Како кај детето да се створи одбивност кон дрогата?

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Хм, можеби ќе си ја најдат мерката побрзо? И ние као мали пиевме до бесвест, се докажувавме. Ама сега пијам ретко, во прилика кога треба да се пие и увек со мерка.
Некои пак не :) Неможеш да ги научиш. Дрогите се друштвени лубриканти. Можеш само некако да ги усмериш кон тоа да не претеруваат, ако и самите не се научат. А мене најдобра лекција ми беше да претерам неколку пати. Јебига...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Od site poroci na denesninata mislam deka deteto moze da stvori odbivnost samo ako mu se vlijae od roditelite,i toa so razgovor,no go cenam i mislenjeto deka treba da se izgleda i nekoja emisija kade zboruvaat zavisnici i sl.Carlito rece deka e providno i se soglasuvam,no sepak potsvesno ima nekoe vlijanie.Dokolku deteto koe e ,,tabula rasa,, pravilno se obraboti i nasoci vo zivotot,i mu se stvori jasna slika so e dobro a so e loso,so e pozitivno a sto negativno nema da trgne po toj pat.Postojat razlicni nacini za toa,i mislam oti sekoj roditel individualno moze da proceni koj ke e najdobriot nacin da go usmeri svoeto dete.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Добро, немој баш сите. Некој порок мора да се има. Само не Хорсот, Коката, Ексот и сл. срања од кои ептен забегуваш кога ќе прекрдашиш со нив(а со Хорсот многу бргу го проаѓаш тој праг). Коцката како порок исто може доста да те заебе, ако си подложен на тоа. Свашта може. Не може да ги чувате своите деца под стаклено ѕвоно. Само ако проблемот се јави треба брзо да се детектира и делува. Многу луѓе живеат во илузија и несакаат да го видат тоа кај своето дете или ако го гледаат се прават на тошо. Што е лошо! Или го криват лошото друштво. А нивното дете добро било, ама ете у лошо друштво се фатило. Да, бе...

mUv@ ThE DoGg

oLd ScHoOl PerSoN
Член од
29 септември 2005
Мислења
363
Поени од реакции
5
Еве јас сум дете 16 години и мислам дека единствен начин да не пробаш дрога е самиот да знаеш дека е глупа работа. Само тоа е, т.е. СВЕСТА на самото дете

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
mUv@ ThE DoGg напиша:
Еве јас сум дете 16 години и мислам дека единствен начин да не пробаш дрога е самиот да знаеш дека е глупа работа. Само тоа е, т.е. СВЕСТА на самото дете
За да проработи свеста на некое дете треба да се тука и родителите а и околината воопшто.
Сепак ако уште од мало како што кажа Маце го усмеруваш кон спортот, музиката јазиците и му го окупираш времето со други работи не би имало време воопшто да помислува на дрога. Плус тука се и доста поучни документарни емисии, живи примери и тн.
А тоа со алкохолот слободно може да се стави како проблем од исто значење како овој.

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Roditelite ne smeat da pokazat strav pred svoite deca od drogata,kako nitu od drugite zivotni situacii. Roditelite se natcovecki sustestva za decata i neustrasivi.Samo kako takvi mozat da mu pomognat na svoeto dete da se potpre na niv vo sekoj moment.
Decata cesto dozivuvaat krizni momenti,pominuvajki gi fazite na razvoj. Ako roditelite pokazat strav,vo tie momenti,ja gubat doverbata od svoite deca i otide rabotata.
No. Ima eden mnogu,ako ne i najvazen moment. Ako sakate vaseto dete da pominuva kako i site deca niz zivotot i fazite na razvoj i da se razvie vo zdrava,normalna,jaka licnost,pokazete mu deka vie doma go sakate svoeto dete.Ama uste povazno: vaseto dete saka da vidi deka vie se sakate i taa ljubov treba da ja gleda i cuvstvuva sekoj den.
Koga roditelite manifestiraat ljubov i megjusebno razbiranje,decata moze i da ne im se doverat,no ke go sledat nivniot primer na mirno,spokojno resavanje na situaciite i taka ke gi resavaat i sopstvenite.
Drogata nema da im padne na pamet kako beganje od realnosta, naprotiv, ljubovta i razbiranjeto koe sekojdnevno go gledaat kaj svoite roditeli,ke gi navede da pobaraat ljubov i razbiranje. A nea sekogas treba da znaat deka ja imaat doma! Togas doma,zaedno ke gi pominete site krizni momenti i situacii.
Veruvajte im na svoite deca i pokazete im deka tie se hrabri,silni,i sto e najvazno pametni, sami da uvidat i da resat sekakov problem.Togas ste gi dobile! :)
Znaete zosto? Zatoa sto sekoe dete saka da go dostigne svojot roditel i negovoto odobruvanje, priznanie i blagoslov. Priznavanjeto i prifakanjeto na ramnopravnosta na licnosta na vaseto dete so vasata,mu dava za pravo da gi razresuva sopstvenite zivotni situacii kako vas. Ne za da ve imitira,tuku zatoa sto samo toj semeen model go poznava!
Se razbira ako mu go ovozmozite!

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
mUv@ ThE DoGg напиша:
Svesta ne moze tuku taka da se razvie kaj deteto.Mora nekoj da mu kaze sto e toa kako e ama ne bilo koj tuku nekoj vo koj deteto veruva,zaa koj znae deka ke mu ja kaze vistinata,i nekoj za koj znae deka mu misli dobro.Potoa deteto ke si ja razvie svesta iu ke sfati deka toa e stvarno glupa rabota i gotovo

Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
BusHav напиша:
Svesta ne moze tuku taka da se razvie kaj deteto.Mora nekoj da mu kaze sto e toa kako e ama ne bilo koj tuku nekoj vo koj deteto veruva,zaa koj znae deka ke mu ja kaze vistinata,i nekoj za koj znae deka mu misli dobro.Potoa deteto ke si ja razvie svesta iu ke sfati deka toa e stvarno glupa rabota i gotovo
Se slozuvam. So toa treba da se zapocne nekade okolu 4-ri godisna vozrast, koga se sobiraat prvite soznanija,vo samiot zacetok na soznajniot razvoj. E potoa,na petshesnaeset godini samo ke se nadgradat soznanijata i sistemot na vrednosti koj e vo formiranje,sam ke si napravi selekcija na informaciite.
Provereno i dokazano! Na ovoj nacin i vo srecno semejstvo kade roditelite si pokazuvaat deka se sakaat,nema na pamet droga da mu padne!

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
според мене едининствениот начин е да се разговара отворено за овој проблем,што е дел од домашното воспотание...јас мислам дека посегнувањето или непосегнувањето по ова зло (така ќе го наречам зошто мислам дека е така,иако многу не се сложуваат со ова) дирекно е зависно од домашното воспитание, а и од социјализацијата на единката...барем тоа кај мене допринело да ми се створи огромна одбивност кон дрогата...за која одбивност многу луѓе не ме сфаќаат

ThA-BiTcH

~*~Blonde Bitch With a Brain~*~
Член од
23 септември 2005
Мислења
4.338
Поени од реакции
61
Најдов супер сајт, каде што се е убаво објаснето за дрогата и младите и секако има совети како да го држите своето дете подалеку од дрогата. Се надевам ќе ви биде од корист.

http://www.communitybuilders.nsw.gov.au/download/FamilyMattersBrochure_Macedonian.pdf#search='%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%85%D1%83%D0%B0%D0%BD%D0%B0%20%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8'

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Ke svitkate eden joint zaedno...ke mu napravis za prv pat los film...i veke nema da saka da proba...:)

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
epa vaka kako dete imav malce problemi so ova da kazam so marihuanata i ne mi e sram da priznaaam da pushef epten koa bef 3ta sredno non stop moite ne me gleaaa doma mislam ziveam so majka mi nemozeshe da me kontrolira se rashiri moabet i eden den sednaf da praaam moabet so majkami ja vidof deka e skrshena vo sebe deka toa mnogu ja machi ama jas ne ni znaef deka sum preteral so MARY JANE!!! priznaf se i pochnaf poleka da se odalechuvam od toa non stop pushenje majka mi nemozeshe da se spraavi so toa deka pusham zatoa i prestanaf !!!!

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Jas prv pat koga probav mu kazav na tatko mi... i Jovo kao Jovo-"Govedo edno, proba, vide kako e, veke da ne sum cul takvo nesto". :pos: :pos:

dajdo

The OuTLaW
Член од
17 октомври 2005
Мислења
5.139
Поени од реакции
19
VMRO напиша:
Jas prv pat koga probav mu kazav na tatko mi... i Jovo kao Jovo-"Govedo edno, proba, vide kako e, veke da ne sum cul takvo nesto". :pos: :pos:
JOVO e ZVER be NEZAEBAAAAJ :je: :je:

Kajgana Shop

На врв Bottom