Внимавам ептен, читам и рокови и етикети, и се надевам дека не сум опседната
. Следниве работи ги јадам/пијам понекогаш по гости, ама никогаш не би купила:
- сувомеснати (сите сувомеснати кај нас содржат
Е251 - sodium nitrate, отровен)
- било што со конзерванси
- јадења со прехрамбени бои, особено помаранџеста и црвена
- газирани благи пијалоци
- "овошни сокови" у тетрапак или пластично шише, не ме мрзи да си цедам сок од лимон ако нема друг начин да се дое до природен сок
- џанк фуд (чипсои например, и различни глупости кои се купуваат у продавница)
- фаст фуд (ако морам да јадам некогаш, без компири и со тродупло салата)
- растителен кашкавал (а и све на шо пише хидрогенизирано или двојно хидрогенизирано), тоа е чист маргарин. За жал, скоро во сите сендвичари/млечни ресторани користат растителен, дупло е поевтин. Ноу тенкс, пре ке јадам урда него растителен кашкавал.
- бел леб
После ова, не остануе баш многу што да се јаде нели? Тешко сендвич се праи без сувомеснато
Инаку се трудам да јадам печена морска риба бар еднаш неделно (омега-3 масти, есенцијални за мозоко). Храната гледам да не ја обработувам термички многу долго. Многу ретко пржам или запржувам, све варам и печам. Јагленхидрати се обидувам да внесувам само наутро, со јогурт. Месо јадам со зеленчук, без компири и леб. Се обидувам да не мешам јадења, сакам да внесувам што е поедноставна храна можно. Во зеленчук се давам, и не седнувам да јадам без салата. Овошје поретко и само сезонско.
Ама си сакам благо одвреме на време, иначе се притресуем :cheeky1: Во последно време многу конзумирам темно чоколадо, горко чоколадо и немлечно чоколадо со голем процент на какао.. ммм ..ај чао идам да си купам.