Компромисно име за Македонија - ДА или НЕ?

Дали би прифатиле компромисно име за Македонија кое нема да го загрози идентитетот?

• Вкупно гласачи
    199
Член од
15 мај 2008
Мислења
77
Поени од реакции
2
Мојот предлог е ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА комплетно сменето име и за внатрешна и надворешна употреба. Нација и јазик нормално остануваат тоа не се чепка. Ама гејциве ваков предлог не сакаат не им врши работа.

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Мојот предлог е ДЕМОКРАТСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА комплетно сменето име и за внатрешна и надворешна употреба. Нација и јазик нормално остануваат тоа не се чепка. Ама гејциве ваков предлог не сакаат не им врши работа.
"Демократска" и "Република" имаат исто значење! Едното на старогрчки другото на латински, па малку апсурдно иде ама јас веројатно би се согласил со ова доколку се гарантира влез во НАТО и ЕУ

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Така е. Но, зошто тогаш воопшто го предлагаш? Зошто насила сакаме да си менеме име?

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Ацо бе беден си до туа се бива...
А што мислите за оние наши политичари што се подготвени на компромис? Дали такви луѓе треба да ја водат Македонија?
Овој вториот веќе го смени името, а ако овој првиот тоа го направи ќе го снајде истото, море мислам дека салам ќе си го обере...
Точно Трн... Ова е денешна изјава на ПАТРИОТОТ Никола Груевски:Исти такви изјави илјада пати слушнавме и од ПРЕДАВНИКОТ Бранко Црвенковски!

Се прашувам, зошто е едниот ПАТРИОТ, а другиот ПРЕДАВНИК? Зошто е едниот Македонец, а другиот немакедонец?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Многу ме нервира компарацијата на Бранко Црвенковски со Никола Груевски.
Првиот го излажа народот заедно со Киро Глигорово и го смени името.
Вториот го користи секој сантиметар од простор да го зачува името.
Да беа двајцата исти немаше да има судар на концепти и денеска ние ќе бевме Северна Македонија, народ: северномакедонски, јазик:северномакедонски.

И каде е разликате.

Никаде, сите се исти.
Никој не чини.
Сите се против нас.
Утре е смак на светот по гејскиот календар.
Бранко да се врати, пошто нема некој кој е поразличен од него.

Член од
15 мај 2008
Мислења
77
Поени од реакции
2
Така е. Но, зошто тогаш воопшто го предлагаш? Зошто насила сакаме да си менеме име?

Абе не е насила да сакаме да промениме име, ние сме ПРИСИЛЕНИ и тоа веке од секоја можна страна во светов. Па затоа за мене најприфатливо што може да биде за таканаречениот "компромис" од страна на гејците, е на името да му додадеме придавка која би го објаснувала внатрешното уредување на државата. Мислам дека со тоа не губиме ништо а ке испаднеме попаметни и поомилени во очите на светската јавност. Тоа може да биде Демократска, Уставна, Независна итн. Но бидејки ова гејците не го прифакаат баш, да понудиме ова име да биде за севкупна употреба и внатрешно и надворешно и нека бркаат работа да можеме да започнеме со нашата интеграција во ЕУ и НАТО. :salut:

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Абе не е насила да сакаме да промениме име, ние сме ПРИСИЛЕНИ и тоа веке од секоја можна страна во светов. Па затоа за мене најприфатливо што може да биде за таканаречениот "компромис" од страна на гејците, е на името да му додадеме придавка која би го објаснувала внатрешното уредување на државата. Мислам дека со тоа не губиме ништо а ке испаднеме попаметни и поомилени во очите на светската јавност. Тоа може да биде Демократска, Уставна, Независна итн. Но бидејки ова гејците не го прифакаат баш, да понудиме ова име да биде за севкупна употреба и внатрешно и надворешно и нека бркаат работа да можеме да започнеме со нашата интеграција во ЕУ и НАТО. :salut:
Хаха, да сме биле поомилени. Извини, ме насмеа. :smir:

Шала на страна, значи според тебе ние треба самоиницијативно да се преименуваме. И тоа со предлог кој не е прифатлив за Грција. ОК, да видиме што добиваме а што губиме.

Добиваме:

1. Ново име (можеби и нов именден :) )
2. Внатрешна поделеност и фрустрација

Губиме:

1. Нација
2. Идентитет
3. Достоинство
4. Нема да бидеме „омилени“ кај Европјаните, туку само ќе не потупкаат по рамо, ќе ни кажат колку сме конструктивни и по два-три месеца ќе заборават на тоа и ќе ни препорачаат да ги продолжиме преговорите и дека треба да бидеме поконструктивни. Со други зборови, само ќе ја засилиме сликата за нас како бескичмењаци, а Европа и Америка секако работат на принципот на помал отпор. Значи, само ќе го засилат притисокот кон нас, а не кон Грција.
5. Ќе ги засилиме апетитите на Грција и на другите соседи.
6. ’’Преговорите’’ продолжуваат. :wink:

Член од
19 септември 2005
Мислења
43
Поени од реакции
1
е добро бе жико ,па мајкуму што ке ни фали да си седиме мирно ,
и така сите кажаа дека 2020 не вледуваме у ЕУ ,и да му играме на пе.ис
и се друго нема ова што е е краен дострел на македонска надворешна
политика и ние давам до знаење дека сакаме да преговараме за иметожа во суштина не сакаме да го смениме.И сите викаат за ЕУ за Нато ,па што мислите одма по 2000ојри
во џеб ке ви влезат ако влеземе,НЕ момци него се ке уништат овде за да си продаваат нивни артикли а ние ке работиме као сега или ко бугарите што работеа за СССР,
за надница пријатели.

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
283
Многу ме нервира компарацијата на Бранко Црвенковски со Никола Груевски.
Исто и мене ме нервира компарација помеѓу некој 2 пати избран премиер и еднаш државник со некој што замина со став за промена на име во Букурешт.

Првиот го излажа народот заедно со Киро Глигорово и го смени името.
Кога ви викам дека ве држат Љубчовите филмови не ми верувате,името никогаш не било променето само беше референца од која ДПМНЕ ја извади од контекст.

Вториот го користи секој сантиметар од простор да го зачува името.
Како тоа го користи кога во Букурешт се согласува за конечен предлог и трајно име Република Македонија Скопје?

6. ’’Преговорите’’ продолжуваат. :wink:
Брукањето и преродбата продолжува ама никакви преговори во иднина.

Dejan];2256054 напиша:
Овој вториот веќе го смени името
Мислиш на Груевски во Букурешт со предлогот Република Македонија Скопје?

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Месија изморен сум од тебе и твоите постови, но ајде уште еден обид да добијам доказ за нешто што имаш напишано. Само трубиш како труба без ниту еден доказ.

Сега сме ФИРОМ значи Црвенсковски со Глигоров го смениле името и тоа е факт и непобиен ДОКАЗ дека тие тоа го направиле!!!

Кој е доказот дека Груевски во Букурешт имал предлог Република Македонија Скопје?

офф:
се уште го чекам законот за стечајците кој го донел СДС кој го спомна на друга тема...

Мислиш на Груевски во Букурешт со предлогот Република Македонија Скопје?

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.563
Поени од реакции
283
Dejan];2256222 напиша:
Месија изморен сум од тебе и твоите постови
Слободно игнорирај ме

Dejan];2256222 напиша:
Сега сме ФИРОМ
Не бре Турција сме сега не сме Македонија,Киро Фиромски и Б.Ц го сменија името :tapp:

Dejan];2256222 напиша:
Кој е доказот дека Груевски во Букурешт имал предлог Република Македонија Скопје?
Лазар Еленовски,или и тој лаже?

Dejan];2256222 напиша:
Ко бајаги првпат ти е.

Член од
18 јули 2008
Мислења
192
Поени од реакции
10
Јас сум ЗА компромисно име за државата. Сум и за референдум во врска со компромисното решение за името но сметам дека тој референдум не би требало да покаже волја за или против компромис туку треба да покаже волја на граѓаните за компромис,за дробрососедатво и взаемно почитување со соджседните држави, за благосостојба,соживот помеѓу заедниците во државата, стабилна економска,политичка и безбедбисна состојба во државата и нормално подршка за лидерите кон овие цели.

Добрососедство не се гради со условување, понижување, отежнување и блокирање... Македонскиот народ е подготвен да прости за се, но не и да заборави. Додека цел свет го почитува правото за самоопределување и ни се обраќа со единственото име што го имаме, Европа е курва и ја врти главата кога е во прашање грчкиот шовинизам и геноцидот врз Македонската нација. Во минатиот век преку директни убиства, прогонства и присилни иселувања, а сега со понижувачко негирање на се што е македонско. Македонија сериозно треба да размисли дали нејзината иднина е во стадото со волци наречено ЕУ, кои историски а и сега во овој современ свет се обидуваат да го затворат Македонското Прашање со негирање на нашата нација.

п.с. На Зевзекманија на Канал5 имаше еден штос каде што Европеецот со палтото на рамо се шета по пурга и го исмева Македонецот наречувајќи го поранешен и се што е негово поранешно па дури и јазикот и душата и телото. Но откако му закачи клоца и шамарче Македонецов, тој се пожали дека го боли, па Македонецот му одговори да не се жали бидејќи и клоците се поранешни и да се гони...

Ако може некој да го најде клипов браво...

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.781
Поени од реакции
1.972
Слободно игнорирај ме

Не бре Турција сме сега не сме Македонија,Киро Фиромски и Б.Ц го сменија името :tapp:

Лазар Еленовски,или и тој лаже?

Ко бајаги првпат ти е.
Човече ти треба да се лечиш, сериозно.

Ако се мени името, тоаш ќе си земат за право да менуваат се. Треба да се издржи оваа пресија од гејците. Во Европа не тече мед и млеко, и не би го дал името ни за 100 Европи.

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Може да се изненадате ;-) Но п'рвијат ни президент - Желју Желев ви направи голјама подкрепа. Незнам дали тази статија е преведена в Македонија. Но нјама да е лошо да ја преведете и да ја показвате:
Желју Желев заштити Македонија в спора ј с Г'рција за името
Между другото... един "компромисен вариант" за името от вида например на "Северна Македонија" е много лош вариант. Това си е "византијски номер", којто ште доведе до повече проблеми, отколкото да реши проблема. За сега само нјакои от националистите се обаждат, но при една промјана... нјама да се изненадам да се намеси и официално б'лгарското В'ншно министерство.
Вижте доводите, които трјабва да се предвидјат:
Б'лгаро-македоно-гр'цкијат три'г'лник за името на Р Македонија

Но засега по-важното е това, което казва Желју Желев :smir:. Като човек философ, добре е дал аргументи в'в ваша полза

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Може да се изненадате ;-) Но п'рвијат ни президент - Желју Желев ви направи голјама подкрепа. Незнам дали тази статија е преведена в Македонија. Но нјама да е лошо да ја преведете и да ја показвате:
Желју Желев заштити Македонија в спора ј с Г'рција за името
Между другото... един "компромисен вариант" за името от вида например на "Северна Македонија" е много лош вариант. Това си е "византијски номер", којто ште доведе до повече проблеми, отколкото да реши проблема. За сега само нјакои от националистите се обаждат, но при една промјана... нјама да се изненадам да се намеси и официално б'лгарското В'ншно министерство.
Вижте доводите, които трјабва да се предвидјат:
Б'лгаро-македоно-гр'цкијат три'г'лник за името на Р Македонија

Но засега по-важното е това, което казва Желју Желев :smir:. Като човек философ, добре е дал аргументи в'в ваша полза
Супер, но зошто Прванов не го изјави тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom