Бога ми Австралија ич не е убаво место за живеење! Врати се со семејството во Македонија и продолжи да живееш со 200 евра.Zasto tuka parite sekoe utro gi bereme vo poleto, nas ne cekaat so sirokot otvoreni race da ni dadat odma rabota, preprekite sto ke gi imas sekoj den, faktot deka se raboti 10 pati potesko od mkd i ustasno visokot standard i ceni prvite nekolku godini se uzasno teski so premnogu stres.
Бога ми Австралија ич не е убаво место за живеење! Врати се со семејството во Македонија и продолжи да живееш со 200 евра.
Ако отидеш легално, државата ти нуди куп поволности, само треба да знаеш каде да се обратиш. Во Перт има 3 училишта на македонски јазик и македонска заедница која е одлично организирана. Во Австралија има многу македонски друштва во кои членуваат луѓе од сите профили. Не заборавам дека имаме багра како Нил Тодоровски и багра која зборува интересен и ретко разбирлив англиско - македонски јазик, ама имаме и врвни архитекти, спортисти, градежни инжинери, адвокати, доктори, професори, сопственици на хотели, ресторани, ноќни клубови... сакам да кажам дека имаме богата и образована раја.
Скоро целата фамилија ми е во Австралија, совршено знам како функционира системот таму.
секој почеток е тежок ... ама понатаму, таму гледаш некоја иднина ... а овде гледаш ... (што?) ...Има луге кој што поминуваат низ многу трнливи патишта, па затоа не биди изненадена од некој негативни коментари од страна на луге на кој што не му било така све бело како што некој си замислува и прикажува.
ке те молам во иднина кога ми реплицираш добро да прочиташ што сум напишал наместо да ми импутираш нешто што не сум го рекол, ако прочиташ добро ке забележиш дека никаде не ти ја пофалив иднината во МКД, јас само напоменав нешто со кое не се сложувам без да му сугерирам на некој да седи во МКД, а за иднината во Австралија може да дискутирам со некој што знае точно како е а не со некој што мисли дека знае како е.секој почеток е тежок ... ама понатаму, таму гледаш некоја иднина ... а овде гледаш ... (што?) ...
не мислев ништо злонамерно ... напомена дека е тешко и таму, а јас само потврдив дека и покрај што е тешко таму, покасно се исплаќа тоа што си ја издржал почетната тешкотија ...ке те молам во иднина кога ми реплицираш добро да прочиташ што сум напишал наместо да ми импутираш нешто што не сум го рекол, ако прочиташ добро ке забележиш дека никаде не ти ја пофалив иднината во МКД, јас само напоменав нешто со кое не се сложувам без да му сугерирам на некој да седи во МКД, а за иднината во Австралија може да дискутирам со некој што знае точно како е а не со некој што мисли дека знае како е.
не мислев ништо злонамерно ... напомена дека е тешко и таму, а јас само потврдив дека и покрај што е тешко таму, покасно се исплаќа тоа што си ја издржал почетната тешкотија ...
П.С. од каде заклучи дека не ја иам посетено Австалија, за да не смеам да дискутирам?
Jas ova ti go kazuvam vo svojstvo na legalno otiden so site povolnosti bez studentiski vizi na pocetok nego so site mozni prava, visoko obrazovanБога ми Австралија ич не е убаво место за живеење! Врати се со семејството во Македонија и продолжи да живееш со 200 евра.
Ако отидеш легално, државата ти нуди куп поволности, само треба да знаеш каде да се обратиш. Во Перт има 3 училишта на македонски јазик и македонска заедница која е одлично организирана. Во Австралија има многу македонски друштва во кои членуваат луѓе од сите профили. Не заборавам дека имаме багра како Нил Тодоровски и багра која зборува интересен и ретко разбирлив англиско - македонски јазик, ама имаме и врвни архитекти, спортисти, градежни инжинери, адвокати, доктори, професори, сопственици на хотели, ресторани, ноќни клубови... сакам да кажам дека имаме богата и образована раја.
Скоро целата фамилија ми е во Австралија, совршено знам како функционира системот таму.
можда ке дадам не попоуларен или непосакуван одговор али јас лично не ти препорачувам миграција со студентска виза, обично агенциите кај нас нерално ги преставуваат состојбите колку да си го завршат нивниот дел а за потоа сам ке се мислиш, лично присуствував во една агенција пред едно две години кога слушав триста глупости што лупаат.Здраво до сите форумџии..Јас сум нова овде па имам неколку прашања до сите Вас кои сте веќе во Австралија/Нов Зеланд.
Гледам дека некои од вас се многу упатени па би ве замолила да ми одговорите на неколку прашања.
Значи вака, со сопругот размислуваме за одење во Австралија и како што ни рекоа од агенцијата за миграција во Скопје, најдобра варијанта би била студентска виза, така што би се запишале на некој курс и со тоа имаме право на работа 20часа/неделно.
Јас сум магистер по економија и ми кажаа да се запишам на курс по сметководство, кој би чинел околу 7000$ и после тоа ќе можам да барам работа, меѓутоа ми беше кажано дека многу тешко би нашла таму работа по професија со економски факултет.
Маж ми е програмер со 2 години работно искуство па за него најверојатно би немало проблем во наоѓање на работа. Значи прашањето е дали и колку е точно тоа?
Исто така би сакала да прашам дали лесно се наоѓа некоја фирма која би те спонзорирала и на тој начин би добиле работна виза.
Ви благодарам однапред на сите.
Тоа и јас го слушам, отиди со студентска и после ќе останеш, а на други форуми што читам секаде советуваат да не се иде така зашто е многу тешко да останеш после тоа...можда ке дадам не попоуларен или непосакуван одговор али јас лично не ти препорачувам миграција со студентска виза, обично агенциите кај нас нерално ги преставуваат состојбите колку да си го завршат нивниот дел а за потоа сам ке се мислиш, лично присуствував во една агенција пред едно две години кога слушав триста глупости што лупаат.
Тоа и јас го слушам, отиди со студентска и после ќе останеш, а на други форуми што читам секаде советуваат да не се иде така зашто е многу тешко да останеш после тоа...
I mene licno koga mislev za emigracija vo AU agentite me sovetuvaa da odam na studentska viza pa posle ako imam sreka da najdem rabota da se transferiram na rabotna viza. Gi razgledav opciiite i odluciv da apliciram za Nov Zeland direktno na rezident viza sam bez agent ili bilo kakva pomos i eve veke skoro dve ipol godini sum vo Auckland.Здраво до сите форумџии..Јас сум нова овде па имам неколку прашања до сите Вас кои сте веќе во Австралија/Нов Зеланд.
Гледам дека некои од вас се многу упатени па би ве замолила да ми одговорите на неколку прашања.
Значи вака, со сопругот размислуваме за одење во Австралија и како што ни рекоа од агенцијата за миграција во Скопје, најдобра варијанта би била студентска виза, така што би се запишале на некој курс и со тоа имаме право на работа 20часа/неделно.
Јас сум магистер по економија и ми кажаа да се запишам на курс по сметководство, кој би чинел околу 7000$ и после тоа ќе можам да барам работа, меѓутоа ми беше кажано дека многу тешко би нашла таму работа по професија со економски факултет.
Маж ми е програмер со 2 години работно искуство па за него најверојатно би немало проблем во наоѓање на работа. Значи прашањето е дали и колку е точно тоа?
Исто така би сакала да прашам дали лесно се наоѓа некоја фирма која би те спонзорирала и на тој начин би добиле работна виза.
Ви благодарам однапред на сите.