CafeDelMar
Luminance
- Член од
- 29 октомври 2007
- Мислења
- 6.507
- Поени од реакции
- 14.693
Ај налејте по една чаша, и смирете страсти.
Многу убава тема за да треба мислењата да се бришат или средуваат.
![Пипи :pipi: :pipi:](/styles/default/xenforo/emot/pipi.gif)
Se smees zatoa sto ne ja sfati poentata na muabetot. Aj da recam do mene e pa ne ja sfati ok i taka i taka, nekolku dusi vo nekolku dena istoto ti go velat i nikako da sfatis, taka da ne ke da e bas do mene rabotataУште се смеам на постот, виното имало вкус на малинка зато шо растела на 200 метри од лозјето. И од тебе да е ова, премногу е.
Охо, одлична е. Посебно дека е од кумановецРозе - Александрија куве
Црно - Мерлот на Бовин
Бело - Мускат Темјаника
И Дисан е убаво, ама само едн пут сам га пија.
Извини Авангер ако не ти се сфиѓа листа. Устфари од Оксрид си,небитан си.
Ufff sega sto ke pravam,Мораше постот да оди во потпис. Ваков пост, ретко се чита друг пат![]()
Значи за топ вино беше лафот, не за доброЗа ова нон стоп се расправам, мислам дека е проблем до луѓето што бараат само квантитет, а не и квалитет и бараат да пијат нон стоп.
Јас пијам вино со убаво јадење, еднаш-два пати во неделата, а некогаш и поретко.
Поарно да се напијам една чаша поасално вино, отколку 3 литри некоја киселина, арно ама просечно македонче размислува на логиката да седни и да испие 2-3 литри наливно или бунар, а не и да му биде убаво, инаку не дека не троши пари: ако пие секој ден како што имаат навика луѓе што ги познавам ќе мавни 10-15 литри месечно што и најефтиното да го зема ќе фрли 1000че, со истите пари може да земе 3-4 литри флаширано поквалитетно вино, арно ама нема да се начука со второво![]()
Има и лошо вино, ако е воопшто вино, она во пластика од по 2-3 литри за 100 денари. Еднаш имам пиено такво, другиот ден ме изедоа киселини во желудникот.Значи за топ вино беше лафот, не за добро
Шала на страна, прав е авенгерот, кај нас се пие да се напиеш не од ќејфовиОвие што пијат вино, одат на свадба и после главен муабет им е: пет кофи бунар утепавме
Не дека ги интересира кое вино и колку вино имало во бунарот!
Инаку кај нас е тешко да најдеш лошо вино, треба ептен да си талент! Ракии да, еден куп брзосмртки, ама вино при такво изобилие на сировини, треба да си мајстор да го утнеш!
Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..Во ракија не се разбирам, вариме дома: гроздова, сливова, крушка, втората и третата обавезно препечени, 52-54 степени ги тргаме од варење за да легнат на 50-52. Сме ставале и „разијан“ за шмек во ракијата, други финти ниту сум пробувал ниту се разбирам![]()
Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секакоДобро домашно вино ретко има, сепак немаме ние ни култура, ниту сме економски моќни за саглам садови, преточувања, одлежувања, бистрења......
Анасон (fennel на англиски барај го), ова го додаваат ако не се лажам и во мастиката.Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41-42 за да се осети аромата пример на крушковачата, дуњавача итн
Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html
Анасон, го имаш по земјоделскиве аптеки, растение е.Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41 степен за да се осеќаат подобро аромите а не само да гори
Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html
Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секако
Тоа е барел ферментед, ако на тоа мислиш, често шардонеа, поретко совињони ставаат да ферметнира во барици.Што чудо е тоа разијан ? За истакнување на аромата од овошните ракии и вината користат специјални селектирани квасци соодветни за суровината..
Колку што се разбирам и овошните ракии не ги прават над 41 степен за да се осеќаат подобро аромите а не само да гори
Пример http://www.podrumstarihrast.rs/rakije.html
Има некој тренд сега по Европа во помалите винарии органско/биодинамички вина, па ги оставаат да ферментираат во бурето директ, не ги филтираат, не користат селектирани квасци и сл али пак си треба разбирање секако
Да, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знам
Автоматски споено мислење:
This! Ама треба да се знае дека ова е македонски форум, секој член знае за све и свашта, и се вреѓа ако не се согласува некој со неговото мислење и незнаење.
Добра цена, ако споредиме со овие "секојдневниве" сорти.Да, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знам![]()
Да да, со години веќе цената кај нас на Темјаниката беше висока. Затоа се испозасади доста низ тиквешијата.Добра цена, ако споредиме со овие "секојдневниве" сорти.
Чисто информативно, претпоставувам и насадите во површина се значително, многу помали од Шардоне и Смедеревка на пример...