Конфликтот во Сирија

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Голанската Висорамнина и припаѓа на Сирија. Сега таа е под окупација на Израел. Изговори и само изговори.
Зошто изговори???

Па тргнаа со тенкови, артилерија да убиваат се живо во Израел и да го палат Тел Авив но ете не успејаа и загубија тоа е тоа, нема друго.

Палестинските бегалци во Либан:
Тhe number of UNRWA registered Palestine refugees by country or territory in January 2010 were as follows:

Кажи ми Хирју, од кого бегаат Палестинците?
Не нЕ НЕ....објави ја цела листа која е налик вака

.
As of January 2010, UNRWA cites 1,396,368 registered refugees in camps and 3,370,302 registered refugees not in camps
Значи по меѓународно право останатите се Економски емигранти кој во Јордан,.кој Либан трет Сирија ама ајде бегалци сме за да не жалат и да плукаат по Израел, а уствари ...брееј ова ќе испадне јас да земам БГ пасош, да работам во Германија и да се курчам и да викам јас сум Бегалец, јас сум Дисидент бидејќи.....

А Буџетот

UNRWA’s biennium regular budget for 2010 and 2011 was USD 1.23 billion. Roughtly half of this was spent on education
Палерстинците "Бегалци" имаат подобро образованбие од нас.

Ама чекај момент, станува збор за скоро милион избегани кои се накотиле и денес ОП имаме цифра 5 Милиони.

А што со ова Волк

Why is UNRWA not part of the UN assessed contribution system?
Поради парите за експлозиви, 500 милиони на едукација така,со пракса
и прирачник 100 начини да убиеш Израелец и 10 додатни за христијани.

UNRWA's services are available to all those living in its area of operations who meet this definition, who are registered with the Agency and who need assistance. The descendants of the original Palestine refugees are also eligible for registration. When the Agency started working in 1950, it was responding to the needs of about 750,000 Palestine refugees. Today, 5 million Palestine refugees are eligible for UNRWA
services
???????

Што е ова Eligible како лотарија за Green Card??

Најреално најискрено без маски Палоестинците се колатералната штета на прљавите игри на нивните соседи кои хи подбуцнуваа за накрајот да го извлечат најдебелиот Крај.

Кажи ми кој и каде рекол дека Иран сака да го избрише Израел од земјата?
Доказ?
Или доказ е намерно погрешниот превод од Ахмадинеџад?
http://www.youtube.com/watch?v=_9zcElqetqk
Доказ е CNN ?

Логика.

Да не се повторувам-Развој на Балистички ракети, развој на оружје за Масовно уништување,. збогатување урануиум(ете имаше решение за збогатувањето во Русија, па Турција се понуди ама...овие како да сакаат насила да бидат уништени од тоа што го посакуваат и најверојатно има шанси огромни така и да биде. и ако преводот е грешен погледни ги ракетите на парадите и види сами си ги кажуваат метите-Израел.

За хезболах, христијаните го поддржуваат Хезболах.
И Хезболах ги поддржува Христијаните.
Мислиш би било така ако Хезболах користеше живи штитови?
Хезболах се Шиити. Кај нив не е дозволено самоубиствени напади како кај вахабиите.
Ниту живи штитови како кај Чеченците, кој се Сунити.
Знам дека има околу 25-30% христијани во хезболах но тоа се пред се нацисти со стара идеологија чиј рок на траење помина, од една страна замисли Бугарија не напаѓа и правиме отпор во кој има и Албанци кои се Борат за нивната држава бидејќи Р.Македонија е нивна држава(дури и по устав) па така тие Албанци не ги предаваат "браќата" со фаци како оние од Wrong Turn-велат такви имало на косово од Ураниоумот, али јас мислам корисен е во смисол создава наредна генерација луѓе поотпорни на радијација и тоа е добро, заслугата е кај Милошевиќ тврдоглаво магаре неќеше и застана сред мост, јадеше 78 стапа после тој свати дека неможе.

Јас знам дека хезболах користи живи штитови, во урбана средина вообичаено објекти обавезно до митралезџија има и мали деца врзани па кога ќе ги удри фрлач на ракети да и цивилите загинат па така Израел да е виновен-тоа е тактиката и на Талибанците-ќе ништиме повеќе од нашите и ќе бидат побесни.

Исто ме чуди и што бара бремена жена близу постројка од која лајнсираат ракети кон израел ЗНАЕЈЌИ притоа дека доаѓа авион кој ќе ги направи партал.

И Друго, ТЕРОРИСТИТЕ не се различни, нема тука Шиити,Сунити,Христијани, Чеченци,Баскијци или Ирци-едно го*но се.

А за Great Izrael, реков дека е шпекулација и теорија, прочитај поназад ќе видиш.

Немора да проверувам ти верувам.

Acohipmk

Манипулативна кокошка.
Член од
3 ноември 2008
Мислења
1.459
Поени од реакции
2.015
Internationally recognized as Syrian territory, the Golan Heights has been occupied and administered by Israel since 1967.It was captured during the 1967 Six-Day War, establishing the Purple Line.
...until Israel passed the Golan Heights Law extending Israeli law and administration throughout the territory in 1981. This move was condemned by the United Nations Security Council in UN Resolution 497, which said that "the Israeli decision to impose its laws, jurisdiction and administration in the occupied Syrian Golan Heights is null and void and without international legal effect."However, the international community rejects Israeli claims to title to the territory and regards it as sovereign Syrian territory.

Hiryu напишаЗначи по меѓународно право останатите се Економски емигранти кој во Јордан,.кој Либан трет Сирија

^Да да, сигурно се тоа економисти и правници. (y)

Hiryu напиша
Логика.
Да не се повторувам-Развој на Балистички ракети, развој на оружје за Масовно уништување,. збогатување урануиум(ете имаше решение за збогатувањето во Русија, па Турција се понуди ама...овие како да сакаат насила да бидат уништени од тоа што го посакуваат и најверојатно има шанси огромни така и да биде. и ако преводот е грешен погледни ги ракетите на парадите и види сами си ги кажуваат метите-Израел.

^Каде изјавија дека развиваат ракети за WMD и дека имаат намера да го срамнат Израел?
Логика според мене е и дека Грција само што не не нападнала, затоа што на секој нивни воен марш се извикуваат и се јачаат со антимакедонски пароли.

Hiryu напиша
Исто ме чуди и што бара бремена жена близу постројка од која лајнсираат ракети кон израел ЗНАЕЈЌИ притоа дека доаѓа авион кој ќе ги направи партал.

^Такви беа тактиките и на учките кај нас и на косово, па после се користеа тие докази од американците и медиумите нивни дека еве србите и македонците напаѓаат цивили.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Зошто изговори???

Па тргнаа со тенкови, артилерија да убиваат се живо во Израел и да го палат Тел Авив но ете не успејаа и загубија тоа е тоа, нема друго.
Да, а Израел ден денес ја држи Голанската висорамнина под окупација.

Не нЕ НЕ....објави ја цела листа која е налик вака
Значи по меѓународно право останатите се Економски емигранти кој во Јордан,.кој Либан трет Сирија ама ајде бегалци сме за да не жалат и да плукаат по Израел, а уствари ...брееј ова ќе испадне јас да земам БГ пасош, да работам во Германија и да се курчам и да викам јас сум Бегалец, јас сум Дисидент бидејќи.....

А Буџетот
????

Палерстинците "Бегалци" имаат подобро образованбие од нас.
Ама чекај момент, станува збор за скоро милион избегани кои се накотиле и денес ОП имаме цифра 5 Милиони.
Да, поради тоа што Израел ги избрка од дома.

Поради парите за експлозиви, 500 милиони на едукација така,со пракса
и прирачник 100 начини да убиеш Израелец и 10 додатни за христијани.

Хезболах не убива Христијани, но Израел убива.

Што е ова Eligible како лотарија за Green Card??

Најреално најискрено без маски Палоестинците се колатералната штета на прљавите игри на нивните соседи кои хи подбуцнуваа за накрајот да го извлечат најдебелиот Крај.
Палестинците се колатерална штета поради тоа што некој се насади кај нив со сила.

Случајот е обратен:

А пораката е

Dear Lebanese/Palestinian/Arab/Muslim/Christians – Kids,
Die with love.
Yours,
Israeli Kids

Иран не е банана-држава.
Кога Израел има 200 нелегални нуклеарки, каде што инспекција не им доаѓа, сите се прават мутави и затвараат очи, а Иран е под закана од Израел, зошто Иран да не смее да има нуклеарно оружје? Зошто не го малтретираат Израел за ПОТВРДЕНО нуклеарно одужје, туку Иран, кој сеуште не поседува такво нешто.???

На ова ли веруваш?

И не, ова не е заебанција, Нетанјаху 20 години се пењави дека кај и да е , наредната година Иран ќе направи нуклеарна бомба.
Ова, е шлагот на пропагандата.

Еве ги реакциите од самите Израелци:

http://bit.ly/17VzmhQ

Знам дека има околу 25-30% христијани во хезболах но тоа се пред се нацисти со стара идеологија чиј рок на траење помина, од една страна замисли Бугарија не напаѓа и правиме отпор во кој има и Албанци кои се Борат за нивната држава бидејќи Р.Македонија е нивна држава(дури и по устав) па така тие Албанци не ги предаваат "браќата" со фаци како оние од Wrong Turn-велат такви имало на косово од Ураниоумот, али јас мислам корисен е во смисол создава наредна генерација луѓе поотпорни на радијација и тоа е добро, заслугата е кај Милошевиќ тврдоглаво магаре неќеше и застана сред мост, јадеше 78 стапа после тој свати дека неможе.
Нацисти?
Срам да ти е.
Секој што не е со мене е против мене значи?
Нешто многу "нацисти" гледам во последно време има, особено по агресијата на Израел врз Либан, дури и меѓу Евреите има "нацисти"
И децата што Израел ги уби, и тие се нацисти.
Засрами се.

Јас знам дека хезболах користи живи штитови, во урбана средина вообичаено објекти обавезно до митралезџија има и мали деца врзани па кога ќе ги удри фрлач на ракети да и цивилите загинат па така Израел да е виновен-тоа е тактиката и на Талибанците-ќе ништиме повеќе од нашите и ќе бидат побесни.
Да, све другите се криви

Каква гнасна пропаганда, 99% од жртвите беа во своите домови.

И Друго, ТЕРОРИСТИТЕ не се различни, нема тука Шиити,Сунити,Христијани, Чеченци,Баскијци или Ирци-едно го*но се.
Еве, јас сум Христијанин, и не ја поддржувам Израелската политика, терорист сум?
Гледам сите ги наброја, само Израел не.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
хахахахаха исти изјави имаше од Русија и во 1999 за време на бомбардирањата во Србија и Косово.. Но после ништо не испадна од тоа, затоа што сепак САД си е САД, Велика Британија си е Велика Британија, и на крај сепак НАТО си е НАТО, Русија и Кина уште мнооооогууу треба да работат за да бидат конкуренти на САД и НАТО...
Много грешиш. Русиja немаше што да брани во Србиjа, но во Сириja има што да брани.
Интереса клати феса ;)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Искрено мислам дека више претеравте со убивањето на цивили од страна на Израел !!!!!!!!! доста више... што се прави по Африка читате ??? секоја недела од страна на исламистите се убиваат и прогонуваат христијани,црквите се рушуваат.. се ништи се што е христијанско! јас не го бранам Израел ни било која друга држава дури ни мојата сопствена затоа што цел живот е водена од погрешни а не ја мрзам.Се Израел па Израел,колку цркви изгореја во насилствата во Египет а !? колку хриситјани беа прогонети и убиени !? што имаше политички бунт да прересне во верско насилство спрема една поголема маса на луѓе спрема помала односно муслимани над христијани ? што имаше Мубарак со палењето цркви и власта на Египет кој ќе ја држи ? што се случуваше на Косово во Март 2004 година знае некој ? кога не знам колку цркви се рушија,колку Срби односно Христијани беа протерани ? и една земја како Израел ќе бомбардира некоја друга држава односно народ кој врши ракетни напади врз него и сега одма СМРТ ЗА ИЗРАЕЛ,ЦИОНИСТИ,УБИЈЦИ... море Македонија да имаше памет како Израел во 2001 како превентива ние ќе почневме војна а не овие што почнаја мислам терористите... плус Голанска е место каде што Исус Христос често идел,така да нема многу проблем што е во Израел,дури и да е под окупација па што ? Македонија ја распарчија како торта па сега за Голанската долина дошло проблем... многу ме нервира што ич нема малце рационално размислување,одма осуда и простаклук ако некој напише различно мислење ТИ РАБОТИШ ЗА ОВИЕ,ТИ ЗА ОНИЕ,КОЛКУ ТЕ ПЛАЌААТ...

