Конфликтот во Сирија

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.735
Поени од реакции
5.429
Пред два месеци булазнеше тука дека исламот не бил идеологија. Што вака сеа мењаш мислење?
Сигурно нешто си измешал или не си разбрал, може да посочиш каде тоа и што точно сум рекол/напишал (ме интересира заради контекстот).

Инаку јас и денес ТВРДАМ дека Исламот не е идеологија туку Религија !

Сигурно имаш свои дефиниции за религија и идеологија кои ти се мешаат па вака како падобранец.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.861
Поени од реакции
43.838
Сигурно нешто си измешал или не си разбрал, може да посочиш каде тоа и што точно сум рекол/напишал (ме интересира заради контекстот).

Инаку јас и денес ТВРДАМ дека Исламот не е идеологија туку Религија !

Сигурно имаш свои дефиниции за религија и идеологија кои ти се мешаат па вака како падобранец.
е идеологија пошто имаш шаријатски закони, исламска економија и слично. Многу подлабоко навлегува во животот на човекот од христијанството. Исто и еврејството и ционизмот е идеологија. Ние над сите. Религија за да биде само религија, не треба да продава идеологија. Христијаните се едини без идеологија и мислам дека двете други страни профитираат од тоа да ги газат каде ќе стигнат.

Последно уредено:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.512
Поени од реакции
5.205
Да се потсетиме само дека Хамас се истите што се бореа рамо до рамо со овие сега што се на власт во Сирија, правејќи го истото што тие го прават сега.

За сите што се со кратка меморија после војната во Газа/Либан.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.393
Поени од реакции
5.669
е идеологија пошто имаш шаријатски закони, исламска економија и слично. Многу подлабоко навлегува во животот на човекот од христијанството. Исто и еврејството и ционизмот е идеологија. Ние над сите. Религија за да биде само религија, не треба да продава идеологија. Христијаните се едини без идеологија и мислам дека двете други страни профитираат од тоа да ги газат каде ќе стигнат.
Прилично точно...(y)

Религијата, како учење, е насочено кон возвишеното морално-етичко „делкање„ на верниците и нивно подготвување за оноземниот живот и средба со Бога Творецот.

Кога религијата ќе почне да дели памет за начинот на кој треба да биде уредено едно општество како целина, а тоа уредување само има привид на религиозност, тогаш религијата станала идеологија (философирање за начинот на уредување на општествата и односите помеѓу луѓето, со цел постигнување на одредени идеал(изира)ни и тешко остварливи состојби...), пренесена во пракса.

Исламот е религија, начелно, но шаблонски ги уредува/униформира државите и општествата па станува доктрина која повеќе се занимава со световните отколку со духовните нешта...

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.735
Поени од реакции
5.429
@Ron Burgundy @PROROKOT

ајде уште еднаш
Ислам, како и Јудаизам и Христијанство (Католичанство и Православие), Хиндуизам, Конфучијанство се РЕЛИГИИИ ! ! !
Во рамките на истите има десетици секти кои имаат поинакви учеа во однос на оригиналната религија од која произлегле.
Сем мешале во животот на човекот, нема Религија која во своето учење не го таргетира животот на човекот (на пример, не кради не лажи итн итн што е мешање или не-мешање во животот)
Вашиот начин нагледање кон одредени религии и нивното слободно толкување е ваш проблем , но кај сите ама баш кај сите целта е да се биде верник начинот на кој тоа ќе го постигнат е различен, во основа сите до една пропагираат верба и љубов во Бог.
Има разни секти, дервиши, Суфисти, Опус-мопус Јеховини итн итн тие се СЕКТИ не се религии!

Ама ако ви прави задоволство да си правите всопствени дефиниции и аспекти на гледање кои немаат врска со реалноста слободно продолжете.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.393
Поени од реакции
5.669
@Ron Burgundy @PROROKOT

ајде уште еднаш
Ислам, како и Јудаизам и Христијанство (Католичанство и Православие), Хиндуизам, Конфучијанство се РЕЛИГИИИ ! ! !
Кој вели дека не се (религии)?

Освен конфучијанизмот, кој е философија прејдена во (колективна животна) пракса и не е религија.

Посочив кој е моментот кога религијата преоѓа во идеологија...

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.685
Поени од реакции
31.593
@Ron Burgundy @PROROKOT

ајде уште еднаш
Во рамките на истите има десетици секти кои имаат поинакви учеа во однос на оригиналната религија од која произлегле.
Сем мешале во животот на човекот, нема Религија која во своето учење не го таргетира животот на човекот (на пример, не кради не лажи итн итн што е мешање или не-мешање во животот)
Вашиот начин нагледање кон одредени религии и нивното слободно толкување е ваш проблем , но кај сите ама баш кај сите целта е да се биде верник начинот на кој тоа ќе го постигнат е различен, во основа сите до една пропагираат верба и љубов во Бог.
Има разни секти, дервиши, Суфисти, Опус-мопус Јеховини итн итн тие се СЕКТИ не се религии!

Ама ако ви прави задоволство да си правите всопствени дефиниции и аспекти на гледање кои немаат врска со реалноста слободно продолжете.
Една од главните цели на Исламот е да се направи Калифат во Европа и во цел свет.
Значи тоа е политичка цел не толкување по мене или по тебе.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.514
Поени од реакции
14.489

Попусто е со овие на цивилизиран начин.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
846
Поени од реакции
2.295
Значи кои морони испаднаа Шиитиве на чело со Иран и Хезболах то просто невероватно.Се зафатија со Израел поради Хамас и Палестина кои се сунити,Израел им е.а мајката и сега не можат да им помогнат на Алавитиве кои се Шиити.На кого му помагаш бе алооо.

Член од
7 јули 2013
Мислења
1.894
Поени од реакции
12.434
Кај се сега бранителите на Јудео-христијанските вредности во САД да кажат нешто за масакриве или само за Хамас знаат да крекаат и да цвикаат. Освен Такер Карлсон и Кандес Овенс сите молчат за ова.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
846
Поени од реакции
2.295
Кај се сега бранителите на Јудео-христијанските вредности во САД да кажат нешто за масакриве или само за Хамас знаат да крекаат и да цвикаат. Освен Такер Карлсон и Кандес Овенс сите молчат за ова.
Јас се прешувам кај се нео-либералните фрикови кои толку многу се грижат и протестираат за Палестина?Говнарете се прават како геноцидов воопшто да не постои!Ама тој шо ги плаќа е и организатор на случувањава.Тој истиот работи на исламизација на Европа преку нео-либералните платеници.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.804
Поени од реакции
29.940
Ова е доказ дека не е фрлено доволно олово врз сите исламски држави. Оваа сатанска религија мора да се забрани и уништи.
Ако се уништи нема потреба да се забрани ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom