Конфликтот во Сирија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Што е ова, прво требаше 1 руски брод да има, после пратија уште 2 сега секој втор ден праќаат уште еден, на крај ќе ја има пола Руска Флота пред Сирија!
Русиja ке базира бродови во Средиземно море и ке следи американската флота.
Вака многу полесно можат да предупредат Асад,ако биде изтрелата ракета ком Сириja, со радарите си на бродовите можат слободно да дадат кординати на Сириjското ПВО, а и на ракетните им системи. ;)

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Друже,јас пишував за Хезболах и нивната борба против ционизмот и израелската држава како ционистички проект,а не држава на Евреите.Да,прв впечаток е дека уништување на Израел подразбира убивање на сите граѓани на неговата територија,но работите не се така црно-бели,ним ниту пак на Иран не им сметаат Евреите туку ционистите,како извор на многу проблеми на Блискиот Исток па и во светот.Поентата ми беше,ако Израел во согласност со законот и правото на посилниот,доколку се раководиме според него и на него се повикуваме во случајов, може да прави што сака,па и да посега по цивили и да користи бел фосфор,да има нуклеарно оружје итн.,зошто тогаш Хезболах чија првобитна цел при формирањето беше истерување на изрелската окупација на Либан се нарекуваат терористи,а никогаш барем јас колку што знам не посегнале по цивилни мети освен во 2006 година кога имаше цивилни жртви на израелска страна(а и тоа е прашање за дискусија и треба дополнително да се обработи),како може светот на Иран да му забранува да развива нуклеарно оружје,посебно во тоа се гласни Израелците кои и сами го поседуваат и не се потписници на договорот за контрола на нуклеарното оружје,и САД кои се единствената нација која употреби атомски бомби и тоа врз цивили.Каде е тука паметот,каде е тука логиката,каде се аргументите за да може врз нивна основа да се бара забрана за развивање на нуклеарно оружје во Иран?Тоа ти е исто како да живееш во зграда,имаш комшија кој вчера се вселил,кој е разбојник и физички е најјак од сите и постојано ве малтретира сите староседелци,а вие немате храброст да се здружите да го истепате или се решавате да се здружите и јадете ќотек од што е толку јак.После година дена тој новопечен комшија,дознавате дека набавил пиштол и вие веќе не можете да ги пуштате децата да играат пред зграда и трпите невидена тортура и страв.И ти се решаваш да купиш пиштол,бидејќи ти е веќе преку глава од се и знаеш дека тоа е твојата единствена опција и на наредниот куќен совет комшијата почнува да плаче и бека и да се жали поради тоа што вие сте набавиле пиштол,и те нарекува агресор и насилник.Тоа е малку,оди понатаму и повикува полиција и ве кодоши зашто сте земале пиштол,таа сака да ви влезе во домот и да ви изврши претрес и е глува на твоите контраобвинувања дека самиот комшија кој ги повикал нив поседува оружје.Мислам,ова е сексање у здрав мозок,нели е така?
Јас те разбирам потполно и имаш право,ама важи само едно правило ИЛИ ЌЕ ГАЗИШ ИЛИ ЌЕ ТЕ ГАЗАТ.И затоа не им се дава на Иран да станат нуклеарна сила затоа што кога си нуклеарна сила,колку толку мора да се слуша твојот глас,дури и најголемите непријатели имаат некоја симболична почит спрема тебе,на крај краева мора и со тебе да седнат на маса за некои работи зошто ти може да ги уценуваш со тоа оружје,не дека Америка се плаши од Иран или Израел,и двете може да го стопат како восок но зошто утре за нешто Иран со неговото оружје да се прави ЕВЕ ШТО СУМ,пример сега Иран да имаше нуклеарно оружје знаеш кој проблеми ќе испаднеја,е тек тогаш верувам дека ќе испаднеше ептен голема војна,надвор од границите на Сирија,мислам дека они и така би изгубиле но и Израел и Америка би имале некои жртви,сепак зависи од силата која сака да ја употреби Западот и неговите сојузници пред се Америка,според тоа произлегува ПОДОБРО СПРЕЧИ НЕГО ЛЕЧИ.Јас искрено не ја пратам многу ситоацијата меѓу Израел и овие за мене терористички групации.Но давам секое право на Израел да се брани од било кого ако е нападнат,памет и зборот ЛЕГИТИМНОСТ значи ПРАВО НА ДРЖАВАТА ДА УПОТРЕБИ СИЛА ЗА ДА ГИ СПОРЕВЕДЕ ЗАКОНИТЕ ИЛИ ДА ЈА ЗАЧУВА СУВЕРЕНОСТА.Зошто да попушти Израел од било која причина ? за утре министер за одбрана да им биде некој муџахедин т.е командант на Хамас,Хезболах,овие Фатах и како уште не знам се викаат ? не бе брат... така треба,те чепкаат,закопај ги,за утре да не добијат власт они тебе да те закопаат.Што се однесува до Ционозмот,јас сум против секое зло,и според тоа можам паушално да кажам дека заради тој Ционизам, Евреите се казнети во Втората светска војна,само по Германските концентрациони логори,Аушвиц и Требликна има нели 6.000.000 убиено,а каде се Јасеновац,Стара Градишка и другите + оние убиени случајно или намерно на лице место евреи.. и Русија да не го наследеше цело оружје од СССР вклучувајќи го и нуклеарното оружје,сигурен сум дека и на нив би им забранила Америка,за да денес ете не би се мешале во Сирија.А како што спомнав предходно прочитај ги моите последни 2,3 постови овде,сигурен сум дека кога Западот не би отишол да војува по Истокот,Истокот би дошол да војува кај Западот,биди сигурен во тоа.
--- надополнето: 6 септември 2013 во 20:42 ---

