jamajka
mode: Calm
- Член од
- 28 април 2007
- Мислења
- 19.577
- Поени од реакции
- 27.422
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_occupation_of_LebanonОд која до која година траела Сириската окупација? Колку Децении рече?
Децении?
The Syrian occupation of Lebanon began in 1976 as a result of the civil war and ended in April 2005 in response to domestic and international pressure after the assassination of former Lebanese Prime Minister, Rafik Hariri.
Точно е дека во Хезболах има Христијани, но не православни. Еве пример од нивните односи со православните:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hezbollah#In_Lebanon
Gebran Tueni, a late conservative Orthodox Christian editor of an-Nahar, referred to Hezbollah as an "Iranian import and said “they have nothing to do with Arab civilization.” Tuení believed that Hezbollah’s evolution is cosmetic, concealing a sinister long-term strategy to Islamicize Lebanon and lead it into a ruinous war with Israel. Tueni was killed in a car bomb in 2005, but the plotters have not been identified.
Тоа е веќе друг пристап. Значи тоа ми е и поентата, ситуацијата денеска влече корени многу одамна. Израел е во ситуацијата на крстоносните држави во средниот век. Моќна на рачун на поделеноста во муслиманскиот свет. Очигледно е дека Израел има корист од таа поделеност, точно е дека имаат силно лоби, но да ги величаш до степен на мит, не е во интерес дури и на каузата која ја застапуваш. За момент замисли си дека Израел не постои и види ги корените на поделбата.Никој не рече дека проблемите почнале со Израел, но денес тој не придонесува проблемите да се намалат, туку напротив.
Од 200.000 на 8000 и фактот дека е тоа е најголема Еврејска заедница на Блискиот исток, а можеби и единствена држава таму во која воопшто останале Евреи. И каков е Иран? Во Денешната територија на Израел на почетокот на 20 век имало околу 100000 жители. Денеска Израел има неколку милиони Палестинци.Да беше Иран таков, како што Израел и Западот тврди, каде ќе беа сега Евреите од Иран?
Не е таа категорија својствена само за САД.Раздели па владеј, така Американците пепел го направија светот...
Токму тоа е проблемот на оската што е против САД. Досега само лаат и ништо не прават. Скептичноста која ја има во Израел кај обичните луѓе во врска со нападите на САД и буткањето на Асад, ми дава за право да размислувам дека обидот за окупација на Сирија ќе биде линијата на смртта за САД. Верувам дека многу од тука го посакуваат тоа и не само кај нас туку повеќето луѓе во светот па и во САД го посакуваат тоа.Секој си гледа за свој гз, и види што се случува.
Не зборам за зборови туку за впечатоци. Ти директно го обвинуваш Израел за денешната ситуација на Блискиот исток и пошироко, одбивајќи да ги погледнеш историските корени на недоразбирањето.Не е фер да ми пикаш зборови во уста. Не постои чисто добро и чисто зло на светов, јас само ги кажувам работите што ги ставаат под тепих, што ги преќутуваат.
Не тврдам дека нема да лобираат, туку дека се необично тивки споредбено со други слични ситуации. Колку ќе биде активно Израелското лоби ќе видиме во гласањето во конгресот, а не сега. Сега можеме само да шпекулираме. Израелското лоби, доколку Британците стојат настрана, мислам дека можат да излобираат подршка... па ќе видиме.Јас искрено, се израдував кога ми рече дека Израелското лоби AIPAC лобирало за да не се напаѓа Сирија.
Мнозинството Евреи во Израел го делат ова мислење.Но, еве, видовме дека не е така. Со напаѓањето на Сирија, конфликтот може да се прошири и во Либан и Израел.
Логично е да Израелското лоби да лобира за да не се напаѓа Сирија. Асад ќе остане на власт, а на Израел влакно нема да му фали.
Ова нема никаква логика ниту позадина. За Ал Каеда не е баш плодно тло Либан.Сега имаме друга ситуација, ако Асад падне, Ал-каеда и вахабиите ќе ја превземат Сирија. Иако Ал-Каеда е сојузник на Израел, долгорочно гледано, Израел ќе има проблеми подоцна со нив. Но може токму тоа Израел го сака, за да има оправдание за напад и окупација на Либан.
Секоја држава(па и групација) има своја лоша страна која излегува на површина пропорционално на нејзината моќ. Израел не е исклучок од тоа правило па да го креваме на ниво на мит.Чудно, и јас истото можам да го кажам за тебе.
Толку многу знаеш за Израел, но за неговата лоша страна - не знаеш.
Чудно.
--- надополнето: 7 септември 2013 во 11:00 ---
Еве го мојот став за Израел за да нема недоразбирања.@jamajka сеа ќе ти речат кај и да е,КОЛКУ ТЕ ПЛАЌА ИЗРАЕЛ ЗА ДА НАВИВАШ ЗА НИВ ? тоа е простаклук..
Во оној момент, кога САД ќе изгуби воена интервенција, на пример доколку во Сирија позади Асад цврсто застанат (дури и воено) Иран, Кина и Русија против САД. Тогаш проамерички Израел ќе ја изгуби улогата и важноста што би можел да ја има за Македонија.
Јас се надевам дека конфликтот во Сирија ќе заврши со победа на Асад и се надевам дека струите во Израел ќе сменат правец на своето делување, све со цел на смирување на конфликтот пред се со Палестинците и нормализирање на нивните односи со Иран. Ваква една состојба би допринела за подолгорочна стабилност во регионот исфрлувајќи ја од игра опасната политика што ја води Турција и КСА (Ердоан- Атабеј на Арапите).
Се разбира, за таква една ситуација покрај ревизија на ставовите во Израел, потребна е ревизија на ставовите и кај Палестинците и во Иран.