Како да се победи депресијата?

GarDiaN

ФудБалЕрчЕ
Член од
16 февруари 2006
Мислења
465
Поени од реакции
19
kako i da e ako nekoj treba da objasnuva za depresia togas sme nie Makedoncite ( vo golema depresija sme so da prajme ) :)

IsidoraD

Neko to od Gore vidi Sve!
Член од
18 октомври 2005
Мислења
671
Поени од реакции
29
Mi se slucuva cesto da sum down ama ne go vikam toa depresija,sreka sto sum golem optimist i se opravuvam za nekolku dena.
Svakog dana,u svakom pogledu meni je sve bolje i bolje!

S

Stef Bachatero

Гостин
GarDiaN напиша:
kako i da e ako nekoj treba da objasnuva za depresia togas sme nie Makedoncite ( vo golema depresija sme so da prajme ) :)
abe rade ti si vo depresija bre?SE zezam zosto e makedonija vo depresija?

marga_k

HONEY
Член од
6 март 2006
Мислења
347
Поени од реакции
5
stresovi imame site vo ova dinamicno vreme,vecerni prosetki se idealno nesto za toa, a depresija e veke nesto poslozeno, sto ne se leci so prosetki

Lucifer

Devil in a females body
Член од
7 мај 2006
Мислења
300
Поени од реакции
1
Ah se se leci so prosetki,ama PROSETKI PO DOZD!Love it till death!!!

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
interesno razmisluvanje.depresijata e bolest na moderniost svet.depresivnise site:)od najmalo da onajgolemo, bogati i siromasni, slavni i obicni smrstnici.znaci taa nezaminuva nikogo .koga toga kete stefi porano ili podocna.zavisi vo koj oblik i na koj nacin.dobro e koga covek ima samokontrola koga moze dase kontrolira vo sekoja sostojba bez razlika kade i dae:)lek za depresija mislam deka e ljubovta ,ljubovta i samo ljubovta.taa leci se:)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
fanatic напиша:
interesno razmisluvanje.depresijata e bolest na moderniost svet.depresivnise site:)od najmalo da onajgolemo, bogati i siromasni, slavni i obicni smrstnici.znaci taa nezaminuva nikogo .koga toga kete stefi porano ili podocna.zavisi vo koj oblik i na koj nacin.dobro e koga covek ima samokontrola koga moze dase kontrolira vo sekoja sostojba bez razlika kade i dae:)lek za depresija mislam deka e ljubovta ,ljubovta i samo ljubovta.taa leci se:)
Убаво кажано... Само љубовта лечи. Но љубавта се помалку ја има нели, а депресијата се повеќе.
Сум бил депресивен страшно. ништо не помага... само чекам да помине. Ни апчиња ни ништо. И не мешајте лошо расположение со депресивност. Второво е болест. И се умира од неа.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Depresija-so godini moj najgolem neprijatel.I ne,ne mislam na ona melanholicno,"sivo" raspolozenie koe ne "tepa" site nas od vreme na vreme.U mojov slucaj toa e permanentna sostojba sto mi ja izbrisa sekoja strast i napravi da ziveam u stanje slicno na poluson.Za zal ni psihoterapijata,ni anti-depresivite ne mi pomagaat celosno.Verojatno e nekoja "greska" u mozokot koja ke treba da ja trpam cel zivot.Zatoa strasno me nerviraat onie statii po vesnicite koi ja izednacuvaat depresijata so minliva taga.Duri si dozvoluvaat i da napisat deka depresijata ke ja snema ako ides u prosetka,si napravis kupka ili drugi slicni idiotski soveti.Zosto ednas ne kazat deka depresijata e BOLEST za koja treba strucno lecenje.
Mnogu luge stradaat od depresija,ali cesto se sramat da pobaraat pomos(osobeno u Makedonija zatoa sto uste vladeat malograganskite,glupi predrasudi deka na psihijatar ili psiholog idat samo ludaci!) ili uopste ne se svesni deka imaat problem,pa se macat u sebe i se lazat deka ke pomine.Epa,veruvajte mi,ne pominuva samo od sebe.

Член од
10 август 2006
Мислења
178
Поени од реакции
2
abe imase porano eden tip breeeeee so coek pagjase u depresii se lecese i nisto dzabe se ubi coekot!!!!!!!!!!!!

Член од
4 август 2006
Мислења
20
Поени од реакции
0
Kako shto povekheto imaat recheno, depresijata e bolest, kako grip. Ako nekoj e depresiran treba da se lechi so antidepresanti. Psihijatarska pomosh treba samo ako licnosta ima dozhiveano bilo kakva trauma radi koja se naoga u depresija.
Ima isto sezonska depresija od koja patat mnogu luge. Za taa se misli deka nastapuva poradi nedovolna svetlina, zatoa mnogu luge se osekaat mizerno za vreme na zima. Nekoi od niv redovno si zemaat antideresanti na nekolku meseci. Tuka psihijatriska pomosh ne pomaga.
Tie shto se povreduvaat, sechenje na kozhata na racete so zhilet, bez namera da presechat veni se veruva deka ne patat od depresija tuku od anxiety(ne znam na makedonski). Za razlika od depresiranite koi nema da gi e gajle dali ke umrat i duri ja smetaat smrtta za spasitel, ovie se plashat da umrat.
Abe mozok, kompliciran...:tapp:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
mica-maca напиша:
Tie shto se povreduvaat, sechenje na kozhata na racete so zhilet, bez namera da presechat veni se veruva deka ne patat od depresija tuku od anxiety(ne znam na makedonski). Za razlika od depresiranite koi nema da gi e gajle dali ke umrat i duri ja smetaat smrtta za spasitel, ovie se plashat da umrat.
Abe mozok, kompliciran...:tapp:
U pravo si za toa so depresijata,ali ona so samo-povreduvanjeto i avtodestrukcijata e poveke karkteristika na onie so imaat border line personality disorder,a ne na onie so patat od anxiety(na makedonski anksioznost).Go znam ova so sigurnost zatoa so i j sum od tie so anksioznost kombinirana so depresija(anksiozno-depresivna sostojba),so toa sto,fala bogu,niti sum probala,niti sakam da se ubijam.
I da,anksioznite luge obicno se plasat od smrt,pa zatoa i imaat tolkav strav od seriozni bolesti,ama moze i da se plasat od neso sosema treto,so na kraj pak e potsvesen strav od smrt.Dodeka onie so border-line personality disorder se povreduvaat i svesno nemaat strav od umiranje(kaj niv avtodestrukcijata e obicno rezultat na dlaboko custvo na vina!)
Sorry ako ova zvucese kako lekcija od ucebnik,nemav namera da ti drzam predavanja,edino sakav da slusnes tocno mislenje od nekoj so pati od kombinacija na dvete zaebani bolesti.
U sekoj slucaj,bravo za informiranosta,zatoa sto mnogu se malku onie u Mk so znaat bilo so za psiholoskite bolesti(obicno se se sveduva na toa deka ako cujat deka baras pomos od psihijatar ili psiholog odma te proglasuvaat za lud!):helou:

Член од
4 август 2006
Мислења
20
Поени од реакции
0
Fala na informacijata, zbrkala sum se nekade. Ne e ni lesno, ima tolku vidovi na depresija pa i kombinacii so drugi mentalni problemi. Zatoa ne e lesno da se chovek sam dijagnozira. Psiholozite se mnogu pametni luge, najdat ja prichinata shto te 'jadeshe' do sega i te uchat kako poleka da ja prifatish i da produzhish da go zhiveesh zhivotot normalno. Site imame pominato preku golemi traumi porano ili pokasno u zhivot ama ne sekoj mozhe da gi sovlada.
Ako mi treba pomosh, cel svet neka me nareche luda, pomosh khe baram. Poarno 'luda' za drugite nego depresirana i sama, zatvorena u svoj svet cel zhivot.

head

ЧОВЕКОТ СО МАЛО ТЕЛО
Член од
15 септември 2005
Мислења
1.402
Поени од реакции
590
ada напиша:
Depresija-so godini moj najgolem neprijatel.I ne,ne mislam na ona melanholicno,"sivo" raspolozenie koe ne "tepa" site nas od vreme na vreme.U mojov slucaj toa e permanentna sostojba sto mi ja izbrisa sekoja strast i napravi da ziveam u stanje slicno na poluson.Za zal ni psihoterapijata,ni anti-depresivite ne mi pomagaat celosno.Verojatno e nekoja "greska" u mozokot koja ke treba da ja trpam cel zivot.Zatoa strasno me nerviraat onie statii po vesnicite koi ja izednacuvaat depresijata so minliva taga.Duri si dozvoluvaat i da napisat deka depresijata ke ja snema ako ides u prosetka,si napravis kupka ili drugi slicni idiotski soveti.Zosto ednas ne kazat deka depresijata e BOLEST za koja treba strucno lecenje.
Mnogu luge stradaat od depresija,ali cesto se sramat da pobaraat pomos(osobeno u Makedonija zatoa sto uste vladeat malograganskite,glupi predrasudi deka na psihijatar ili psiholog idat samo ludaci!) ili uopste ne se svesni deka imaat problem,pa se macat u sebe i se lazat deka ke pomine.Epa,veruvajte mi,ne pominuva samo od sebe.
Тоа е трагедијата кај нас ,сеуште е она малограѓанското “на функција“,многу луѓе се фураат дека се среќни а всушност се далеку од тоа .
Мислам дека позаебана ствар од депресија не постои , а кога зборам за депресија мислам на немање воља за ништо 24 часа на ден , не баш розови мисли , неподготвеност за било каква акција(ама и станување од кревет знае да биде мноогу тешко) , немање планови за иднина или чувство дека не можеш да го промениш моментално посраниот живот ... Сум го јадел стапот отприлика година дена , не дека сега е се совршено , ама едно ќе кажам да не даде господ на никого да му се случи !
Едно ќе кажам (од искуство) , во такви периоди многу е битно да си опкружен со луѓе кои те сакаат и разбираат, и нормално што повеќе секс со девојката :helou:треба и да се најде барем малку сила и воља да се покрене нешто т.е промени и лека полека работите да се движат...

JuveFan

Џабарлак
Член од
11 мај 2006
Мислења
918
Поени од реакции
7
Кога почнав многу често да пијам не ја имам заприметено :)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.702
Поени од реакции
27
schtranga напиша:
Cuvstvo na taga i zalost
Bezvolja , kako gubenje na interesi na se onaa vo sto bolesnikot uzival pred bolesta
Nesonica ili rano probuduvanje
Poteskotii vo donesuvanjeto odluki
Niska energija i brzo zamoruvanje
Glavobolka
Gubenje na telesnata tezina ili naglo zgolemuvanje
Честа појава кај мене?

Меланхолик станувам а?:tapp:

Kajgana Shop

На врв Bottom