Комерцијала, "фејкери" и слично

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
girlll напиша:
Iskreno.. Ja mozam da zboram samo sto e komercijala VO RAPOT.. Ne opsto za muzikata zatoa sto toa slusam.. Pa spored mene poimot komercijala i poimot fejker vo rapot se opravdani.. Zatoa sto ima decki sto do vcera slusale Ceca ali mama im rekla deka treba da bidat HARDCORE pa ajde sea rap.. E ne ide toa bas taka.. Fejkeri za mene se tie so probuvaat da mi drzat lekcii za kultura i muzika sto gi ziveam.. A plus nemaat BLAGA VRSKA OKOLU TOA.. Ili pak ide decak pomal od mene - Znaci stvarno mal :vozbud: na rap zurka.. Lanci 31546 na nego siroki farmerki NAGLASUVAM pod gz.. Pominuva se ponasa kao zvezda a ustvari prvpat gi gleda lugeto tamu i si nema poim ni za izveduvacite.. Prvpat slusa.. A kamoli za pesnite.. Sepak ne ide toa taka.. Ili pa nekoj so cel zivot slusa neso sosema treto ke se najde PO GRESKA na rap zurka i gotovo : MAMO OD DENES SUM RAPER.. Toa ti e fejker.. A komercijala se tie sto pravat muzika za slava.. Za pari.. Za vnimanie.. Sepak barem rapot ako ne dr SE PRAVI ZA DUSA.. Ne e komercijala da se kurcis kolku pari i zeni imas i kakov PIMP si???????????
Колку треба да е дечак мал за да биде помал од тебе?!:vozbud:

А како ти одлучи дека ќе станеш раперка, ако не со ова „мамо од денес сум рапер“, девојко? Ти од раѓање се роди со аспирации кон рап музиката, од бебе идеш по рап свирки, ги знаеш сите (добри) изведувачи? Или демек полека-полека си се изградувала како личност со помош на рапот и со тек на време се повеќе и повеќе си ја запознавала таа музика... :icon_roll Кое време, во 14годишен живот, побогу?
И ти така си почнала, си слушнала некоја добра рап песна, па уште една, па уште една, и на крајот еден ден си станала и си рекла „Од денес сум раперка.“ И тоа те прави фејкерка? :wink:

И да, баш сите мајки ги советуваат своите деца наместо Цеца да бидат хардкор (поим кој повеќето мајки не го ни знаат). prdi:

Член од
21 декември 2005
Мислења
661
Поени од реакции
7
PSYtisfaction напиша:
Колку треба да е дечак мал за да биде помал од тебе?!:vozbud:

А како ти одлучи дека ќе станеш раперка, ако не со ова „мамо од денес сум рапер“, девојко? Ти од раѓање се роди со аспирации кон рап музиката, од бебе идеш по рап свирки, ги знаеш сите (добри) изведувачи? Или демек полека-полека си се изградувала како личност со помош на рапот и со тек на време се повеќе и повеќе си ја запознавала таа музика... :icon_roll Кое време, во 14годишен живот, побогу?
И ти така си почнала, си слушнала некоја добра рап песна, па уште една, па уште една, и на крајот еден ден си станала и си рекла „Од денес сум раперка.“ И тоа те прави фејкерка? :wink:

И да, баш сите мајки ги советуваат своите деца наместо Цеца да бидат хардкор (поим кој повеќето мајки не го ни знаат). prdi:
girlll те поштуем може, но ова е вистина сите сме почнале од ништо и може некое дете што почнало после тебе и е помал од тебе па пак да е подобар. и не заборавај важно е до кога

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Ppl.. Sakam da kazam..
Ja koga pocnav ne se praev HARDCORE so sila.. Gale ako bese u B2 na poslednava zurka ke ti stane jasno sto sakaf da kazam.. NIKOGAS ne sum mislela deka mozam da im se ponasam na tie sto podolgo se vo rapot od mene.. Zaso znam deka sum NULA za nif.. Fejk se za mene decaci sto ne go sfakat toa.. Vo petokot vo B2 imase decista sto ne znaat ni so e RAP kako poim.. Ali vazno oni dosle tuka za da gi primeti nekoj kao SkriVeni talenti..
Mislam.. Aj ne mi se komentira neznam kako da objasnam.. :S

