Квиз за Бугарите, прашања и одговори!

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ќе ти одговорам на се што си нашкрабал овде, за да не измислуваш дека бегам.
Само да си знаеш, одамна ми е позната вашата ефтина тактика на спамираање со глупости и вртење во круг со страници и страници без да се каже ништо и да се подзаборави или затскрие делот од темата што ве боли.

Јас до сега, освен оној пост на tarikat каде јасно ве изедначи т.е. поистовети со Турците, не сум видел ниеден одговор на моето прашање.

Ако грешам, еве повторно постирај директно после мојов пост, па да видам и јас и сите кој е твојот одговор.
Ако се уште не си видел, това значи,дека не читаш што ти пишуваме. Во таков случаj ти препорачувам или да идеш на офтамолог или да се вратиш една страна наназад и да видиш што ти напишав, а това е :

Ако треба да генерализирам и да ти дам точен и конкретен отговор- бугарите - индоевропеjски народ от групата на иранските народи, со силно вмешуване на словени, кои преди това са претопили во себе, траки, гети, пеонци и така натаму...
Абсолутно се слагам,дека вашата тактика е да спамирате едно и исто и да не читате што ви постираме, што ви прашуваме... диалог - никаков.

Абе ти дали си нормален?
Што е сега муабетот, дека ордата на Аспарух била од различен народ или етнички "произход" од самиот него ли?!?

Или да не сакаш да кажеш дека Исперихчо дојавал овде на чело на "Славјани"..?!?
:pos:
:pos::pos:
Ем читал,ама пак не дочитал. Аспарух како иде тука не носи ЦЕЛИОТ народ со себе си. Тука има луге, алооо.
Ти не можеш да ставаш един знак на цела држава и то само от това каков бил монархот, при положение дека државата е составена от многу племинja.

Немој да ми се правиш абдал со сила бре болгарче.
Убаво знаеш дека не само што е ова специјална тема, туку и јас лично откако го поставив прашањето ги замолив Македонците да не постираат и да не влегуваат во дискусии со вас, се додека не видиме еден или повеќе обиди за давање одговор.
А дискусија може да водиме кога некој од вас ќе собере сили и ќе даде конкретен одговор, со разработена теза.
Арно ама се што досега видовме е спам-спам-и-уште-спам.

Ти реков и погоре, ако си стварно убеден дека си одговорил, ре-постирај го тој твој одговор веднаш после мојов пост па да видиме дали си во право или не.
Врати се малце поназад, ке видиш што сум ти постирал. Молк от тебе 2 пост.

Хаха, ти дефинитивно не си токму изгледа.
Знам дека ви е тешко бе господинче, и дека ќе пукнете од мака, ама што да ви правам, со години дрочите овде за се и сешто, и кога човек ве прашува наједноставно прашање, наместо да одговорите се глупирате до бесвест.

Мене ич не ми чуе за волшка Бугарија бе, јасно ли ти е?
Тоа е дел од вашата историја, кој очигледно не ви е јасен.
Таму си се јавуваат луѓе и во континуитет (веќе цел век и кусур) велат ние сме БУГАРИ..!
Дали jaс ставив клипови за Волшка Бугариja и зачепках темата? Не,ако не памтиш - врати се назад. Ако сакаш да дискутираш за таа држава - прво отговори на прашаниjaта, а и заборавив ако може без ваков императивен менталитет. Това не ти е полициска станица!

КОИ СЕ, ОД КАДЕ СЕ, КАКВИ СЕ ЛУЃЕТО ШТО ДОШЛЕ ОВДЕ НА КРАЈОТ НА 7 ВЕК СО АСПАРУХ-ИСПЕРИХ НА ЧЕЛО, А ЧИЕ ИМЕ ВИЕ ДЕНЕСКА ГО НОСИТЕ...?!?
За не знам коj пат, не си го прочитал.Доста добро сум ти опишал 3 етапа. Ако не сакаш да читаш - признаj си го.

Абе абдал, џабе везеш гоблени, Васил Иљов не е историчар во Македонија, и никој не го зема сериозно.
За разлика од тоа, како што гледаш освен цитати од книги за вашата историја пишувани од вашите најпознати историци, ти давам и линкови од денешни, демек научни експедиции за барање на вашиот "произход" по светов.

Нјет, нјет...
За жал НЈАМА никаков одговор до сега.
За жал до сега одбиваш да читаш. Не е моj проблем.
Донски, него сериозно го зимате?
Ти кажав, и пак ќе ти повторам, (иако ти е кристално јасно, сепак...):
НЕ СИ ТИ ТОЈ ШТО ТУКА ПОСТАВУВА ПРАШАЊА!

Ако тоа ти е твојата омилена теорија, или во која највеќе сакаш да веруваш, повели образложи си ја и поткрепи ја со факти, па тогаш може да дискутираме и да видиме што е и како е.

П.С. Ти смучиш ли коњска крв..? :icon_lol:
Ако уште не си разбрал, не сме во килиja на удба.
А за конската крв, не ние jaдеме луге. :icon_lol: Вака ви плашеха во минатото, па еве днес конска крв се апдеjтнахте.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Многу издржана дискусија, ве молам не употребувајте толку стручен речник, не можам да следам.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
На тебе ти реков веќе да не спамираш без потреба, зашто очигледно си патиш од "монголскиот белег" убаво опишан во еден мој предходен пост.

Ама бидејќи си упорен, лапни некое апче за малку да ти се доведе во ред тоа празнотијата што ја носиш на рамења и одговори:

КОИ СТЕ ВИЕ БУГАРИТЕ..?!?
А кои сме ние Бугарите е јасно на сите, но Македонците не сакаат да го разберат. Накратко: Бугарите се јужнославјански народ, зборуваат јужнославјански јазик (бугарски), православни христијани се, имаат словенска/христијанска култура и традиции.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
„Бугарите се јужнославјански народ“= Оксиморон

(грч. охуѕ, moros тап, глупав) стилска фигура во која духовито се соединуваат два противречни поима (на пр., жив мртовец, јавна тајна и сл.).

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Престани да се глупираш бе абдал, и оди прочитај си барем 1-2 од книгите на ВАШИТЕ гоЉами "историци" пред да дрочиш овде глупости како ова што си го нашкрапал тука.

Еве ти го Веселин Бешевлиев нека ти каже дали пишувал за "историја на Бугарија или на Бугарите".

Ај сега пошто од авион се гледа која ти е целта овде, изгуби се од темава...

Абе ти кај живееш, во Бугарија или под стаклено ѕвоно..?!?
Или си глуво-нем и слеп..?!?

Сите работи што ви ги постирам овде се ВАШИ бре алоо..!!!
Кој ви ги прави тие експедиции секој месец-два, ние ли Македонците..?!?

Од што немате ли "проблеми со историја и идентитет" секој месец почнавте нови теории и експедиции да си праќата по Азија, да си го "трсите произходот"..?!?

Туку дај ти кажи ми, бидејќи за тебе "сичко се знае" нели, СМУЧИШ ЛИ ТИ КОЊСКА КРВ..?!? :)
"П'рво-б'лгарски" значи Прабугарски. Имајќи предвид дека врховиот момент на формирање на денешните Бугари, како мешавина е во 9 век, нормално е главно место за да заземаат прабугарските натписи. Словените како знаеш пишували со "рески и црти" и досега нема пронајдени напдиси напишани од нив, пред Прабугарските. Што не ти е јасно од оваа книга?

Член од
8 ноември 2008
Мислења
2.172
Поени од реакции
1.266
Како нема пронајдени натписи со црти и рецки? Цела Македонија врие од такви натписи. А што е она што го наоѓа г-дин Васил Иљов?

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.729
Поени од реакции
897

Грбовите на земјите под Цар Стефан Урош V
1. Macedonia
....
6. Bulgaria

Чисто ме интересира...како то Бугарија и Македонија во 1346-1371 се различни земји? :)

Член од
25 август 2011
Мислења
114
Поени од реакции
16
А мене ме интересира каде ги зеде овие грбови, зашто не сум многу сигурен во вистината на информациите. Исто така ми е многу интересно нели нема средновековна Бугарија и е лажна држава како така има грб?

И последното нешто што сакам да ти кажам е дека каде што сме фатија срби во историјата 1:1 сме ги победиле. Дури и по ослободувањето на Бугарија ослободената доста пред тоа српска држава не напаѓа и пак јадат тепачка (српско-бугарска војна)

А на Стефан Урош мајка му е Елена Бугарска и тој управува со Иван Александ'р и Иван Шишман. Ајде земи си грбови и си оди во београд. бугарски цареви од непостоечката бугарска држава ја види случајно србите да не се испратиле пишувале нешто за нив додека ви перење мозокот, дека нема средновековна Бугарија

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Без гајле, се е оригинал и се е документирано, а ти момче стаса средновековна Блгарија да си ја негираш кога ја виде Македонија...ко вампир на лук ти беше реакцијава :eek: :pos:

Опомена за речник.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Па и Хрватска /ведно со изброените провинции/ е спомената, па Истриjа не е. И Србиjа, ама нема Зета. Ниту Шумадиjа, ниту Косово, камо ли па Воjводина. :)
Вие верно ли мислите за XIII век като за XXI век?:pos:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Затоа што биле различни земји, тоа што некои од нив денеска се во својство на една држава не говори во полза на бугарската логика.

Во спротивно, доколку преку Рашка или Приморие и Далмација сакаш да докажеш регионален карактер, тогаш истиот ќе се однесува и на Бугарија, без исклучок.

Член од
24 декември 2009
Мислења
312
Поени од реакции
18
Тоа не се грбови на земји, а на области - административни.

Забележи дека, сепак, грбот на областа Бугарија и на областа Македонија се речиси исти. На што ли се должи тоа? :)

Покрај тоа, научи се малку на англиски.
"Coat of Arms of Serbian lands during Stefan Uroš V". Станува збор за државата Србија, не за некакви други земји.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Забележи дека, сепак, грбот на областа Бугарија и на областа Македонија се речиси исти. На што ли се должи тоа?
На копирајката од страна на татарските племиња. Бугарскиот грб бил со коњ, кој со тек на времето сте го претвориле во лав, најмногу за да се поисповетувате со Македонците и Македонската историја.

Слични не значи и исти.

Покрај тоа, научи се малку на англиски.
"Coat of Arms of Serbian lands during Stefan Uroš V". Станува збор за државата Србија, не за некакви други земји.
Станува збор за царство. На истиот царски грб може да се видат и грбовите на Хрватска, Црна Гора, Босна, Рашка и Словенија. Зошто Македонија би била „посебен“ случај во тој грб за разлика од другиве ентитети?

Многу ти е глуп спинов. Ама многу. Впрочем, целата ваша доктрина е заснована без присуство на креативност и со многу илузија. Кретени.

Beowulf

Deep Fear
Член од
11 мај 2009
Мислења
362
Поени од реакции
35
Забележи дека, сепак, грбот на областа Бугарија и на областа Македонија се речиси исти. На што ли се должи тоа? :)
Абе стварно не сте салам. Дечко кога лавот бил симбол на македонците, бугарите уште на коњи се клањале тоа да ти биди јасно.

Kajgana Shop

На врв Bottom