Какви мистерии крие Македонија?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
За Дојранското го знам ова. Луѓето кои живеат во Дојран не пливаат во август се дури некој не почине.
Некој детали, нешто повеќе од кога како зашто итн знаеш или?

Член од
15 април 2013
Мислења
53
Поени од реакции
34
За Дојранското го знам ова. Луѓето кои живеат во Дојран не пливаат во август се дури некој не почине.
Само на 2ри август не се плива ;)

И не само луѓето кој живеат во дојран тој ден никој не влегува во вода , и оние кој се дојдени на одмор :)

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Некој детали, нешто повеќе од кога како зашто итн знаеш или?
Кога бев на одмор во Дојран, пред нешто помалку од десетина години, така ни кажаа локалните луѓе.
Плус, на 2ри август пред нас се случи вакво нешто. Не знам дали детето почина или го спасија, ама у секој случај неубаво беше.

Само на 2ри август не се плива ;)

И не само луѓето кој живеат во дојран тој ден никој не влегува во вода , и оние кој се дојдени на одмор :)
За 2ри август знам со сигурност, ама сепак мислам дека Дојранчани не влагаат во вода од 1ви.

Член од
15 април 2013
Мислења
53
Поени од реакции
34
Кога бев на одмор во Дојран, пред нешто помалку од десетина години, така ни кажаа локалните луѓе.
Плус, на 2ри август пред нас се случи вакво нешто. Не знам дали детето почина или го спасија, ама у секој случај неубаво беше.
--- надополнето: 21 април 2013 во 14:31 ---

За 2ри август знам со сигурност, ама сепак мислам дека Дојранчани не влагаат во вода од 1ви.
Втори август е Илинден , затоа не се влегува има некоја легенда само што не ја паметам добро , а на први влегуваат , пред 2 години бев на таму на одмор и знам како е ! :)

ferdzo(hacker) :)

Македонче
Член од
19 април 2013
Мислења
115
Поени од реакции
14
и самото име МАКЕДОНИЈА мистерија. пишете во google translate "world od mother" и преведетего од англиски на хинди јазик и слушнете како се изговара
МАКЕДОНИЈА

Toчно дечко

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
мда... иако тоа ми изгледа поверојатно ако кокошката еволуира во златен феникс.

Член од
7 август 2009
Мислења
115
Поени од реакции
16
Уште една мистерија.

http://grid.mk/read/news/505195145/3297021/sonceto-od-kutlesh-na-kokoshkino-jajce

Дали ова е знак дека Македонија ќе се обедини во 2014 та после 100 години од Букурешкиот договор?
Дали јас сум јалнаш, ама сто години од Букурешкиот мировен договор е во 2013 не во 2014, а за обеинувањето, don't count on it

Член од
14 август 2006
Мислења
45.338
Поени од реакции
84.549
Ја идев ко мал, многу у Дојран, а у задње време - слабо, али ги праќам моите на одмор тамо, понекад.

Да. Има таква работа.
Се даваеше по едно лице у сезона - обавезно. А Охрид знае да има и две сезони-три без удавен, а знае и у една поише да има. Али овде, у 5 метра езеро, обавезно имаше по еден. За жал, најчесто стануваше збор за деца. И тоа имаше доста од нив, што се десија, буквално у плиткото.
Некои викаат дека тоа било нешто со легендата за онаа Дојрана ли беше, нешто со Турци, па се фрлала у езеро.... не ми текнува сеа. Како и да е, сите тоа го знаат и се дешаваше. Велам "се дешаваше", пошто не знам у задње време дали уште се дешава. Онака крипи е коа ќе се удави некој, али барем знаеш дека за таа година заврши давење заради проклетство. Сеа нормално, од невнимание моеш и у када да се удавиш, но тоа е друго.
Знам добро, дека локалците праеа таму некои ритуали за тоа да прекине. Не знам до душе дали беа верски или пагански. не сум сигурен, али мислам дека колат нешто (живина и сл.) секоја година за да нема давење.

Поима неам каква е состојбата у моментов. Имаше некои гласини, као престанало, после ритуалине, али исто ко да начув дека продужуе и даље. Кој знае нека каже.
Ја моите таму и прошлава и препрошлава година ги носам у август. Пошто нели тоа алги, ова, она.

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Луѓе, во последно време (сега стана актуелно) има доста податоци (слики, тврдења) за пирамиди во Македонија ме интересираат вашите мислења?

Член од
6 март 2009
Мислења
979
Поени од реакции
853
Јас учествував во градењето на тие пирамиди чирак му бев на главниот мајстор Иван Исцелител

AntiZionist

undergoing construction
Член од
31 март 2009
Мислења
305
Поени од реакции
144
Јас учествував во градењето на тие пирамиди чирак му бев на главниот мајстор Иван Исцелител
Нема потреба да се правиш паметен, ако немаш ништо да кажеш подобро не пишувај ништо, поставив такво прашање бидејќи такви муабети се шират не го коментирав моето лично мислење

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Ја идев ко мал, многу у Дојран, а у задње време - слабо, али ги праќам моите на одмор тамо, понекад.

Да. Има таква работа.
Се даваеше по едно лице у сезона - обавезно. А Охрид знае да има и две сезони-три без удавен, а знае и у една поише да има. Али овде, у 5 метра езеро, обавезно имаше по еден. За жал, најчесто стануваше збор за деца. И тоа имаше доста од нив, што се десија, буквално у плиткото.
Некои викаат дека тоа било нешто со легендата за онаа Дојрана ли беше, нешто со Турци, па се фрлала у езеро.... не ми текнува сеа. Како и да е, сите тоа го знаат и се дешаваше. Велам "се дешаваше", пошто не знам у задње време дали уште се дешава. Онака крипи е коа ќе се удави некој, али барем знаеш дека за таа година заврши давење заради проклетство. Сеа нормално, од невнимание моеш и у када да се удавиш, но тоа е друго.
Знам добро, дека локалците праеа таму некои ритуали за тоа да прекине. Не знам до душе дали беа верски или пагански. не сум сигурен, али мислам дека колат нешто (живина и сл.) секоја година за да нема давење.

Поима неам каква е состојбата у моментов. Имаше некои гласини, као престанало, после ритуалине, али исто ко да начув дека продужуе и даље. Кој знае нека каже.
Ја моите таму и прошлава и препрошлава година ги носам у август. Пошто нели тоа алги, ова, она.

Постои верување дека големите светци си сакаат жртви на нивните денови.
Деца можат да се удават секој ден, но кога се погодувало тоа да биде на некој празник луѓето си го сфаќале како волја на светецот.
Се разбира, христијанството не практикува принесување жртви, бидејќи Исус ја направил последната жртва, но ова верување останато уште од пред појавата на христијанството.
Затоа, на поголемите летни празници како Петровден, Павловден, Илинден, Голема Богородица итн. луѓето не се бањале во реки и езера. Некои и ден денес избегнуваат, иако повеќе гледат кога ќе земат одмор да се продолжи со некој празник. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom