Кастрирање / Стерилизирање на милениците

Член од
12 март 2009
Мислења
19.917
Поени од реакции
15.902
и јас мислам дека кастарцијата нема врска со нагоните и однесувањето, едино намалување на бездоимни животни...кај нас абер нема ни за кучиња скитници, а кастрирање мачки е 3д фантазија ... а еве во Хрватска ги стерилизираат
б.т.в., во околина имаме можеби 20-30 мачки ...ако не дојде жената што ги рани, се збираат пред еден маркет, барем 10-на... а и да фрла некој храна на кучињата што се врткаат тука, мачките ич не ги фермаат, ќе им ја земат храната...
 

EDCer

No Kitty, this is my pot pie!
Член од
19 ноември 2015
Мислења
1.043
Поени од реакции
813
и јас мислам дека кастарцијата нема врска со нагоните и однесувањето, едино намалување на бездоимни животни...кај нас абер нема ни за кучиња скитници, а кастрирање мачки е 3д фантазија ... а еве во Хрватска ги стерилизираат
б.т.в., во околина имаме можеби 20-30 мачки ...ако не дојде жената што ги рани, се збираат пред еден маркет, барем 10-на... а и да фрла некој храна на кучињата што се врткаат тука, мачките ич не ги фермаат, ќе им ја земат храната...
Кастрирањето има и тоа многу врска во однесувањето и тоа на сите живи суштества (што можат да се кастрираат, нели) сепак запираш тестостерон да се се движи во телото, со тоа немаат нагони за борење, покажување пред женки и парење. Знам имаше една документарка за во Сибир, Русија, каде што мештаните ги кастрат (и тоа хард кор со нож и сжпосле влечат со заби) мажјаците ирваси додека се помладе за да не се борат со посилните и постари (некастрени) мажјаци и да не се намали бројот на ирваси во нивната околина.[DOUBLEPOST=1464171858][/DOUBLEPOST]Инаку незнам дали има овде споделено кастрирање со ластик. Скоро е безболно, без крв, без инфекции и сл. Се става ластик околу торбичката на тестисите, со тоа се запира крвоток и после 10-15 дена самите опаѓаат и нема отворена рана. Најчесто ги користат за кастрирање поголеми животни во фармите, за кучиња или мачки немам доволно пребарано.
https://youtu.be/g2DybbHGNbw
https://youtu.be/5UrCHbxTJbA
 
Последно уредено:

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Кастрирањето има и тоа многу врска во однесувањето и тоа на сите живи суштества (што можат да се кастрираат, нели) сепак запираш тестостерон да се се движи во телото, со тоа немаат нагони за борење, покажување пред женки и парење. Знам имаше една документарка за во Сибир, Русија, каде што мештаните ги кастрат (и тоа хард кор со нож и сжпосле влечат со заби) мажјаците ирваси додека се помладе за да не се борат со посилните и постари (некастрени) мажјаци и да не се намали бројот на ирваси во нивната околина.[DOUBLEPOST=1464171858][/DOUBLEPOST]Инаку незнам дали има овде споделено кастрирање со ластик. Скоро е безболно, без крв, без инфекции и сл. Се става ластик околу торбичката на тестисите, со тоа се запира крвоток и после 10-15 дена самите опаѓаат и нема отворена рана. Најчесто ги користат за кастрирање поголеми животни во фармите, за кучиња или мачки немам доволно пребарано.
https://youtu.be/g2DybbHGNbw
https://youtu.be/5UrCHbxTJbA
Тоа е метода за овни и можеби бикови, а не се користи затоа што е против законот за благосостојба на животните.
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Штo мислите зa вaзектoнoмијa/хистеректoмијa зa кучињa и млaди кутрињa? Спoред мене би гo решилo прoблемoт сo уличните кучињa пoбрзo oткoлку oбичнo кaстрирaње/стелиризирaње, a би гo нaмaлилo и брoјoт нa "штaнцaри" нa кутрињa тaкa штo oдгoвoрните oдгледувaчи би ги дaвaле кутрињaтa без излoжбен пoтенцијaл сo извршенa хистеректoмијa/вaзектoнoмијa (не верувaм декa би билo извoдливo вo Мaкедoнијa зaштo тукa се гледa сaмo пaри дa се земе). А, кaкo штo сум инфoрмирaнa прoцесoт е и пoкрaтoк oд "трaдициoнaлнoтo" кaстрирaње и зa рaзликa oд трaдициoнaлнoтo кaстрирaње, немa пoследици aкo е извршенo oд рaнa вoзрaст.

Истo тaкa ме интересирa дaли имa ветеринaри кoи гo прaктикувaaт oвa вo Мaкедoнијa.
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Штo мислите зa вaзектoнoмијa/хистеректoмијa зa кучињa и млaди кутрињa? Спoред мене би гo решилo прoблемoт сo уличните кучињa пoбрзo oткoлку oбичнo кaстрирaње/стелиризирaње, a би гo нaмaлилo и брoјoт нa "штaнцaри" нa кутрињa тaкa штo oдгoвoрните oдгледувaчи би ги дaвaле кутрињaтa без излoжбен пoтенцијaл сo извршенa хистеректoмијa/вaзектoнoмијa (не верувaм декa би билo извoдливo вo Мaкедoнијa зaштo тукa се гледa сaмo пaри дa се земе). А, кaкo штo сум инфoрмирaнa прoцесoт е и пoкрaтoк oд "трaдициoнaлнoтo" кaстрирaње и зa рaзликa oд трaдициoнaлнoтo кaстрирaње, немa пoследици aкo е извршенo oд рaнa вoзрaст.

Истo тaкa ме интересирa дaли имa ветеринaри кoи гo прaктикувaaт oвa вo Мaкедoнијa.
Пократко за искусен хирург, па и не менува нешто посебно, поготово кај женките, абодмен мора да се отвори и затвори. И овериохистеректомијата и орхиектомијата го решаваат проблемот со уличните кучиња. Предноста им е што се намалува можноста за тестикуларни тумори, се намалува агресијата, кај женки можноста за развивање тумори на млечна жлезда итд. Не знам каде го применуват ова, меѓутоа во консултација со колеги од Англија, Словенија, Романија итд. сите си работат стандардни процедури. Да било покорисно или полесно не верувам дека некој ке ги работел стандардните.
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Пократко за искусен хирург, па и не менува нешто посебно, поготово кај женките, абодмен мора да се отвори и затвори. И овериохистеректомијата и орхиектомијата го решаваат проблемот со уличните кучиња. Предноста им е што се намалува можноста за тестикуларни тумори, се намалува агресијата, кај женки можноста за развивање тумори на млечна жлезда итд. Не знам каде го применуват ова, меѓутоа во консултација со колеги од Англија, Словенија, Романија итд. сите си работат стандардни процедури. Да било покорисно или полесно не верувам дека некој ке ги работел стандардните.
Нo, сo стaндaрднa стелиризaцијa нa рaнa вoзрaст се згoлемувa ризикoт зa прoблеми сo кoските, oсoбенo кaј кучињaтa сo гoлем рaст. Нели би билo лoшa идејa дa се дaде кутре без излoжбен квaлитет нa некoј, a притoa истoтo дa се рaзмнoжувa зaрaди тoa штo "билo здрaвo зa нив" и кутрињaтa дa се прoдaвaaт кaкo чoрaпи пoнaтaму? Акo се примени хистеректoмијa oд рaнa вoзрaст тoгaш би гo вдoмиле луѓе кoи немaaт цел дa гo рaзмнoжувaaт, туку нaвистинa гo гледaaт кaкo миленик, a истoвременo дoбивaaт и здрaв миленик.

А, знaм ветеринaри кoи вooпштo не се инфoрмирaни зa тoa, и ветеринaри кoи прaктикувaaт и препoрaчувaaт вaзектoнoмијa и хистеректoмијa врз пaциентите.
 

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Нo, сo стaндaрднa стелиризaцијa нa рaнa вoзрaст се згoлемувa ризикoт зa прoблеми сo кoските, oсoбенo кaј кучињaтa сo гoлем рaст. Нели би билo лoшa идејa дa се дaде кутре без излoжбен квaлитет нa некoј, a притoa истoтo дa се рaзмнoжувa зaрaди тoa штo "билo здрaвo зa нив" и кутрињaтa дa се прoдaвaaт кaкo чoрaпи пoнaтaму? Акo се примени хистеректoмијa oд рaнa вoзрaст тoгaш би гo вдoмиле луѓе кoи немaaт цел дa гo рaзмнoжувaaт, туку нaвистинa гo гледaaт кaкo миленик, a истoвременo дoбивaaт и здрaв миленик.

А, знaм ветеринaри кoи вooпштo не се инфoрмирaни зa тoa, и ветеринaри кoи прaктикувaaт и препoрaчувaaт вaзектoнoмијa и хистеректoмијa врз пaциентите.
Zatoane preporacuvam sterilizacija na rana vozrast za razlika od pogolemiot del od mislenjata sto gi imam cueno. Mislenjata se podeleni, taka da sekoj so svoj pamet. A deka nekoj ke saka da ti kupi kuce koe bilo pod nekoj zafat tesko. Toa ni vo Amerika ne pominuva.
 
Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Jas pak naprotiv, za groto na kuceskata i maceskata populacija, koja ako sme veke seriozni ne se ni najmalku izlozben kvalitet nitu potencijal, sum za celosna kastracija/sterilizacija od najrana vozrast - benefitot od nerazvivanje na hormonalniot ciklus vo teloto i so toa na tumori, spored mene go nadminuva rizikot od problemi so razvojot na zglobovite. Ova go velem od aspekt deka sega sum vo zemja kade opstiot mentalitet na narodot e deka milenicite e normalno da se sterilizirani, pa mnogu golem broj na kucinja i macinja se steriliziraaat na okolu 8-9 nedeli (site koi se vdomuvaat preku azili) a kupenite milenicija pred 6 meseci vozrast, pa nikogas ne se slucuva da imaat problem vo rastot i razvojot povrzani so ova. Jas licno pri tvrdenja za vakvi problemi kaj specificni kucinja/rasi, bi me interesirala i genetskata predispozicija za takvi problemi, odnosno me interesira dali kastracijata go predizvikuva problemot, ili samo ja zabrzuva pojavata na simptomi?
Drugo, ne go resava problemot so skitnicite, osobeno ne kajnas, bidejki prvo e poskapa procedura, i drugo ne go vadi od igra vlijanieto na hormonite, nitu pak odnesuvanjeto povrzano so niv - taka da pak ke imas glutnici mazjaci koi zbesnuvaat po zenki.
I na kraj, iako e tasko da se svati deka takvo nesto e mozno, naprotiv, tuka, a i na mnogu drugi mesta apsolutno ima renomirani odgleduvaci koi gi steriliziraat kutrinjata koi gi prodavaaat ako smetaat deka ne se izlozben potencijal. Mnogu odgleduvacnici pravat mnogu poveke od samo limited registration, prodavaat kastrirani kutrinja po ista cena kako izlozbenite i imaat dolgi listi na cekanje, taka da voopsto ne im e problem da gi prodadat site legla.
 

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Некој има искуство да сподели со привремена хемиска стерилизација кај кучиња?
 
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Јас бев против но проучив и гледам дека кастрација е пожелна. Главно да не се парат па да се зголемува бројот на џукели по улиците, па да се смират итн
 

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.468
Поени од реакции
3.270
Добро можно ли е да се толку неедуцирани луѓево, дали само кај нас сме вака заостанати не ми е јасно?
90 посто од луѓето што ќе ги сретнам на улица откако ќе им спомнам во муабет дека моево куче е стерилизирано, одма добивам осудувачки коментари или извици на сожалување во стилот "Аwwww, греота". Што е најтрагично кога ќе ги прашам да образложат зошто мислат така добивам многу дебилни одговори како на пример, цитирам: "Сега нема да е веќе иста", или уште еден бисер тазе сега од пред 10тина минути: "Не е природно". DA FUQ? :eek:

А што е природно бе, да раѓаат кученца што после ги фрлаат природно да се мачат и умираат на улица? Треба една јака кампања да се удри за да се едуцира народот и да се разбијат сите митови и заостанати ставови на оваа тема. Тие паметњаковичи што викаат дека не е природно, дека е греота и слични глупости не сфаќаат дека само предизвикуваат беспотребно страдање кај животните.:(
 
K

Kacar

Гостин
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
 

Papillon.Papi

Terrierist
Член од
15 јануари 2014
Мислења
764
Поени од реакции
795
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
Ништo стрaшнo. Мoјaтa кaснo јa стелиризирaв, нo леснo пoминa (пo) oперaцијaтa. Мнoгу се пoпрaви и не е тoлку дивa. Дa сум нa твoе местo не би се мислелa.
 

wot

њ
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.522
Поени од реакции
33.704
Се тетеравам дали мачката да ја стерилизирам, следен месец, откако ќе наполни 6 месеци. Сакам да ја стерилизирам пред првиот циклус. Ама некако се осеќам лошо со страшни помисли дали ќе помине се во ред.
Искуства на членови кои стерилизирале мачки ?
Ne veterinar mi rekoa da pocekam da I projde prviot ciklus, posle 6 meseci ja fati mojata.
Nitu apcinja za hormoni nitu sterilizacija dodeka ne I dojdelo ili za vreme na bilo ok. I ednas da sum ja parel (vprocem site taka praele) pred da ide na operacija.
Demek poveke ok bilo taka.

Sto se mene tice gluposti, ama nisto ne se gubi neli...
 
K

Kacar

Гостин
Ne veterinar mi rekoa da pocekam da I projde prviot ciklus, posle 6 meseci ja fati mojata.
Nitu apcinja za hormoni nitu sterilizacija dodeka ne I dojdelo ili za vreme na bilo ok. I ednas da sum ja parel (vprocem site taka praele) pred da ide na operacija.
Demek poveke ok bilo taka.

Sto se mene tice gluposti, ama nisto ne se gubi neli...
Мене различно ми велат неколку, дека пред година дена да не стерилизирам, некој да стерилизирам пред да добие циклус , дури на странски групи ми рекоа дека стерилизирале и на 2 месеци.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

На врв Bottom