Ке ти отговорам понадолу на твоето генерално прашане, само ми е смешно како веруваш во чистите народи. Имаше един ваков со мислата за чиста ариjска раса, па видовме што стана со него. Полна лудост е днес некоj да верува во чист етнически народ, миксирането на народите го е имало, има го и ке го има уште со поголема сила.Има само едно суштествено прашање на кое треба да одговорите: кои сте вие Бугарите?
“Теориите“ за некаков “микс“ на народи, не се важи како одговор.
Тоа е само бла-бла-бла и служи за разводнување на темата и избегнување на одговорот... значи останува прашањето - кои сте вие???
Многу обичам луге, които ми дават за пример Волжка Бугариja и днешните територии на тази држава.ОК, не мораш.
И онака за тебе одамна на сите овде ни е јасно дека си еден од оние со "монголски белег".
Инаку, прашањето понатаму стои (четврта недела брз одговор): КОИ СТЕ ВИЕ, ШТО СТЕ, ОД КАДЕ СТЕ?!?
Еве ти не мора да одговориш, само избери си една од теориите што ви ги постирам овде.
А ако не си способен ни за тоа, тогаш... што знам, да ти збереме некоја пара и да те пратиме на еден аџилак-свиждање во Татарстан, може ќе ти светне одговорот.
Оу, оу.Вие сте измислена нација од страна на Русија за доминација на балканот
на бугарскиот народ за слобода и сопствена држава, обилно помогната од Царска Русија, резултираше со создавање на една "Голема Бугарија" во науката позната како "Санстефанска Бугарија". Ваквата големодржавна творба не беше израз на реалноста, туку повеќе еден тактички маневар, вешто пресметана дипломатска комбинација на рускиот царизам, за политичка доминација на Балканот. Но, без разлика на тоа, бугарските владејачки кругови, оттогаш до денес, со ретки исклучоци, од "Санстефанска Бугарија" направија мит, национално величие, изградија големобугарски идеал за божемно обединување на бугарското племе од Мизија, Тракија и Македонија, а со тоа, всушност, ја прикриваа желбата за заграбување на туѓи етнички територии.
Книга може да се фалсифиува али зборот пренесува от татко на син од генерација на генерација не може..Тоа прашање никогаш нема да го одговорите..Да гои земеме за пример тројцата први преродбеници кои вие сте си одбрале во Македонија:
Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, Теодосиј Синаитски.
На почетната страница на книги и на тројцата пишува дека се пишувани на бугарски јазик. И тоа ли е фалсификат?
А дали сте читали нешто од Јордан Хаџи Константинов-Џинот? Исто така го имате за македонски преродбеник. И неговите ли статии во "Цариградски весник" се фалсификат?
Jaс това и кажувам. Историjaта само на едните не прави полна сликата за бугарскиот народ.fmi, Претходниот ти пост е за државата Бугарија, не за Бугарите - штом зборуваш само за Прабугарите
Ајде да разликуваме "Историја на Бугарија" т.е. на државноста од "Историја на Бугарите" т.е. на народот.
Ако се гледа историјата на Бугарија е нормално Словените да се споменат за времето на Дунавската Бугарија, а Тракијците воопшто да не се споменуваат.
Ако се гледа историјата на Бугарите, треба да се разгледаат Прабугарите, Словени, Тракијците, па и другите народи кои во даден момент учествувале во формирањето на Бугарите како етнос.
Основата на македонската пропаганда во периодот пред Дунавската Бугарија доаѓа токму од тоа дека тие резглеждат книги поврзани со историјата на Бугарија, а не со историја на Бугарите.
А кои сме ние Бугарите е јасно на сите, но Македонците не сакаат да го разберат. Накратко: Бугарите се јужнославјански народ, зборуваат јужнославјански јазик (бугарски), православни христијани се, имаат словенска/христијанска култура и традиции.
Абсолутно се согласувам ,дека jaзикот е многу силен индикатор и нема зашто да не отворим и това прашане.Книга може да се фалсифиува али зборот пренесува от татко на син од генерација на генерација не може..Тоа прашање никогаш нема да го одговорите..
што збориш бе..Па словенски е јазикот не викам не..па српскиот јазик ми е поразбирлив/поблизок него вашиот.Мене прашањето ми беше..Ако ја сум дознал што сум и кој сум од мојте предци,а они од нивните..Значи мојте дури и под притисок да биле сепак ке ми кажеле дека сум македонец али прај се србин пример само да кажам.Која е логиката да сме престанале да бидеме бугари и сме станале македонци..зашто?што бил поводот и кој ни го испрал мозокот.Jaс това и кажувам. Историjaта само на едните не прави полна сликата за бугарскиот народ.
--- надополнето: Oct 22, 2011 2:22 PM ---
Абсолутно се согласувам ,дека jaзикот е многу силен индикатор и нема зашто да не отворим и това прашане.
И това е един от доказите, които са против вас, заштото и да допуснем дека бугарите са били туркоезично племе, не може преку нок да са научили словенски jaзик.Таа работа не оди от днес за утре. Тогава е немало школи во днешната смисла на зборот и образованието е одело совсем тежко. Само луге зборувашти или на словенски или близок до словенскиот може да освои словенскиот jaзик толкова бргу.
1. Гените не можеш да ги фалсификуваш како што тоа го правите со историјата!Не, ти се правиш намерно дека нешто не ти е jaсно.
Историjaта и генетиката са два различни поима. Ген и народ исто са два различни поима. Македонски ген не е изолиран, за да заем што е това. Както нема ни бугарски ген, ни кинезки ген, ни романски ген, ни тракиjски ген.
Никоj во светот не приема мизи,тракиjци за македонци. Това може да го приемеш ти со болните си желби за три раси и белата - македоноиди.
На тиja простори постоели и илири и траки и пеонци и елини и уште многу, многу други. Уште повеке сите тиja исто са доjдени на това подрачие. Тук на Балканот НЕ почнува човешката цивилизациja и не се рагja првиот човек на Земjaта.
Убаво е да ни отговориш сега откаj идат тиja македонци за които ми зборуваш,ако сакаш и за траките ми кажи,а може и за келтите.
Чудно ми е каде са траките, каде са пеонците, каде са илирите, каде са дарданите, каде са мизиjците, каде са келтите ... се било македонско - вицови на квадрат. Ами Херодот jaсно ти кажува коj е големион народ овде - читаj.
Знам дека ти пречат сите што напишали на каков jaзик пишали, но това постои и това са факти, што не можеш да ги заобиколиш.
Значи важно што баба ти ти е рекла, а не што се пишувале Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, Теодосиј Синаитски.Книга може да се фалсифиува али зборот пренесува от татко на син од генерација на генерација не може..Тоа прашање никогаш нема да го одговорите..
Историата секои народ си jа пишува на него как му уидиса. Баба му и дедо му се осекали македонци, он се осека таков и иде некои и му кажува - не са прави твоите, ти си бугар.Значи важно што баба ти ти е рекла, а не што се пишувале Јоаким Крчовски, Кирил Пејчиновиќ, Теодосиј Синаитски.
Тогаш зошто треба да одиш на училиште? Што треба да ја знаеш, само прашуваш баба и готово.
На тебе ти реков веќе да не спамираш без потреба, зашто очигледно си патиш од "монголскиот белег" убаво опишан во еден мој предходен пост.За 100-тен пат пишувам: Ние сме Бугари
ЛАГА..!!!Радев напиша:ние сме јужни Словени
ЛАГА..!!!Радев напиша:ние сме од срцето на Балканот.
1. Добро сега и ти ли ќе се правиш приглуп како овој Радев, па ќе спамираш овде што ти текне или ќе се обидеш да дадеш одговор на прашањето?Многу обичам луге, които ми дават за пример Волжка Бугариja и днешните територии на тази држава.
Веднага имам едно генерално прашане.
Дали Волжка Бугариja е била долго време под тјурска и хазарска зависност и дали столицата Казан е била столица на Златната Орда?
Ако сакаш можеш и да прокоментираш тези интересни слики от иранските и от бугарските музеи
...
Не бе овој дефинитивно треба да се прекрсти овде во = ДЕЖУРЕН СПАМЕР, или СПАМЕРОВ, а не "Радев"...fmi, Претходниот ти пост е за државата Бугарија, не за Бугарите - штом зборуваш само за Прабугарите
Ајде да разликуваме "Историја на Бугарија" т.е. на државноста од "Историја на Бугарите" т.е. на народот.
Ако се гледа историјата на Бугарија е нормално Словените да се споменат за времето на Дунавската Бугарија, а Тракијците воопшто да не се споменуваат.
Ако се гледа историјата на Бугарите, треба да се разгледаат Прабугарите, Словени, Тракијците, па и другите народи кои во даден момент учествувале во формирањето на Бугарите како етнос.
Основата на македонската пропаганда во периодот пред Дунавската Бугарија доаѓа токму од тоа дека тие резглеждат книги поврзани со историјата на Бугарија, а не со историја на Бугарите.
А кои сме ние Бугарите е јасно на сите, но Македонците не сакаат да го разберат. Накратко: Бугарите се јужнославјански народ, зборуваат јужнославјански јазик (бугарски), православни христијани се, имаат словенска/христијанска култура и традиции.
Абе ти кај живееш, во Бугарија или под стаклено ѕвоно..?!?Битно е светските и европските историчари шо мислат, знаат и пишуват за историата на одредена држава. Б'лгариа нема никакви проблеми со историа, име и език. За неа сичко се знае и това се учи во школо.
При вас как е приатели? Сичко ли е во ред?
Веке ти беше кажано прекалено jaсно, това дека ти сакаш да чуеш нешто што е ЛАГА - твое право.На тебе ти реков веќе да не спамираш без потреба, зашто очигледно си патиш од "монголскиот белег" убаво опишан во еден мој предходен пост.
Ама бидејќи си упорен, лапни некое апче за малку да ти се доведе во ред тоа празнотијата што ја носиш на рамења и одговори:
КОИ СТЕ ВИЕ БУГАРИТЕ..?!?
Лага на квадрат! За тебе владетелот оликува целиот народ? АБСУРД полен!ЛАГА..!!!
Аспарух-Исперих и ордата "јужни словени" ли биле..?!?
ЈОК БУРДА...
Гледам ти спамираш и не се задолуваш со конкретниот отговор, коjто ти беше даден. Ако не можеш да читаш кирилица, да ти го напишам на латиница, па да можеш да го прочиташ точниот отговор,коjто бараше.1. Добро сега и ти ли ќе се правиш приглуп како овој Радев, па ќе спамираш овде што ти текне или ќе се обидеш да дадеш одговор на прашањето?
Вие не дискутирате, вие диктирате. Дискусиjaта е забранена со декрет.2. Јас ви давам примери и вакви и такви и онакви, и ви реков јасно и гласно:
АКО НЕ СТЕ СПОСОБНИ САМИТЕ ДА ДАДЕТЕ ОДГОВОР НА ПРАШАЊЕТО, ТОГАШ ИЗБЕРЕТЕ СИ ЕДНА ОД ТИЕ ТЕОРИИ ШТО ЈАС ИЛИ ДРУГ ВИ ГИ ПОСТИРА ОВДЕ, ПА ДА ПРОДИСКУТИРАМЕ ЗА ТОА!
И кога веќе многу "обичаш" луѓе како мене (заради примерите со волшка Бугарија де), еве продолжи и понатаму да "обичаш":
Ти сам се вкара во филма за волшките бугари, не сум те вкарал jaс. Ти ни постираш клипови от това подрачие, па кога мешаш баби и жали имаj мажкото достоjнство да отговориш дали Волжка Болгариja не е била во Златната Орда многу години и дали Казан не е бил нивна столица. Имаj малце муда, а не бегаj да се криеш.3. И немој да ми поставуваш ти на мене прашања, ни за волшка Бугарија, ни за Турки, ни Златна Орда, Казан, ни за наводните ваши врски со Иран, или за било што.
Одлучи си која е теоријата која ти ја застапуваш и храбро со неа одговори ми на прашањето, па после ќе видиме дали имаш поткрепа за истата или ти се базира на желби и фантазии.
Ти се мачиш да избегаш от темата, ние многу jaсно ти дефинирахме и периоди и това кои и што сме во секи един период.Ај сега пошто од авион се гледа која ти е целта овде, изгуби се од темава...
Роден, живеjaм и продолжувам да живеjaм. Зашто?Абе ти кај живееш, во Бугарија или под стаклено ѕвоно..?!?
Или си глуво-нем и слеп..?!?
Да, наши са и што? Уште Раковски во XIX век зборува за бугари, кои са от ирански произхода, алоооо. Ако немаш читано, да ти покажиме?Сите работи што ви ги постирам овде се ВАШИ бре алоо..!!!
Кој ви ги прави тие експедиции секој месец-два, ние ли Македонците..?!?
Абсолутно точно, ние не се фокусираме,дека имаме континуитет от праисториjaта или от 77 000 години. Ние jaсно дефинираме нашиот народ и држава от 7 век. Се това другото са составни делови.Од што немате ли "проблеми со историја и идентитет" секој месец почнавте нови теории и експедиции да си праќата по Азија, да си го "трсите произходот"..?!?
Отговор баран - отговор даден. Това дека не ти бендисва - твоj проблем.ОДГОВОР СЕ ТРСИ МОМЧЕТА-БОЛГАРЧЕТА.
АКО НЕ СТЕ СПОСОБНИ ДА ГО ДАДЕТЕ, ВИКНЕТЕ СИ НЕКОЈ ПОАГИЛЕН ОД ВАС.
Јас до сега, освен оној пост на tarikat каде јасно ве изедначи т.е. поистовети со Турците, не сум видел ниеден одговор на моето прашање.Веке ти беше кажано прекалено jaсно, това дека ти сакаш да чуеш нешто што е ЛАГА - твое право.
Абе ти дали си нормален?fmi напиша:Лага на квадрат! За тебе владетелот оликува целиот народ? АБСУРД полен!
Немој да ми се правиш абдал со сила бре болгарче.fmi напиша:Гледам ти спамираш и не се задолуваш со конкретниот отговор, коjто ти беше даден. Ако не можеш да читаш кирилица, да ти го напишам на латиница, па да можеш да го прочиташ точниот отговор,коjто бараше.
Вие не дискутирате, вие диктирате. Дискусиjaта е забранена со декрет.
Хаха, ти дефинитивно не си токму изгледа.fmi напиша:Ти сам се вкара во филма за волшките бугари, не сум те вкарал jaс. Ти ни постираш клипови от това подрачие, па кога мешаш баби и жали имаj мажкото достоjнство да отговориш дали Волжка Болгариja не е била во Златната Орда многу години и дали Казан не е бил нивна столица. Имаj малце муда, а не бегаj да се криеш.
КОИ СЕ, ОД КАДЕ СЕ, КАКВИ СЕ ЛУЃЕТО ШТО ДОШЛЕ ОВДЕ НА КРАЈОТ НА 7 ВЕК СО АСПАРУХ-ИСПЕРИХ НА ЧЕЛО, А ЧИЕ ИМЕ ВИЕ ДЕНЕСКА ГО НОСИТЕ...?!?fmi напиша:Ти се мачиш да избегаш от темата, ние многу jaсно ти дефинирахме и периоди и това кои и што сме во секи един период.
Седни, смири се, земи напиј се вода со шеќерче... може и некој ап да голтнеш за смирување...fmi напиша:Роден, живеjaм и продолжувам да живеjaм. Зашто?
Да, наши са и што? Уште Раковски во XIX век зборува за бугари, кои са от ирански произхода, алоооо. Ако немаш читано, да ти покажиме?
Абе абдал, џабе везеш гоблени, Васил Иљов не е историчар во Македонија, и никој не го зема сериозно.fmi напиша:Абсолутно точно, ние не се фокусираме,дека имаме континуитет от праисториjaта или от 77 000 години. Ние jaсно дефинираме нашиот народ и држава от 7 век. Се това другото са составни делови.
Нјет, нјет...fmi напиша:Отговор баран - отговор даден. Това дека не ти бендисва - твоj проблем.
Ти кажав, и пак ќе ти повторам, (иако ти е кристално јасно, сепак...):fmi напиша:Нешто избега да коментираш сликите? Зашто?