- Член од
- 8 јануари 2013
- Мислења
- 5.199
- Поени од реакции
- 13.643
4. 100 години самотија - Габриел Гарсија Маркес - 8.51. На запад ништо ново - Ерих Марија Ремарк - 9.5
Феноменална книга со брутални описи на случуањата на војната и целата бизарност која истата ја носи. Исто така како секударен мотив би го издвоил и другарството, случката кога главниот лик правеше се да му е полошо за да го симнат и него на станицата на која ги симнуваа болните меѓу кои беше и другарот негов ми е премногу симпатична и ми ја згреа душата. Уште два моменти би сакал да издвојам но ќе ги поставам во спојлер за да не испадне дека откривам премногу за тие кои уште ја немаат читано. Првиот е анегдота повеќе, но вториот е нешто што ептен ме разниша, каква само животна ситуација. Сумирано, ептен многу ме потресе, прекрасно ремек дело, топла препорака...
2. 1984 - Џорџ Орвел - 9
Да се наежи човек колку се што е пишано е реалност во денешницата, некои работи се само повеќе спакувани од други, ама тука се присутни. Книга пред своето време. Книга за пркосот, желбата за неприфаќање на неминовното, желбата да се оди преку наметнатите граници, соочување со стравот. Слободата нема цена, се надевам дека некој, некаде, некогаш ќе е вистински слбооден, неостварената утопија на главниот лик. Одлична книга и задолжително четиво.
3. Животинска фарма - Џорџ Орвел - 9
Лесна кратка книга која брзо се чита, секоја страна е предобра и ништо не е вишок, но последните 2 страни се и целата поента на книгата и ја носат целата тежина на ова ремек дело. Кога ја читав не можев да не направам паралела со Македонија, цело време кружиме во круг, актерите само се менуваат а системот и начинот на водење е ист, секогаш се враќаме на почетна точка. Дури и делот кога сите животни забораваат и повеќе им веруваат на туѓите зборови отколку на сопствените очи/памет и тоа е пресликано во нашето општество. Уште една одлична прочитана книга, уживав во секоја секунда и ја препорачувам на тие што ја немаат прочитано.
Книга која можеби не е за секој, мене лично ми се допадна, иако на моменти се навраќав да препрочитам бидејќи има премногу исти имиња кои се роднински измешани меѓусебно. Треба да се има трпение да се исчита до крај и да се сфати суштината. Ми се допадна балансот меѓу реалното и фантазијата. Книга за почетокот, експанзијата и падот на едно фиктивно село, како и за фамилијата која го основа, за лошите особености кои се провлекуваат константно низ генерациите, за грешките кои постојано се повторуваат. Ми се допадна многу тоа што повторувањето на имињата низ генерациите не е случајно и си има убава симболика. Од се можеме да побегнеме, но од судбината нема никогаш, ако се спасиме ние, на тие после нас ќе биде наплатен нашиот долг. Исто така ме потсети на Симс играта во многу ситуации, малку хумор секако. Добитник на Нобелова награда за литература е писателот, прва книга ми е прочитана од него, ја препорачувам.