Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Абе што напраивте не е толку мед и млеко и надвор. Платите во европава одат од 1500-3000 евра (читај просек под 2000) од кои 40% одат за данок, 50% за живот таму и 10% ако успеат да тргнат. Тие побогати фамилии што ги гледаш таму се по 5-6 души и сите работат па ко ќе тргнат сите заедно останува нешто.

Јас имам доста примери што членови од фамилија им работеле настрана по 20 години и што имаат? Еден стан и автомобил, денес живее цела фамилија од пензијата околу 700 евра и тоа е тоа...

Автомобилите што ги носат тука сите се купени на старо, отвори mobile.de и ќе ја видиш реалната цена. Кај нас ќе купиш нов автомибл за 10.000 евра тие ради чалам ќе купат BMW 5 за 10.000 евра од 2005 година а тука нејќат една пијачка да ти фрлат.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Pa
Абе што напраивте не е толку мед и млеко и надвор. Платите во европава одат од 1500-3000 евра (читај просек под 2000) од кои 40% одат за данок, 50% за живот таму и 10% ако успеат да тргнат. Тие побогати фамилии што ги гледаш таму се по 5-6 души и сите работат па ко ќе тргнат сите заедно останува нешто.

Јас имам доста примери што членови од фамилија им работеле настрана по 20 години и што имаат? Еден стан и автомобил, денес живее цела фамилија од пензијата околу 700 евра и тоа е тоа...

Автомобилите што ги носат тука сите се купени на старо, отвори mobile.de и ќе ја видиш реалната цена. Кај нас ќе купиш нов автомибл за 10.000 евра тие ради чалам ќе купат BMW 5 за 10.000 евра од 2005 година а тука нејќат една пијачка да ти фрлат.
Pa so toa razmisluvanje ne zasluzuvas ni zdravo covek da ti kaze a ne pa uste pijacka da ti pusti.Od takvi skeptici ni e puna drzavava,da ne recam dushmani.

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Имаш два правци

1.Нелегален пат(дрога,курви,and all that shit)
2.Стискање на шупчето,работење ко вол
Тажно е што знаеш само за вакви примери.
Способни сме и за многу повеќе, а примери има многу - и во Европа, и во Америка. Треба малку повеќе самодоверба и дисциплина, а помалку плукање и малодушност.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Тетин ми, брачед ми, другар ми .... никој мајку му од сопствено искуство?
Незнам кој напиша погоре дека „пустите“ работеле од јутра до сутра од понеделник до петок и едвај викендашки ќе отишле некаде. Пази молим ти се, а ние овде као само у среда и петок работиме и тоа од 10 до 15ч. а?
Не се нервирај. Еве ја одма го замолив братучед ми од бразил да напраи јузер и директно да пише, да ти објасни како се праат пари, од прва рука. Мада не верујам дека ќе има време на форум да ти објаснуе, пошо е заузет со пари праење.

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Pa

Pa so toa razmisluvanje ne zasluzuvas ni zdravo covek da ti kaze a ne pa uste pijacka da ti pusti.Od takvi skeptici ni e puna drzavava,da ne recam dushmani.
Не сум скептик само реален, плус работам со странци и точно знам како стојат работите.

V

Vollstandig

Гостин
Мислам дека е јасен муабетот...... сигурно имате некој вакви примери околу вас, ни образование ни ништо ќе појдат странство ќе најдат некоја работа па после некое време ќе ги видиш дошле на гости Мк со добри коли, златни ланци околу врат, со ајфон ("од Швајцарија ми е") наик патики и такви ствари..... и после цела фамилја вујко, чичко, тетка, стрина.... со нив ги влечат и идемоооооооооо...... :D
Фамилија дека некој ќе ти влечи, е малце повеќе научна фантастика. 99 % од дијаспората заминуваат и до брат/сестра носат тешко и повеќе. Не сме ние ко нашите сограѓани...

