Како заработуваат пари нашите од дијаспората?

baksterski

Националист тип 500
Член од
22 февруари 2010
Мислења
431
Поени од реакции
277
Не издржав а да не се замешам во темева. Македонските иселеници во Европа се многу поразлични од Прекуокеанските. Не може Швајцарија да се спореди со ниту една друга држава. Можеби финансиски со Скандинавските држави, но таму пак е многу депресивно со тоа нивното време. Има Македонци кој чесно си работат и доста заработуваат, си живеат нормален живот во средени држави. Овие прекуокеанските не ги признавам (чест на исклучоци) затоа што се потполно Американизирани луѓето и како годините минуваат се повеќе стануваат снобови. Има и доста голема категорија на неизживеани луѓе кој одма штом дојдат до парица умираат да го покажат своето сељаштво во Македонија. Сите луѓе не се исти и зависи кој како ќе се снајде, кој повеќе го бива тој подобро живее.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.456
Поени од реакции
5.873
Прва работа е платата. Таму најниска плата е 4000 F а невработеноста на државно ниво изнесува 2% (економистите најдобро знаат која е минимална невработеност), за разлика од нив, тука просечна плата е нецели 200 евра а невработеноста е околу 50%.
4000f = 3500 евра

А има и такви со по 6000 франци , 5000 евра.

Мои блиски роднини пред едно 15 години , маж , жена и 4 деца ... 5 плати зимаа , жената не работеше , не дека немало работа.
Да речеме дека сите имале по 4000 франци плата , тоа ти се 20.000 франци и повеќе за еден месец во едно семејство.
Живееја во еден стан , не трошеа многу ... рачунај колку пари издвојувале месечно.

Таму две плати да влезат во семејството , едната да ја трошиш , а другата да ја издвоиш , за една година ќе издвоиш 40.000 евра.

Втора работа-работно време. И тие работаат по 8 саата исто како тука. Јес да контролата е многу поголема и нема многу (читај: пак има) забушавање ама затоа пак те плаќаат. Тука и ко вол да работиш пак нема да успееш ни на сон да ги земеш тие пари. Виселе по скелиња, биле малтерџии бла бла бла. Да, работаат и таква работа, а чекај тука во Македонија нема такви кои работат по згради? Тука дури е и полошо-работаат и на +45 степени.
Првите кои отишле пред повеќе од 20 години , работале тешки физички работи , но имале и повисоки плати заради тешката работа.
Кај нас спротивно е , колку потешка работа , толку пониски плати.

Трета работа-одморот. Ми падна смешно кога прочитав пред некоја страна како тие земале одмор 3 недели и доаѓале да се чаламат тука. Да. Имаат тие 3 недели одмор ама за тука и не вклучувајќи го патот, идење-враќање се губат 4 дена сигурно плус уште два дена да се одморат од патот и толку е, се прават 26-27. Некој од тука да не добива случајно повеќе годишен одмор? А за одмор преку денот-имаат и тие. И тие завршуваат во 5 или 5 и пол. После ручекот излегуваат и тие на кафе или шопинг.
Во Швајцарија имаат одмор и преку лето и зиме.
На годишно ниво имаат едно 2 месеца одмор.

Ова се само некои минимални споредби на нашиот со швајцарскиот живот. Многумина мислиме погрешно за тамошната ситуација ама верувајте многу е подобро. Што дека јас утре ке завршам факултет и ке земам плата од максимум 400-500 евра (ке биде премија да биде и толку)? Дали ке можам да си дозволам во текот на животот да купам еден стан, кола, и секоја втора година да одам на одмор?
Во Македонија можеш да живееш само ако имаш во наследство доволно имот , па да имаш плата од 500 евра , но и така не можеш да живееш поубаво од тој во Швајцарија.
Ти си бил и си видел каков ред постои таму , каква организираност , тоа нам многу ни фали.

Ситуацијава тука не е на арно, верувајте.
Каотична е , ништо не е како што треба.

