Како се спасуваат луѓето кои се надвор од Црквата?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И сега како ке се спасат?
Само христијаните ке бидат спасени, а оние кои се муслимани или хиндуисти или будистиили или...?
И тие мислат дека само тие ке бидат спасени. Кој е во право, и дали воопшто некој е во право?
А зошто би се спасиле само христијаните кога сите иситите грешки ги правиме?
Точно така, сите ги правиме истите грешки (гревови). Нема ниту еден праведен, ниту еден. Сите сме грешни и казната за секој грев е смрт - согласно Божјото откровение во Библијата.
Разликата е во тоа што ниту Мухамед, ниту Буда, ниту некој друг верски водач не понудил решение за човековите гревови кои луѓето циклично ги повторуваат независно од тоа колку се трудат да бидат добри и праведни.

Исус нуди решение, нуди прошка за гревовите. Исус не нуди прогледување низ прсти, туку Самиот доброволно се дал Себе си како жртва на Голготскиот крст со цел да ја плати казната за човековиот грев. Многу луѓе прашуваат зошто Исус не се симнал од крстот. Епа ете го одговорот: Не беа клинците тие што го задржаа Исус на крстот, туку Го задржа љубовта кон човекот затоа што знаеше дека тоа е единствениот начин да го спаси човекот, жртвувајќи се за нас и на тој начин плаќајќи ја казната за нашите гревови. Ниту еден друг верски водач не го направил тоа за своите следбеници.

„По тоа ја познавме љубовта, што Тој го положи Својот живот за нас“ (1 Јованово 3:16, Библијата)

На тој начин Исус нуди тесен, но сигурен пат преку провалијата на гревот до Бог. Зошто само христијаните би се спасиле? Затоа што само тие одлучуваат да поминат преку тој „пат“, а сите останати се трудат со сопствени сили да ја прескокнат бездната на гревот. Тие што на тој начин загинуваат, загинуваат или затоа што не го познаваат Патот (Исус), не се убедени дека тој Пат е вистинскиот Пат, или пак се работи за самоправедничка гордост и надмудрување со Бог и Божјата воља.

S

smexy

Гостин
Точно така, сите ги правиме истите грешки (гревови). Нема ниту еден праведен, ниту еден. Сите сме грешни и казната за секој грев е смрт - согласно Божјото откровение во Библијата.
Разликата е во тоа што ниту Мухамед, ниту Буда, ниту некој друг верски водач не понудил решение за човековите гревови кои луѓето циклично ги повторуваат независно од тоа колку се трудат да бидат добри и праведни.

Исус нуди решение, нуди прошка за гревовите. Исус не нуди прогледување низ прсти, туку Самиот доброволно се дал Себе си како жртва на Голготскиот крст со цел да ја плати казната за човековиот грев. Многу луѓе прашуваат зошто Исус не се симнал од крстот. Епа ете го одговорот: Не беа клинците тие што го задржаа Исус на крстот, туку Го задржа љубовта кон човекот затоа што знаеше дека тоа е единствениот начин да го спаси човекот, жртвувајќи се за нас и на тој начин плаќајќи ја казната за нашите гревови. Ниту еден друг верски водач не го направил тоа за своите следбеници.

„По тоа ја познавме љубовта, што Тој го положи Својот живот за нас“ (1 Јованово 3:16, Библијата)

На тој начин Исус нуди тесен, но сигурен пат преку провалијата на гревот до Бог. Зошто само христијаните би се спасиле? Затоа што само тие одлучуваат да поминат преку тој „пат“, а сите останати се трудат со сопствени сили да ја прескокнат бездната на гревот. Тие што на тој начин загинуваат, загинуваат или затоа што не го познаваат Патот (Исус), не се убедени дека тој Пат е вистинскиот Пат, или пак се работи за самоправедничка гордост и надмудрување со Бог и Божјата воља.
Не баш Чорбаџи.
И во Исламот постои решение за гревовите на човекот.И тие се Исповедаат, но не во црква кај "надлежен" туку насамо пред Аллах.
Дури и е кажано дека Аллах е милосрден и простува.

Во Будизмот тој проблем е саморешлив во Кармичкиот процес.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580

По тоа ја познавме љубовта, што Тој го положи Својот живот за нас“ (1 Јованово 3:16, Библијата)

Е да ми извини ама јас не сум му должен за ништо што тој самиот решил да си се лиши од животот. Неговата постапка на давање на својот живот за луѓето (не ни знам од што сакал да не спаси Исус) не е љубов воопшто. Тоа е жртва и самиот иницирал насилство врз самиот себе.
За да научиш да полеташ треба прво да научиш да одиш. Аналогно, за да научиш да ги сакаш другите прво да научиш да се сакаш себе си.
Од кај ке произлезе љубовта спрема другите ако прво ни не си ја осознал во себе? Од кој извор таа ке зрачи?
Спрема тоа, Исус направил таква глупост со распнувањето , што денес цел свет го следи неговото совршенство и совршенит пример кој им го дал на луѓето, така што ние сега мислиме дека треба да се жртвуваме за некого. Нашите родители се жртвуваат за нас, ние ке се жртцвуваме за нашите деца нашите деца ке се жртвуваат за нивните деца.... И оттука призлегува прашањето:
Кој ке го живее животот во љубов без жртвување, без мака и депресија, без одење против својата волја?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Тој што ја отворил темата,нека си се спасува од што знае,битно ние што сме верници не треба да се замараме со "ѓаволот" што влегол во членот.:)

А тоа дека црквата е зло,тоа е стварно грев да се изговори...бидејќи црквата...како црква,со тој мир што се чувствува внатре,со тие икони и сл. не може во никој случај ни да ти наштети нити пак иконата автоматски да ти сугерира да ставиш пари,и да бациш рака на попот.

Значи авторитетот на црквата е нарушен само поради,нејзините службеници-поповите.....и тоа не заради тоа што сакаат да земат пари од нас...туку едноставно веќе почнаа да се натпреваруваат кој појак реон држи....т.е тоа им е дојдено како престиж.

Според мене само монасите се вистински,верни божји слуги(ако може така да се наречат).....тие си работат сами(по ниви,стока чуваат и сл.)...и сами си се прехрануваат....за нив матријалното нема никакво значење.
Да не испадне дека лажам, одма кажувам не знам во кој манастир бев, на шетање. И ајде викам да каже човеков што има да каже. И така пола саат си зборуваше, едно 5 пати ми дојде да се насмеам, ама викам нема, не е културно. Монах тоа. И одам после доле во ресторан, кога тој ми се симна со кабриолетче и си се напи кафе со една цура.. е можда, братучедка му беше... ама кабриолетчето??

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Да не испадне дека лажам, одма кажувам не знам во кој манастир бев, на шетање. И ајде викам да каже човеков што има да каже. И така пола саат си зборуваше, едно 5 пати ми дојде да се насмеам, ама викам нема, не е културно. Монах тоа. И одам после доле во ресторан, кога тој ми се симна со кабриолетче и си се напи кафе со една цура.. е можда, братучедка му беше... ама кабриолетчето??
Сеа праиме муабет за 90% од монасите....а тие другите...не ни идржуваат таков живот,и се откажуваат после неколку години....а тој со кабриолетчето сигурно,не го купил од плата,или од некаков друг доход....или претходно бил негов,или му го дале да се повози....трето нема.

Или па требало да изглуми дека е многу богат,ама дека е голем верник и чиста душа...за да ја упеца девојката:)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Сеа праиме муабет за 90% од монасите....а тие другите...не ни идржуваат таков живот,и се откажуваат после неколку години....а тој со кабриолетчето сигурно,не го купил од плата,или од некаков друг доход....или претходно бил негов,или му го дале да се повози....трето нема.

Или па требало да изглуми дека е многу богат,ама дека е голем верник и чиста душа...за да ја упеца девојката:)
Колку што јас знам, монашкиот живот подразбира откажување од секаква материјална вредност, предходно поседувана, со тоа и откажување од овоземски задоволства.
Жими мајка монах, ми проповеда за живеење скромно и покорно, после пеца риби со кабриолет....

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Колку што јас знам, монашкиот живот подразбира откажување од секаква материјална вредност, предходно поседувана, со тоа и откажување од овоземски задоволства.
Жими мајка монах, ми проповеда за живеење скромно и покорно, после пеца риби со кабриолет....
Епа убаво ти пишав дека тој можеби припаѓа во оние кои се пред откажување од монашкиот живот.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Ако муабетот ти е за монах, нешто си грешка. Монахот нема свој имот, свои земни добра, своја кола и плата. Ниту швалерки и девојки. Многумина токму заради тоа и се откажале во периодот на искушение и проба на лицето, иден монах. Токму мој близок роднина не го помина тој тест период, го отфрлија од своите редови пред да се замонаши.
Најверојатно си видела друго свештено лице, не монах.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Ако муабетот ти е за монах, нешто си грешка. Монахот нема свој имот, свои земни добра, своја кола и плата. Ниту швалерки и девојки. Многумина токму заради тоа и се откажале во периодот на искушение и проба на лицето, иден монах. Токму мој близок роднина не го помина тој тест период, го отфрлија од своите редови пред да се замонаши.
Најверојатно си видела друго свештено лице, не монах.
Хм. Па беше во црна мантија, во манастир (машки), предаваше нешто во црквичката во манастирот. Што може да биде (поп не беше, знам како изгледа поп ;) ). Имаше и брада.

Што друго свештено лице може да има во манастир во планина?

Член од
24 октомври 2011
Мислења
71
Поени од реакции
28
Кога ќе го откриеш Бог во себеси, ќе го има секаде наоколу. :) Дури и во црквата. :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Von crkvata ke gi spasi dzamijata von dzamijata ke gi spasi sinagogata, sekoj si ima bashka vera taka da ima spas von crkvata, ako ne si u taa grupa u druga si, i da ne si u niedna pak ke te spasi Gospod poso on i zivotnite sekoe do edno pak ke gi stvori tamu u rajot a oni se najbolji posto se straight edge.

Kajgana Shop

На врв Bottom