M

Muranyi

Гостин
Тоа е тоа,секој што ќе се обиде да ја критикува политиката на Израел и неговите двојни аршини веднаш ќе биде окфалификуван како нацист и непосредно после тоа му се бутка во уста Холокаустот,налет.Форумов на страна бидејќи е гола вода,но отприлика вака функционираат работите во светот некои си 60 и кусур години.
Туку,на Медитеранот буре барут кое секој момент може да експлодира и се да оди у три лепе.Јас мислам дека оваа криза ќе нема воена разврска,времето ќе покаже.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Искрено мислам дека више претеравте со убивањето на цивили од страна на Израел !!!!!!!!! доста више... што се прави по Африка читате ??? секоја недела од страна на исламистите се убиваат и прогонуваат христијани,црквите се рушуваат.. се ништи се што е христијанско! јас не го бранам Израел ни било која друга држава дури ни мојата сопствена затоа што цел живот е водена од погрешни а не ја мрзам.Се Израел па Израел,колку цркви изгореја во насилствата во Египет а !? колку хриситјани беа прогонети и убиени !? што имаше политички бунт да прересне во верско насилство спрема една поголема маса на луѓе спрема помала односно муслимани над христијани ? што имаше Мубарак со палењето цркви и власта на Египет кој ќе ја држи ? што се случуваше на Косово во Март 2004 година знае некој ? кога не знам колку цркви се рушија,колку Срби односно Христијани беа протерани ? и една земја како Израел ќе бомбардира некоја друга држава односно народ кој врши ракетни напади врз него и сега одма СМРТ ЗА ИЗРАЕЛ,ЦИОНИСТИ,УБИЈЦИ... море Македонија да имаше памет како Израел во 2001 како превентива ние ќе почневме војна а не овие што почнаја мислам терористите... плус Голанска е место каде што Исус Христос често идел,така да нема многу проблем што е во Израел,дури и да е под окупација па што ? Македонија ја распарчија како торта па сега за Голанската долина дошло проблем... многу ме нервира што ич нема малце рационално размислување,одма осуда и простаклук ако некој напише различно мислење ТИ РАБОТИШ ЗА ОВИЕ,ТИ ЗА ОНИЕ,КОЛКУ ТЕ ПЛАЌААТ...
Прочитај го Талмудот и се ќе ти стане јасно.
Ционистите од корен го мразат Исус и Христијаните, така да има проблем за Голанската Висорамнина.
Во 2001 да направевме како што Израел направи, ќе ја снемаше Македонија.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Прочитај го Талмудот и се ќе ти стане јасно.
Ционистите од корен го мразат Исус и Христијаните, така да има проблем за Голанската Висорамнина.
Сум го читал Талмудот а за тоа имам пишувано во некои мои постови,не се сеќавам дали овде или на други теми.Знам како е таму,многу зло и омраза,да,ама како што напишав ни тие што Израел ги бомбардира не се нешто цвеќе за миришање,тие се ист материјал како ционистите.Колку за твоја информација во Талмудот пишува ,,Само Евреите се достојни да владеат со светот,сите други се нивни робови и поданици'' а радикалните исламисти го слушаат зборот на пророкот Мухамед кој рекол ,,Сите муслимани треба да се борат за светот да има еден единствен Калифат'',во превод Калифат значи единствена светска држава,значи да не постои ниедна држава освен оваа една светска муслиманска држава на цел свет.И сега ти размисли... кога ќе видиш исти ти се и едните и другите само различно им е кажано и напишано според тоа што се водат.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Тоа е тоа,секој што ќе се обиде да ја критикува политиката на Израел и неговите двојни аршини веднаш ќе биде окфалификуван како нацист и непосредно после тоа му се бутка во уста Холокаустот,налет.Форумов на страна бидејќи е гола вода,но отприлика вака функционираат работите во светот некои си 60 и кусур години.
Туку,на Медитеранот буре барут кое секој момент може да експлодира и се да оди у три лепе.Јас мислам дека оваа криза ќе нема воена разврска,времето ќе покаже.
Дај Боже.
--- надополнето: 6 септември 2013 во 17:50 ---
Сум го читај Талмудот а за тоа имам пишувано во некои мои постови,не се сеќавам дали овде или на други теми.Знам како е таму,многу зло и омраза,да,ама како што напишав ни тие што Израел ги бомбардира се ист материјал како ционистите.Колку за твоја информација во Талмудот пишува ,,Само Евреите се достојни да владеат со светот,сите други се нивни робови и поданици'' а радикалните исламисти го слушаат зборот на пророкот Мухамед кој рекол ,,Сите муслимани треба да се борат за светот да има еден единствен Калифат'',во превод Калифат значи единствена светска држава,значи да не постои ниедна држава освен оваа една светска муслиманска држава на цел свет.И сега ти размисли... кога ќе видиш исти ти се и едните и другите само различно им е кажано и напишано според тоа што се водат.
Раззликата е во тоа што Муслиманите јавно го кажуваат тоа , а другите - не.
За мене, ова второво е поопасно.
--- надополнето: 6 септември 2013 во 17:56 ---

РУСИЈА: Уште еден воен брод плови кон Сирија

Русија, која е сојузник на Сирија во сегашните судири во оваа земја, ги ротира своите бродови во овој дел од Медитеранот поради безбедносни причини

- Бродот ќе пристигне во Новоросијск, од каде што ќе земе специјален товар, а од таму ќе тргне кон одредената област во источниот дел на Средоземното Море – соопштиле анонимни извори во руската морнарица, без да прецизираат за каков товар станува збор.​

ПУТИН: РУСИЈА ЌЕ И` ПОМОГНЕ НА СИРИЈА ВО СЛУЧАЈ НА ВОЕН НАПАД

Рускиот претседател Владимир Путин денеска најави дека Русија ќе и помогне на Сирија, доколку ова блискоисточна земја биде изложена на евентуален вооружен напад од станство, јави ИТАР-ТАСС.
На завршната прес-конференција на Самитот на Г-20 во Санкт Петербург, Путин нагласи дека Русија и сега и помага на Сирија доставувајќи и оружје и соработува со Дамаск во областа на економијата и доставувањето на хуманитарна помош.
Осврнувајќи се на неговата билатерална средба со американскиот преседател Барак Обама, Путин истакна дека не успеале да постигнат согласност во врска со прашањето за Сирија.
- Сепак двајцата се сослушавме внимателно меѓу себе во врска со сириската криза, потенцира Путин.
Рускиот претседател изрази загриженост дека евентуалната интервенција во Сирија би имала негативни последици врз глобалната економија, додавајќи дека нападот со хемиско оружје од 21 август кај Дамаск претставува „провокација со цел да се предизвика воена интервенција“.
Путин нагласи дека покрај Русија и други држави-учесници на Самитот на Г-20 се изјасниле против странска воена интервенција во Сирија, меѓу кои и Италија и Индонезија, како и генералниот секретар на ОН, Бан Ки-мун. Од друга страна, според него, за напад врз Сирија биле САД, Турција, Канада, Франција, Саудиска Арабија и Велика Британија.
Како што јави ИТАР-ТАСС, средбата меѓу Путин и Обама на маргините на Самитот на Г-20 траела 20-тина минути и во најголемиот дел била посветена на состојбата во Сирија.
Двајцата претседатели се договориле САД и Русија да ги продолжат контактите во врска со Сирија на ниво на Министерства за надворешни работи.
Во официјаното соопштение од средбата не се споменува ниту дали било разговарано за откажаната официјална посета на Обама на Русија, до која дојде поради аферата со поранешниот агент на НСА, Едвард Сноуден.
Што е ова, прво требаше 1 руски брод да има, после пратија уште 2 сега секој втор ден праќаат уште еден, на крај ќе ја има пола Руска Флота пред Сирија!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Дај Боже.

Јас сум само објективен.Сега криво седи право суди се вика работата.Јас го почитувам Израел како света земја на Христијаните,инаку ми е гајле и за Израел,и за Америка и за Русија и за сите останати држави,никој ни плата ни леб ми дава па да ги сакам или почитувам... само ме неврира што се критикува толку Израел а никаде не се споменуваат другите работи.Еден член пиша цитирам ,,СЕ ЗАЛАГААТ ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДРЖАВАТА ИЗРАЕЛ,НО НИКОГАШ ПО ТАА ЦЕЛ НЕ ПОСЕГНАЛЕ ПО ЦИВИЛНИ МЕТИ''.Зарем Murnay сериозно веруваш во ова што го пиша !? како тоа се залага ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДРЖАВАТ ИЗРАЕЛ а не на неговиот НАРОД односно ЦИВИЛИ !? според оваа теорија испаѓа,КОГА ХАМАС БИ ИМАЛ ПОГОЛЕМА МОЌ ОД ИЗРАЕЛ, БИ ВЛЕГОЛ И БИ ГИ ЗАКЛАЛ СИТЕ КРАВИ,БИКОВИ,И ОСТАНАТО СТОЧАРСТВО И ЖИВИНА КАКО И ЗЕМЈОДЕЛСТВО КАКО И ВЛАДАТА АМА НЕ БИ УБИЛ НИЕДЕН ЦИВИЛ.Јас не знам стварно што да кажам... или примерот со 2001ва година според огласот на ОНА викаше НИЕ СЕ ЗАЛАГАМЕ САМО ЗА ПОГОЛЕМИ ПРАВА НА АЛБАНЦИТЕ.. а ваму на сред свадба зедоја 12 Македонци,ни ден денеска им нема ни траг ни глас... и уште кој знае колку такви случаи..

Член од
10 јуни 2005
Мислења
413
Поени од реакции
145
Дај Боже.

--- надополнето: 6 септември 2013 во 17:56 ---

Што е ова, прво требаше 1 руски брод да има, после пратија уште 2 сега секој втор ден праќаат уште еден, на крај ќе ја има пола Руска Флота пред Сирија!
Повеќето се за евакуација вистинските ќе пристигнат наскоро.Еве што се наоѓа моментално во медитеранот:
Alexander Shabalin - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Admiral Nevelskoi - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
MINSK - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Peresvet - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Azov - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Novocherkassk - Project 775 Large Landing Ship (LLS)
Nikolay Filchenkov - Project 1171 / Alligator Class / Large Landing Ship (LLS)
Neustraschimy - Projekt 1154 Fregatte / Anti Submarine
Admiral Panteleyev - Udaloy-class destroyer
Priazovye SSV-201 - Intelligence Ship

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Јас сум само објективен.Сега криво седи право суди се вика работата.Јас го почитувам Израел како света земја на Христијаните,инаку ми е гајле и за Израел,и за Америка и за Русија и за сите останати држави,никој ни плата ни леб ми дава па да ги сакам или почитувам... само ме неврира што се критикува толку Израел а никаде не се споменуваат другите работи.Еден член пиша цитирам ,,СЕ ЗАЛАГААТ ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДРЖАВАТА ИЗРАЕЛ,НО НИКОГАШ ПО ТАА ЦЕЛ НЕ ПОСЕГНАЛЕ ПО ЦИВИЛНИ МЕТИ''.Зарем Murnay сериозно веруваш во ова што го пиша !? како тоа се залага ЗА УНИШТУВАЊЕ НА ДРЖАВАТ ИЗРАЕЛ а не на неговиот НАРОД односно ЦИВИЛИ !? според оваа теорија испаѓа,КОГА ХАМАС БИ ИМАЛ ПОГОЛЕМА МОЌ ОД ИЗРАЕЛ, БИ ВЛЕГОЛ И БИ ГИ ЗАКЛАЛ СИТЕ КРАВИ,БИКОВИ,И ОСТАНАТО СТОЧАРСТВО И ЖИВИНА КАКО И ЗЕМЈОДЕЛСТВО КАКО И ВЛАДАТА АМА НЕ БИ УБИЛ НИЕДЕН ЦИВИЛ.Јас не знам стварно што да кажам... или примерот со 2001ва година според огласот на ОНА викаше НИЕ СЕ ЗАЛАГАМЕ САМО ЗА ПОГОЛЕМИ ПРАВА НА АЛБАНЦИТЕ.. а ваму на сред свадба зедоја 12 Македонци,ни ден денеска им нема ни траг ни глас... и уште кој знае колку такви случаи..

И јас порано мислев дека Израел е како Македонија.
Подоцна сватив дека ние сме Палестинците...

M

Muranyi

Гостин
Друже,јас пишував за Хезболах и нивната борба против ционизмот и израелската држава како ционистички проект,а не држава на Евреите.Да,прв впечаток е дека уништување на Израел подразбира убивање на сите граѓани на неговата територија,но работите не се така црно-бели,ним ниту пак на Иран не им сметаат Евреите туку ционистите,како извор на многу проблеми на Блискиот Исток па и во светот.Поентата ми беше,ако Израел во согласност со законот и правото на посилниот,доколку се раководиме според него и на него се повикуваме во случајов, може да прави што сака,па и да посега по цивили и да користи бел фосфор,да има нуклеарно оружје итн.,зошто тогаш Хезболах чија првобитна цел при формирањето беше истерување на изрелската окупација на Либан се нарекуваат терористи,а никогаш барем јас колку што знам не посегнале по цивилни мети освен во 2006 година кога имаше цивилни жртви на израелска страна(а и тоа е прашање за дискусија и треба дополнително да се обработи),како може светот на Иран да му забранува да развива нуклеарно оружје,посебно во тоа се гласни Израелците кои и сами го поседуваат и не се потписници на договорот за контрола на нуклеарното оружје,и САД кои се единствената нација која употреби атомски бомби и тоа врз цивили.Каде е тука паметот,каде е тука логиката,каде се аргументите за да може врз нивна основа да се бара забрана за развивање на нуклеарно оружје во Иран?Тоа ти е исто како да живееш во зграда,имаш комшија кој вчера се вселил,кој е разбојник и физички е најјак од сите и постојано ве малтретира сите староседелци,а вие немате храброст да се здружите да го истепате или се решавате да се здружите и јадете ќотек од што е толку јак.После година дена тој новопечен комшија,дознавате дека набавил пиштол и вие веќе не можете да ги пуштате децата да играат пред зграда и трпите невидена тортура и страв.И ти се решаваш да купиш пиштол,бидејќи ти е веќе преку глава од се и знаеш дека тоа е твојата единствена опција и на наредниот куќен совет комшијата почнува да плаче и бека и да се жали поради тоа што вие сте набавиле пиштол,и те нарекува агресор и насилник.Тоа е малку,оди понатаму и повикува полиција и ве кодоши зашто сте земале пиштол,таа сака да ви влезе во домот и да ви изврши претрес и е глува на твоите контраобвинувања дека самиот комшија кој ги повикал нив поседува оружје.Мислам,ова е сексање у здрав мозок,нели е така?

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
И јас порано мислев дека Израел е како Македонија.
Подоцна сватив дека ние сме Палестинците...