Скулгрл

Queen of the superficial::..
Член од
17 јануари 2006
Мислења
5.059
Поени од реакции
69
gale_vlae напиша:
до негде вреѓаш многу рап фаци кои придонеле за рапот а и самата мислам ги слушаш а и јас се пронаоѓам. иначе поимот комерцијализација во буквален превод значи правење пари по било каква цена но конкретно во рапот неможам да го дефинирам тоа така а и повеќето го сваќаат како промовирање на музиката кон пошироката маса
Промовирање на музиката кон пошироката маса=рекламирање=комерцијала. Просто ко грав.

Факт е дека во денешно време оние кои се зафатиле со правење/изведување музика имаат цел да успеат и да бидат познати. Затоа, никој не може да дискутира за комерцијала, фејкери и „андерграунд” од проста причина што овие термини веќе не постојат.

Разликата е во тоа што едни го признаваат тоа, а други си тераат филмчиња.

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Inace dobro toa pomali od mene onaka go kazaf opsto..
Ima i postari so sea pocnuvaat so rap.. Aj ke kazam samo eden primer so togas u B2 najveke me napizdi.. Idam u WC.. iskacam po nekolku minuti.. I pominuvaat tipci ifulmani ko da se u film u Detroit.. Farmerkite ke gi izgubat i sve toa.. P.S. Da ne se sfati pogresno postuem siroko toa MN JASNO ama samo na tie sto stvarno ZALUZUVAAT da go nosat i ZNAAT da go nosat..

I ok do kaj bev.. Znaci u film tipcive.. Gi gleam onaka koj se.. Zaso sum na sekoja rap zurka.. Nit gi znam nit gi poznavam.. A obicno po rap zurkive poveketo bar po faca se znaat.. Mislam ti na sekoja zurka da gleas isti faci ke zapamtis.. I aj pominuem pokraj nif me gori edniof so cigara kao po greska se vrtam onaka kao u smisol: What the fuck.. I mi vika tipov: Pa so se butas koga pominuem.. ?
HC ne gi pravi nosot u oblaci i aj sea ke se kurcam.. Toa sakam da kazam.. Rap muzikata i Hip Hop kulturata e nesto sto treba da se ZIVEE.. Sepak da go prasam dve stvari za rap ke se paralizira.. Ne e toa toa..

ForFokSake

The Only Thing To Fear Is Running Out Of BEER !
Член од
26 јануари 2007
Мислења
429
Поени од реакции
0
girlll напиша:
Inace dobro toa pomali od mene onaka go kazaf opsto..
Ima i postari so sea pocnuvaat so rap.. Aj ke kazam samo eden primer so togas u B2 najveke me napizdi.. Idam u WC.. iskacam po nekolku minuti.. I pominuvaat tipci ifulmani ko da se u film u Detroit.. Farmerkite ke gi izgubat i sve toa.. P.S. Da ne se sfati pogresno postuem siroko toa MN JASNO ama samo na tie sto stvarno ZALUZUVAAT da go nosat i ZNAAT da go nosat..

I ok do kaj bev.. Znaci u film tipcive.. Gi gleam onaka koj se.. Zaso sum na sekoja rap zurka.. Nit gi znam nit gi poznavam.. A obicno po rap zurkive poveketo bar po faca se znaat.. Mislam ti na sekoja zurka da gleas isti faci ke zapamtis.. I aj pominuem pokraj nif me gori edniof so cigara kao po greska se vrtam onaka kao u smisol: What the fuck.. I mi vika tipov: Pa so se butas koga pominuem.. ?
HC ne gi pravi nosot u oblaci i aj sea ke se kurcam.. Toa sakam da kazam.. Rap muzikata i Hip Hop kulturata e nesto sto treba da se ZIVEE.. Sepak da go prasam dve stvari za rap ke se paralizira.. Ne e toa toa..
Toa ti se vika fejk i pozeri.Ufilmani faci ima mnogu niz skopjevo.I ne samo za rap.nego za mnogu muzicki pravci i stilovi.Ama koga ke im projde merakot ke si se otkazat od toa.ILi pa stvarno koa ke vidat sto e da vodis takov zivot sea na primer skiner ili panker ili raper seedno.KOa ke vidat ke si se povlechat i ke si rechat " ova izlgea ne e za mene".Ama so takvi ne treba da se zamarame.KOlku i da se zamaarame nema da im dojde kraj.Toa treba da im se kaze sto e forata i gotovo.I ako im dojde pamet dobro a ako ne nikomu nisto_Oni se sramat a ne onie vistinskite

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Oni go sramat rapot.. Ili seedno koja kultura i da e vo prasanje.. Inace ako pocneme na site takfi da im kazuvame sto e forata.. Cel zivot u toa ke ni mine... Gi ima millioni takfi ;D

Член од
11 април 2006
Мислења
122
Поени од реакции
0
"Abe podaleku rap so komercijala neka se mesa". - Mal golem covek

Член од
27 февруари 2006
Мислења
1.356
Поени од реакции
9
а бе се е лудо, фејкери колку сакаш, се облекуваат по некакви стилови кои и самите не ги знаат, рапери, металци, а дома имаат сигурно над 10 турбо фолк цд-а, алал да им е

П

Паспарту

Гостин
Aleee напиша:
умре времето кога се ваѓаа песни-хитови што ќе бидат слушани со генерации, дојде време на комерцијала, само колку да помине песната еден месец, да продадат што повеќе и да се наполнат пари, многу ме разочара музикава во последно време
зашо бе брат па секој пејач/дџ/продуцент сака да си заработи и да стане популарен :) многу подобро е да котираш високо и од тоа да се пуниш со пари отколку да останеш "некомерцијален" и да бидеш на маргините :) ја мислам дека ова со делењето на музикава на комерцијална и некомерцијална е чисто сра*е,а зашто напишав во првите 2 реченици :) поздрав

Член од
11 април 2006
Мислења
122
Поени од реакции
0
DoolroX напиша:
зашо бе брат па секој пејач/дџ/продуцент сака да си заработи и да стане популарен :) многу подобро е да котираш високо и од тоа да се пуниш со пари отколку да останеш "некомерцијален" и да бидеш на маргините :) ја мислам дека ова со делењето на музикава на комерцијална и некомерцијална е чисто сра*е,а зашто напишав во првите 2 реченици :) поздрав
So toa sto sakaat da napravat pari od muzikata, vo slucajov rapot na primer, mora da go smenat sranjeto,da go napravat meko da mozat site ligusi sirum svetot da go slusaat i toa e receptot za takanarecenata "komercijala" glupa.Taka da spored mene i toa kako ima vrska dali e muzikata napravena za PARI ili e napravena od lJUBOV(ako padne nekoj denar padne ako ne zdravje). Cel zivot za ova se raspravam i veke preku k*r mi e. I ne moze nikoj da mi dokaze deka e ista underground i komercijalata muzika. Deka e isto sranjeto na Nely i na 50 cent so toa na KRS na primer ili so toa na Tim Dog,so na DAS EFX, Freddie Foxxx, Onyx, Nine, NECRO,Ill Bill....aj da ne gi brojam site.

DoolroX напиша:
I ja stvarno ne svakam zasto spored tebe ovie sto gi nabrojav se na marginite.Zasto ne praat pari od muzikata, zatoa li?Si praat be na drugi nacini pari lugeto, nemora da ja zloupotrebuvaat muzikata za da se napunat so pari.Mene ne me interesira dali i od sto pravat pari dali sitkaat oruzje ili droga ili dali ubivaat. Mene ke mi bidat OK se dodeka se "keep it real" .Ili mozebi spored tebe se na marginite zatoa sto ti si mekus i nemozes da slusas muzika sto ne ja pustaat na tvojata omilena televizija MTV.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Комерцијала како музика е се што има публика.

Преска кај еден другар на кафенце бев и на шафл му беше пуштено музика и дојде една треш песна и одма ја смени. После отвори тема леле брат како сме можеле да слушаме ова порано? Сега навистина немам енергија за вакво нешто, типот сега полаган рок слуша.

Мене повеќе ме нервираат искомерцијизлирани рокери одколку самата музика, музиката се дели на добра и лоша. Но мора некои луѓе да сватат дека не не значи ако тиесто, или фифти сент имаат продадено еден куп дискови дека се они добри. мене фифти на пример ич не праи мерак и сметам дека врска нема со музика, тиесто е добар има навистина кул траки. Ама ако се споредат продадени албуми може повеќе иам фифти, истово важи и за турбофолкот-значи не скокајте по се што лета, прво оформете сопствен став за тоа.

Ама па идиотите кој што се фураат дека се рокери само за да фата некоја цура и научиле акорда на гитара за да можат да свират у друштво тоа највеќе не го разбирам а и воедно директно ме живцира. Затоа што таков некој утре ќе ми глуми музичар и ќе ми тврди дека на пример авенџ се бољи од блек сабат иако не ги слшнал сабат и не ја знае историјата. Така да заеби музиката туку умрете фејкериштааа !!!

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Комерцијала како музика е се што има публика.

Преска кај еден другар на кафенце бев и на шафл му беше пуштено музика и дојде една треш песна и одма ја смени. После отвори тема леле брат како сме можеле да слушаме ова порано? Сега навистина немам енергија за вакво нешто, типот сега полаган рок слуша.

Мене повеќе ме нервираат искомерцијизлирани рокери одколку самата музика, музиката се дели на добра и лоша. Но мора некои луѓе да сватат дека не не значи ако тиесто, или фифти сент имаат продадено еден куп дискови дека се они добри. мене фифти на пример ич не праи мерак и сметам дека врска нема со музика, тиесто е добар има навистина кул траки. Ама ако се споредат продадени албуми може повеќе иам фифти, истово важи и за турбофолкот-значи не скокајте по се што лета, прво оформете сопствен став за тоа.

Ама па идиотите кој што се фураат дека се рокери само за да фата некоја цура и научиле акорда на гитара за да можат да свират у друштво тоа највеќе не го разбирам а и воедно директно ме живцира. Затоа што таков некој утре ќе ми глуми музичар и ќе ми тврди дека на пример авенџ се бољи од блек сабат иако не ги слшнал сабат и не ја знае историјата. Така да заеби музиката туку умрете фејкериштааа !!!
Друже, ме испровоцира. Модерната Рап музика ја поистоветувам со балканскиот турбо фолк а богами и со ЕМО - рокерите. Шо значи, Фифти продаде милиони со "In tha club", но ако ги прашаш оние кои ја сакаат оваа музика ќе ти речат дека токму тоа е таа песна. Одраз на милионскиот тираж иако е речиси шунд. Нема везе, друго ми беше поентата...
И ГНР, и Нирвана продадоа и продаваат сеуште. И тие се фејкери?
Уствари според мене, добар музичар е оној кој ќе напраи и фејкерите да го слушаат и оние вистински фанови. Као Фифти на пример. Као Мајкл Џексон. Као Нирвана. Вистински фанови паѓаат у несвест на ниввната музика, ама покрај нив и цел свет.
Добрата музика не мора да има многу купувачи точно, но не мора и да значи дека ако е препродаван дека не чини.
п.с. Кој не ги знае Блек Сабат? Историја може не знаат, ама сите знаат кои се.

MaRiNa`Oh

стара школа
Член од
26 март 2005
Мислења
3.484
Поени од реакции
28
Промовирање на музиката кон пошироката маса=рекламирање=комерцијала. Просто ко грав.
Наах. Шо ако твојата цел и амбиција е да прошириш низ народот некоја идеја за подобар живот? (пример)
Ти вервиш во истото и сакаш да имаш моќ да им го соопштиш на сите преку свои песни, да речиме.
Значит си искрен во својте дела.
Комерцијала е дејствување за да се исполнет вкусот и задоволството на таа поширока маса, без да се внесит дел од себе во истата.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Комерцијала е дејствување за да се исполнет вкусот и задоволството на таа поширока маса, без да се внесит дел од себе во истата.
Е видиш не е ни тоа. Скул е на правата дефиниција. Комерцијала е Пари. Рекламирањето носи пари. Рекламираш за профит. Музика која е наменета за широки народни маси, е пропратена со добра реклама, и е профитабилна, се вика Комерцијала.

Kajgana Shop

На врв Bottom