Конфликтот во Сирија

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Од која до која година траела Сириската окупација? Колку Децении рече?
Децении?
http://en.wikipedia.org/wiki/Syrian_occupation_of_Lebanon

The Syrian occupation of Lebanon began in 1976 as a result of the civil war and ended in April 2005 in response to domestic and international pressure after the assassination of former Lebanese Prime Minister, Rafik Hariri.

Точно е дека во Хезболах има Христијани, но не православни. Еве пример од нивните односи со православните:
http://en.wikipedia.org/wiki/Hezbollah#In_Lebanon
Gebran Tueni, a late conservative Orthodox Christian editor of an-Nahar, referred to Hezbollah as an "Iranian import and said “they have nothing to do with Arab civilization.” Tuení believed that Hezbollah’s evolution is cosmetic, concealing a sinister long-term strategy to Islamicize Lebanon and lead it into a ruinous war with Israel. Tueni was killed in a car bomb in 2005, but the plotters have not been identified.

Никој не рече дека проблемите почнале со Израел, но денес тој не придонесува проблемите да се намалат, туку напротив.
Тоа е веќе друг пристап. Значи тоа ми е и поентата, ситуацијата денеска влече корени многу одамна. Израел е во ситуацијата на крстоносните држави во средниот век. Моќна на рачун на поделеноста во муслиманскиот свет. Очигледно е дека Израел има корист од таа поделеност, точно е дека имаат силно лоби, но да ги величаш до степен на мит, не е во интерес дури и на каузата која ја застапуваш. За момент замисли си дека Израел не постои и види ги корените на поделбата.

Да беше Иран таков, како што Израел и Западот тврди, каде ќе беа сега Евреите од Иран?
Од 200.000 на 8000 и фактот дека е тоа е најголема Еврејска заедница на Блискиот исток, а можеби и единствена држава таму во која воопшто останале Евреи. И каков е Иран? Во Денешната територија на Израел на почетокот на 20 век имало околу 100000 жители. Денеска Израел има неколку милиони Палестинци.

Раздели па владеј, така Американците пепел го направија светот...
Не е таа категорија својствена само за САД.

Секој си гледа за свој гз, и види што се случува.
Токму тоа е проблемот на оската што е против САД. Досега само лаат и ништо не прават. Скептичноста која ја има во Израел кај обичните луѓе во врска со нападите на САД и буткањето на Асад, ми дава за право да размислувам дека обидот за окупација на Сирија ќе биде линијата на смртта за САД. Верувам дека многу од тука го посакуваат тоа и не само кај нас туку повеќето луѓе во светот па и во САД го посакуваат тоа.

Не е фер да ми пикаш зборови во уста. Не постои чисто добро и чисто зло на светов, јас само ги кажувам работите што ги ставаат под тепих, што ги преќутуваат.
Не зборам за зборови туку за впечатоци. Ти директно го обвинуваш Израел за денешната ситуација на Блискиот исток и пошироко, одбивајќи да ги погледнеш историските корени на недоразбирањето.

Јас искрено, се израдував кога ми рече дека Израелското лоби AIPAC лобирало за да не се напаѓа Сирија.
Не тврдам дека нема да лобираат, туку дека се необично тивки споредбено со други слични ситуации. Колку ќе биде активно Израелското лоби ќе видиме во гласањето во конгресот, а не сега. Сега можеме само да шпекулираме. Израелското лоби, доколку Британците стојат настрана, мислам дека можат да излобираат подршка... па ќе видиме.

Но, еве, видовме дека не е така. Со напаѓањето на Сирија, конфликтот може да се прошири и во Либан и Израел.
Логично е да Израелското лоби да лобира за да не се напаѓа Сирија. Асад ќе остане на власт, а на Израел влакно нема да му фали.
Мнозинството Евреи во Израел го делат ова мислење.

Сега имаме друга ситуација, ако Асад падне, Ал-каеда и вахабиите ќе ја превземат Сирија. Иако Ал-Каеда е сојузник на Израел, долгорочно гледано, Израел ќе има проблеми подоцна со нив. Но може токму тоа Израел го сака, за да има оправдание за напад и окупација на Либан.
Ова нема никаква логика ниту позадина. За Ал Каеда не е баш плодно тло Либан.

Чудно, и јас истото можам да го кажам за тебе.
Толку многу знаеш за Израел, но за неговата лоша страна - не знаеш.
Чудно.
Секоја држава(па и групација) има своја лоша страна која излегува на површина пропорционално на нејзината моќ. Израел не е исклучок од тоа правило па да го креваме на ниво на мит.
--- надополнето: 7 септември 2013 во 11:00 ---
@jamajka сеа ќе ти речат кај и да е,КОЛКУ ТЕ ПЛАЌА ИЗРАЕЛ ЗА ДА НАВИВАШ ЗА НИВ ? тоа е простаклук..
Еве го мојот став за Израел за да нема недоразбирања.

Во оној момент, кога САД ќе изгуби воена интервенција, на пример доколку во Сирија позади Асад цврсто застанат (дури и воено) Иран, Кина и Русија против САД. Тогаш проамерички Израел ќе ја изгуби улогата и важноста што би можел да ја има за Македонија.

Јас се надевам дека конфликтот во Сирија ќе заврши со победа на Асад и се надевам дека струите во Израел ќе сменат правец на своето делување, све со цел на смирување на конфликтот пред се со Палестинците и нормализирање на нивните односи со Иран. Ваква една состојба би допринела за подолгорочна стабилност во регионот исфрлувајќи ја од игра опасната политика што ја води Турција и КСА (Ердоан- Атабеј на Арапите).

Се разбира, за таква една ситуација покрај ревизија на ставовите во Израел, потребна е ревизија на ставовите и кај Палестинците и во Иран.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Уште кога почна војната во Сирија,на самиот почеток еден експерт кажа дека ако не на голема,Западот ќе влезе на МАЛА ВРАТА во Сирија.. кој знае знае..

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Некој спомна дека сум ставал видеа од некој сам што се снимал таму :)
Еве едно видео што не е сам:

Јамајка, слушај за Израел што вика.

Инаку дечково има 5 пати повеќе Subscribers од CNN, а никој не слушнал за него.

МекКејн има нов надимак: Dr.Evil :)

--- надополнето: 7 септември 2013 во 19:44 ---
http://denesen.mk/web/2013/09/07/islamistite-napadnaa-gratce-vo-koe-se-zboruva-so-jazikot-na-isus-asad-go-brani-so-tenkovi/

Ете баш заради ова сум на страната на Асад.Поздрав до членот што ме нарече платеник <3

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дека е наместено, не мора многу да се докажува, но еве еден текст кој одлично ја доловува суштината:

In summary, US, British and French services are 100% certain that the Syrian Arab army gassed an unknown number of civilians:

1. For this they would have used a new kind of old sarin gas that does not affect women.
2. For four days, the United States observed the preparing of the crime without intervening.
3. The day before use, the magic gas killed children who were kidnapped by jihadists two weeks earlier and more than 200 miles away.
4. These events are known through authentic films made and sometimes posted in advance on YouTube.
5. They are confirmed by a telephone interception produced by the Israeli enemy.
6. Western secret services have a secret method for identifying sarin gas without having to culture human tissue.
7. As it would be the fifteenth such operation, the “régime” would have crossed a “red line ” and should be “punished” by bombing it to deprive it of its means of defense.
In international law, war propaganda is the most serious crime because it makes all other crimes possible.

http://www.globalresearch.ca/diabolical-chemical-weapons-intelligence-operation-killing-syrian-civilians-and-blaming-it-on-the-enemy/5348705

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Многу интересна ретроспектива и анализа на како стојат работите.

The Truth About How The US Will Save Syria

.....and other lies

Би препорачал да го погледнете особено 2рата половина од видеото.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
Поддршка од Албанија и Косово за нападот

Соочени со постојани прашања за тоа кои држави конкретно ја поддржуваат интервенцијата против Сирија, американскиот Стејт департмент вчера излезе со список на девет земји, меѓу кои и Албанија и Косово.

