење:

Ама добро што ти е поентата и што сакаш да докажеш?!

Во време на пандемија, пациент со температура, сува кашлица, болка во грло, болки во мускули, треба да биде суспектен за Ковид - 19. И сега што не ти е јасно?!

Јас колку што те сфаќам, ти си скептик дека голем дел од овие пациенти се сарс-ков-2 позитивни. Ама некако статистиката и резултатите од PCR тестовите не ти идат во прилог на тоа што го збориш.
Или цел свет е грешка, само ти си во право?
Добро да, сфаќам.
Јас бев затната прошлата зима ама сетилата ги имав изгубено скоро месец дена, носот ми се одзатна мирис и вкус не осеќав долго време.
И со ушите имав мака јас, ништо не слушав

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Па можда имале грип ама не го изгубиле чувството. Доста познаници знам што се пожалија дека прв пат им се случува тоа.
Значи многу едноставно е.Едно е да си затнат и да не осеќаш мирис а друго е да не си затнат,да можеш да вдишиш преку нос а да не осеќаш мирис

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Добро побогу како успевате да најдете вакви сајтови? Ги гуглате, претплатени сте? HIV фати лаптопов 2 секунди откако кликав ради тоа поп-апите смрдени

Значи многу едноставно е.Едно е да си затнат и да не осеќаш мирис а друго е да не си затнат,да можеш да вдишиш преку нос а да не осеќаш мирис
Ама мене се ми е јасно скроз, језиво е да немаш никаков симптом а да не се чувствуваш како да ручаш крпа ама ете, таксират било 10 членови да и цртаат на бјонса.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.205
Добро побогу како успевате да најдете вакви сајтови? Ги гуглате, претплатени сте? HIV фати лаптопов 2 секунди откако кликав ради тоа поп-апите смрдени

Ама мене се ми е јасно скроз, језиво е да немаш никаков симптом а да не се чувствуваш како да ручаш крпа ама ете, таксират било 10 членови да и цртаат на бјонса.
Зимно време користам еден те ист парфем цел живот,тежок,благ дури од што е јак на женски удира.Не ми се случило никогаш колку год да сум бил болен да не го осеќам.Ова беше нешто језиво,морбидно.Да јадеш лук башка а да не осеќаш уште по морбидно

Член од
12 март 2009
Мислења
20.831
Поени од реакции
17.059
ми го прати линкот братучедот од Загреб, ама еве има ПРЕСУДА од португалски суд
еве ја на англиски

Добро, не значи ако е СУД дека е во право, се зависи од вештите лица...

Член од
5 април 2010
Мислења
602
Поени од реакции
214
Па можда имале грип ама не го изгубиле чувството. Доста познаници знам што се пожалија дека прв пат им се случува тоа.
Не е исто чуството. Кога си настинат или имаш грип да се ослабнуват тие сетила ама не на ист начин како со корона, не би можел со зборови да го опишам чуството на ништо.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Не е исто чуството. Кога си настинат или имаш грип да се ослабнуват тие сетила ама не на ист начин како со корона, не би можел со зборови да го опишам чуството на ништо.
Претпоставувам, верувам, не може 4930924302 луѓе да се драма квин и да се трескаат од земја.

Mr.Deni

Животна грешка си ми ти...
Член од
4 мај 2007
Мислења
3.570
Поени од реакции
2.789
Претпоставувам, верувам, не може 4930924302 луѓе да се драма квин и да се трескаат од земја.
Можам да потврдам за ова и за мене и за сопругата.Никогаш жената не била во ситуација апсолутно ништо да не помириса или вкус да се изгуби.Исто и јас сум бил мртов болен легнат во постела од грип и со затнат нос да не можам да дишам ама никогаш не ми била ситуацијата како сега кога снемав мирис и вкус.А бе ништо ништо не мирисав.Јадев лук и освен што ме гореше ништо друго не осеќав ни мирисот ни вкусот.

Се деси и инцидент,пушти жената нешто плинот да грее мислам чај за нас да направи и имаше едно парталче крпа до плинот.А бе тоа почна да си гори да црни и да не приметевме визуелно дека нешто гори немаше ништо друго да осетиме.Не може никој да ми каже коинциденција маж и жена во иста куќа во рок од недела дена и двајцата да изгубат сетило за вкус и мирис а да не е нешто ново (во овој случај вирусот)

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Мене ова ми беше прв пат во животов да изгубам мирис, а го изгубив 100%, ништо не осеќав. Глава ме болела многу пати, ама на ваков начин никогаш. Многу чудна главоболка, како да ме боли мозокот, а не главата.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.802
Поени од реакции
37.807
Ама едно е изгубен мирис заради затнат нос, а друго е изгубен мирис од чиста мира.
Ама добро што ти е поентата и што сакаш да докажеш?!
Во време на пандемија, пациент со температура, сува кашлица, болка во грло, болки во мускули, треба да биде суспектен за Ковид - 19. И сега што не ти е јасно?!
Јас колку што те сфаќам, ти си скептик дека голем дел од овие пациенти се сарс-ков-2 позитивни. Ама некако статистиката и резултатите од PCR тестовите не ти идат во прилог на тоа што го збориш.
Или цел свет е грешка, само ти си во право?
...јас не сакам да докажам ништо, јас коментирам како сите вие што коментирате тука, зарем вие тука докажувате нешто или се прави општи муабети?
цел свет не значи репер дека „ е правилно“ не велам дека не е правилно, но не велам дека е и правилно, додека некој не ме убеди и докаже спротивното, прочитај малку „околу тестовите“ за да речеш дека е позитивен ПЦР тест треба да се детектираат не еден, не два, туку три генома, а „светското дијагностицирање“ со тестовите (ПЦР) со еден геном детекција се добива негативен резултат, а со детектирање на два генома се добива „позитивен“ тест, но тој ќе биде дикутабилен „позитивен“ на грип, на САРС или К19?! специфичноста за дијагностика на РНК то кај вирусот според добра лабораториска пракса треба да ги има трите генома детектирано, а не само два!
... цитат :
The Corman-Drosten paper further identifies a third gene which, according to the WHO protocol, was not further validated and deemed unnecessary:
“Of note, the N gene assay also performed well but was not subjected to intensive further validation because it was slightly less sensitive.”
This was an unfortunate omission as it would be best to use all three gene PCRs as confirmatory assays, and this would have resulted in an almost sufficient virus RNA detection diagnostic tool protocol. Three confirmatory assay-steps would at least minimize-out errors & uncertainties at every fold-step in regards to “Wobbly”-spots. (Nonetheless, the protocol would still fall short of any “good laboratory practice”, when factoring in all the other design-errors).
As it stands, the N gene assay is regrettably neither proposed in the WHO-recommendation (Figure 1) as a mandatory and crucial third confirmatory step, nor is it emphasized in the Corman-Drosten paper as important optional reassurance “for a routine workflow” (Table 2).
Consequently, in nearly all test procedures worldwide, merely 2 primer matches were used instead of all three. This oversight renders the entire test-protocol useless with regards to delivering accurate test-results of real significance in an ongoing pandemic.

