abe rade ti si vo depresija bre?SE zezam zosto e makedonija vo depresija?GarDiaN напиша:kako i da e ako nekoj treba da objasnuva za depresia togas sme nie Makedoncite ( vo golema depresija sme so da prajme )
Убаво кажано... Само љубовта лечи. Но љубавта се помалку ја има нели, а депресијата се повеќе.fanatic напиша:interesno razmisluvanje.depresijata e bolest na moderniost svet.depresivnise siteod najmalo da onajgolemo, bogati i siromasni, slavni i obicni smrstnici.znaci taa nezaminuva nikogo .koga toga kete stefi porano ili podocna.zavisi vo koj oblik i na koj nacin.dobro e koga covek ima samokontrola koga moze dase kontrolira vo sekoja sostojba bez razlika kade i daelek za depresija mislam deka e ljubovta ,ljubovta i samo ljubovta.taa leci se
U pravo si za toa so depresijata,ali ona so samo-povreduvanjeto i avtodestrukcijata e poveke karkteristika na onie so imaat border line personality disorder,a ne na onie so patat od anxiety(na makedonski anksioznost).Go znam ova so sigurnost zatoa so i j sum od tie so anksioznost kombinirana so depresija(anksiozno-depresivna sostojba),so toa sto,fala bogu,niti sum probala,niti sakam da se ubijam.mica-maca напиша:Tie shto se povreduvaat, sechenje na kozhata na racete so zhilet, bez namera da presechat veni se veruva deka ne patat od depresija tuku od anxiety(ne znam na makedonski). Za razlika od depresiranite koi nema da gi e gajle dali ke umrat i duri ja smetaat smrtta za spasitel, ovie se plashat da umrat.
Abe mozok, kompliciran...
Тоа е трагедијата кај нас ,сеуште е она малограѓанското “на функција“,многу луѓе се фураат дека се среќни а всушност се далеку од тоа .ada напиша:Depresija-so godini moj najgolem neprijatel.I ne,ne mislam na ona melanholicno,"sivo" raspolozenie koe ne "tepa" site nas od vreme na vreme.U mojov slucaj toa e permanentna sostojba sto mi ja izbrisa sekoja strast i napravi da ziveam u stanje slicno na poluson.Za zal ni psihoterapijata,ni anti-depresivite ne mi pomagaat celosno.Verojatno e nekoja "greska" u mozokot koja ke treba da ja trpam cel zivot.Zatoa strasno me nerviraat onie statii po vesnicite koi ja izednacuvaat depresijata so minliva taga.Duri si dozvoluvaat i da napisat deka depresijata ke ja snema ako ides u prosetka,si napravis kupka ili drugi slicni idiotski soveti.Zosto ednas ne kazat deka depresijata e BOLEST za koja treba strucno lecenje.
Mnogu luge stradaat od depresija,ali cesto se sramat da pobaraat pomos(osobeno u Makedonija zatoa sto uste vladeat malograganskite,glupi predrasudi deka na psihijatar ili psiholog idat samo ludaci!) ili uopste ne se svesni deka imaat problem,pa se macat u sebe i se lazat deka ke pomine.Epa,veruvajte mi,ne pominuva samo od sebe.
Честа појава кај мене?schtranga напиша:Cuvstvo na taga i zalost
Bezvolja , kako gubenje na interesi na se onaa vo sto bolesnikot uzival pred bolesta
Nesonica ili rano probuduvanje
Poteskotii vo donesuvanjeto odluki
Niska energija i brzo zamoruvanje
Glavobolka
Gubenje na telesnata tezina ili naglo zgolemuvanje