06.09.2013 09:02:35
Соочени со постојани прашања за тоа кои држави конкретно ја поддржуваат интервенцијата против Сирија, американскиот Стејт департмент вчера излезе со список на девет земји, меѓу кои и Албанија и Косово.
Џен Псаки, портпарол на Стејт департментот, беше прашања за најавата на државниот секретар Џон Кери дека девет држави понудиле дале поддршка за воената интервенција. Псаки ги наведе Австралија, Албанија, Косово, Канада, Данска, Франција, Полска, Романија и Турција, но потоа .......
http://www.alfa.mk/News.aspx?ID=62712#.UivRWdJHLKg--- надополнето: 8 септември 2013 во 03:25 ---
Земјите од ЕУ го поддржуваат САД во прашањето со Сирија

од НОВА | објавено на: 07-09-2013 22:35:13
http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=5&vest=7247
--- надополнето: 8 септември 2013 во 03:27 ---
Вознемирувачко видео: Снимки од нападот во Сирија ги згрозија сенаторите во Вашингтон

http://libertas.mk/вознемирувачко-видео-снимки-од-напад/

Американски медиуми вечерва ги објавија ужасните снимки од нападот со хемиско оружје во Сирија, кои завчера им биле прикажани на сенаторите во обид да одобрат ограничена воена интервенција врз силите на Башар ал Асад.

На снимките се гледаат луѓе како неконтролирано се грчат на земја и деца како се борат за здив. Телевизијата Ен-би-си, која ги прикажа снимките, не можеше независно да ја потврди нивната автентичност.
Американските разузнавачки служби тврдат дека во нападот со хемиско оружје, кој на 21 август во предградие источно од Дамаск го извршиле сириските владини сили, загинале повеќе од 1.400 луѓе, вклучувајќи и 400 деца. Други извори тврдат дека загинале неколку стотини луѓе.
Белата куќа настојува да ги убеди сенаторите да поддржат воена интервенција, откако претседателот Барак Обама вети дека ќе ја почитува волјата на Конгресот.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Мислам дека ако сака Русија може да им помогне на Сирија да даде еден подолг или жилав отпор но не верувам дека би резултирало со победа.Од минатото може само да се каже дека Русија цела своја историа плаши мечка со тапан,односно кога има вакви состојби ќе се искурчат до максимун,но на крајот секогаш го јадат оние што ДЕМЕК ГИ БРАНАТ.Но и Асад може да игра тактички,пример со Христијаните што ги брани од исламситите,така ја добива наклонетоста на народите по Западните земји,така притисокот ќе биде врз Западот а не над Сирија.Искрено сакам да успее Сирија да се избори против исламистичките орди и терористи,но познавајќи ја Америка бидејќи она е вмешана.. ако треба да се повлечат попрво ќе ја запалат Сирија како Виетнам одколку туку така само да го соберат опашот..

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Римскиот поздрав.
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_salute

Никој не рече дека проблемите почнале со Израел, но денес тој не придонесува проблемите да се намалат, туку напротив.

Зависи што сакаш да видиш, пред некои работи мижиш, а некои работи ги пумпаш...

Да беше Иран таков, како што Израел и Западот тврди, каде ќе беа сега Евреите од Иран?

:facepalm:

Зошто со сила се правиш :вонзем:

ОБАМА НА БАЦИ-ГЗ КАЈ ИЗРАЕЛСКОТО ЛОБИ
Да ти е срам да речеш дека е Американски претседател.

Раздели па владеј, така Американците пепел го направија светот...
Секој си гледа за свој гз, и види што се случува.

Не е фер да ми пикаш зборови во уста. Не постои чисто добро и чисто зло на светов, јас само ги кажувам работите што ги ставаат под тепих, што ги преќутуваат.
А тие работи не се баш добри. Што се однесува до "теориите на заговор", теорија на заговор е дека вонземјаните се меѓу нас, Англиската кралица е рептил, итн.
Јас зборам за факти на заговор, а самиот поим заговор е историски познат, откога постои човештвото.
на пр. Александар е Грк, и секој факт и доказ што ќе го дадеш дека тој е Македонец, тоа е заговор?
Не, тоа се факти, бутнати под тепих, за да полесно се протурка нечија агенда(во случајов Грчката)

Никогаш не сум рекол дека Асад е цвеќе за мирисање, но во Сирија Христијаните никогаш не биле малтретирани.

Еве гледам и ти дека полека приметуваш некои работи.
Јас искрено, се израдував кога ми рече дека Израелското лоби AIPAC лобирало за да не се напаѓа Сирија.
Но, еве, видовме дека не е така. Со напаѓањето на Сирија, конфликтот може да се прошири и во Либан и Израел.
Логично е да Израелското лоби да лобира за да не се напаѓа Сирија. Асад ќе остане на власт, а на Израел влакно нема да му фали.
Сега имаме друга ситуација, ако Асад падне, Ал-каеда и вахабиите ќе ја превземат Сирија. Иако Ал-Каеда е сојузник на Израел, долгорочно гледано, Израел ќе има проблеми подоцна со нив. Но може токму тоа Израел го сака, за да има оправдание за напад и окупација на Либан.

