Абе добро, ама ај да не збори никој за фудбал освен оние што што се професионалци, зашто знаат повеќе од некој обичен љубител на фудбалот.Ај бе не умарајте! Кој како сака нека си го доживува пиењето вино, ама ако си само љубител а не стручњак, дозволи да кажат тие што знаат нешто! Вака ја труете темата само!
Глуп си.Ти можеш и салата со пиво ако сакаш да нарачаш мислиш мене ми е гајле? Темата е за вино, и винска култура се начна така да ако не знаеш воопшто и неможеш да придонесеш за квалитетна дискусија, тогаш зошто воопшто коментираш и се бламираш со глупи постови од типот вранец со риба?
Сакаш да билдаш постови?
Да, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знамДобро бе што му запна толку
Грешка се изрази членот наместо неможеш може требаше да пише не е препорачливо барем ако сакаш да го извадиш максимумот од виното и храната со него. Е сега ако си батка што јаде смоки со црвено вино, или меша ризлинг донесен од Германија на подарок со кисела вода тогаш за тебе дечко нема граници
Девојките dislike this. Дај им 10 различни вина 9 од 10 ќе се фатат за мускатот на пример темјаника
This! Ама треба да се знае дека ова е македонски форум, секој член знае за све и свашта, и се вреѓа ако не се согласува некој со неговото мислење и незнаење.Ај бе не умарајте! Кој како сака нека си го доживува пиењето вино, ама ако си само љубител а не стручњак, дозволи да кажат тие што знаат нешто! Вака ја труете темата само!
Е ај ако не да ја сведеме темава (па и другите на форумов) на наједноставни ботски одговори, кое вино ти е најубаво ? Дисан Бовин и готово толку од муабетот, нема потреба да навлекуваме подлабоко и да научиме нешто повеќе околу виното и начините на негова конзумација.Абе добро, ама ај да не збори никој за фудбал освен оние што што се професионалци, зашто знаат повеќе од некој обичен љубител на фудбалот.
Ако имаат потреба ќе си платат пак толку винариите, не е сорта која ја има во изобилство како вранецот и смедеревкатаДа, доста популарен е мускатот, посебно на балканот. Темјаниката веќе со години има цена од 30+ денари за килограм, мада оваа година не знам![]()
Прочитај како почна. Значи на аматерска тема од кога пишав мислење и потенцирав дека е аматерско зема да ми објаснува дека со виното (за разлика од други работи) не одело тоа така. Од кога му објаснив дека се е од перспектива и нема разлика вино, кафе, мода или било што продолжува со тоа дека со виното не било исто. Класична искомплакесираност изразена преку полето во кое си стручен, во случајов вино. Имаше уште еден таков сличен куртон тука сам кај него беше неговата кариера во прашање. И не се само они, многу ги знам за други полиња, кариерата или хобито во кое се насочени им се поле за лечење комплекси.Добро бе што му запна толку
Грешка се изрази членот наместо неможеш може требаше да пише не е препорачливо барем ако сакаш да го извадиш максимумот од виното и храната со него. Е сега ако си батка што јаде смоки со црвено вино, или меша ризлинг донесен од Германија на подарок со кисела вода тогаш за тебе дечко нема граници![]()
Со тебе ќе лечам коплексиПрочитај како почна. Значи на аматерска тема од кога пишав мислење и потенцирав дека е аматерско зема да ми објаснува дека со виното (за разлика од други работи) не одело тоа така. Од кога му објаснив дека се е од перспектива и нема разлика вино, кафе, мода или било што продолжува со тоа дека со виното не било исто. Класична искомплакесираност изразена преку полето во кое си стручен, во случајов вино. Имаше уште еден таков сличен куртон тука сам кај него беше неговата кариера во прашање. И не се само они, многу ги знам за други полиња, кариерата или хобито во кое се насочени им се поле за лечење комплекси.
Исто и за било која храна или пијалок може да има експерти, не гледам како виното е нешто над сите...Што мислиш, кој е најголемиот цивилизациски бенефит кој ќе го добие човештвото ако се дигне винската култура на максимално ниво? Што е најстрашното што може да се деси ако во кафана ја порачам погрешната сорта бело вино, ја напунам чашата повеќе од половина и порачам шопска со виното и свинско?
Не чиниш дека тоа е лична преференца, кој во што сака да се насочи? Сигурен сум дека ти не си и литературно писмен, и филмски писмен, и писмен за социологија/историја/биологија/хемија/филозофија/нумизматика/математика итн.
Има сфери кои те интересираат и такви за кои не ти е гајле. Тие што тебе те интересираат мислиш дека се битни за општа култура бидејќи тебе те интересираат. Имав еден другар на фармација што ми кажуваше дека срамота е некој да не знае да разликува бензоев прстен од друго циклично соединение (нешто што се учи во основно). Он би те осудил тебе како што ти ги судиш „непознавачите" на винската култура.
Така си е, ама годинава има вишок на грозје, така да и темјаниката ја има во поголема количина, плус се засадија доста во Тиквешијата.Е ај ако не да ја сведеме темава (па и другите на форумов) на наједноставни ботски одговори, кое вино ти е најубаво ? Дисан Бовин и готово толку од муабетот, нема потреба да навлекуваме подлабоко и да научиме нешто повеќе околу виното и начините на негова конзумација.
Ако имаат потреба ќе си платат пак толку винариите, не е сорта која ја има во изобилство како вранецот и смедеревката
Ондак терајте си вие овде муабет, мие шо појма немаме ќе пиеме бунари Смедеревка пред кооперација и ќе ќутиме.Е ај ако не да ја сведеме темава (па и другите на форумов) на наједноставни ботски одговори, кое вино ти е најубаво ? Дисан Бовин и готово толку од муабетот, нема потреба да навлекуваме подлабоко и да научиме нешто повеќе околу виното и начините на негова конзумација.
Баш ќе видиме ајде, според мене сепак ја нема во огромни количини а има интерес кај винариите така да ќе си прават конкуренција за кој да ја собере. Туку друго ми е поентава што е со другиве сорти како мерло ? Имам комшија со поголема површина (неколку хектари) и вика дека само 18 денари му ја платиле лани ТиквешТака си е, ама годинава има вишок на грозје, така да и темјаниката ја има во поголема количина, плус се засадија доста во Тиквешијата.
Една од ретките бели сорти покрај Шардоне шо успева добро во Тиквешијата. Само доколку се обере касно, односно, ако не се обере кога вкупните киселини се око 7, за само 2-3 дена паѓаат на 3-4 и после се добива млитав и рамен вкус.
Пишувај бе слободно кој може да ти забрани, само не се навредувајте кога некој ќе ви каже дека немате појма. Тоа е како јас сега да отидам во темава Трансхуманизам во фип и да мудрувам а стварно немам појма, и да се навредам кога некој без влакна на јазик ќе ми го каже тоа.Ондак терајте си вие овде муабет, мие шо појма немаме ќе пиеме бунари Смедеревка пред кооперација и ќе ќутиме.
Толкав ни е акалот зашо.
Ја нема, меѓутоа за нејзе се заинтереирани само неколку винарии во Македонија, останатите слабо, а тие неколку веќе имаат солидна залиха поради корона ситуацијата.Баш ќе видиме ајде, според мене сепак ја нема во огромни количини а има интерес кај винариите така да ќе си прават конкуренција за кој да ја собере. Туку друго ми е поентава што е со другиве сорти како мерло ? Имам комшија со поголема површина (неколку хектари) и вика дека само 18 денари му ја платиле лани ТиквешНема логика, која е математиката што ги тера да продолжуваат да работат вакви ниско приносни сорти за такви цени стварно незнам..
Money talksЈа нема, меѓутоа за нејзе се заинтереирани само неколку винарии во Македонија, останатите слабо, а тие неколку веќе имаат солидна залиха поради корона ситуацијата.
И тек кај нас ќе се уништуваат тие сорти, за жал. Вчера имаше состанок во Холидеј Ин, и договорено е државата да субвенционири 4 денари за Вранец и Смедервка и само 2 денари за останатите високо квалитетни сорти.
Секоја година се помалце и помалце ги има тие сорти, наместо да се субвенционира да се садат и одржаваат тие сорти, кај нас обратно, се субвенционира смедеревката, која никој ја нејќе и се прави вештачка цена за неа, и нормално никој нејќе да ја прекалеми или да сади мерло на пример.
30 може не, али 25 може комотно да ги вадиMoney talks
Ретки се лудите како комшијава што вади 10тина тона мерло за 18 денари, кога може 30+ тона смедеревка за 13 денари. Математиката кажува дупло приходи кај вторава, кога ќе се качат цените кај високвалитетниве како што е сега темјаниката може да правиме муабет за промена на сортимент до тогаш тешко
Teмјаника, Мускат и розеа. Не пијам.Иначе темјаниката во последните години е доста популарна во Македонија само поради мускатниот мирис.
Темјаниката има една сортна карактеристика, кога се голта голтката со вино, на крајот на јазикот се осеќа мала горчина.
Поради оваа причина кај нас скоро сите темјаники се полусуви или полуслатки, бидејќи не сме навикнати на таков вкус.