Книжевен предизвик во 2013

Challenge ACCEPTED - Difficulty level

• easy - 30 книги

Гласови: 46 52,3%
  • normal - 40 книги

Гласови: 15 17,0%
  • hard core - 50 книги

Гласови: 27 30,7%

• Вкупно гласачи
    88
Статус
Затворена за нови мислења.
R

redhead

Гостин
1. Името на розата - Умберто Еко
2. Небеска Тимјановна - Петре М.Андреевски
3. Неподносливата леснотија на постоењето - Милан Кундера

Во овој роман, еден од најпознатите на Кундера, авторот низ призмата на четири личности и меѓусебната поврзаност, ја објаснува тежината на живеењето.
Овој филозофски роман проследен низ љубовта, страста и неподносливата болка, многу сликовито ја преставува вечната потрага по душевната храна.
Кундера се осврнува и на идејата на Ниче за вечното враќање, и ние како обични луѓе сакаме да ги доживуваме среќните моменти одново и одново, но што е со оние лошите?
Неподносливата леснотија на постоењето наспроти тежината на живеењето.
Ако среќните моменти се неподносливата леснотија, тогаш они лошите се тие кои што ни ја даваат тежината на живеењето.
Низ животите на ликовите, четирите врски на Томаш и Тереза, Томаш и Сабина, Сабина и Франц и Франц и Мари - Клод, преставена е и состојбата на интелектуалците во Прага во 1968 год, Прашката пролет.
Нивното деградирање, од интелектуалци во обични физички работници.
Укинувањето на слободата на говор, угнетувани од страна на тогашен СССР, прогонувани и затварани.

Една од најомилените книги, дефинитивно.

Член од
22 февруари 2013
Мислења
13
Поени од реакции
12
1.Девствено сино
2.Девојката со бисерна обетка
3.Дамата и еднорогот
4.Паднати ангели

Сите се од писателката Трејси Шевалије, авторка која сака да го истражува минатото и што пореално да го прикаже во едноставна приказна чиј крај никогаш не излегува онака како што читателот очекува.
Заедничко за сите книги е тоа што неизвесноста трае толку долго што ќе се запрашате себеси дали она што го читате навистина се случило или авторката има толку голема фантазија што ја преместува границата меѓу реалното и фиктивното.
Многу ми се допаѓа што однапред добро се подготвува за секоја книга и го истражува минатото. За Девствено сино, нејзиниот прв роман може да се каже дека е во некоја смисла автобиографско дело бидејќи раскажува настани поврзани со семејството на авторката и почетокот на конфликтите меѓу протестантите и католиците.
Сигурно Девојката со бисерна обетка на некој ќе му биде добро позната, бидејќи ја раскажува приказната за една млада девојка која за сликарот Вермер претставува вистинска инспирација да наслика едно интимно дело што ќе остане вечна мистерија. Иако авторката создава сопствен концепт за тоа која е всушност мистериозната девојка,сепак историчарите се уште не можат да го дадат точниот одговор.
Дамата и еднорогот не е базиран по вистинска приказна, но некои детали се веродостојни. Ликовите навистина постоеле, но авторката си игра со нив и создава веродостоен приказ на размислувањата во средновековниот период што е навистина тешко толку автентично да се долови.
Паднати ангели е роман за смртта и повторно во него главна тема се жените во минатото. Во него има 10 различни наратори и 10 различни приказни на иста тема.
Во сите книги авторката се навраќа во минатото и пишува за различните судбини на жените во различен временски период. Уметноста и историјата може да се кажат дека се главна тема за Трејси Шевалије, која иако е родена во САД, сепак најмногу ја привлекува европската култура и минато. Со читањето на овие книги, освен што ќе го збогатите општото знаење, истовремено и ќе уживате.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
10. Посакувам да си тука - Франсеск Миралјес - 255 страници

Книга за они, заљубените. Еден од ликовите во оваа книга е Даниел, успешен и добар архитект. Тој за неколку дена ќе го слави својот триесетти роденден но пред роденденот за него се случува „трагедија„, го напушта неговата партнерка. Тој се утешува со ЦД-то што му го подарила неговата некогашна партнерка. ЦД-то е од Ева Винтер, а песната која пее е „Посакувам да си тука„. Песните кој вртат во ЦД-то беа како да го раскажуваа животот на Даниел. Даниел после неколку дена помислува дека треба да оди во Париз и таму оди без никој да дознае мислејќи дека таму е неговата среќа, Ева Винтер.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Дечки, fyi, јас се откажувам од подфорумов.
Го прифатив предизвикот за 50 книги. Сега ја читам единаесеттата, најверојатно ќе си го исполнам.
Али некои личности на подфорумов ме напињаат, како они имаат истенчен вкус и како ние сите други губиме време и сме глупи што читаме лефтерни бестселерчиња.
Криво ми е, си признавам, бидејќи убаво си обележував тука што/како имам прочитано, ама тоа е. Ваљда ќе се селам на goodreads.
Поздрав.

