Знам баш и јас тоа си го помислив. Како успеале за толку кратко време да се договорат за правата за издавање, па да ја преведат, па нели лекура после иде, да ја испечатат за толку краток период?Хмммм, на саем биле во преговори, на 15-ти мај промоција. Мириса на уште еден од „квалитетните“ преводи на Матица
Ако можеш да ги набавиш на српски или хрватски, тогаш набави ги. Преводот кај нас особено на последната книга е катастрофа.Ја прочитав „Сенка на ветерот“ и иако некои работи се предвидливи, многу ми се допадна. Да напишам нешто од белешката за авторот.
КАрл Руиз Ѕафон е роден 1964. година во Барсеолна и учел во славното језуитско училиште Сарриа. Самиот писател вели дека тој готски дворец со своите врати и тајни премини постојано ја поттикнувал неговата фантазија и неговиот раскажувачки талент.
Зафон работи во агенција за маркетинг, но по објавувањето на првиот роман,во потполност се посветува на пишувањето. Од 1994 живее во Лос Анџелес како слободен писател, сценарист и постојан соработник на El Paisa i La Vanuerdije.
Планирам неговите други книги да ги читам кога ќе одам на одмор, па имам прашање: каков е македонскиот превод? Имам шанса да ги набавам на српски, т.е. хрватски, па ако македонскиот не чини, да се снабдам пред тргнување.
Стиснав лајк, а мислев да се заблагодарам. Ако не се воздржам, ќе треба да барам други книги за ан одмор.Ако можеш да ги набавиш на српски или хрватски, тогаш набави ги. Преводот кај нас особено на последната книга е катастрофа.
Преводот на вториот дел е исто на Велика Ширилова. Квалитетот е ист како и кај Сенка на ветрот. Јас лично немам никакви забелешки. Третиот дел го немам читано.каков е македонскиот превод? Имам шанса да ги набавам на српски, т.е. хрватски, па ако македонскиот не чини, да се снабдам пред тргнување.
Првите два дела се подобри во однос на третиот дел. И овој дел е превод на Велика Ширилова, и верувај додека читаш боде очи од србизам. Почнувајќи од самиот насловПреводот на вториот дел е исто на Велика Ширилова. Квалитетот е ист како и кај Сенка на ветрот. Јас лично немам никакви забелешки. Третиот дел го немам читано.