Палестина има речиси иста или слична судбина како и Македонија. Судбината на Палестинците е слична на онаа на Македонците. Војните и воените конфликти си го чинат своето.
Уште потешко е кога судбината ти ја кројат „големите“, кога некој се договара како да те подели како народ, да те откорни од родното огниште, затоа што, ете, некој имал поголемо право од твоето, та твоето не било твое туку на друг... Како да нема подеднакво место под сонцето за сите народи на оваа планета. Дел од Македонија и дел од македонскиот народ се стекна со држава под привремено име, дел од државите не признаваат под уставното име, други ни го оспоруваат името, трети ни ја оспоруваат македонштината, не оспоруваат како Македонци, ни го оспоруваат јазикот.
Во Палестина, со години трае борба за опстојба, борба за палестинска држава, за признавање на Палестинците како народ. Палестинците, прогонети по светот велат дека најголем непријател на Палестина е израелската политика а не самите Евреи. Непријатели им се и дел од големите сили, шнајдерите на судбината на малите народи. Со години не им признаваа право да имаат своја држава та мораа да се борат со години, со децении. Да се борат нивните родни огништа да бидат нивни.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Друже,јас пишував за Хезболах и нивната борба против ционизмот и израелската држава како ционистички проект,а не држава на Евреите.Да,прв впечаток е дека уништување на Израел подразбира убивање на сите граѓани на неговата територија,но работите не се така црно-бели,ним ниту пак на Иран не им сметаат Евреите туку ционистите,како извор на многу проблеми на Блискиот Исток па и во светот.Поентата ми беше,ако Израел во согласност со законот и правото на посилниот,доколку се раководиме според него и на него се повикуваме во случајов, може да прави што сака,па и да посега по цивили и да користи бел фосфор,да има нуклеарно оружје итн.,зошто тогаш Хезболах чија првобитна цел при формирањето беше истерување на изрелската окупација на Либан се нарекуваат терористи,а никогаш барем јас колку што знам не посегнале по цивилни мети освен во 2006 година кога имаше цивилни жртви на израелска страна(а и тоа е прашање за дискусија и треба дополнително да се обработи),како може светот на Иран да му забранува да развива нуклеарно оружје,посебно во тоа се гласни Израелците кои и сами го поседуваат и не се потписници на договорот за контрола на нуклеарното оружје,и САД кои се единствената нација која употреби атомски бомби и тоа врз цивили.Каде е тука паметот,каде е тука логиката,каде се аргументите за да може врз нивна основа да се бара забрана за развивање на нуклеарно оружје во Иран?Тоа ти е исто како да живееш во зграда,имаш комшија кој вчера се вселил,кој е разбојник и физички е најјак од сите и постојано ве малтретира сите староседелци,а вие немате храброст да се здружите да го истепате или се решавате да се здружите и јадете ќотек од што е толку јак.После година дена тој новопечен комшија,дознавате дека набавил пиштол и вие веќе не можете да ги пуштате децата да играат пред зграда и трпите невидена тортура и страв.И ти се решаваш да купиш пиштол,бидејќи ти е веќе преку глава од се и знаеш дека тоа е твојата единствена опција и на наредниот куќен совет комшијата почнува да плаче и бека и да се жали поради тоа што вие сте набавиле пиштол,и те нарекува агресор и насилник.Тоа е малку,оди понатаму и повикува полиција и ве кодоши зашто сте земале пиштол,таа сака да ви влезе во домот и да ви изврши претрес и е глува на твоите контраобвинувања дека самиот комшија кој ги повикал нив поседува оружје.Мислам,ова е сексање у здрав мозок,нели е така?
Браво, посликовито не може да се објасни.

Се уште чекам одговот за моето прашање:

Ако ти дојдат 10 души кај тебе во двор, туѓинци што првпат ги гледаш, и ти речат:
Од денес дворов повеќе не е твој, го прогласуваме за наш, од вратата на куќата не може да излегуваш, направи си друга врата.
Што би направиле? Би им го отстапиле дворот, или би ги дигнале на клоци?
(зборам фигуративно за она што Израел им го направи на Палестинците)

Kajgana Shop

На врв Bottom