И не верувам дека луѓето доброволно престанале да фрлаат ѓубре, само затоа што се Германци, туку затоа што казните го довеле мајндсетот на ниво на условни рефлекси.
Еве зошто не се согласувам со ова. Истите казни ги имаме и ние. Можеме да ги донесеме најдобрите закони на сите времиња. Имплементацијата е она што го прави законот функционален, а не гласањето во параламент. Гласањето во парламент и ставањето закони на хартија може само да послужи за газпапир. А имплементацијата на законот е верига. Од пред се совесни граѓани, па институции, па се останато. И тука и таму има казни. Можеме нашите казни да ги направиме 10 пати поголеми, еве која е разликата. Во Шведска ако пресечеш ред сите те гледаат како гомно. Таа на шалтер одбива да те услужи, останатите од редот те третираат како последен мрсул во светот. Тука при истата ситуација, фаќаш врски и сите околу тебе си викаат како и јас да фатам врски за побрзо да завршам работа, свака му част на овој се снајде за 3 секунди. Законите таму постојат за она малцинство и инцидентни случаеви. Кај нас малцинството и инцидентните случаеви се мнозинството. И милион евра да е казна за загадување за први мај сите ќе си го остават ѓубрето никој нема да има совест да ги пријави пред се оти ќе треба сам да се пријави, а и да ги пријави ќе дојде џандарот ќе им побара по 100 евра затоа што и сите негови колеги бараат по 100 евра, он нема страв дека ќе наебе затоа што он е од мнозинството, а што ќе го тужат за мито ли, па почнувајќи од командирот негов сите земаат мито. Гледаш, веригата која го прави законот или казната функционални не постои. За да веригата постои треба или мнозинството да се придржуваат до таа верига и ако на некој му текне да мрда веднаш системот го аутокорегира. Другиот начин е диктатура каде што еден кадија те тужи и те суди. Континуирана пресија, наметнување страв и ќотекот. Садам, Гадафи, Мубарак... Тук-там 2-3 пати годишно ќе рокнеше по некоја бомба, ќе умреа 30-40 луѓе, ќе им влезат со стапот ќе пропеат и тие што знаеле и тие што биле во подрум, ќе ги фатат муџите и одма стрелање или во средновековни зандани и дерење кожа на живо. И така до следната бомба, ама све о свему подносливо и се менаџира. Не е условен рефлекс, свест е, свест која ти вика пушти го пешакот има предност, не биди стока да мочаш во лифт, помогни и на бабата да помине улица. Јас сум сигурен дека ти правиш цивилизирани постапки не заради условен рефлекс од некоја казна туку заради твојата свест и совест. Ти и да знаеш дека нема шанси никој да те фати нема да фрлиш отров на кучиња, да му ја изгребеш на некој колата со клуч или со спреј да нацрташ кур на влезот од некоја зграда. Не е до рефлексот, не е до казните на папир, до веригата на имплементација е. А веригата на имплементација може да постои само доколку мнозинството има свест и морални принципи да се придржува до таа верига. Се до тогаш државата ќе биде каква што е. Не е крив ни Заев ни Гвујо ни Бране. Тие се само лицето на народот. Сите Македонци да ги смелеш во блендер и од смесата да туриш во чаша колку еден човек ќе добиеш еден од нив.
Но секако кажав зошто сеуште не се појавуваат луѓето, најголемиот проблем е тоа што Македонците по инерција сеуште имаат надеж во оваа држава и ја сметаат за своја.
Не ја сметаат за своја. Ти дома не фрлаш ѓубре на подот, гледаш да ти е чисто. Ти не викаш во детската соба капе, што ми е гајле, кај мене во спална не капе, јас на раат спијам. Твоето дете ако го тепа некој ти не викаш ќе се среди само од себе, да одам во Сити Мол да пијам едно кафе.
Aty ku shqiptaret mblidhen!
www.forum-al.com
Forumi Shqiptar eshte kuvendi me i madh shqiptar ne Internet. Na vizitoni ne adresen http://www.ForumiShqiptar.com
www.forumishqiptar.com
Zerion është portali shqiptar, ku mund të shkruash dhe komentosh - lirshëm, anonim dhe paçensurim.
www.zerion.net
dardania,forum,dardaniaforum, kosova, forumishqiptar, albania, albanian, Chat, knaqu,
www.dardania.de
Пре би бил во секое време тој вашиот шиптарр отолку преценети безрбетни суштества како што сте вие повеќето форумџии македонци, сигурно во реалност дудлате албански к.. и ги мразите затоа што ви се допаѓа тоа.
I like it when you get angry <3.
Иначе, баш штета што не знам албански па да видам кога некој Алаху Екбери ќе пише на форумиве дека сите каури треба да се убијат дали се појавува барем 1 (со зборови: еден) кој ќе му реплицира:
-Не е во ред да збориш така, тие се наши сограѓани, со нив треба да градиме заеднички соживот, јас имам еден другар Јован, за Велигден ми даде црвено јајце, во црква не влегол никогаш, свинско не јаде, алкохол не пие, џокац нема запалено во животот, кога се пријавив да берам јаболки во Германија он прв ми помогна, нашиве никаде ги немаше.