И јас порано мислев дека Израел е како Македонија.
Подоцна сватив дека ние сме Палестинците...
Добро си сватил,ама си требал да свтиш дека НИЕ И САМО НИЕ И НИКОЈ ДРУГ НЕ НЕ НАПРАВИЛ ''ПАЛЕСТИНЦИ''.... затоа викам,не ја мразам Македонија,мила ми е,моја држава е но еден вид не го сакам многу народот.. затоа што народот ја бира власта а власта го прави народот да бидат ''Израелци'',''Палестинци'',''Американци'' или во случајов наш прав добиток.. дури нејќам да се споредам ни со оние колонизирани племиња од Јужна Америка кои биле колонизирани од Европските држави,они па ми делуваат многу поразумни.. нас се ни смета,и министерот за одбрана и ова и она а никој не се побунува против власта,да каже ЕЈ ЧЕКАЈ ЈАС ТЕБЕ ТЕ ГЛАСАМ,ЈАС НЕ САКАМ ТОЈ МИНИСТЕР ЗА ОДБРАНА ДА БИДЕ.Ова го кажувам хипотетички,не сум политички определен,напротив ги мразам сите политички партии без разлика кој од кој народ е,а сум бил во повеќето.Верувај само боите ги делат,исти цели имаат сите.. распарчување.. затоа секоја чест на Израел,така се брани држава.. тој тебе шамар ти него со хебла пукни го..

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Jamajka, ти тотално одлепи, братче.
Имало Евреи и пред 1948, па да не испариле случајно?
Малку биле, но сепак имало, и тие самите велат дека си живееле супер со палестинците, и животот им бил многу помирен него ли тој после 1948 во Израел.
Прашањето е кој ги правел војните пред 1948? Кој го измислувал антагонизмот на Блискиот исток? Кој го хранел исламскиот фундаментализам на ерусалемскиот муфтија Ал Хусеин, кој му бил десна рака на Хитлер и основач на 2 СС дивизии на Балканот, Ханџар и Скендер Бег? Чив поздрав користат следбениците на Хамас и Хезболах?

Јас не сум одлепен дечко, јас сум здрав и прав, со полна свест и разум... Она што сакам да го кажам е на Блискиот исток проблемите ниту почнале ниту ќе завршат со Израел. Израел има мала епизодна улога, речиси маргинална во причините за денешната состојба во тој регион.

Има и Евреи во Иран денеска, околу 70.000, и не сакаат да се иселат и покрај тоа што Израел им нуди станови, имот и гарантирана работа.
Ова сам себеси се лажеш?
http://en.wikipedia.org/wiki/Persian_Jews#Iran
Iran's Jewish population was reduced from 100,000–150,000 in 1948 to about 80,000 immediately before the Iranian Revolution, due mostly to immigration to Israel. While immigration to Israel had slowed in the 1970s and the Jewish population of Iran had stabilized, the majority of Iran's remaining Jews left the country in the aftermath of the overthrow of the Shah. In recent years, the Jewish population of Iran was estimated by most sources to be 25,000, though estimates varied, with some as low as 17,000 and as high as 40,000. However, a census in August 2012 indicated that there were only 8,756 Jews still living in Iran. Notable population centers include Tehran, Isfahan (1,200), and Shiraz. Historically, Jews maintained a presence in many more Iranian cities. Jews are protected in the Iranian constitution and seat is reserved for a Jew in the Majlis. Iran hosts the largest Jewish population of any Muslim-majority country. After Israel, it is home to the second-largest Jewish population in the Middle East.

Ајде ќе пробам поинаку да пристапам. Пред неколку страни напишав дека КСА се спремни да платат колку кошта САД „да превземе се што е потребно за да се урне режимот на Асад“. Тоа отворена понуда. Кери и компанија за тоа ќе земат провизија. Тоа што треба да го направат е да издејствваат војна интервенција. За тоа на Кери му се потребни лоби групи. Тој тие лоби групи ги добива со разни бизнис зделки. Најака лоби група во САД е Британската, а по нив втори се Евреите.

Замисли ние да имавме јаки бизнисмени(и лобисти) во САД и сега замисли како би можела да биде 2001 година.

Не викам дека Израел е фер, а уште помалце дека САД се фер. Ама тргам од фактот дека секој си трга од својот газ. Утре ако бидне нешто тука, ниту Асад ќе лобира кај Русите, ниту Израел ќе лобира кај САД за нас. Сите си го гледаат својот гз.

Па ние да имаме моќ како САД, досега ќе беа и Индија и Кина средени и ќе ни останеше само Русија. Значи тоа што некој народ е покорен, не смее да му ги амнестира поранешните злосторства, како што холокаустот не смее да амнестира злосторства. Но злосторства се случуваат, сакале ние или не. Пример е втора светска војна во Македонија, Балистите правеле злосторства, но после 1944, и партизаните запалиле неколку Албански села и направиле неколку стотици жртви во одмазда.

Ти доаѓаш на темава и даваш ваква догма. Постои доброто и постои Израел кој е крив за сето зло што е на земјав (прочитај ја книгата Макавеите и ќе видиш од каде потекнува таа пропаганда). И сега пред некоја страна даваш видео во кое говори некој тип и се снима сам себеси, дава белосветски вести и ги коментира, и ти тоа го претставуваш како непобитен факт. Башка во тоа видео говори Весли Кларк и ги напаѓа САД за незаконска употреба на сила во Ирак или сл?!?!?!

Јас не сум Асад да падне од ред причини да не ги набројувам(најважната е заштитата на православното население) и викам дека е супер што се Хезболах и Иран со него(иако не ги сакам баш). И криво ми е што има сили во jewish agency кои ете за бизнис се продале и ќе лобираат да падне Асад. Но никад нема да ставам ореол на главата на Асад, пошто и он не е некое си цвеќе за мирисање.

Понатака ја спомнуваш интервенцијата(окупацијата) на Израел во граѓанската во Либан во минатиот век. А не ја спомнуваш Сириската окупација на Либан, која траела неколку децении за разлика од Израелската интервенција која траела 1 ипол година.

Еднострано ги гледаш работите, а тоа одраз на силна пропаганда.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јас не сум одлепен дечко, јас сум здрав и прав, со полна свест и разум...

Еднострано ги гледаш работите, а тоа одраз на силна пропаганда.
Абее ајјј..... се изгуби во маштањето за израелско лоби, иако имаше чесни намери со тоа да и помогнеш и на нашава кауза ама сега веќе предизвикуваш спротивен ефект. Кога веќе гледаш дека те отфрлаат барем приспособи тактика.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Абее ајјј..... се изгуби во маштањето за израелско лоби, иако имаше чесни намери со тоа да и помогнеш и на нашава кауза ама сега веќе предизвикуваш спротивен ефект. Кога веќе гледаш дека те отфрлаат барем приспособи тактика.
Абе чоек, не ми е гајле за Евреите и за Израел, муабетот ми е да ги видат работите како што се, а не од призмата на светски заговори. Поентата ми е дека Израел е присутен 48 па навака. Што било претходно, кој управувал со војните на блискиот исток ?

Од кого од Еврејското лоби тука би можел да добијам поени за Македонија, па да забегувам со маштања. Сум рекол дека ми се симпатични, но доколку патиштата ни се разидуваат, тогаш збогом.

Кога водиш полемика со теоретичари за заговор, едноставно си бутнат во спротивниот табор и тоа е тоа. Инаку и ти знаеш што ми е пред се и дека можам да излижам све што сум плукнал во тој интерес, што впрочем и се докажало.

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Абе чоек, не ми е гајле за Евреите и за Израел, муабетот ми е да ги видат работите како што се, а не од призмата на светски заговори. Поентата ми е дека Израел е присутен 48 па навака. Што било претходно, кој управувал со војните на блискиот исток ?

Од кого од Еврејското лоби тука би можел да добијам поени за Македонија, па да забегувам со маштања. Сум рекол дека ми се симпатични, но доколку патиштата ни се разидуваат, тогаш збогом.

Кога водиш полемика со теоретичари за заговор, едноставно си бутнат во спротивниот табор и тоа е тоа. Инаку и ти знаеш што ми е пред се и дека можам да излижам све што сум плукнал во тој интерес, што впрочем и се докажало.

И најмоќниот аргумент ќе им бидат две полусрушени згради полни со терористи и потоа како вадат дете(жив штит), абе веќе видено.

И плус како Израелски деца се потпишуваат на ракети кои можат да убијат преку сила 15-30 лица.

Но оние на парадите во Иран се Балистички или ако мериш дијаметар на таа ракета ќе сватиш дека не е пишувано тоа од дете туку полошо од Возрасни, а таа ракета полна со Сарин.ВХ и што уште не ќе убие минимум илјадници ако биде употребена.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
KAKVI LUGE SE OVIE ,VODACITE NA AMAREKA, USTVARI DALI TIE VOOPSTO MOZAT DA SE NARECAT LUGE , PA ZAREMBILO KOJ NORMALEN COVEK KE POGLEDNE PO TRUPOVITE NA UBIENITE, MASAKRIRANITE , I KE RECE , ,, CEKAJ BE ,PA ZAREM VREDAT SITE PARI NA OVOJ SVET ,ZA DA SE NAPRAVI OVA ZA DA SE DOJDE DO PARI,,,, ZAREM VREDI DA UBIJAM MILION LUGE ,ZA DA ZARABOTAM ,, OVA NORMALNI LUGE NE MOZAT DA GO NAPRAVAT, OVA SE VO VISTINSKA SMISLA - GAVOLI DOJDENI OD PEKOLOT
--- надополнето: 6 септември 2013 во 15:05 ---
DALI TOA SE VOOPSTO VERNICI , HRISTIJNI , PA ZAREM E MOZNO COVEKSTO SE DEKLARIRA KAKO VERNIK, KOJ ODI VO CRKVA , DA POMAGA UNISTUVANJE NA DRUGI HRISTIJANI SAMO ZA DA ZARABOTI ????
POMIZERNO IMA LI OD TOA , OD NASITE STRATESKI PARTNERI ,LUGETO KOI NI SE ISOL ???
Кога ќе сватите дека водачите на УСА и Израел (Масоните) не ги интересира ништо друго освен нивниот џеб... заболе ги „уво“ нив дали гинеле христијани или евреи или луѓе или марсовци...

