Како се емигрира во Австралија и Нов Зеланд?

Член од
11 декември 2009
Мислења
292
Поени од реакции
103
Се вратив зошто овде не ми беа средени некои работи а инаку имам во план пак да одам

H

HITCH

Гостин
Zasto tuka parite sekoe utro gi bereme vo poleto, nas ne cekaat so sirokot otvoreni race da ni dadat odma rabota, preprekite sto ke gi imas sekoj den, faktot deka se raboti 10 pati potesko od mkd i ustasno visokot standard i ceni prvite nekolku godini se uzasno teski so premnogu stres.
Бога ми Австралија ич не е убаво место за живеење! Врати се со семејството во Македонија и продолжи да живееш со 200 евра.;)

Ако отидеш легално, државата ти нуди куп поволности, само треба да знаеш каде да се обратиш. Во Перт има 3 училишта на македонски јазик и македонска заедница која е одлично организирана. Во Австралија има многу македонски друштва во кои членуваат луѓе од сите профили. Не заборавам дека имаме багра како Нил Тодоровски и багра која зборува интересен и ретко разбирлив англиско - македонски јазик, ама имаме и врвни архитекти, спортисти, градежни инжинери, адвокати, доктори, професори, сопственици на хотели, ресторани, ноќни клубови... сакам да кажам дека имаме богата и образована раја.

Скоро целата фамилија ми е во Австралија, совршено знам како функционира системот таму.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
Najnovi novosti za site sto mislat za emigracija vo Kanada deka procesot na apliciranje koj vo momentov e stopiran deka ke prodolzi od 4 Maj 2013. Znaci ova e za federalno apliciranje na odredeni strucni kadri i sekoja struka ke ima odredena kvota.

Sekako provinciskoto apliciranje seuste prima aplikacii no edinstvena provincija koja prima kandidati bez rabotna ponuda e Kvebek.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.433
Бога ми Австралија ич не е убаво место за живеење! Врати се со семејството во Македонија и продолжи да живееш со 200 евра.;)

Ако отидеш легално, државата ти нуди куп поволности, само треба да знаеш каде да се обратиш. Во Перт има 3 училишта на македонски јазик и македонска заедница која е одлично организирана. Во Австралија има многу македонски друштва во кои членуваат луѓе од сите профили. Не заборавам дека имаме багра како Нил Тодоровски и багра која зборува интересен и ретко разбирлив англиско - македонски јазик, ама имаме и врвни архитекти, спортисти, градежни инжинери, адвокати, доктори, професори, сопственици на хотели, ресторани, ноќни клубови... сакам да кажам дека имаме богата и образована раја.

Скоро целата фамилија ми е во Австралија, совршено знам како функционира системот таму.

да се споредува МКД и Австралија не може во никој случај али да кажуваш дека таму е толку све подмачкано и тоа на основа само дека некој ти кажал без да ги осетиш некој работи на свој грб, во најмала мера не е фер.
И не заборавај дека сите потенциални иселеници ја немаат таа логистика за која ти зборуваш, во случајов твојата цела фамилија.Има луге кој што поминуваат низ многу трнливи патишта, па затоа не биди изненадена од некој негативни коментари од страна на луге на кој што не му било така све бело како што некој си замислува и прикажува.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
Има луге кој што поминуваат низ многу трнливи патишта, па затоа не биди изненадена од некој негативни коментари од страна на луге на кој што не му било така све бело како што некој си замислува и прикажува.
секој почеток е тежок ... ама понатаму, таму гледаш некоја иднина ... а овде гледаш ... (што?) ...

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.433
секој почеток е тежок ... ама понатаму, таму гледаш некоја иднина ... а овде гледаш ... (што?) ...
ке те молам во иднина кога ми реплицираш добро да прочиташ што сум напишал наместо да ми импутираш нешто што не сум го рекол, ако прочиташ добро ке забележиш дека никаде не ти ја пофалив иднината во МКД, јас само напоменав нешто со кое не се сложувам без да му сугерирам на некој да седи во МКД, а за иднината во Австралија може да дискутирам со некој што знае точно како е а не со некој што мисли дека знае како е.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
ке те молам во иднина кога ми реплицираш добро да прочиташ што сум напишал наместо да ми импутираш нешто што не сум го рекол, ако прочиташ добро ке забележиш дека никаде не ти ја пофалив иднината во МКД, јас само напоменав нешто со кое не се сложувам без да му сугерирам на некој да седи во МКД, а за иднината во Австралија може да дискутирам со некој што знае точно како е а не со некој што мисли дека знае како е.
не мислев ништо злонамерно ... напомена дека е тешко и таму, а јас само потврдив дека и покрај што е тешко таму, покасно се исплаќа тоа што си ја издржал почетната тешкотија ...
П.С. од каде заклучи дека не ја иам посетено Австалија, за да не смеам да дискутирам?

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.433
не мислев ништо злонамерно ... напомена дека е тешко и таму, а јас само потврдив дека и покрај што е тешко таму, покасно се исплаќа тоа што си ја издржал почетната тешкотија ...
П.С. од каде заклучи дека не ја иам посетено Австалија, за да не смеам да дискутирам?

види пријателе,да не се разбереме погрешно,.. таа почетна тешкотија кај многу луге може да биде долг период каде што се губи самата смисла на самото иселување, али тука не можеме да генерализираме, сепак све е индивидуално затоа и беше мојата забелешка,....инаку што се однесува за мојот заклучок околу тебе едноставно добив таков впечаток,или можеби си бил на кратка посета да речеме туристички, ама таквите излети често не ја даваат вистинската слика, да одиш на шетање кај некој што ке ти сервира све можно е една работа, додека иселувањето е веке нешто сосема друго.

Член од
20 ноември 2005
Мислења
614
Поени од реакции
64

Jas ova ti go kazuvam vo svojstvo na legalno otiden so site povolnosti bez studentiski vizi na pocetok nego so site mozni prava, visoko obrazovan
I znaes sto da zboram jas koga site imaat rodnini na koj nesto im kazale i sto od mkd sovrsheno go znaat Avstraliskiot Sistem dovolno neli ;?

I najvazno ako si dojden tuka od planina goltar tebe se ti e ubavo togash imas "high standard" osnovni raboti za zivot :)

Lugje sto ziveat vo makedonski komuni sistem 5 dushi vo kukja/stan ( rodobska zaednica) i rabotat po 10 saata dnevno da preziveat i koga ke dojdat na drugarcinjata vo mkd im se kurcat so 1000 dolara

Za establiranite makedonci od votra i treta generacija ne zborovuvam taka e ima imotni i uspesni toa e tacno nego no i tie sto se moderni ne se socijaliziraat so makedonci.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.297
Поени од реакции
568
и прашањето е кога би можело без проблем да се бира, каде би одбрале, овде или Австралија?

Јас мислам дека се е до односот кон парите ... човек навикнат овде на штедење и ако и таму го продолжи горе долу тој систем ќе заработи за попосле да ужива ... а ако овде штедел, а таму се опушти од почеток и троши како и сите таму тогаш секако дека ќе е тешко и не му останува ... работата е и да не ти останува ништо вишок таму, тогаш имаш платено за многу повеќе и си уживал повеќе него да си останел овде ...

Член од
25 декември 2012
Мислења
5
Поени од реакции
2
Здраво до сите форумџии..Јас сум нова овде па имам неколку прашања до сите Вас кои сте веќе во Австралија/Нов Зеланд.
Гледам дека некои од вас се многу упатени па би ве замолила да ми одговорите на неколку прашања.
Значи вака, со сопругот размислуваме за одење во Австралија и како што ни рекоа од агенцијата за миграција во Скопје, најдобра варијанта би била студентска виза, така што би се запишале на некој курс и со тоа имаме право на работа 20часа/неделно.
Јас сум магистер по економија и ми кажаа да се запишам на курс по сметководство, кој би чинел околу 7000$ и после тоа ќе можам да барам работа, меѓутоа ми беше кажано дека многу тешко би нашла таму работа по професија со економски факултет.
Маж ми е програмер со 2 години работно искуство па за него најверојатно би немало проблем во наоѓање на работа. Значи прашањето е дали и колку е точно тоа?
Исто така би сакала да прашам дали лесно се наоѓа некоја фирма која би те спонзорирала и на тој начин би добиле работна виза.
Ви благодарам однапред на сите.

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.536
Поени од реакции
9.433
Здраво до сите форумџии..Јас сум нова овде па имам неколку прашања до сите Вас кои сте веќе во Австралија/Нов Зеланд.
Гледам дека некои од вас се многу упатени па би ве замолила да ми одговорите на неколку прашања.
Значи вака, со сопругот размислуваме за одење во Австралија и како што ни рекоа од агенцијата за миграција во Скопје, најдобра варијанта би била студентска виза, така што би се запишале на некој курс и со тоа имаме право на работа 20часа/неделно.
Јас сум магистер по економија и ми кажаа да се запишам на курс по сметководство, кој би чинел околу 7000$ и после тоа ќе можам да барам работа, меѓутоа ми беше кажано дека многу тешко би нашла таму работа по професија со економски факултет.
Маж ми е програмер со 2 години работно искуство па за него најверојатно би немало проблем во наоѓање на работа. Значи прашањето е дали и колку е точно тоа?
Исто така би сакала да прашам дали лесно се наоѓа некоја фирма која би те спонзорирала и на тој начин би добиле работна виза.
можда ке дадам не попоуларен или непосакуван одговор али јас лично не ти препорачувам миграција со студентска виза, обично агенциите кај нас нерално ги преставуваат состојбите колку да си го завршат нивниот дел а за потоа сам ке се мислиш, лично присуствував во една агенција пред едно две години кога слушав триста глупости што лупаат.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
402
Поени од реакции
88
можда ке дадам не попоуларен или непосакуван одговор али јас лично не ти препорачувам миграција со студентска виза, обично агенциите кај нас нерално ги преставуваат состојбите колку да си го завршат нивниот дел а за потоа сам ке се мислиш, лично присуствував во една агенција пред едно две години кога слушав триста глупости што лупаат.
Тоа и јас го слушам, отиди со студентска и после ќе останеш, а на други форуми што читам секаде советуваат да не се иде така зашто е многу тешко да останеш после тоа...

Член од
25 декември 2012
Мислења
5
Поени од реакции
2
Тоа и јас го слушам, отиди со студентска и после ќе останеш, а на други форуми што читам секаде советуваат да не се иде така зашто е многу тешко да останеш после тоа...

Искрено да ви кажам и мене страв ме фаќа за одење со студентска виза, меѓутоа тоа е најбрзата процедура која е и доста скапа. Плус тоа многу луѓе имаат отидено за Австралија со студентска виза и останале.
Па затоа пишав оние што се отидени таму со студентска виза да ни кажат какво искуство имаат и дали брзо се снашле.

Член од
24 јануари 2012
Мислења
514
Поени од реакции
536
I mene licno koga mislev za emigracija vo AU agentite me sovetuvaa da odam na studentska viza pa posle ako imam sreka da najdem rabota da se transferiram na rabotna viza. Gi razgledav opciiite i odluciv da apliciram za Nov Zeland direktno na rezident viza sam bez agent ili bilo kakva pomos i eve veke skoro dve ipol godini sum vo Auckland.

Kajgana Shop

На врв Bottom