Страшна работа ова со колумнава. Прво сакав да не дадам свое мислење на темава (ионака вчера си искоментирав што ми лежеше на душа), после некако ме испровоцира вашиот муабет па се решив сепак да оставам коментар и некаде на половина пост ми снема струја и заминаа во неповрат моите зборови, ама за инат на неправдата ќе почнам од почеток
.
Прво за Венко... Венко е писател кој многу го ценам, а како на колумнист редовно му ги читам неговите колумни. Многу нормално не секогаш делиме исто мислење со дотичниот, но сепак две различни индивидуи и не е можно секогаш да се поклопуваат во своите ставови и размислувања. Така е и сега.
Грубо би било да завземам страна од проста причина што како корисник (купувач) многу лесно можам да се ставам во позицијата на Венко, но како личност која сеуште нема магистрирано, а е далеку од докторат, патем и познавајќи ја ситуацијата во нашата мила татковина, многу лесно можам да се ставам и во позицијата на месар (месар/продавач/таксист... којзнае што се животот ќе не натера да работиме). Од тие причини и таква перспектива велам дека и двајцата се во право, а и двајцата грешат.
Ајде прво за месарот. За волја на вистината месарот навистина е вработен да продава месо и сече салама со дебелината која јас (купувач) ќе му ја наложам и исечената салама да ми ја подреди како што јас ќе побарам, а тој треба да ќути и да работи, затоа е платен. Е сега, несакајќи начнуваме и една друга тема која според зборовите на Венко и самиот месар ја искоментирал: Колку всушност месарот е платен да го прави тоа и дали воопшто е платен?
Хипотетички, да, јас сум месар и јас сум платен да работам се што ми е во опис на работното место, но јас дома имам семејство со маж/жена и две деца и сеуште немам земено плата за последните два месеца, а ринтам по цел ден ко магаре. Не можам да дадам отказ зашто не сум осигуран и при едно такво сценарио парите никогаш нема да ми бидат исплатени, а веќе сум во долгови до гуша и не сум во состојба да изгубам уште повеќе време барајќи работа. Да, јас ќе му работам на мојот газда по цел ден за без пари (се надевам дека ќе ме исплати месецов), но исто така не сум должен да ги толерирам и неговите муштерии, јас како работник не сум задоволен и не можам да глумам лажна среќа и да ги пречекувам со насмевка, нема зашто и они да се изживљаваат на мене кога веќе некој друг го прави тоа?!
Се надевам дека малку ви ја доловив сликата од мозаикот, ако да тогаш би сакала да се навратам на Венко.
И повторно истата приказна, ни Венко не би можела да го осудам, меѓутоа му замерувам и не можам да преќутам.
Од истиот аспект на платата и Венко е во право, го поминува цел живот школувајќи се и на крај пак не може да живее добро ситуирано (во спротивно немаше да реагира како што реагираше сега, немаше да се нервира за баналности и ќе се шеткаше безгрижно како "нашиот" Карлос), но мала замерка професоре, тоа што вие сте се школувале 22 години и што сте се избориле за работна плата од 40 000ден. не значи дека за истата таа плата нема право да се бори и месарот само затоа што е месар и што не потрошил исто толку години во образованието колку и вие (што можеби и не е точно, а како мала дигресија многуценетиот и драг професор Панчо Врангалов не научи на ова уште на првите часови по електротехника и сум му благодарна за тоа зашто уште прва година на факултет ме научи како стојат работите во реалниот свет). Тоа што вие драг професоре Венко сте одлучиле да го потрошите своето време образувајќи се и надградувајќи се не ве прави повеќе привилегиран во однос на месарот на платежен план, затоа што додека вие сте учеле, г-динот месар ринтал како коњ така што и двајцата имате право да се борите за истата плата, исто како што пекарот не знае да напише толку убава колумна како вас така и вие не знаете да направите толку вкусен леб како неговиот и токму тоа им дава подеднакво иста вредност и на двете професии
.
И втора работа која му ја замерувам на професорот е токму оваа дискриминација за која повторно ќе се обратам во прво лице... Драг и ценет професоре, вие како образовна личност, ценета и почитувана во нашата Македонија, токму вие сте тие кои треба да работите на надминување на ваквата дискриминација затоа што вашата висока позиција го дозволува тоа и токму вие сте тој кој треба да се залага за рамноправност, а не да го продлабочувате и онака веќе постоечкиот јаз... но, повторно кажувам, не ви замерувам, сепак и вие живеете со нас и сте дел од сеуште нефункционалните нешта во нашата татковина.