:pos:овој Hiryu и jamajka ко да се по големи израелци од самите евреи, а VOLK2234 ко да е по голем палестинец од самите палестинци..:pos: Абе остајте ги нека се јадат евреите и арапите меѓу себе,што ни е гајле нас за тие..:tapp:
А ти си поголема Грчондра од самите Гејци ;)

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Чив поздрав користат следбениците на Хамас и Хезболах?
Римскиот поздрав.
http://en.wikipedia.org/wiki/Roman_salute

Јас не сум одлепен дечко, јас сум здрав и прав, со полна свест и разум... Она што сакам да го кажам е на Блискиот исток проблемите ниту почнале ниту ќе завршат со Израел. Израел има мала епизодна улога, речиси маргинална во причините за денешната состојба во тој регион.
Никој не рече дека проблемите почнале со Израел, но денес тој не придонесува проблемите да се намалат, туку напротив.

Зависи што сакаш да видиш, пред некои работи мижиш, а некои работи ги пумпаш...
Iran's Jewish population was reduced from 100,000–150,000 in 1948 to about 80,000 immediately before the Iranian Revolution, due mostly to immigration to Israel. While immigration to Israel had slowed in the 1970s and the Jewish population of Iran had stabilized, the majority of Iran's remaining Jews left the country in the aftermath of the overthrow of the Shah. In recent years, the Jewish population of Iran was estimated by most sources to be 25,000, though estimates varied, with some as low as 17,000 and as high as 40,000. However, a census in August 2012 indicated that there were only 8,756 Jews still living in Iran. Notable population centers include Tehran, Isfahan (1,200), and Shiraz. Historically, Jews maintained a presence in many more Iranian cities. Jews are protected in the Iranian constitution and seat is reserved for a Jew in the Majlis. Iran hosts the largest Jewish population of any Muslim-majority country. After Israel, it is home to the second-largest Jewish population in the Middle East.
Да беше Иран таков, како што Израел и Западот тврди, каде ќе беа сега Евреите од Иран?

Најака лоби група во САД е Британската, а по нив втори се Евреите.
:facepalm:

Зошто со сила се правиш :вонзем:

ОБАМА НА БАЦИ-ГЗ КАЈ ИЗРАЕЛСКОТО ЛОБИ
Да ти е срам да речеш дека е Американски претседател.

Не викам дека Израел е фер, а уште помалце дека САД се фер. Ама тргам од фактот дека секој си трга од својот газ. Утре ако бидне нешто тука, ниту Асад ќе лобира кај Русите, ниту Израел ќе лобира кај САД за нас. Сите си го гледаат својот гз.
Раздели па владеј, така Американците пепел го направија светот...
Секој си гледа за свој гз, и види што се случува.

Ти доаѓаш на темава и даваш ваква догма. Постои доброто и постои Израел кој е крив за сето зло што е на земјав (прочитај ја книгата Макавеите и ќе видиш од каде потекнува таа пропаганда). И сега пред некоја страна даваш видео во кое говори некој тип и се снима сам себеси, дава белосветски вести и ги коментира, и ти тоа го претставуваш како непобитен факт. Башка во тоа видео говори Весли Кларк и ги напаѓа САД за незаконска употреба на сила во Ирак или сл?!?!?!
Не е фер да ми пикаш зборови во уста. Не постои чисто добро и чисто зло на светов, јас само ги кажувам работите што ги ставаат под тепих, што ги преќутуваат.
А тие работи не се баш добри. Што се однесува до "теориите на заговор", теорија на заговор е дека вонземјаните се меѓу нас, Англиската кралица е рептил, итн.
Јас зборам за факти на заговор, а самиот поим заговор е историски познат, откога постои човештвото.
на пр. Александар е Грк, и секој факт и доказ што ќе го дадеш дека тој е Македонец, тоа е заговор?
Не, тоа се факти, бутнати под тепих, за да полесно се протурка нечија агенда(во случајов Грчката)

Јас не сум Асад да падне од ред причини да не ги набројувам(најважната е заштитата на православното население) и викам дека е супер што се Хезболах и Иран со него(иако не ги сакам баш). И криво ми е што има сили во jewish agency кои ете за бизнис се продале и ќе лобираат да падне Асад. Но никад нема да ставам ореол на главата на Асад, пошто и он не е некое си цвеќе за мирисање.
Никогаш не сум рекол дека Асад е цвеќе за мирисање, но во Сирија Христијаните никогаш не биле малтретирани.

