Какви мистерии крие Македонија?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Ами кога е таква работата со Дојранско Езеро, да ги организираме Грцине некако, да им ги предочиме убавините на Езерото, неговите лековити својства. Не мора да идат при нас, можат од другата страна на Македонија да се удават сите. Потоа можеме и на другите драги соседи и мили комшии да им ја претставиме магичната моќ на оваа наша чудесна Македонија, со посебен акцент на Дојран. Преостанатите ќе ги прошетаме низ Велешката топилница, за да видат дека покрај природните убавини, можеме и да се пофалиме и со индустрија.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Постои верување дека големите светци си сакаат жртви на нивните денови.
Деца можат да се удават секој ден, но кога се погодувало тоа да биде на некој празник луѓето си го сфаќале како волја на светецот.
Се разбира, христијанството не практикува принесување жртви, бидејќи Исус ја направил последната жртва, но ова верување останато уште од пред појавата на христијанството.
Затоа, на поголемите летни празници како Петровден, Павловден, Илинден, Голема Богородица итн. луѓето не се бањале во реки и езера. Некои и ден денес избегнуваат, иако повеќе гледат кога ќе земат одмор да се продолжи со некој празник. :)
Земјотресот во Скопје бил на денот на св Архангел Михаил. Мислиш случајост е тоа или конциденција???

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Земјотресот во Скопје бил на денот на св Архангел Михаил. Мислиш случајост е тоа или конциденција???
Да бе,како денешниов земјотрес на граница Македонија-Грција,сигурно Господ сака да ни каже нешто:)!

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246
како се викаше едно место,сум слушал во источна МК,со кола ноќно време демек ти гасела на тоа место ?

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Едно такво место каде колата гаси има некаде пред Трпејца кај Охрид,на успоните према селото.Лично сум го почуствувал тоа прв пат пред повеќе од 20 години,одевме со две коли,едната мојот `тристач` а другата беше Џип ларедо со многу снажен мотор.На двете коли на истото место им снема снага на моторот.Повторно истото ми се случи после неколку години,а сум слушал и од други за истата појава.

Пошто сум инженер по наобразба така и размислувам,и мое мисење е дека на тоа место има подземен извор на некој гас,највероватно CO2, кој на тоа мести `извира` над земја и го гуши моторот.На околните места тоа не се случува бидејќи ако е точна мојата претпоставка,доаѓа до расплинување на гасот и мешање со околниот воздух/

Друго не ми доаѓа на памет што би било причина

Член од
26 ноември 2012
Мислења
76
Поени од реакции
63
Имам слушано дека некоја експедиција има пробано да копа под беласица (незнам дали по гробот на Александар или нешто друго) и УДБА ги има затрупано сите дур биле во тунелот .

Член од
30 јули 2011
Мислења
589
Поени од реакции
246
Едно такво место каде колата гаси има некаде пред Трпејца кај Охрид,на успоните према селото.Лично сум го почуствувал тоа прв пат пред повеќе од 20 години,одевме со две коли,едната мојот `тристач` а другата беше Џип ларедо со многу снажен мотор.На двете коли на истото место им снема снага на моторот.Повторно истото ми се случи после неколку години,а сум слушал и од други за истата појава.

Пошто сум инженер по наобразба така и размислувам,и мое мисење е дека на тоа место има подземен извор на некој гас,највероватно CO2, кој на тоа мести `извира` над земја и го гуши моторот.На околните места тоа не се случува бидејќи ако е точна мојата претпоставка,доаѓа до расплинување на гасот и мешање со околниот воздух/

Друго не ми доаѓа на памет што би било причина
можеби,јас негде читав за источна МК некое такво место

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Имам слушано дека некоја експедиција има пробано да копа под беласица (незнам дали по гробот на Александар или нешто друго) и УДБА ги има затрупано сите дур биле во тунелот .
Тоа копале грците од страната на Беласица мислам дека во средината на 70-тите,стигнале до средината на планината,се случил некој потрес внатре и грците го напуштиле тоа.нашите предпоставуваат дека грците имаат информации дека нешто битно се наоѓа од наша страна(можно е да е гробот на Александар велики), и сакаат на ваков начин да го украдат.

За ова имаше емисија на Миленко шоу,емисијата ја има на неговата веб страна,гостин беше мислам Александар Донски(не сум сигурен).И покрај беграундот на Миленко,емисијата е добра да се погледни.

А ова за кај Трпејца,јас го имам лично доживеано 2-3 пати

Член од
14 август 2006
Мислења
45.338
Поени од реакции
84.538
Ами кога е таква работата со Дојранско Езеро, да ги организираме Грцине некако, да им ги предочиме убавините на Езерото, неговите лековити својства. Не мора да идат при нас, можат од другата страна на Македонија да се удават сите. Потоа можеме и на другите драги соседи и мили комшии да им ја претставиме магичната моќ на оваа наша чудесна Македонија, со посебен акцент на Дојран. Преостанатите ќе ги прошетаме низ Велешката топилница, за да видат дека покрај природните убавини, можеме и да се пофалиме и со индустрија.
Може затоа они покушаа да го испразнат.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Pratam sve sto ke izlezi vo javnost,me interesiraat vakvi raboti,a imam blizok rodnina koj gi znae site muabeti,oficijalni,neoficijalni informacii,spekulacii ......ama toj nikogas ne ucestvuva na forumi

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
Pratam sve sto ke izlezi vo javnost,me interesiraat vakvi raboti,a imam blizok rodnina koj gi znae site muabeti,oficijalni,neoficijalni informacii,spekulacii ......ama toj nikogas ne ucestvuva na forumi

Дали ќе можеш да контактираш со него, да ти ги каже сите, и ти да ни ги пренесеш тука на нас?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Само на 2ри август не се плива ;)

И не само луѓето кој живеат во дојран тој ден никој не влегува во вода , и оние кој се дојдени на одмор :)
Нема грешка.
Една година за 2 август баш бев во дојран и за инат на мештаните се бањав и гледате дека ништо не ми се случило.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.310
Поени од реакции
15.471
Дали ќе можеш да контактираш со него, да ти ги каже сите, и ти да ни ги пренесеш тука на нас?

него многу го интересираат историски легенди од типот `кога стигнал курирот и му кажал на царот дека има син,царот на местото каде се затекол изградил ......

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
него многу го интересираат историски легенди од типот `кога стигнал курирот и му кажал на царот дека има син,царот на местото каде се затекол изградил ......

Што и да се, битно поврзано со Македонија да е :). Ако сакаш и ќе ти пратам мејл по ПП да контактираме,

Kajgana Shop

На врв Bottom