Леле аманте бе со паста ли? Ноу Веј да не загризит пастата парата за некое време. Не си играјте многу Си има посебно за парите, и не е течност. Пара само со нежно триење, ништо др. Ова го кажувам од искуствоFantom_oh напиша:Иако техниката на правење навистина е на завидно ниво и за денешни услови, сепак ми личи на постара паричкава... Исчисти ја со паста, само пази да не ја оштетиш.
Јас сум колекционер на нумизматика со збирка од повеке од 3000 монети, од кои 45 се реткост во светот, најстрата монета ми е со старос од 3000 години а најстарата бакнота со старост од 150 години.Имам многу монети кои ми се за размена секој што е заентересиран може да пише на мојата е-маел адреса:aleksov88@gmail.comЈас собирам стари пари (монети и банкноти) од 7 години. Мало купче монети наследив од татко ми, мало врзопче банкноти од дедо ми и така ми се роди желбата за да собирам стари пари. Имам околу 2000 монети, а банкнотите не ги имам броено пошто не ја збогатувам таа колекција толку често... Најстарата монета ми е од 1879, српска пара со ликот на Милан IV Обреновиќ, и проценета ми е на 2000 денари, иако не е толку стара, пошто е од историско значење за Србија (прва генерација српски пари кована по Берлинскиот конгрес 1878).
Како е со вас? Собирате ли монети или банкноти? Како ги сортирате и подредувате?
П.С. Ако некој сака замена, може овде понуди :helou:
Not too much, unless they are in perfect condition. If they are not (which is probably the case), just keep them, if you want to sell them you won't get more than 100-200 denars for each (they are silver coins, btw)А колку вреди една монета од 1912 година?
Ми се најдоа 2 такви, од времето на некој српски крал, 1912 година се.
Не собирам монети па да прашам колку вредат.