Заборавив да спомнам кај купувањето од Германија-Плус на граница ти го враќаат данокот! :)
Можда си фатил и попусти во Швајцарија , имам ствари од таму кои тука се дупло поскапи.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
4000f = 3500 евра

А има и такви со по 6000 франци , 5000 евра.

Мои блиски роднини пред едно 15 години , маж , жена и 4 деца ... 5 плати зимаа , жената не работеше , не дека немало работа.
Да речеме дека сите имале по 4000 франци плата , тоа ти се 20.000 франци и повеќе за еден месец во едно семејство.
Живееја во еден стан , не трошеа многу ... рачунај колку пари издвојувале месечно.

Таму две плати да влезат во семејството , едната да ја трошиш , а другата да ја издвоиш , за една година ќе издвоиш 40.000 евра.

Првите кои отишле пред повеќе од 20 години , работале тешки физички работи , но имале и повисоки плати заради тешката работа.
Кај нас спротивно е , колку потешка работа , толку пониски плати.

Во Швајцарија имаат одмор и преку лето и зиме.
На годишно ниво имаат едно 2 месеца одмор.

Во Македонија можеш да живееш само ако имаш во наследство доволно имот , па да имаш плата од 500 евра , но и така не можеш да живееш поубаво од тој во Швајцарија.
Ти си бил и си видел каков ред постои таму , каква организираност , тоа нам многу ни фали.

Каотична е , ништо не е како што треба.

Можда си фатил и попусти во Швајцарија , имам ствари од таму кои тука се дупло поскапи.
Кој пробал знае. Ми се плачеше друже кога стигнав на македонска граница. Суво, сиво, расфрлано, несредено....
А попусти нешто при крај фатив. Ги платив, си ги донесов дома и уште не верувам дека толку добри а толку ефтини ствари ке најдам.

Им љубоморам на странците кои “црнчат“ таму преку цела година :(

М

Мартин`

Гостин
Abe moze rabotat i po 10 saati i po 2 smeni ama zaprasajte se sto e toa sto gi motivira da rabotat tamu tolku ? Normalno deka parite, imam komsija vekje 5-6 godini sigurno zivee vo Anglija zaedno so zenskata negova (vekje zena) imaat i dete sega i za tie 5-6 godini uspeaa da si kupat avtomobil za koj tuka ni 1% go nemaat.. isto taka zemaa i 2x stana vo Ohrid pa sega videte kolku se zarabotuva tamu a trgnaa od najobicni rabotnici so sortiranje na jabolka na lenta pa kelner vo kafic pa na krajot do poglaven-manadzer (advisor ili kako da se vika) na kafule nekoe i so toa uspea da kupi 2 stana a kojznae kolku i vo banka imaat. E sega tamu moze ne ziveat vo centarot na London ama kakvi avtopati ima so avtomobil nekoi si 100tina kilometri se nisto ama bas nisto!

Koga nekoj tuka so 5-6 godini ke zaraboti pari kako rabotnik za dva stana vo Ohrid neka mi kazhe.. i kako sto rekov kojznae kolku na smetka imaat uste. Vo drzavava ako nemas privaten biznis zivot nemozes da imas.. mozes samo da zivurkas a ne da zivees. A tokmu mnogu umovi ni izbegaa poradi toa, druga opcija vo drzavava e da bides potrcko i da fatis vladino mesto pa so nekoi si 20.000 iljadi da zivees i da bides nesto nad drugite obicni rabotnici - no prasanje e kolku toa ke te pravi srekjen da dobivas plata za klati-vrata i pak da nemozes nisto povekje vo zivotot da napravis.. mene ne mi se dosta tolku pari.

Okolu ovaa tema bev malku povekje patriotski orientiran, no kako mine vreme sfakjam deka se e kako koj se snajde i voopsto ne gi obvinuvam ili im zameruvam na tie sto begaat od tuka. Ako moze da stvori nesto privaten biznis arno ako nemoze neka si ja bara srekjata nadvor.

