Ме потсеќаш на Ботко малце со муабетов. Да, технички си во право, темава се вика "Како да се реши албанското прашање" и да бевме сега на некој вулкански форум, 95% од мислењата ќе беа избришани оти се оф топик, како што ќе беа избришани и 95% од мислењата на сите теми затоа што технички не соодвествуваат во потполност со насловот на темата. Ама ете, луѓе сме.
Прво, не знам оти ме спомнуеш у муабет, глеаш негде ја да те спомнуем?
Второ, нема потреба да лажеш. Ја никад не сум умарал луѓе да идат онтопик, ја честопати не сум онтопик. Ја „технички" сум у право (кога сум у право) бидејќи сум у право за тоа што се зборуе, а не пошто барам од некој да следи некакви ригидни форумски правила, ниту му забрануем некому да тресе глупости - удараш по страшила.
Моите замерки кон тебе биле за работите што ги кажуеш поврзани со темиве и најчесто се ноторни глупости; односно податоци и аргументи што си ги вадиш од ракав. Пошто ти иде тешко да ги аргументираш кога ќе стигнеш до потешкото и кога некој ќе отиде позади параванот на твојот долг краснопис без суштинска информативна вредност; ретерираш со емоции и објаснуеш како си ти само човек - а посериозниот формат на дебата не е прилагоден на твоите сензибилитети. Ако сеа (на пример!) кажеш дека Албанецот има дефектен мозок и ментална ретардација, а ја побарам од тебе да приложиш докази за генетските предиспозиции за ретардираноста на Албанецот или докази за дефектниот мозок, ти ќе ретерираш пошто си аналфабет за генетика, па ќе шибнеш некој ад хоминем за Вулканци. После ќе објаснуеш дека тоа ти бил некаков уметнички крик, ти не мислиш дека буквално Албанецот има дефектен мозок - Вулканецот погрешно те сконтал. За неколку денови пак ќе објаснуеш како генот на Орката е сјебан (како резултат на нов уметнички крик!). Тоа е налик на антивакцерот што ќе каже дека вакцините предизвикуваат аутизам, а врска нема ниту од неврофармакологија, ниту бутур. Му бараш доказ, почнуе да сере за ригидноста на твојот пристап. Нејсе, грото од вас Невулканците имаат проблеми кога треба да навлезат у покомплексна аргументација. Ама не бери гајле, повеќето го праат тоа. Сивите зони се заебани за Невулканците, им го јебе ларпот дека се и антрополози, и генетичари, и етнолози, историчари, социолози и што уште не.
И тоа „луѓе сме“ ти е многу јак муабет. Па ако си обичен човек кој не е стручњак у тие проблематики, што кур се понашаш ко да си стручњак? Место да ларпаш, зошто не ги остаиш тие што знаат поише од тебе да ти објаснат? Никој не ти забрануе да бидеш бијонс, а да его трипаш дека си научник од прва класа – само треба да бидеш свесен дека си бијонс. Зошто ти смета ако некој ти мрчи дека си бијонс, а си даваш за право да им мрчиш на други луѓе кои ти укажуваат дека си бијонс? Ако не се разбираш у генетика, социологија или други теми, мудро е да не се чаталиш со искази за генетика и социологија. Не е забрането да се чаталиш, ама не очекувај некој да те тапша по рамо и да ти кажуе дека си Бурдје. Не си и тресеш глупости. И како што ти имаш право да си кажеш што ќе ти дојде на ум и ќе ти се причини ко мудрост; така други имаат право да ти објаснат зошто тоа не е мудрост, туку е глупост. Ти не сакаш некој да те умара со формални дебати и дисциплинирана аргументација, ама ти умараш други луѓе кои пристапуваат така и им кажуеш оти не треба.
Да ти упростам... Ја никад не сум ти кажал да не зборуеш за крави што летаат на тема за готвење, само те прашуем дали може да приложиш некоја слика, снимка или друг доказ од таква крава. Така да не кенкај. Или ти и сеа не мислеше конкретно да замериш за тоа дека Вулканците бараат од тебе да не идеш оф топик, тоа ти е само фигура на говор за нивниот ригиден пристап кога ќе почнат да копаат у твоите салати од огромни глупи постови што се вадат на океј стилистика?
Кравата нема да полета колку и да сакаш. Вулканците побрзо ќе го сконтаат тој факт, а ти и понатаму ќе имаш право да пишуеш за летечи крави.