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
1. Како без тебе - Гијом Мисо
2. Затоа што те љубам - Гијом Мисо
3. Дали ме чекаш - Гијом Мисо
4. Врати ми се - Гијом Мисо
5. А потоа - Гијом Мисо
6. Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон
7. Додека ѕвездите блескаат - Сидни Шелдон
8. Гневот на ангелите - Сидни Шелдон
9. Утро, пладне и ноќ - Сидни Шелдон

До крајот на книгата си мислев дека Хари Стенфорд ќе се избаци од некаде. Стерилен некако Шелдон у книгава, ко на постојка дур чека 2-ка да ми ја раскажува. До пола книга не укапирав шо се дешава, а после вообичаено за него го заебува ликот шо пажливо го сликал првите три-четириесетина страни и почнува од ново, оставајќи те сам да си го тераш дејствието, давајќи ти го она шо го очекуваш, но разликата од преостанатите е шо овде немаме финта на крај.

10. Децата на ѓаволот - Дитас

Да ви кажам право се мислев дали да ја напишам дека сум ја прочитал, ама тоа е ко ќе пратиш средношколка да ти земе книга од градска библиотека по нејзин вкус.

Леле колку слатко сум се изнасмеал. Шо е бе тој мајагери стил шо го применува. За ова ѓубре од книга се дигаше толку фама:D

Ма немој да ме јебеш, бе!

Ја ко бев средношколец, на биологија кај Ќебапо, стандард ми прераскажуваа за Дитас и истинтите причи шо ги пишел. Тогаш се осеќав уназадено и нетренди затоа шо немам прочитано ништо од него. Денес ми е драго што сум заштедил скапоцено време:D

П.с Srcee дури сега прочитав шо напиша. Шта се догодило?

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
11. Коцкар - Фјорд Достоевски - 144 страници
Едно од убавите руски класици на познатиот автор Фјорд М. Достоевски. Зошто е оваа книга напишана од Фјорд, бидејќи тој самиот бил зависник на коцкањето. Според некои информации додека ја пишувал оваа книга тој ги исплатувал своите коцкарски долгови кои ги имал. Главен лик во оваа интересна книга е Алексија млад, убав и сиромашен учител. Незнам повеќе со кои зборови да ја раскажам книгава. Мене ми се допадна,ви ја препорачувам.

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
@Srcee Абе дај, баш ти оставаш впечаток на човек шо не се замара со вакви работи, а башка и имаше многу што на крајот на 2012 се изјаснија дека си им била инспирација да читаат :) Али ти си знаеш....​
А ти Forrest Gump ја знаеш ли страната на гратската библиотека каде можеш онлајн да си пребаруваш книги? Си ја запишуваш фино лепо шифрата на ливче и им отидеш таму на Драги и Сузана и си ја зимаш книгата. Цап цап, без ногу замарање.... (Иако мене ко ме виде Драги горе, стемне му се пред очите оти го мрзе да бара низ рафтовите. Една ебана работа има и за тоа мора да мрче).​

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
@Srcee Абе дај, баш ти оставаш впечаток на човек шо не се замара со вакви работи, а башка и имаше многу што на крајот на 2012 се изјаснија дека си им била инспирација да читаат :) Али ти си знаеш....​
А ти Forrest Gump ја знаеш ли страната на гратската библиотека каде можеш онлајн да си пребаруваш книги? Си ја запишуваш фино лепо шифрата на ливче и им отидеш таму на Драги и Сузана и си ја зимаш книгата. Цап цап, без ногу замарање.... (Иако мене ко ме виде Драги горе, стемне му се пред очите оти го мрзе да бара низ рафтовите. Една ебана работа има и за тоа мора да мрче).​
Драги, со мешето, кул човече:D

Еднаш ко хрочнична пијаница шо чека да му го отворат малскиот дуќан за чашка ж'та и саламче со вегета, така и ја се избацив уше рано рано пред библиотеката. Таму пред вратата дремеа вработените. Драгче развалуеше со вицовите и хумуристичните забелешки у стил: дремеме тука, а чуваро угодно залегнат сигурно пак глеа порничи:D

Фала ти за страната, не ми ни текнало да ја побарам.

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Драги, со мешето, кул човече:D

Еднаш ко хрочнична пијаница шо чека да му го отворат малскиот дуќан за чашка ж'та и саламче со вегета, така и ја се избацив уше рано рано пред библиотеката. Таму пред вратата дремеа вработените. Драгче развалуеше со вицовите и хумуристичните забелешки у стил: дремеме тука, а чуваро угодно залегнат сигурно пак глеа порничи:D

Фала ти за страната, не ми ни текнало да ја побарам.
Ако не си се снајдел еве ти директен линк
http://www.vbm.mk/scripts/cobiss?ukaz=BASE&bno=40137&dept=01&id=0044197577872096

Член од
31 мај 2012
Мислења
228
Поени од реакции
145
1.Последниот чај - Винка Саздова
2.Антихрист - Фридрих Ниче
3.Уметноста на љубовта - Ерих Фром
4.Ангелски повик - Гијом Мисо
5.Таблета против стравот- Андреј Курпатов
6.Можеш ако веруваш дека можеш - Норман Винсент Пил
7.Што би правел јас без тебе? - Гијом Мисо
8.Затоа што те љубам - Гијом Мисо
9.А потоа - Гијом Мисо
10.Дали ме чекаш? - Гијом Мисо
+
11. Јади, моли се, уживај - Елизабет Гилберт(книгава е излезена оддамна, и оддамна и се токмев да ја прочитам, ама секогаш ја оставав за покасно и изгледа и дојде редот да се најде во листата на прочитани книги.)
(Книгата е автобиографска, главен лик е секако самата писателка Лиз, која раскажува во 3 дела како си поминала на патување т.е како си поминала на 4ри месечен престој во 3 различни држави. Прво оди во Италија, па во Индија и на крај во Индонезија. Зборува за нејзиниот развод со сопругот, па после со неуспешната врска со Дејвид и после неа одлучува дека сака да оди на патување. Раскажува за убавиот престој во Италија, за сите места кои ги посетила, за прекрасната храна во која ужива додека е во Италија поради која се здебелува 10кг. Во Индија гостин е во еден ашрам, се моли, прави мантра, медитира, се продуховува на некој начин, го бара мирот во самата себе. И на крај во Индонезија каде што се среќава со учителот што го посетила пред неколку години кој и гледал од дланка и предвидел дека таа повторно ќе се врати кај него.
Низ патешествието запознава многу луѓе, има љубовна авантура во Индонезија која на крај има среќен крај.)

Член од
23 јули 2012
Мислења
23
Поени од реакции
6
Го прифатив предизвикот за 50 книги. Сега ја читам единаесеттата, најверојатно ќе си го исполнам.
Али некои личности на подфорумов ме напињаат, како они имаат истенчен вкус и како ние сите други губиме време и сме глупи што читаме лефтерни бестселерчиња.
Криво ми е, си признавам, бидејќи убаво си обележував тука што/како имам прочитано, ама тоа е. Ваљда ќе се селам на goodreads.
Поздрав.
Дај бе срцее не се замарај со такви личности, во секој подфорум мора да има такви ликови, соочи се со тоа - не можеш да им избегаш. и јас лично се имам откажано од дискусија на некој теми, ама набрзо опет се враќам. Никој не може да ми каже каква литература да читам, ке читам што ми се допаѓа... дај не се замарај...и си :свиркам:

12/50 Светска мудрост - Ингрид Холцхаузен

Книга во која се соберени и на мошне добар начин склопени различните погледи на светот и на човекот како составен и неодминлив дел во светот од сите светски религии, мислењата на одделни мудреци кои се појавиле во минатото во сите тие различни религии, чие учење е запишано, и до ден денес нивното учење служи како основа за идното развивање на човекот и човековата мисла.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Поздрав.
Срцее, јас баш преку тебе дознавам за наслови кои ги ставам на листата за читање. Поздрав

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
8. Праведниот човек - Сем Борн (402 стр.)

Новинар во Њујорк Тајмс истражува повеќе убиства, во кои дознава дека се работи за невообичаени убиства на луѓе кои несебично помагале во нивниот живот, иако тоа на прв поглед не изгледа така. Во текот на истражувањето на второто убиство му стигнува мејл во кој дознава дека неговата жена е киднапирана од непознати сторители и кои за возврат не бараат пари или нешто друго, туку му викаат само да чека за понатамошни насоки. Во потрагата ги вклучува и двајца свои пријатели од факултет, кои му помагаат во сето ова. Дејствието на книгата се случува во Њујорк и поврзана е со еврејската заедница Хасиди (ортодоксни Евреи), кои се населени во еден кварт на Бруклин, каде Вил ќе ја бара својата жена по откриетието за ИП-адресата. Возбудлив трилер од не толку познат писател.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Се враќам со подвиткана опашка :)
И фала на сите што се позамаравте со мене.

6. Ted Dekker - The bride collector
Интересно романче за еден убиец кој убива млади убави девојки и на местото на злосторот остава невестински вел. Детективот бара помош за случајот кај пациентите на една ментална болница.
Книгава, освен од страната на детективот, има и неколку глави посветени на страната на убиецот.
Океј е книгава, не ме воодушеви ама ми понуди добра забава.
Сепак, не ми се допадна тоа што испадна дека невестинските велови и немаа некоја причина, ваљда се ставени за да го заинтересираат читателот во приказната (успешно, морам да признаам). Потоа, пациентите на менталната болница се претставени како генијалци и јас очекував да го решат случајот на начин што ќе ме остави со отворена уста. Ама не, на еден од нив едноставно му текна кој е убиецот. И толку.
Плус, книгава ме потсети на Stealing faces од Мајкл Прескот, во која исто така убиецот е психијатар, па претпоставувам многу ми дојдоа две слични книги во кратко време.

7. All she ever wanted - Barbara Freethy
Исто така забавно трилерче кое навистина брзо се чита.
Една средношколка е убиена. Нејзините три другарки продолжуваат со животите. После неколку години објавена е книга која е идентична со убиството, и која ја претставува една од другарките како убиецот.
Има тука и неколку романтични сцени кои ги прескочував, не ми се допаднаа. И на крај една од девојките заврши со психотат бе.
Во секој случај, ќе продолжам да читам книги од оваа авторка.

8. The Explorer's Code - Kitty Pilgrim
Wannabe Den Braun книга. Писателката не води на пат низ светот заедно со археологист и океанографка, кои се најперфектните ликови на планетава.
Девојката е убава левел Анџелина Џоли, ама толку е искомплексирана - цело време муабетот е како може археологов да се заљуби баш во неа. А тој па идел пред тоа со некоја си манекенка, и оваа Анџелинава колку му префрла за тоа, абе човек женска да не си фати.
Не ја препорачувам книгава.

9. Sarah's key - Tatiana de Rosney
Оваа книга е поразлична од претходните. Како што гледам на Амазон, прилично е популарна, а според неа има и филм.
Книгава паралелно опишува две приказни. Едната е за време на Втората светска војна, кога Еврејчето Сара е однесена во логор. Сара, незнаејќи што се случува и мисјќи дека брзо ќе се врати, го заклучува своето братче на едно скришно место, мислејќи дека подоцна ќе може да го отклучи.
Втората приказна е за една 50годишна новинарка, во 2002 година која треба да напише статија за еден настан од Втората светска војна.
Првата приказна е феноменална и потресителна. Втората е досадна, неинтересна и бесмислена. Проблемот е што првата приказна завршува на пола книга.
Освен целокупната втора приказна, она што мене ми засмета е следново (хејтер сум, знам): Сара цело време се прашува нешто. Цели пасуси има со едно исто прашање поставено на 16 различни начини; Новинарката е прилично напорна со приказната, бидејќи сака да се знае дека приказната на Сара не е заборавена. И што дека не е заборавена?? Ќе и помогне тоа на Сара? Ќе оживее некого ако приказната не е заборавена??

10. Авантурите на Том Соер - Марк Твен
Ауу една од моите омилени книги. Го сакам книжулево, иако Авантурите на Хаклбери Фин повеќе ми се допаѓа. Безвременска приказна.

Толстој

екс Бомбастичен
Член од
28 септември 2012
Мислења
11.920
Поени од реакции
11.945
12. Последната искра - Даниел Левин - 551 страница

Џонатан успешниот адвокат во фирмата која се наоѓа во Менхетан (и го заборавив името). Тој добро ги познава науките, класичните науки а најмногу ги сака мистериите и антиквитетите. Тој е бранител на тезата Јозеф Фљавиј на американската академија во Рим каде што ја добива и наградата за класични науки бранејќи ја гореспомнатата теза. Тој воопшто не ни знае за тоа, го дознава тоа после некое време на мистериозен начин. Во неговото место на живеење пристигниува писно за Џонатан Маркус, писмото доаѓа од Рим, од Италија. Во него беше писмо од Рим и авионска карта за главниот град на Италија.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom