јас би рекол дека го препознаваме, но многу честа појава знае да биде истото да го игнорираме поради одредени причини во моментот или пак да пробуваме да го рационализираме истото.
Да, тоа е баш дефиниција за црвено знаменце, чувство на тревога што не можеме да си го објасниме, во навидум бајковидниот живот, првите знаци дека нешто дебело не штима.
Ако нешто треба да се научи од вакви форумски расправии, тоа треба да е - кои се црвените знаменца кои ни кажуваат дека си имаме работа со високо манипулативна личност, ака нарцис или психопат. Затоа што луѓе што биле изневерени во врската или бракот, среќно си продолжиле после раскинувањето.
Но луѓе што биле со нарцисоиоден манипулатор, со години после не можат да си го вратат животот.
Нафрлувам, тука, но секој психолог / психијатар може подобро и подетално да опише
- Немаат никакво сочувство кон никого. Никогаш не покажуваат ни најмало разбирање за другите, ниту па размислуваат за некој друг.
- Се е само јас, јас, јас. Грандиозна претстава за себе. Постојано бара валидација преку успех.
- Љубовно бомбардирање. Тотално ве пресликуваат на почетокот на врската, од а до ш, знак на врвен манипулатор. Предобро за да е вистина.
- Имаат цела војска послушници, луѓе кои лесно ги контролираат
- Прават да се сомневате во себе. Секогаш кога ќе посочите на нешто, ве убедуваат дека ви се причинува. Никогаш не ве валидира.
- Ако нешто му стои на патот, само ќе направи шема и ќе го отстрани. Вклучувајќи го и партнерот. Не се кае никогаш за стореното.
-.....