Од која до која година траела Сириската окупација? Колку Децении рече?
Децении?

Чудно, и јас истото можам да го кажам за тебе.
Толку многу знаеш за Израел, но за неговата лоша страна - не знаеш.
Чудно.
ako asad padne,izrael sproti sebe za neprijatel ke nema veke organizirana vdrzava ,so dobro opremena i osposobena vojska ,tuku ke ima drzava vo vecni problemi, vecna graganska vojna ,nesposobna da prezeme bilo sto a plus na toa i drzava vodena od drugarcinja na izrael, zarem uste ne gledata deka arabija,izrael, usa,turcija(t.e. nivnite vodaci ) i al kaeda (i kompanijata ) se u stvari edno isto ,tie ne se neprijatwli, ne gledajte koj sto zboruva,tuku koj sto pravi , el kaeda i slicnite nemaat nikogas nikade izvedeno nieden napad protiv izrael, turska e najgolem uvoznik na izraelski proizvodi,arabija i izrael i turcija se tie sto gi pomagaat unistuvacite na sirija, i od kade sega deka na izrael bi mu bilo podobro na vlast da ostane asad,pa koj togas se obiduva da go srusi asad ????????????
--- надополнето: 8 септември 2013 во 13:10 ---
1014214_414103428701661_747338627_n.jpg

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Вознемирувачко видео: Снимки од нападот во Сирија ги згрозија сенаторите во Вашингтон

http://libertas.mk/вознемирувачко-видео-снимки-од-напад/

Американски медиуми вечерва ги објавија ужасните снимки од нападот со хемиско оружје во Сирија, кои завчера им биле прикажани на сенаторите во обид да одобрат ограничена воена интервенција врз силите на Башар ал Асад.

Жално е како се шират полувистини преку македонските медиуми и се манипулира јавноста.

Еве некои изјави од Конгресмените:
Congress Members Who Have Seen Classified Evidence About Syria Say It Fails to Prove Anything

Congressman Justin Amash said last week:
What I heard in Obama admn briefing actually makes me more skeptical of certain significant aspects of Pres’s case for attacking​
He noted yesterday, after attending another classified briefing and reviewing more classified materials:
Attended another classified briefing on #Syria & reviewed add’l materials. Now more skeptical than ever. Can’t believe Pres is pushing war.​
Congressman Tom Harkin said:
I have just attended a classified Congressional briefing on Syria that quite frankly raised more questions than it answered. I found the evidence presented by Administration officials to be circumstantial.​
Congressman Michael Burgess said:
Yes, I saw the classified documents. They were pretty thin.​
Yahoo News reports:
New Hampshire Democratic Rep. Carol Shea-Porter, for instance, left Thursday’s classified hearing and said she was opposed to the effort “now so more than ever.”
“I think there’s a long way to go for the president to make the case,” she said after the briefing. “It does seem there is a high degree of concern and leaning no.”​
Senator Joe Manchin announced he was voting “no” for a Syria strike right after hearing a classified intelligence brieifng.

Congressman Alan Grayson points out in the New York Times:
The documentary record regarding an attack on Syria consists of just two papers: a four-page unclassified summary and a 12-page classified summary. The first enumerates only the evidence in favor of an attack. I’m not allowed to tell you what’s in the classified summary, but you can draw your own conclusion. [I.e. it was no more impressive than the 4-page public version.]
On Thursday I asked the House Intelligence Committee staff whether there was any other documentation available, classified or unclassified. Their answer was “no.”
The Syria chemical weapons summaries are based on several hundred underlying elements of intelligence information. The unclassified summary cites intercepted telephone calls, “social media” postings and the like, but not one of these is actually quoted or attached — not even clips from YouTube. (As to whether the classified summary is the same, I couldn’t possibly comment, but again, draw your own conclusion.)
And yet we members are supposed to accept, without question, that the proponents of a strike on Syria have accurately depicted the underlying evidence, even though the proponents refuse to show any of it to us or to the American public.
In fact, even gaining access to just the classified summary involves a series of unreasonably high hurdles.
We have to descend into the bowels of the Capitol Visitors Center, to a room four levels underground. Per the instructions of the chairman of the House Intelligence Committee, note-taking is not allowed.
Once we leave, we are not permitted to discuss the classified summary with the public, the media, our constituents or even other members. Nor are we allowed to do anything to verify the validity of the information that has been provided.

