- Член од
- 28 март 2013
- Мислења
- 4
- Поени од реакции
- 0
Lion ako moze da mi kazes za sertifikacijata na diplomite nesto poveke, me interesira konkretno za Nov Zeland.
Sertifikacija na diploma za emigracija ili vrabotuvanje go raboti NZQA koja e drzavna organizacija I trosokot e okolu 500 evra od covek.Lion ako moze da mi kazes za sertifikacijata na diplomite nesto poveke, me interesira konkretno za Nov Zeland.
Objasnuvanje i trosoci na istata iselenicka aplikacija od istata licnost.
Здраво lion888
со оглед дека сум софтвер инженер со скоро 8 годишно соодветно искуство, меѓународно признаена диплома од Електро факултетот во Скопје, оженет со 1 мало дете, 33 години, дали периодов би ми било „лесно“ да аплицирам за "skilled migrant visa" и дали е тоа најдобриот начин ? Сакам да отидам одеднаш со фамилијата таму, и откако ќе се сместиме, да барам работа. (планирам да барам и претходно на интернет, но го земам предвид најлошото сценарио да не најдам до пред да тргнам).
Исто, дали дипломата ќе се овери како „ниво 7“ и откако би барал "residence visa" ? Знам за случај каде диплома од Филолошки била признаена на ниво 7 за работна виза, но кога дошло ред за „постојан престој“, требало да се дополагаат некои испити (што чинело 1 година + не баш малку пари ).
поздрав
--------------------------------------------
Naravno da nije tajna... odgovori na pitanja su:
a/koji Skill govorimo
- Systems Analyst
b/koliko godina iskustva
- na vizi prijavljeno 3 godine; iako imam skoro 5, ali sam zaključila da mi se ne isplati čekati još par mjeseci zbog tih par bodova više te da mogu i bez toga skupiti dovoljno bodova, uz State sponsorship.
c/u koji State ste bili ponudjeni i gdje idete?
- prijavila sam State sponsorship za države South Australia i Victoria. Kako sam rekla, odgovor od SA je stigao dosta brzo, a budući da mi je u principu
bilo svejedno za koju od ove dvije države ću prijaviti 176 vizu, jer mi se podjednako sviđaju... ja sam to odmah prijavila.
Potvrda od Victorije je došla par tjedana kasnije. No, to onda više nije bilo relevantno jer je viza već bila in progress.
d/i na kraju sta sve najvise zanima "troskovi sta ce vas ili koliko vas ce sve skupa kostati....mislim da je to isto mnogo vazno.
- troškovi zaista nisu zanemarivi, uf.
Evo, redom:
IELTS - 1450 kuna
Academic transcript na engleskom od fakulteta - 180 kuna
ACS skill assessment - 400 AUD
176 viza - 2950 AUD
Ovjere, prijevodi i kopije svih potrebnih dokumenata - recimo nekih 1000-1500 kuna sve skupa; malo mi je teško procijeniti koliko je točno bilo
Liječnički - 1100 kuna + 300 kuna za DHL da ne čekam 3 tjedna duže
Znači, sve skupa oko 22500 kuna po tadašnjem tečaju. Sad bi bilo i malo skuplje s obzirom da je dolar oko 6 kuna, tad je bio oko 5,6.
Nemam ništa protiv odgovarati na pitanja ljudi koji su ozbiljni u svojim namjerama za vizu i rado ću pomoći ako mogu.
--- надополнето: 24 јануари 2012 во 03:46 ---
--------------------------------------------------------------------------
Od moe licno iskustvo mozam da zboram za iseluvanje vo Nov Zeland. Celata aplikacija ja napraviv sam. Bez advokat ili emigracionen agent. Procedurata traese negde godina i tri meseci. Odev na skilled employment resident visa. Trosokot bese nekade 2000 evra toa samo za aplikacijata zborime. Ako nekoj saka da odi vo NZ na toj nacin najdobro e da bide ozenet, so najmalku 2 godini rabotno iskustvo, negovite kvalifikacii da bidat na listata kako pozelni (bidejki dobivas bonus poeni) i da znaes angliski dosta dobro ( 6.5 IELTS za nositelot i 5 IELTS za sodruznikot). Ne e nesto mnogu komplikuvano da se aplicira, se se pravi online na web sajtot na emigration NZ, prevodi na dokumenti, potvrda na kvalifikaciite vo NZQA, polaganje angliski i adio otide vo NZ. Jas sum tuka veke 2 godini , nemav nikogo tuka i ne zazaliv ni 1 minuta zosto otidov.)
Sertifikacija vo NZQA na diplomite se pravi samo ednas samo koga se aplicira samo ke treba da se odi na sertificiranje na stranski diplomi Full opcijata ne na skratenata elektronskata opcija. Trosokot e nekade 500 evra od covek. Nema dopolnitelno polaganje na ispiti barem ne za Elektro.Здраво
ме интересира дали дипломата од Електро факултет се оверува на ниво 7 и за "residence" таму ? Од другарка која заврши тука Филолошки разбрав дека ѝ ја признале дипломата по англиски на ниво 7 ама за работна виза, кога дошло време да побара "residence" ѝ рекле дека мора да дополага некои испити со настава од 1 год. ?
Инаку јас сум дипломиран ел.инженер (од област на ICT / IT + CS) со скоро 8 годишно работно искуство во софтвер инженерство. Размислував да се селам таму со фамилијата (жена и мало дете) врз база на "Skilled Migrant Visa", па многу би ми значело ако некој знае да пише некој совет на темава.
Однапред фала !
Strukata I diplomata treba da bide od ista struka za da se dobijat poenite. Za zal mnogu malku luge vo MK rabotat vo strukata vo koja diplomirale.Lion, nie sakame da aplicirame za Nov Zeland, vo kategorijata na SMC. Nositel na aplikacijata e mojot soprug (imame dve maloletni deca), toj ima iskustvo od 15 godini vo oblasta na izrabotka i dizajniranje na mebel. Megutoa diplomata mu e od druga struka, dali e toa problem?
Strukata I diplomata treba da bide od ista struka za da se dobijat poenite. Za zal mnogu malku luge vo MK rabotat vo strukata vo koja diplomirale.Lion, nie sakame da aplicirame za Nov Zeland, vo kategorijata na SMC. Nositel na aplikacijata e mojot soprug (imame dve maloletni deca), toj ima iskustvo od 15 godini vo oblasta na izrabotka i dizajniranje na mebel. Megutoa diplomata mu e od druga struka, dali e toa problem?
Ako planirate da emigirate vo AU, NZ, CA ili UK samo IELTS mu e majkata, za studentska e academic opcijata a za emigracija general opcijata. Nacinot na polaganje megu TOEFL I IELTS e mnogu slicen taka da ako ne ste veke uplatile otkazete go TOEFL I odete vo britanski sovet da se prijavite za IELTS koj bese lociran vo univerzitetskata biblioteka vo SK.Ако може некој да ми одговори што е разликата помеѓу IELTS и ТОEFL? Јас ќе го полагам вториов.. пошто така ме насочија...
ако може линк за ова. фалаCanada go otvara procesot na emigracija za federalno nivo posle 18 meseci pauza. Podole vo prilog e koi struki se baraat. Za zal textot e na angliski no I taka tie koi ne razbira angliski nemaat sansi za emigracija.
The Canadian government's main skilled immigration programme, the Federal Skilled Worker Program (FSWP), will re-open on May 4th 2013. It was closed down temporarily by Canadian immigration minister Jason Kenney in June 2012. At the time, Mr Kenney said he would reform the system and re-open it in January 2013. He later announced that this date would be delayed until May 2013.
Successful applicants under the FSWP will receive a Canadian permanent resident visa. When the FSWP reopens in May, one way of qualifying will be to have at least one year's work experience (full time, paid) in the past decade in a profession listed on the new Canadian Eligible Professions List. There will be a maximum of 300 visas granted to professionals in each category on the list with a maximum of 5,000 eligible professions list visas in total. The full list was revealed by Citizenship and Immigration Canada (CIC) on April 18th 2013.
The Eligible Professions List
- 0211 Engineering managers
- 1112 Financial and investment analysts
- 2113 Geoscientists and oceanographers
- 2131 Civil engineers
- 2132 Mechanical engineers
- 2134 Chemical engineers
- 2143 Mining engineers
- 2144 Geological engineers
- 2145 Petroleum engineers
- 2146 Aerospace engineers
- 2147 Computer engineers (except software engineers/designers)
- 2154 Land surveyors
- 2174 Computer programmers and interactive media developers
- 2243 Industrial instrument technicians and mechanics
- 2263 Inspectors in public & environmental health & occupational health & safety
- 3141 Audiologists and speech-language pathologists
- Physiotherapists
- 3143 Occupational Therapists
- 3211 Medical laboratory technologists
- 3212 Medical laboratory technicians and pathologists' assistants
- 3214 Respiratory therapists, clinical perfusionists & cardiopulmonary technologists
- 3215 Medical radiation technologists
- 3216 Medical sonographers
- 3217 Cardiology technicians and electrophysiological diagnostic technologists, not elsewhere classified
Oficijalniot link kade gi ima site formulari za apliciranje e tuka http://www.cic.gc.ca/ако може линк за ова. фала
Абе со толкава чколија и бараш работа? Ај молимте земи плати ми 16 евра и земи го то книжулето што го продавам на мојана страна и ако речиш дека не ти помогнало жими едно дете ќе ти ги вратам парите. Потенцијал да имаш и да ја бараш Австралија или уште подамбетер Нов Зеланд?!Здраво
ме интересира дали дипломата од Електро факултет се оверува на ниво 7 и за "residence" таму ? Од другарка која заврши тука Филолошки разбрав дека ѝ ја признале дипломата по англиски на ниво 7 ама за работна виза, кога дошло време да побара "residence" ѝ рекле дека мора да дополага некои испити со настава од 1 год. ?
Инаку јас сум дипломиран ел.инженер (од област на ICT / IT + CS) со скоро 8 годишно работно искуство во софтвер инженерство. Размислував да се селам таму со фамилијата (жена и мало дете) врз база на "Skilled Migrant Visa", па многу би ми значело ако некој знае да пише некој совет на темава.
Однапред фала !
Bez reklamiranje na komericjalni sajtovi ve molam, bidi si fraer bidejki si ja znaes tajnata pa plati si na adwords kako covek reklamiranje.Абе со толкава чколија и бараш работа? Ај молимте земи плати ми 16 евра и земи го то книжулето што го продавам на мојана страна и ако речиш дека не ти помогнало жими едно дете ќе ти ги вратам парите. Потенцијал да имаш и да ја бараш Австралија или уште подамбетер Нов Зеланд?!
Ок, се извинувам. само сакав да му кажам дека тој потенцијал може да го искористи за свој бизнис...до пред 2 години единствено што сакав е да се тргнам од македонија и се тргнав, А од Нов Зеланд ме одврати баш оваа тема на форумов кога видов дека за таму маки мачат со астма и слично хехе, инаку сега од Нов Зеланд ке пишував сигурно. Откако ми допадна враце тоа што го нудам сфатив дека не бил проблемот во државата и во економијата толку колку што бил до мене зашто незнаев ништо друго освен да работам за друг.Bez reklamiranje na komericjalni sajtovi ve molam, bidi si fraer bidejki si ja znaes tajnata pa plati si na adwords kako covek reklamiranje.