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.738
Поени од реакции
4.494
Од искуство ;) Чест на исклучоците, но факт е дека работната дисциплина во Македонија е на многу, многу пониско ниво отколку во Германија.
Парите си го прават своето би рекол едноставно Money talks ,bullshit walks.
Или по нашки колку пари толку музика во Германија на пример си платен за да дадеш 100% и толку даваш и земаш пари во Македонија платата не соодветствува со работата-трудот и затоа се извршува половично.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Незнам како го замислувате вие во МКД тоа црнчење? Си работиме најнормално од 9 до 17 и се има пари за све.Доколку целта ти е да заштедиш пари и да купуваш станови во МКД или штотизнам јас, може да си најдеш втора, трета работа.Најбитно, со едно работно место, може да се живее прекрасно.

Имав можност да разговарам со еден србин.Тој пристигнал тука неквалификуван, почнал како најобичен работник.Со стекнатото искуство и дообразување, сега човекот си е мајстор за опремување станови и како што ми кажа сатница му е £150.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Мех, помалку и глупави се некои споредби. Инаку, што сакаат нека прават, како сакаат нека се снаоѓаат, без разлика дали се „од“ Швајцарија, Германија, Тангузија. Не ме занима дали по 10 души спијат во една соба и работат како црнци, ама понашањето кога ќе дојдат тука им е катастрофа... си мислат го фатиле господ за топките. Тоа е тоа што ме нервира... или пак кога ќе дојде тука и зборува германски и се прави мутав (не дека не е) дека слабо знае македонски. :facepalm:
Е исто пред некое време ситуација со г-ѓица Олстрејлија.Ши в'з токинг инглиш мејкинг фул аут оф хрселф.После кога ние домачите не го удривме од колено ноинг х‘р хистори, ши почна токинг македонски со екцент беее.
Ова најмногу ме нервирало од нив.

Г

Грејвдигер

Гостин
AlternativeF не ме јеби, кај ќе заборави да зборува. Може првите еден-два денови да му иде малку тешко, дур смени... ама да не знае да зборува, далеку од тоа. Плус таму не зборува цело време на <внеси јазик по избор>, па да заборави... сигурно со своите си прави муабет на македонски.

Имам еден куп роднини и пријатели што се отидени во САД уште пред многу години, па кога ќе дојдат тука не се прават енглези. И јас скоро секој ден зборувам на Скајп со луѓе на англиски, па не можам да го заборавам македонскиот.

S

Shaman

Гостин
2000 evra plata zimaat, eden LCD LED TV od 107 cm, kosta 300 evra im ostanuva 1700 evra od platata, kaj nas zimas 200 evra eden LCD LED TV kosta 300-400 evra od 107 cm pa idi kupi go, i posle vidi od kaj imaat pari za da kupat sto sakaat, iphone 5 sto treba da izleze septemvri kosta 800 evra so 2000 plata za nego e smesna cena, a ti so 200-300 evvra plata idi kupi go
браво. е тоа е. со ова се е кажано и немора ништо повеќе да се збори.

јас само сакам да додадам дека кај нас е се прескапо и се нереално напумпани цените.
и во странство кога пишува попуст, е навистина попуст.
јас купувам најк за 50 евра, кај нас тој модел после две години држи цена 120-130 евра.
купувам кушули за 15-20 евра, кај нас чинат 40-50 евра.
фармерки, на попуст таму се од 30 до 50 евра, кај нас на попуст се 90 евра.

јас пред 5 години си дадов збор дека кај нас денар нема да потрошам на гардероба
и освен 300ден за бермуди за бањање, друго ништо нема никогаш да купам од тука
што се однесува до гардероба.

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
AlternativeF не ме јеби, кај ќе заборави да зборува. Може првите еден-два денови да му иде малку тешко, дур смени... ама да не знае да зборува, далеку од тоа. Плус таму не зборува цело време на <внеси јазик по избор>, па да заборави... сигурно со своите си прави муабет на македонски.

Имам еден куп роднини и пријатели што се отидени во САД уште пред многу години, па кога ќе дојдат тука не се прават енглези. И јас скоро секој ден зборувам на Скајп со луѓе на англиски, па не можам да го заборавам македонскиот.
Не е баш така едноставно како што си мислиш.

Пет години сум надвор од Македонија. Секојдневно се служам со македонскиот - читам портали, пишувам постови од време на време, итн. Го зборувам само кога сум во контакт со други Македонци, што значи од време на време - некогаш поминуваат и две-три недели. Мислиш дека разговорниот јазик останува на исто ниво? Се почесто ми се случува да се замислам на сред реченица - попрво ми текнува зборот на три останати јазика со кои почесто се служам, и полека сфаќам дека се помалку за мене постои јазик на кој можам навистина течно комплетно да се изразам. Разбирам дека боде очи пренемагање и правење странец, но немој да мислиш дека е само од бес.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не е баш така едноставно како што си мислиш.

Пет години сум надвор од Македонија. Секојдневно се служам со македонскиот - читам портали, пишувам постови од време на време, итн. Го зборувам само кога сум во контакт со други Македонци, што значи од време на време - некогаш поминуваат и две-три недели. Мислиш дека разговорниот јазик останува на исто ниво? Се почесто ми се случува да се замислам на сред реченица - попрво ми текнува зборот на три останати јазика со кои почесто се служам, и полека сфаќам дека се помалку за мене постои јазик на кој можам навистина течно комплетно да се изразам. Разбирам дека боде очи пренемагање и правење странец, но немој да мислиш дека е само од бес.
Има многу фактори кои влијаат на зачувувањето на јазикот и идентитетот, вооопшто. Меѓу најбитните се 1. едукација, 2. однос кон сопствениот јазик, и 3. редовна употреба во сите негови форми. Ако човек е необразован, нема јазична култура и не го употребува јазикот, неминовно е губење на јазикот. Постепено, но сигурно.

Е сега, едукацијата е клучен, но не и единствен фактор. Има доста образовани луѓе кои живеат во странство со кои не ми се праи муабет на македонски. Нивниот македонски звучи звучи за некое ниво подобро од креолизираниот јазик на печалбарите од стари крај: прават форми за такси (наместо да пополнуваат даночни формулари), ги супортираат децата и остануваат во тач со пријатели. Како капак, одговараат со „ноу“ (пошто, нели, многу е тешко да се сетиш на македонската негација) и редовно шалтаат де на англиски, де на креолизиран македонски. Неуките и необразовани Македонци можам многу лесно да ги оправдам. Овие вториве тешко. Бадијала дипломите.

Од социолингвистичка гледна точка, ова е судбината на многу етнички имигранти кои со години живеат во дијаспора, не само Македонци. Има и контра примери -- процентуално далеку помалку, ама се вредни за дискусија. Познавам луѓе кои се родени во Канада и Америка и кои без акцент ги говорат (и употребуваат) јазиците на своите родители. Секако, овие луѓе читале, се образувале и го користеле сопствениот јазик.

Конечно, не секому јазикот и идентитетот му се еднакво битни. Има и такви кои менуват име и на кои идентитетот ништо не им значи. Битни им се пари и кариера. И тоа е во ред -- секој има право на избор. А секој избор има и последици.

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
абе дибеци ве читам погоре сите спомињате коли, гардероба, и ајфони? Смешни сте, парите не се мерат со тоа, со тоа се мери само сељачизам. Се кладам дека вие да одите таму први ќе се вратите раскурчени со пари..

Tranquilis

Putting Macedonia on the map.
Член од
10 август 2011
Мислења
526
Поени од реакции
657
Има многу фактори кои влијаат на зачувувањето на јазикот и идентитетот, вооопшто. Меѓу најбитните се 1. едукација, 2. однос кон сопствениот јазик, и 3. редовна употреба во сите негови форми. Ако човек е необразован, нема јазична култура и не го употребува јазикот, неминовно е губење на јазикот. Постепено, но сигурно.

Е сега, едукацијата е клучен, но не и единствен фактор. Има доста образовани луѓе кои живеат во странство со кои не ми се праи муабет на македонски. Нивниот македонски звучи звучи за некое ниво подобро од креолизираниот јазик на печалбарите од стари крај: прават форми за такси (наместо да пополнуваат даночни формулари), ги супортираат децата и остануваат во тач со пријатели. Како капак, одговараат со „ноу“ (пошто, нели, многу е тешко да се сетиш на македонската негација) и редовно шалтаат де на англески, де на креолизиран македонски. Неуките и необразовани македонци можам многу лесно да ги оправдам. Овие вториве тешко. Бадијала дипломите.

Од социолингвистичка гледна точка, ова е судбината на многу етнички имигранти кои со години живеат во дијаспора, не само Македонци. Има и контра примери -- процентуално далеку помалку, ама се вредни за дискусија. Познавам луѓе кои се родени во Канада и Америка и кои без акцент ги говорат (и употребуваат) јазиците на своите родители. Секако, овие луѓе читале, се образувале и го користеле сопствениот јазик.

Конечно, не секому јазикот и идентитетот му се еднакво битни. Има и такви кои менуват име и на кои идентитетот ништо не им значи. Битни им се пари и кариера. И тоа е во ред -- секој има право на избор. А секој избор има и последици.
Одличен пост. Малку забегуваме од главната тема, но вреди да се подискутира за ова.

Е сега, на тема едукација - знаеш ли колку и какви материјали постојат за учење македонски јазик ако децата ти се родиле и растат во странство? (Се надевам директно ќе бидам погоден од прашањево наскоро).

За жал, одговорот е - многу, многу малку, и најголемиот дел од страшно сиромашниот избор се непрактични и застарени изданија. Постои едно ново издание од универзитетот во Висконсин, па ќе видиме како ќе се покаже. Ако ни тоа не го бива, нема што многу да се каже на темата освен дека дури ни клучниот појдовен фактор не е обезбеден, дури и ако се потрудиш. Секако, станува збор за ситуација кога само еден од родителите е Македонец. Ќе се потрудам, но не сум баш сигурен дали ќе успеам..

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Одличен пост. Малку забегуваме од главната тема, но вреди да се подискутира за ова.

Е сега, на тема едукација - знаеш ли колку и какви материјали постојат за учење македонски јазик ако децата ти се родиле и растат во странство? (Се надевам директно ќе бидам погоден од прашањево наскоро).

За жал, одговорот е - многу, многу малку, и најголемиот дел од страшно сиромашниот избор се непрактични и застарени изданија. Постои едно ново издание од универзитетот во Висконсин, па ќе видиме како ќе се покаже. Ако ни тоа не го бива, нема што многу да се каже на темата освен дека дури ни клучниот појдовен фактор не е обезбеден, дури и ако се потрудиш. Секако, станува збор за ситуација кога само еден од родителите е Македонец. Ќе се потрудам, но не сум баш сигурен дали ќе успеам..
Бидејќи темава е во дијаспора, има смисла офтопиков. Книгата која ја посочи е од Кристина Крејмер. Од педагошка гледна точка (учење јазик) е тапа. Но, секако добро е да се има како дополнителна литература. Долга е дискусијава и комплексна, а мене ми се праи муабет на вакви теми. Да не дрвиме тука, пиши ми по ПП или отвори тема на Јазик, со задоволство ќе учествувам.

Еве ти линкови за почеток.
Macedonian Language E-Learning Center
Macedonian Webliography

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Абе еден комшија отиде Данска со жена му и децата.

Работно време има 4 саати, а работава е смешна..
Чисти канцеларии!
вика канцеларииве светат, само нешто прашинка и корпите со ѓубре треба да ги испразни.

А плата колку зема шо мислите ? 3 000 ЕВРА!
Жена му зема 2000е, само незнам што работи.

Купиле стан 100 000евра, им дале кредит без проблем.
Зема некое мерцедевче.

Сега ќе барал и втора работа..

И немој многу да кажувате рмбале у Германија, Швајцарија, Данска..повеќе од нас

Kajgana Shop

На врв Bottom