...туку така „рекол светот“или „СЗО“ што за мене лично падна на испит, дозволи да си имам свое мислење и не е на одмет да погледнеш и друго мислење или тоа ќе го правиш во иднина кога ќе имаш повеќе искуство и пракса!
... цитат :
RT-PCR is not recommended for primary diagnostics of infection. This is why the RT-PCR Test used in clinical routine for detection of COVID-19 is not indicated for COVID-19 diagnosis on a regulatory basis.
“Clinicians need to recognize the enhanced accuracy and speed of the molecular diagnostic techniques for the diagnosis of infections, but also to understand their limitations. Laboratory results should always be interpreted in the context of the clinical presentation of the patient, and appropriate site, quality, and timing of specimen collection are required for reliable test results”.
However, it may be used to help the physician’s differential diagnosis when he or she has to discriminate between different infections of the lung (Flu, Covid-19 and SARS have very similar symptoms). For a confirmative diagnosis of a specific virus, at least 3 specific primer pairs must be applied to detect 3 virus-specific genes. Preferably, these target genes should be located with the greatest distance possible in the viral genome (opposite ends included).
These are severe design errors, since the test cannot discriminate between the whole virus and viral fragments. The test cannot be used as a diagnostic for SARS-viruses.
... времето ќе каже кој беше во право!
... лесно да негираш без факти, затоа што „светот така кажал“ зашто „СЗО“ кажал или некои портали и сајтови се во право, а другите се „каде ги најдовте да ги гуглирате“, некои гледаат понапред, а некој се закотвени па сега бијонса мијонса ќе се вреѓаме или ќе идеме во полиција да ја пријавиме :facepalm:

Последно уредено:
Член од
17 ноември 2014
Мислења
201
Поени од реакции
244
Кој што сака нека каже, ама јас стварно мака си видов од вирусов. Воглавном сум здрав човек, спортист, никад се немам посериозно разболено. Немам ни матичен лекар. Ова што и да беше ме кутна у кревет, првпат у живот. Уште имам болки во зглобовите и лигаментите, и понекад од болки неможам да спијам или се будам у сред сон.

Така да оставете приказни на страна. Чувајте се.
Да се чуваме. Битно е да направиме преглед на работите од кои треба да се чуваме

Државата („“) во спрега со бизнис криминалот е познат убиец на нашата животна средина, и на човечки психи, едноставно не’ убиваат на секој начин кој им стои на располагање

Луѓе кои се како опседнати со некои демони и ќе те иструјат, ќе те направат да се чувствуваш мизерно

Вирусот („“) е тестиран на човечки ткива, и е демонстрирано дека кон нив останува пасивен: https://drtomcowan.com/only-poisoned-monkey-kidney-cells-grew-the-virus/

Така да оставете приказни на страна.
Точно така. Да оставиме приказни на страна за тоа дека овие страшни тешки заболувања се неминовно „од вирусот“. Мали дивјаци во „Господарот на мувите“ си вообразуваат има чудовиште во шумата на мал тропски остров, па си ставаат маски, потоа се почнуваат да се прогонуваат едни со други, и на крај на романот нивниот рајски остров е сет во пламен!

Да останеме во рамки на цивилизираност, да проверуваме изјави и се чуваме од тоа да бидеме жртви на нервоза и паника и пропаганда. Приказните за вирусот потекнуваат од Кина, од масмедиумите кои се под контрола на големиот капитал, оние кои НЕ ни се пријатели. Оние кои имаат историјати на ширења лажни тревоги за нивни интереси. Окамово сечиво: Пред да веруваме дека вирусот навистина убива, 1. да бараме да тоа биде научно демонстрирано, и 2. енергично го адресираме 100% познатото убивање наше од спрегата мафија-држава.

Така јас гледам.

Член од
18 мај 2008
Мислења
7.561
Поени од реакции
17.594
Уште отсега помирете се дека на државно вакцини без пријатели и партија нема да има. Се надевам дека ќе има и на приватно вакцини па да се вакцинираат домашните. Исти курац ко со тестовиве. Еве им викаат на луѓево не може државно во период од 3-4 недели пребукирани биле, а од друга страна случка од реален живот, синот на мед. сестра во рани 20-ти години со симптоми покачена температура само првиот ден се тестира пак 25 дена после позитивен тест за да провереле дали бил негативен. Иако по новиов протокол после 20 дена од позитивен тест добиваш решение за оздравен. :tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom