Книги кои би ги препорачале

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.425
Поени од реакции
9.761
de da probam tuka, malku specificno prasanje

posto grof monte kristo ja imam vo 7 verzii, i ima dosta razlika vo verzii i prevodi, sakam da proveram za vojna i mir, pred da i se vpustam vo citanje

gi imam doma na makedonski - zeleni korici, 4 toma
na angliski od Wordsworth classics

ima li nekoj genijalec tuka da ja cital vojna i mir vo razlicni izdanija ili barem da ima review nekoe?
moze na makedonski, srpski i angliski.

vo plan mi e ova leto da probam da ja citam

Ptolomej

Дрвен адвокат
Член од
7 август 2005
Мислења
1.749
Поени од реакции
1.009
de da probam tuka, malku specificno prasanje

posto grof monte kristo ja imam vo 7 verzii, i ima dosta razlika vo verzii i prevodi, sakam da proveram za vojna i mir, pred da i se vpustam vo citanje

gi imam doma na makedonski - zeleni korici, 4 toma
na angliski od Wordsworth classics

ima li nekoj genijalec tuka da ja cital vojna i mir vo razlicni izdanija ili barem da ima review nekoe?
moze na makedonski, srpski i angliski.

vo plan mi e ova leto da probam da ja citam
Не ми е читана Војна и мир ( повеќе сум по Достојевски ) , но ако македонското издание кое го имаш е печатено пред 1991 г. би требао да е добар преводот .Најголем дел од преводите на македонски издадени пред 1991 се добри , а за после тоа ти е коцка ( некои се добри а некои тешка катастрофа ) . Ова велам општо за романи од светската книжевност не само за Толстој .

Член од
21 февруари 2023
Мислења
20
Поени од реакции
16
Целата Incerto серија на книги (5 се) од Nassim Nicholas Taleb. Ќе ви го промени светогледот.

Не знам дали книгите му се преведени книгите на македонски, но не и би препорачал македонски превод бидејќи повеќето македонски преводи се... не толку добри, да речам на кратко. Од искуство зборувам за ова.

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.047
Поени од реакции
9.734
"Жени" - Чарлс Буковски

"Платформа"
- Мишел Уелбек

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Барам книга за Македонија/Македонците во времето на Југославија, предложете нешто ако знаете :)
Најдов една издадена во 1922 од француски писател, ама нешто поново сакам.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.530
Поени од реакции
22.185
Барам книга за Македонија/Македонците во времето на Југославија, предложете нешто ако знаете :)
Најдов една издадена во 1922 од француски писател, ама нешто поново сакам.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2024
Мислења
6
Поени од реакции
0
Me interesira za tie sto gi imate citano delata (site ili del) od Igor Dzambazov, dali vredat za parite (dali se interesni za citanje...)? Posto od povekjeto recenzii (bez spoilers normalno) sto sum cital velat deka gol & oblecen covek i priracnik za anti-anti alkoholicari mu bile najdobri so najdobri prici od negoviot zivot

I isto me interesira dali on vo negovite knigi pisuva i za negoviot ateizam posto kolku sto znam (osven ako ne smenil pogled) on e ateist (a ironija e toa sto po nekoi info sto go imam vo negovite begstva imalo momenti koga se kriel po manastiri) i eden od retkite javni licnosti sto javno vo zemja kako mk go kazuval toa, a jas licno kako fellow atheist sekogas postuvam skeptici i free-thinkers.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
10.398
Поени од реакции
9.619
Me interesira za tie sto gi imate citano delata (site ili del) od Igor Dzambazov, dali vredat za parite (dali se interesni za citanje...)? Posto od povekjeto recenzii (bez spoilers normalno) sto sum cital velat deka gol & oblecen covek i priracnik za anti-anti alkoholicari mu bile najdobri so najdobri prici od negoviot zivot

I isto me interesira dali on vo negovite knigi pisuva i za negoviot ateizam posto kolku sto znam (osven ako ne smenil pogled) on e ateist (a ironija e toa sto po nekoi info sto go imam vo negovite begstva imalo momenti koga se kriel po manastiri) i eden od retkite javni licnosti sto javno vo zemja kako mk go kazuval toa, a jas licno kako fellow atheist sekogas postuvam skeptici i free-thinkers.
Вредат, ги имам сите.
А за религија не пишува скоро ништо, освен некој муабет али не меша религија.

Последно уредено:
Член од
22 јули 2024
Мислења
36
Поени од реакции
26
На мајка ми е роденден за две недели па сакам да ѝ купам книга, таа најмногу ги читаше „Калуѓерот што го продаде своето ферари“, „Програмирање на умот“ и “Патот на кармата“. Некои предлози слични со овие книги?

Американски автори како Роберт Грин не чита, повеќе сака од Робин Шарма.

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.425
Поени од реакции
9.761
На мајка ми е роденден за две недели па сакам да ѝ купам книга, таа најмногу ги читаше „Калуѓерот што го продаде своето ферари“, „Програмирање на умот“ и “Патот на кармата“. Некои предлози слични со овие книги?

Pa koga gi saka od Robin Sharma toa ti e prva potencijalna opacija.

Ja imam kupeno i procitano ovaa, slicen pristap ima kako kalugjerot ama mislam polesna i pointeresna za citanje e.

https://kniga.mk/p/9062/bogatstvo-shto-ne-se-kupuva-so-pari
Ovaa izgleda e nova od nego prvpat ja gledam na Tri

Od hrvatski avtor, ja imam citano, lesna za citanje e

Ovaa e malku poseriozna, nekoe planiranje za podobri utrinski rutini.

Ja nemam procitano, ama gledam deka dosta se spomnuva po listi so knigi,
mislam deka moze da bide dobra opcija.

Se nadevam nekoja od sugestiite kje ti pomogne.

Член од
3 мај 2019
Мислења
19.190
Поени од реакции
10.159

Штотуку ја завршив со читање книгата " Немата пациентка" од Алекс Мајклидис.
Ти ја препорачувам како супер поклон.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.765
Поени од реакции
8.788
Жал ми е што толку долго чекав да ја прочитам, сега сум на останатите книги од Харари. Препорачувам.
Screenshot_20240825_000633_Gallery.jpg

Член од
10 април 2022
Мислења
59
Поени од реакции
65

Разбуди го својот џин НАПИШАНА СПРЕМА НЛП

Член од
23 август 2024
Мислења
51
Поени од реакции
95
Некој да препорача книга од стил на "Несаканиот гостин"-Шари Лапена ?

Kajgana Shop

На врв Bottom