And this is just the classified summary. It is my understanding that the House Intelligence Committee made a formal request for the underlying intelligence reports several days ago. I haven’t heard an answer yet. And frankly, I don’t expect one.
By refusing to disclose the underlying data even to members of Congress, the administration is making it impossible for anyone to judge, independently, whether that statement is correct.
The rush to war based upon skewed intelligence is very similar to Iraq.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Кога го спомна холокаустот, јасно ми беше ова.

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
ХАФЕЗ И БАШАР АЛ-АСАД, НЕПРИЈАТЕЛИ НА СИРИСКИОТ НАРОД

Против засилувањето на левото крило на партијата Арапска социјалистичка преродба (Баас), кое спроведуваше општествени реформи според советскиот модел, настапи токму умерената група (читај: капиталистичката група) која беше собрана околу генералот Хафез Ал-Асад. На 16 ноември 1970 година со државен удар е преземена власта. Асад на 2 март 1971 година станал претседател на републиката и со основањето на Напредниот национален фронт ја намали зависноста од СССР и неговите сојузници и повторно ја дозволи приватната сопственост.

Неолибералните реформи на Башар се случија во исто време кога сушата во 2008-10 предизвика десетици илјади селани да се преселат во градовите. Ефектот на сушата беше влошен со приватизацијата на државното земјиште во 2000 година, што доведе до интензивно нерационално обработување кое ги исцрпи ресурсите на вода. Скратувањата на субвенционираното гориво и укинувањето на ценовните контроли на пестицидите и храната за животни уште повеќе го зголеми очајот на селаните. Во градовите укинувањето на контролите на станбеното изнајмување и влегувањето на бахреинската корпорација Галф Инвестмент во пазарот на недвижнини уште повеќе го отежна добивањето на станови по достапни цени. Намалувањето на увозните тарифи ги банкротира многу мали производители, што придонесе кон зголемување на веќе високите стапки на невработеност, особено меѓу младите. Просечната плата опадна, проследено со кратења на субвенции и инфлација. А во 2010 година 61 процент од работниците заработувале помалку од 190 долари месечно. Други неолиберални реформи, како што е кратењето на данокот на корпорацискиот приход, уште повеќе го зголемиле богатството за богаташите. Приватизацијата на здравството и образованието и воведувањето на издатоци создадоа двостран дискриминаторски платежен систем со ексклузивни универзитети и болници за богаташите.

Асад и неговиот режим ја сметаат Сирија како своја крава за молзење. На пример, само приходите од продажбата на нафта изнесуваат 15 милијарди долари годишно. Оваа сума не влегува во државниот биланс. Таа оди во џебовите на Асад и неговите разбојници. Ова е веќе 40 годишен случај. Ако ја пресметаме сумата која била ограбувана во текот на овој период, ние зборуваме за 500-700 милијарди долари. Ова е уште една причина зошто Асад и неговите разбојници треба да бидат казнети, а да не зборуваме за злосторствата извршени против човештвото. Темелната поделба во Сирија меѓу корумпирана и авторитарна владејачка класа и масата од работници и сиромашни покажува зошто левицата треба да нема илузии во однос на Асад дека на одреден начин тој е повреден да му се даде поддршка од Мубарак или Бен Али. Тоа се и длабоките социјални корени од кои се појави востанието поради што и на режимот и на странските влади ќе им биде тешко да го присвојат и да го обликуваат по нивните интереси.

malku kritii za asad i pricini zosto toj mora da se simne od vlasta , ( iako bas ne znam dali ova lici na politickata i ekonomska sostojba vo sirija ili kaj nas ?????????/

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Ок,ако е така нека дојдат исламиститие на власт и ќе им направат `економска преродба`.+ивотниот стандард ќе им го зголемат со субвенционирани молотовки,кашикари,палење на цркви,самоубиствени напади по пазари,влегување во `даунтаун` со камион полн со експлозив......богат живот е тоа

Kajgana Shop

На врв Bottom