Како да се победи депресијата?

schtranga

Кратовчанче
Член од
7 август 2005
Мислења
1.295
Поени од реакции
18
`AnGe|4E` напиша:
Haha,prviot pat koga padnav vo depresija bese prebolvanje na eden glupak! :):):)haha. Me drzese 5 dena,loso spiev,nemav apetit i recisi i ne jadev,samo slusav muzika i si pisev i crtav i se trudev da go prespijam toj glup period. I toa me fati na odmor.Nitu na plaza odev nitu na sonce izlegvav,shit.
Glupavo psihicko poremetuvanje,taga golema,snemilvanje na zivotot,gubenje zelba za smeenje,uzivanje vo sekoja sekunda radost i ubavina sto ja ima zivotot,zaboravanje na ona "la vitta e bella" i se naopaku...:( losa rabota. barem jas taka si ja doziveav.
sekogas za ovie svari velime me fati ´´depresija´´ no toa e samo loso raspolozenie koe naravno ako potrae podolgo vreme moze da premine vo depresija
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Депресија

Не е многу оптимистичка темава, но не е на одмет да размениме по некое мислење, нели?:)
Значи, како ја дефинирате вие депресијата, зошто се појавува, како против неа, што се случува со депресивната личност, дали има последици од неа, какви се тие (добри/лоши), колкави можат да бидат и.т.н. ...
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
Како да се сфати депресијата?
Проблемот депресија е еден од најголемите парадокси во општеството и медицината. Стотици милиони луѓе во светот патат од таа болест, но во најдобар случај една третина од нив бараат лекарска помош, а додека потребниот третман го добиваат само 10-20% од нив. Депресијата се лечи, но присилувањето на заболената личност да побара лекарска помош, особено психијатарска, во поголемиот број случаеви е невозможна мисија. Секој кој има депресија трпи бројни и озбилни промени, свесен е дека му е лошо, но не ја сфаќа природата на своите потешкотии и не знае што да прави, а од околината главно добива погрешни совети и невкусни забелешки.

Поради предрасудите и погрешните информации, заболената личност од депресија најчесто не може да сфати дека нејзините потешкотии се здравствен проблем, што е предуслов за барање лекарска помош. Затоа, добро е да се објасни што е всушност депресијата, да се помогне да се препознаваат симптомите на депресија кај себе или кај блиските, т.е. да се објаснат можните начини за отстранување на потешкотиите.

Задачата во секој случај не е ни малку лесна, затоа што повеќето термини кои се користат при опишувањето или објаснувањето на депресијата, ги одвраќаат луѓето од лечење.

-Прво, депресијата е болест, и тоа болест на одредени делови од мозокот и нервниот систем, но просечен човек тешко ја прифаќа помислата дека е болен во главата, бидејќи тоа моментално (и погрешно) му сугерира дека е луд.
-Второ, депресијата ја лечат психијатрите, кои луѓето повторно ги поврзуваат со лудило, па кај нив одат безволно, тајно или никако.
-Трето, кај депресијата се применуваат психијатрсики лекови, на што луѓето обично реагираат со коментари слични на овие: “лековите нема да ги решат моите објективни проблеми ” или “не сум јас луд за да пијам лекови за живци”.

За жал, факт е дека има мал број луѓе кои се свесни дека лековите можат да го решат или барем да го намалат главниот проблем, а тоа е токму депресијата.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Eve ke pisam nesto. Sigurno ne sakate medicinski objasnuvanja (ke vi se dosadni), pa ke pisam nesto "narodski" sfatlivo.

Depresijata raste poslednive godini, sto e i normalno vo ova
"nenormalno" opstestvo. Nema da ja nareceme bolest, tuku rastrojstvo na raspolozenieto/afektot. Ima poveke varijanti na manifestiranje- kako perzistentno ( prodolzeno) rastrojuvanje na raspolozenieto, blaga, umereno jaka, ili teska depresija ( nevrotsko poteklo), ili depresivna epizoda so psihoticni simptomi- depresija mejdzor, strasna za gledanje i tretiranje.

Koga velime rastrojstvo, toa ne znaci deka zboruvame iskucivo za nerven sistem. Depresijata moze da e nasledna, moze da e rezultat na nevrohemiski poremeteni procesi, no moze i da e rezultat na socijalni ili psihicki faktori ( pak se raboti za mozok, no ne vo bioloska smisla:)

Se lekuva so antidepresivi, antipsihotici, so sok-terapija ( my favorite:), ili so psiholoska terapija. Poslednava ke uspee vo zavisnost od naprednatosta na rastrojstvoto; depresijava e edna od najtesko tretiranite rastrojstva, zaedno so paranojata. Iako nasive psihijatri ne se potepaa mn mn za terapiski da tretiraat pacienti; niv apceto im e majkata za se. Ne znam sto drugo da dodadam?? Opis na simptomi, ili?
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
JASMIN напиша:
Ne znam sto drugo da dodadam?? Opis na simptomi, ili?
Стручна си по ова прашање? Не дека мора да си, ама ме заинтересира дека некако така те сфатив. Ако си, пиши повеќе информации, не мислам дека некому ќе смета ... напротив.
 

JASMIN

Шехерезада
Член од
10 април 2006
Мислења
480
Поени од реакции
19
Pa ne e bas najprivlecno da se pretstavis kako psihic. Nema da me druzite veke:) Ama se zanesov pred da postiram, ne mi trebase toa. Izbegnuvam veke nekoe vreme da postiram na ovie temi...

Nejse, eve ke pisam nekoi simptomi, sfativ deka toa ve interesira?

Trite glavni simptomi na depresijata se namaluvanje na raspolozenieto, gubenje na interesot i zadovolstvoto, i zamorot- fizicki i psihicki. Ponatamu, cuvstva na krivica, samoobvinuvanje, nemanje son i apetit-namalena tezina ( ili zgolemena), namalena koncentracija, namalena samodoverba itn. Ponekogas moze i atipicno da se manifestira- so voznemirenost, agitacija, iritabilnost, histericno odnesuvanje.
Depresijata major, se manifestira so naludnicavi idei bidejki ima psihoticni simptomi. Covekot se obvinuva, se custvuva gresen, halucinira, slusa gasovi koi go obvinuvaat, se custvuva na rabot od katastrofa, mozno e i samoubistvo ako egoto bajagi popusti. Moze da pokaze retardacija na dzivanjata, ili nie velime stupor- celosna paraliziranost na dvizenjata iako motornite centri rabotat perfektno- stuporot e od psihicka priroda.
Nekogas odi pod raka so manicnata epizoda- taa e drugata krajnost od depresijata; pa odat ciklicno.
 

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.749
Поени од реакции
1.855
JASMIN напиша:
Pa ne e bas najprivlecno da se pretstavis kako psihic. Nema da me druzite veke:) Ama se zanesov pred da postiram, ne mi trebase toa. Izbegnuvam veke nekoe vreme da postiram na ovie temi...

Nejse, eve ke pisam nekoi simptomi, sfativ deka toa ve interesira?
Нема потреба да избегнуваш да пишуваш на овие теми, мене лично ми се доста интересни луѓето со таа професија ... ако избегнуваат сите, кој ќе ни каже некој поточен податок или совет? Ако не интересира секако ќе најдеме од други места секакви информации, ама добро е и тука да размениме по некој збор, нели?
 

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Незнам кој рече - во овие времиња треба да си ненормален за да не се пореметиш.
 

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ај ќе си кажам за мене. Јас лично сум уште некаде втора година средно дијагностициран како со некоја помала депресија мојте ме однесоа на лекар зошто многу забегав ни се дружев со никого ни комуницирав и уште еден куп работи. И ме пратија во скопје кај еден др јани и бев неколку пати на т.н сесии. Но мислам дека ефект некој тоа нема барем за мене онака јас ако реално гледам на работите не значи дека сум во депресија или дека сум песимиста или ако сакам да сум сам. И искрено не ми помогна многу.... а јас лично не мислам дека сум депресивен баш сум среќен ваков каков што сум.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Инаку депресија од Неуробилошка гледна точка се создава со недоволно количество на серотонин,
Има повеќе неуроактивни супстанции кои го го појачуваат дејството на серотонинот, една од нив е импирамин, ама на итиот принцип функционира и Екстази само екстази не се применува бидејќи создава зависност.
Инаку интересно е тоа што може да се зголеми количеството на серотонин преку исхраната, поточно преку точниот сооднос на јаглехидрати и протеини, кои се внесуваат во еден оброк, и токму ова го користата големите ланци за брза храна, кои така ги балансираат количествата на јаглехидрати и протеини, за дапосле оброкот човек се чувствува многу посреќен, ама ова води кон дебелеење.
Исто така со постојан стрес доаѓа до излачување на големо количество на CRH и кортизол, што исто така доведува до депресија.
Исто така кога подолг период сте во потемни просотри преку ретината на окото тоа се регистрира и доаѓа до намалено производство на серотонин. Со самото намалување на количеството на серотонин се создава Депресија, и како резултат на тоа се зголемува количеството на Мелатонин.
Не навлегувам подетално физиолошки ова се да ви го објаснам пошто ќе ви биде шпанско село на повеќето членови.
Инкау денес се развиваат поефективни и понештетни антидепресиви од импирамин.
 
N

NightFuneral

Гостин
човечкиот ум е чудо и никогаш не се знае како ке изреагира.Тоа зависи од човекот,којшто некад не ни знае самиот како реагира и шо му се дешава уствари,некој ке падне у депресија затоа што цвекето му овенало или незнам некоја ситница за која си мисли дека светот му се распаднал...а некој и за озбилни ствари не се депримира,за што и би требало да се замисли малце.Мој совет е у тоа време да прави работи шо секад сакал да ги прави ама не можел или не му давале околностите,или пак нешто што од секад го интересирало,на пр ја слушам музика,или нешо цртам или гледам нешто добро на тв.
 
Член од
30 јуни 2006
Мислења
22
Поени од реакции
3
Vo edna epizida na simpsons ,za vreme na nastapot na edna od moite omileni grupi Smashing pampkins,Bart rece najlesna rabota e da gi napravish tinejgjerite depresivni.

Ama taa depresivnost,ili ona koga e losho vremeto sum depresiven,ne znachi deka patish od depresija.Gledam deka i drugi ima dobro zapoznaeni so ovaa rabota.Da ne se povtoruvam deka e bolest,i deka e najmnogu od genetska priroda.Depresijata se leci samo na eden nacin samo so lekovi kombinirano so strucna pomosh.A vo depresija se paga i so ankcioznosta,tipicna vo zemjite vo tranzicija.

Vo evropa zema epten golemi razmeri.I e mnogu alarmantno.Kaj nas poslednive godini mislam deka se zgolemuvaat slucaite ama ne e za plashenje.Mislam deka nashata balkanska priroda malku e otporna na ovaa bolest.Inaku za tie shto imaat depresija,vo nekoi momenti gi faka golemi napadi na euforija,po koj si mislat deka e se vo red,po koj podlaboko zapagaat vo depesija.Ovie raboti gi znam bidej
I ja imav vakov period.So takvi simptomi.Ne deka mi raskinala devojkata,tuku drugar,poznajnik,se samoubi,bratuced mi zagina,baba mi so koja ziveev i epten ja sakav pocina,tatko mi izgubi rabota,ja zaglaviv so fakultet,i posle idi i pej ja allways look ond the bride side the life.yeah wright.Se zatvoriv doma ne slushav muzika,ne gledav televizija,nishto,ne mi se jadeshe.Mnogu razmisluvav.Edino zadovolstvo mi beshe devojkami i bratmi.I PeCe-to.Izleguvanjeto mi beshe radi reda,epten da ne se izoliram.Nekad me fakashe i euforija ali sledniot den...Moram da priznaam deka sexot me opravashe.Lek za se.Aj zabegav da ne deluvam kako na filmovi "hi my name is Bob and I'm an alkoholic" tuka ke skratam.


I mislam deka ne treba da se preteruvavo bed filmovi,zashto ova zashto ona,treba da se prifati realnosta ,takva kakva shto e,surova ponekogash,i da se bori covek postojano za ona shto go saka.Poshto lesno moshe da se izgubi se.
 
Член од
15 февруари 2005
Мислења
69
Поени од реакции
2
Depresijata e uzasno cuvstvo......U Z A S N O !!!!!!
 
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Kleopatra напиша:
Depresijata e uzasno cuvstvo......U Z A S N O !!!!!!
Се сложувам! Ама не е ненадминливо!
Одлично е што знаеш дека е така,сега останува да побараш помош!
ПОБАРАЈ ЈА ПОД И Т Н О !!!!!!:pishtoldz
 
Член од
15 февруари 2005
Мислења
69
Поени од реакции
2
bibika напиша:
Се сложувам! Ама не е ненадминливо!
Одлично е што знаеш дека е така,сега останува да побараш помош!
ПОБАРАЈ ЈА ПОД И Т Н О !!!!!!:pishtoldz
Побарав. Потрошив и време и пари но ме прогласија за безнадежен случај.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom