Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.433
Искрено да ви кажам и мене страв ме фаќа за одење со студентска виза, меѓутоа тоа е најбрзата процедура која е и доста скапа. Плус тоа многу луѓе имаат отидено за Австралија со студентска виза и останале.
Па затоа пишав оние што се отидени таму со студентска виза да ни кажат какво искуство имаат и дали брзо се снашле.
точно е дека студентската виза е најбрза процедура, точно е и тоа дека многу луге останале, али сепак треба малку повнимателно да се игра, како што самата спомна таа процедура е и доста скапа, јас сега не знам што ти е тебе кажано, али ако не се лажам ( можеби грешам) прво ги даваат по 6 месеци додека трае курсот, па после за да продолжиш треба повторно да се запишеш на некој курс или надоградуваш, тоа повторно да се спружиш пари и тоа све до недоглед.
Друга работа сама кажа ти со својата струка прашање е дали ке најдеш работа, највероватно ке треба нешто друго да најдеш а големо прашање е дали воопшто ке најдеш за тој период ако немаш логистика. Кога станува збор за мажот ти, можда тој ке најде, али пак се поставува прашање за колку време ке најде. Уште една многу важна работа, не знам каков ви е планот со смештајот, дали имате некоја логистика или планирате да плакате стан, ако треба да плакате тогаш за старт со нејсана слика околу вработувањето влегувате во многу скап ризик или имате многу пари за фрлање Сега не сакам да вилјаам негативно, само подобро да ти ја преставам понегативната слика него да те лажам, зашто од после може да дојде до големо разочарување.

Јас лично знам многу што биле со студентска виза и останле, али во исто време знам многу што се вратиле , последниот што го знам се врати експресно за 6 месеци со доживеано фијаско.

На крајот све е индивидуално, ако имаш луге таму кој што можат да ви излезат во пресрет со многу работи е полесно, али ако одиш така речено на своја глава а со туристичка виза, според мене е доста ризична опција. Може треба да ја разгледаш опцијата на ЛИОН, да аплицирате прво за Нов Зеланд, мислам за таму полесно се добива, а полсе неколку години со НОВ Зеландски пасош можете да се преселите во АУС.

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64
So student visa treba non stop da zapishuvash kursevi (mnogu skapi) I da molish gospod deka ke najdes firma koja ke saka da te sponzorira, snack treba da si wunder kinder :) si imaat ONI strucnjaci tuka dovolno, znam mnogu lugjje sto se tuka PO 5 + godini I kosi kornat kako da gi transformiraat vo permanent visa, moj sovet apliciraj skilled migration ako profesijata vi e sea na lista 2013

I

Immigration man

Гостин
Najnovi novosti za site sto mislat za emigracija vo Kanada deka procesot na apliciranje koj vo momentov e stopiran deka ke prodolzi od 4 Maj 2013. Znaci ova e za federalno apliciranje na odredeni strucni kadri i sekoja struka ke ima odredena kvota.

Sekako provinciskoto apliciranje seuste prima aplikacii no edinstvena provincija koja prima kandidati bez rabotna ponuda e Kvebek.
а како да се аплицира има некој овде агент во македонија или online ?

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
а како да се аплицира има некој овде агент во македонија или online ?
Nema ovlasten agent za emigracija vo CA vo Makedonija pa cela procedura moze da se izvede so printanje na aplikaciite koi se naogaat online na oficijalniot wen sajt. Za zal cela procedura e pauzirana do Maj za aplikacii na federalno nivo i se odnesuva samo za odredeni potrebni struki.

Poveke informacii moze da se dobie na ovoj forum http://forums.snapsolutions.ca/viewforum.php?id=1

Член од
25 декември 2012
Мислења
5
Поени од реакции
2
g-dine Lion888, gledam deka imate golemo poznavanje i iskustvo so rabotite so ogled na toa sto veke podolgo vreme ziveete vo N.Z pa bi sakala da ve prasam nesto.
Kolku e tesko da se najde rabota vo Avstralija?( fizicka i rabota po profesija)?
So ogled na toa sto imam magisterska po finansii i bankarstvo, dali istata ke mi bide priznaena i kolku ke mozam da najdam so diplomata sto ja imam( pr. vo banka, osiguritelna kompanija, firma i sl.)
Dali dokolku zapisam kurs, istiot ke mi pomogne vo naoganje na rabota?

Se nadevam ke mi odgovorite na prasanjata i dokolku imate nekoi plus informacii vo vrska so naoganje na rabota, bi vi bila mnogu blagodarna.

F

FARANG

Гостин
g-dine Lion888, gledam deka imate golemo poznavanje i iskustvo so rabotite so ogled na toa sto veke podolgo vreme ziveete vo N.Z pa bi sakala da ve prasam nesto.
Kolku e tesko da se najde rabota vo Avstralija?( fizicka i rabota po profesija)?
So ogled na toa sto imam magisterska po finansii i bankarstvo, dali istata ke mi bide priznaena i kolku ke mozam da najdam so diplomata sto ja imam( pr. vo banka, osiguritelna kompanija, firma i sl.)
Dali dokolku zapisam kurs, istiot ke mi pomogne vo naoganje na rabota?

Se nadevam ke mi odgovorite na prasanjata i dokolku imate nekoi plus informacii vo vrska so naoganje na rabota, bi vi bila mnogu blagodarna.

Дипломата не ти е призната ако ти е од МКД. Да најдеш работа по струка без локално искуство имаш мала, речиси никаква шанса моментално пошто е ОГРОМНА криза во банкарскиот сектор во АУС каде секојдневно отпуштаат административци и работите ги селат во азија. Во осигурителните компании има шанса ако имаш локално искуство а тоа тешко да би го добил ако си постар. Ќе мора да почнеш од почеток и најубаво воопшто и да не спомнуваш дека си магистер оти одма ќе те откачат како overqualified. Англискиот мора да ти одличен за да најдеш работа по струка.

Физичка работа е полесно да се најде. Ако имаш некој познат овде ќе те врзи со наши луѓе за почеток а понатака до тебе е.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
G-din Farang ti odgovori mnogu realno, bilo kakva rabota relativno lesno se naoga, dodeka za bankarska ti treba nekolku godini AU iskustvo i odlicen akcent.

Nemoj da mislis deka ako imas masters degree toa ti e plus zosto jas bi ti rekol ako si emigrant prva generacija ti e minus. Za kakvo skolo si zavrsil ovde nikoj ne se zamara tuku samo gi interesira sto znaes da rabotis i kolku AU iskustvo imas vo taa rabota.
--- надополнето: 12 јануари 2013 во 12:48 ---
I ne mi e jasno kako mislis deka nekoj kurs bi ti pomognal za vrabotuvanje, za tebe najbitno e da fatis da brkas za viza ako si odlucil da emigriras.

Za toa kako da najdes rabota momentalno ne e bitno, znaci sve po red. Zemi viza pa posle ke brkas rabota fizicka ili neznam kakva. Sto pati e potesko da se dobie viza osobeno za AU a kako sto gledam i za CA i NZ otkolku da najdes rabota vo tie zemji.

Napravi si plan, vidi dali tvojata struka e barana vo tie zemji i se naoga na listata na pozelni struki, napravi si racunica dali imas sansi i dali se isplati da rizikuvas tolku i tolku pari, fati da apliciras, polagaj IELTS i neka ti e sreka.

Член од
25 декември 2012
Мислења
5
Поени од реакции
2
A dali e ista situacijata i za Nov Zealand vo odnos na vrabotuvanja, diplomi, vizi i sl.
Slusam mnogu nasi prvo za tamu aplicirale posto polesno se dobivalo i posle dobivanjeto pasos se selele vo Avstralija.

Член од
21 ноември 2012
Мислења
162
Поени од реакции
33
Не знам јас за Нов Зеланд, ама ова истово што фаранг и лион ти го кажаа ке ти го кажам за УСА.

F

FARANG

Гостин
Исто е горе доле секаде. Освен електро и машински другите факсови од МКД не се ни прзнати ни поштувани многу многу. Второ банкарската индустрија ги поминува најтешките денови од 30тите на минатиот век, вака не било ни за време на рецесијата во 90тите ни пред некоја година. Сега владее страв и никој не сака да запосли освен ако мора а ако веќе мора го интересира ЛОКАЛНО ИСКУСТВО а не дипломи. Во 2003 да кажеше дека си банкар во Австралија ќе најдеше работа за недела дена, тогаш имаше работа на тон во таа индустрија. Сега кажи дека си електричар, рудар, водоинсталатер, ѕидар, тоа се бара.

Иначе ДА, многу од НЗ се селат во АУС подоцна откако ќе земат НЗ пасош АМА сега и на НЗ веќе не е лесно да се добие виза. Лион подобро ќе објасни он ги знае процедурите. Иначе ти даде ОДЛИЧЕН совет, ако не ти е струката (или на сопругата) на листата на бараните струки воопшто не се ни замарај.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Nov nacin na emigracija za Canada za tie so sredno tehnicko skolo.

Canada’s new immigration programme for skilled tradespeople, the Federal Skilled Trades Program, opened for applications on 2nd January 2013. There are only 3,000 places this year so if you’re interested, you should apply quickly. The program allows people skilled in various trades to apply for permanent resident status.

Among the eligible trades are:
• Electricians
• Plumbers
• Gasfitters
• Mechanics and
• Supervisors

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Lion888 mozes li da mi kazes koi zanaeti vo Nov Zeland se barani
Listata na potrebni struki se naoga ovde http://glossary.immigration.govt.nz/NR/rdonlyres/063ECB35-F5D5-44D8-8325-7041A727A9D5/0/INZ109330July2012.pdf

Dosta od niv okolu 20% se struki so sredno skolo i 80% se struki so potreben fakultet i glavno se tehnicki nauki. Za site struki minimum potreben e 2 godini staz vo strukata a poveke godini nosi dodatni poeni. Angliski od 6.5 IELTS e obavezen.

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
Ме интересира ако си во Австралија со жената заедно со студентска виза и таму ви се роди дете,каква виза добива детето дали ќе има ау државјанство?

Kajgana Shop

На врв Bottom