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Не сум скептик само реален, плус работам со странци и точно знам како стојат работите.
Ti toa sto rabotis so stranci ostaj go toa na strana,ne e tolku relevantno toa nitu drzi voda nitu mesto.
Ti mi kazuvas primeri na klasicni nerabotnici koi ili ne se snasle ili sakale nabrzina da se obogatat.
Sto ne ja spomnes Amerika,Kanada,Avstralija malku pa da vidis kako se snaogaat lugeto tamu(zboram za vredni momci koi ne se sramat od bilo kakva rabota).
Moj najdobar drugar znaci kako brat mi bese,otide vo Amerika 2003,covekot ni kola ne znaese da vozi,nitu pak jazikot go zborese a imase 22 godini togas,,,eve go sega,si polozi C kategorija,rabota od 4000-5000$,stan pod kirija(sam),BMW 330 2009 god.
Skeptik si zatoa sto gi gledas samo neuspesnite i nesreknite luge i mislis deka site se takvi..epa ne se druze.Kolku od ovie svilenkovci denesni bi se nafatile da rabotat za 450$ mesecno,ako od 1000 dusi 5 se nafatat na taa rabota jas glavata ja secam.Jas taa rabota sum ja rabotel 8 meseca pred da smenam pozicija za 4 pati pogolema plata,a prasaj me kolku nasi momci se otkazaa od taa rabota uste vtoriot den i kako kucinja so podvien opas se vratija doma...A sto e uste pointeresno u celava ovaa situacija e deka u toa vreme sum mozel da ziveam kako car poradi dobrite finansii od moite roditeli,celo Skopje mi se cudelo koga videle za koja plata sum otisol da rabotam tamu,plus perfektno zboram Angliski uste od svoja 14 godina,i pak i pokraj seto toa ja prifativ taa pozicija od 450 mesecno,baska i prva rabota mi bese toa vo zivotot.Ako ne si resitelen dzabe ti e sve prijatele,jas sega mozam da ti nabrojam 300 propali slucaja pa da im izgubam na site volja za zivot,ali istovremeno mozam da im kazam 300 pozitivni slucaja kade sto ke bitat maksimalno motivirani da go prevzemat toj golem cekor.Demotivatori ko tebe prijatele nikad ne uspevaat bar ne vo stranstvo.

D

D_NazGUL

Гостин
Не може да се спореди работењето во Германија и во Македонија. Да, и кај нас има луѓе што се утепуваат од работа, ама кај нас повеќето се навикнати на далеку полежерна работа и работни обврски отколку таму. Она што нас ни се чини како "рмбање" таму им е "работа за добро утро". Дисциплината е 10 нивоа над нашата. Не може ни од далеку да се спореди работење во Германија и работење во Македонија. Таму не се работи, се ринта како коњ, и после си добиваш соодветна плата за тоа со која можеш да си дозволиш многу повеќе отколку тука. А, цените, замисли, исти како во Скопје, 90% од цените се комплетно идентични, дури некои работи и помалку чинат отколку кај нас.
Пријателе за истото зборуваме само ја у една реченица тоа.

Бев во САД како студент пред 11 години, работев работа која овдека не би ја ни помислил да ја работам, но не затоа што се срамам или неќам, него затоа што овде за таа работа ќе бидам платен макс 6-7000 месечно (и тоа не ми е баш верно али ајде колку за атер на муабетов), а тамо земав 6,5$ (тогаш доларот беше 71 денар) за еден саат со минимум 40 саати неделно ако не го рачунаме прекувременото.

Мрско ми е кога ќе слушнам или прочитам како отишле туѓина и после 6 месеца до година дена се враќаат и кукаат како нема тамо (негде) живот, нема работа, нема пари итн. Абе тука од Скопје у Битола да се преселиш ти треба минимум толку за работа да најдеш (и тоа со гооооооооолема среќа) а камо ли во туѓа земја.

Секаде е тешко, никаде цвеќињата не мирисаат поубаво, но де факто кај нас моментално условите (стандард, просек на плата, наплата на средства, судски систем итн) се на многу ниско ниво за разлика од Америка, Канада, Австралија и остала багра, но ако некој дури и во најлудите сништа посмисли дека со поштена работа ќе напраи тон пари за некоја година - гадно се за*бал. Мојата филозофија е дека за успешен живот во странство една генерација на фамилијата мора да го јаде и тоа дебело, за да може наредната да има комотен живот.

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Мислам дека е јасен муабетот...... сигурно имате некој вакви примери околу вас, ни образование ни ништо ќе појдат странство ќе најдат некоја работа па после некое време ќе ги видиш дошле на гости Мк со добри коли, златни ланци околу врат, со ајфон ("од Швајцарија ми е") наик патики и такви ствари..... и после цела фамилја вујко, чичко, тетка, стрина.... со нив ги влечат и идемоооооооооо...... :D
Е не ќе црнчат овде за 150 евра плата

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ај јас ке застанам на страната на странците оти гледам тука многу се критикуваат. Ке зборувам конкретно за Швајцарија од кај што се вратив пред 3-4 дена а претходно цел месец го поминав таму (на гости-не на работа).Ке праам споредби со нашава пренајубава држава за да се добие најреална слика.

Прва работа е платата. Таму најниска плата е 4000 F а невработеноста на државно ниво изнесува 2% (економистите најдобро знаат која е минимална невработеност), за разлика од нив, тука просечна плата е нецели 200 евра а невработеноста е околу 50%. За еден месец на македонскиот швајцарец на сметка му одат минимум 8000 F а сиротото македонче прашање дали се еден или пак двајцата (и маж и жена) се во процентот на невработеноста т.е. нивното изненадување на сметката ке им изнесува околу 200 евра. Што сега со овие пари? Некој погоре спомна ајфон. Швајцарскиот македонец за еден месец ни да јаде, ни да пие, може да си дозволи околу 15 ајфони од 4-те да земеме, а македонскиот македонец треба 3 месеци ни да јаде, ни да пие за само еден ајфон. За бензинот е истата работа-цената таму е иста како и оваа тука па сега вие видите како размислуваат таму-Да одам на работа со гратски автобус или метро или да си одам со кола?! Исхраната, козметичките средства во Швајцарија се скапи, тука нема дилема ама какво е тоа македонче ако не се снајде и не ги заебе дури и на швајцарците-тука е Германија, во Германија истите тие работи се поефтини дури и од Македонија и сега кога би се зафатил со споредби за трошковите за јадење, пиење, миење и тоалетна хартија во споредба со Македонија ај што би било смешно туку би било и трагично. Доста е за платата.

Втора работа-работно време. И тие работаат по 8 саата исто како тука. Јес да контролата е многу поголема и нема многу (читај: пак има) забушавање ама затоа пак те плаќаат. Тука и ко вол да работиш пак нема да успееш ни на сон да ги земеш тие пари. Виселе по скелиња, биле малтерџии бла бла бла. Да, работаат и таква работа, а чекај тука во Македонија нема такви кои работат по згради? Тука дури е и полошо-работаат и на +45 степени.

Трета работа-одморот. Ми падна смешно кога прочитав пред некоја страна како тие земале одмор 3 недели и доаѓале да се чаламат тука. Да. Имаат тие 3 недели одмор ама за тука и не вклучувајќи го патот, идење-враќање се губат 4 дена сигурно плус уште два дена да се одморат од патот и толку е, се прават 26-27. Некој од тука да не добива случајно повеќе годишен одмор? А за одмор преку денот-имаат и тие. И тие завршуваат во 5 или 5 и пол. После ручекот излегуваат и тие на кафе или шопинг.

Ова се само некои минимални споредби на нашиот со швајцарскиот живот. Многумина мислиме погрешно за тамошната ситуација ама верувајте многу е подобро. Што дека јас утре ке завршам факултет и ке земам плата од максимум 400-500 евра (ке биде премија да биде и толку)? Дали ке можам да си дозволам во текот на животот да купам еден стан, кола, и секоја втора година да одам на одмор?

Ситуацијава тука не е на арно, верувајте.
--- надополнето: 8 август 2012 во 13:04 ---
Заборавив да спомнам кај купувањето од Германија-Плус на граница ти го враќаат данокот! :)

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Тие што се враќаат со коли од 200-300 илјади евра живеат од бело на црно и други криминали.
Има и такви што се враќаат со половен мерцедес ама тие луѓе живеат на кредит и работат ко црнци да го отплатат мерцедесот. За среќа овие вторите се повеќе од првите.
Ако сите беа како првите што ги набројуваш сите ќе идеа во Швицарска да работат..

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Секаде е тешко, никаде цвеќињата не мирисаат поубаво, но де факто кај нас моментално условите (стандард, просек на плата, наплата на средства, судски систем итн) се на многу ниско ниво за разлика од Америка, Канада, Австралија и остала багра, но ако некој дури и во најлудите сништа посмисли дека со поштена работа ќе напраи тон пари за некоја година - гадно се за*бал. Мојата филозофија е дека за успешен живот во странство една генерација на фамилијата мора да го јаде и тоа дебело, за да може наредната да има комотен живот.
Ајде да прескокнеме рекла/казала - Заминав од Македонија на 29 години, сега имам 34 и имам навистина комотен живот. Со македонски пасош и без врски. Тешко е, но можно. И не, не се пувам кога наминувам да се видам со моите и пријателите. Friend list-ата ми е полна со такви како мене, кои решиле дека 500 евра и ограничување на македонски пазар и поврзување со политика не се плафонот.

Не, не се чувствувам гадно за*бан, ниту сум излажал некој за да стигнам до тука. Аман веќе од себе-потценувачки коментари.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Ајде да прескокнеме рекла/казала - Заминав од Македонија на 29 години, сега имам 34 и имам навистина комотен живот. Со македонски пасош и без врски. Тешко е, но можно. И не, не се пувам кога наминувам да се видам со моите и пријателите. Friend list-ата ми е полна со такви како мене, кои решиле дека 500 евра и ограничување на македонски пазар и поврзување со политика не се плафонот.

Не, не се чувствувам гадно за*бан, ниту сум излажал некој за да стигнам до тука. Аман веќе од себе-потценувачки коментари.
Локација: Женева
Потполно те сфаќам и ти верувам.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Ако сите беа како првите што ги набројуваш сите ќе идеа во Швицарска да работат..
Идат доста, некои се враќаат во црн мерцедес некои се враќаат во црна вреќа. Па ако ти се исплати ризикот работи го тоа.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Идат доста, некои се враќаат во црн мерцедес некои се враќаат во црна вреќа. Па ако ти се исплати ризикот работи го тоа.
Колкумина се вратиле во црна вреќа? -Гледам имаш доста познавање и водиш евиденција.
Не се заебавам, ме интересира.

Kajgana Shop

На врв Bottom