Еве гледам и ти дека полека приметуваш некои работи.
Јас искрено, се израдував кога ми рече дека Израелското лоби AIPAC лобирало за да не се напаѓа Сирија.
Но, еве, видовме дека не е така. Со напаѓањето на Сирија, конфликтот може да се прошири и во Либан и Израел.
Логично е да Израелското лоби да лобира за да не се напаѓа Сирија. Асад ќе остане на власт, а на Израел влакно нема да му фали.
Сега имаме друга ситуација, ако Асад падне, Ал-каеда и вахабиите ќе ја превземат Сирија. Иако Ал-Каеда е сојузник на Израел, долгорочно гледано, Израел ќе има проблеми подоцна со нив. Но може токму тоа Израел го сака, за да има оправдание за напад и окупација на Либан.

Понатака ја спомнуваш интервенцијата(окупацијата) на Израел во граѓанската во Либан во минатиот век. А не ја спомнуваш Сириската окупација на Либан, која траела неколку децении за разлика од Израелската интервенција која траела 1 ипол година.
Од која до која година траела Сириската окупација? Колку Децении рече?
Децении?
Еднострано ги гледаш работите, а тоа одраз на силна пропаганда
Чудно, и јас истото можам да го кажам за тебе.
Толку многу знаеш за Израел, но за неговата лоша страна - не знаеш.
Чудно.

M

Muranyi

Гостин
Каков бескорисен кловн е овој Обама.

Масата е подарок од Кралицата Викторија,во 1880 година,се наоѓа во Овалната канцеларија во Белата куќа и е изградена од дрвото од потонатиот арктички брод ХМС Резолут.За што се работи,за идиотизам или за некаква порака?

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Не можам да сватам како некој со здрав разум, тука на темата го оправдува Израел и неговите постапки...

Противзаконски: Петгодишно момче, уапсено од израелската полиција заради камења

Организацијата "B'Tselem" тврди дека момчето било уапсено противзаконски бидејќи децата помлади од 12 години не подлегнуваат на казнена одговорност. Полицијата го уапсила и момчето и неговиот татко.

Израелската војска уапсила едно 5-годишно момче од Палестина кое фрлало камења, тврди израелската организација за човекови права. Видеото го снимиле од организацијата "B'Tselem" и на него се гледа како расплаканото момче било опкружено од вооружена војска. Се гледа и како заедно со еден постар Палестинец влегува во воено возило.

Војниците наводно детето го однеле дома, а потоа го уапсиле и него и неговиот татко. Ги однеле во воена база и ги предале на палестинската полиција. Полицијата ги ослободила по испрашувањето. Во еден момент војниците, пред очите на јавноста го држеле таткото на момчето со врзани раце и очи. Момчето подоцна признало дека фрлало со камења. Сакало да удри во куче, но случајно погодил во автомобил.

Организацијата "B'Tselem" тврди дека момчето било уапсено противзаконски бидејќи децата помлади од 12 години не подлегнуваат на казнена одговорност. Војската тврди дека момчето со камењата ја загрозило безбедноста на минувачите, и дека во слични инциденти оваа година во Израел биле повредени 150 Израелци.

http://tocka.com.mk/1/100146/protivzakonski-petgodisno-momce-uapseno-od-izraelskata-policija-zaradi-kamenja

Исто така неможам да сватам како некој преќутува и се прави слеп тука на форумот, на Израелскиот геноцид врз Палестинците со фосфорни и касетни бомби, без притоа никој ништо да не му речи и да не ги санкционира. Палестинците пред 1 год. немаа основно човеково право да побараат помош од Црвен Крст, само заради блокадите на Израел.

ПС. Да го браниш Израел е исто како да ја браниш Златна Зора и политиката на Грција, кон нас и кон емигрантите, а досега никој од Европа не презел ништо конкретно против тоа и се прават слепи и глуви како некој овде на форумот!

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
@jamajka сеа ќе ти речат кај и да е,КОЛКУ ТЕ ПЛАЌА ИЗРАЕЛ ЗА ДА НАВИВАШ ЗА НИВ ? тоа е простаклук..

Kajgana Shop

На врв Bottom