Каде ова лето? - прашања и предлози за туристички дестинации

Член од
17 јули 2011
Мислења
7
Поени од реакции
1
Полихроно е мало местенце, од магистралата надолу има куќи со апартмани за сместување, плажата е тесна со ситен песок, претежно со лежалки од кафичите (нарачуваш за пиење и користиш лежалки и чадори), но има и местенца без лежалки кајшто можете да ставите свои пешкири... Веднаш над плажата поминува главната улица во градчето покрај која се сите главни кафиќи, ресторанчиња, продавници и таа улица е главното шеталиште навечер. На левата страна има многу поубаво сместување, нови и луксузни вили, за разлика од оние кои се во самиот „центар“. Туристи главно се Македонци, Срби и Словаци.

M

macgowan

Гостин
Чисто мислев за споредба.
Инаку местото е ок,класично туристичко место со `главна` улица со дуќанчиња-панаѓурска атмосфера ама тоа е нормално,кафичи,таверни...што би рекол еден мој познаник него му било местото како `за фамиљарни`(оти другите места какви се на халкидики и општо,какви се тие `нефамиљарните`...)
Наши и Срби инвазија...
Морето,плажата е ок.
Не се ограничувај на едно место прошетај ја Касандра,оди накај Паљури(на крајот од кракот)тамо е една од(ако не и најубавата)најубавите плажи ,кај селцето Chrousso(некои ја викаа Хenia beach оти имаше порано таков хотел таму).

Член од
28 април 2009
Мислења
750
Поени од реакции
507
Чисто мислев за споредба.
Инаку местото е ок,класично туристичко место со `главна` улица со дуќанчиња-панаѓурска атмосфера ама тоа е нормално,кафичи,таверни...што би рекол еден мој познаник него му било местото како `за фамиљарни`(оти другите места какви се на халкидики и општо,какви се тие `нефамиљарните`...)
Наши и Срби инвазија...
Морето,плажата е ок.
Не се ограничувај на едно место прошетај ја Касандра,оди накај Паљури(на крајот од кракот)тамо е една од(ако не и најубавата)најубавите плажи ,кај селцето Chrousso(некои ја викаа Хenia beach оти имаше порано таков хотел таму).
A нешто цените по продавниците, кафичите да не знаеш од прилика како се движат. Пивото слапо ли е, евтино ли е :)

M

macgowan

Гостин
A нешто цените по продавниците, кафичите да не знаеш од прилика како се движат. Пивото слапо ли е, евтино ли е :)
Цените во Lidl се најефтини ,следуваат Carrefour Marinopulos и сл.Пивото ти е пример од 0,60 еур и сл.
Но во локалните маркети беше 1,5 еур Митосот 0,5l!Исто и соковите и останати работи.
Искрено,поскап ми се виде Халкидики а и од другата страна кај Катерини отколку Крф и од Крит(а сепак се острови,барем транспортот треба да крева па ај да е поскапо...) лани.Тоа го заприметив уште лани на враќање од Атина кога застанавме и се капевме и поминавме ден со сите нишани во Неи Пори.
Истото се однесува и за смештајот(тука не ги сметам некои агенциски аранжмани)
Да не одам вон тема,но искрено,каква и да е споредба со гореспомнатите острови(посебно за овој поголемиот,на Медитеранот) со Халкидики или регионот под Олимп е многу неблагодарно,ама па уште и разлика кога има во некои цени или барем се исти...хмм...не би припарил јас во овој `нашиот`,северниот дел на Грција освен на еднодневна екскурзија.Само патот `не јади` ама и тоа е релативно!
Да не ме сватиш погрешно,јас го сакам Халкидики,морето е супер,многу повеќе од Пиериа,но за исти пари се оди на преубавите острови на Јонско или пак долу на јужен Егеј!

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
И после на кобниот 1 септември вашиот газда ќе ве врати во живот со новите работни задачи а на шалтерот во Банка теткицата ќе ви ја испее оваа песничка

Грција е скапо и циганите се у криза ,купувајте си храна од дома и БИРА остало.

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Ај ако може некој да ми предложи некоја дестинација (ако е бил таму) во Грција каде што ќе си поминам добро и да има место за шетање... мислам на шопинг ?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Здраво, абе да прашам нешто.
Дали е бил некој на островот Закитос во Грција, некој да појасни како е таму вода и останато, и важно во водата има ли ежови како што се познати ??
Повеќе инфо ако е бил некој да дадете :) Фала однапред

Mr. Mojo Risin'

Porka de Majorka
Член од
14 септември 2008
Мислења
3.510
Поени од реакции
4.394
Бев во Ница и сеуште сум под импресии местото е прекрасно водата е пречиста и цените се доста солидни.Има туристи од целиот свет навечер лугето спиат на плажа собрани групно поготову млади.Прекрасно

Член од
21 ноември 2005
Мислења
5.215
Поени од реакции
941
Ај ако може некој да ми предложи некоја дестинација (ако е бил таму) во Грција каде што ќе си поминам добро и да има место за шетање... мислам на шопинг ?
Па ти оди каде сакаш на одмор, на враќање помини од Mediterranean Cosmos и тоа е тоа :P

Agent014

F.U.B.A.R.
Член од
26 октомври 2010
Мислења
379
Поени од реакции
147
Моментално сум у Малта , и можам да кажам дека се осеќам ко да сум у рај ... преубаво место , мада ептен жешко :D

Цените не се многу високи , најмногу се троше ан вода , пошто мора да ја купуваш , оваа од водовод не се пие. За стан се движат од 7 - 15 евра на ден , зависно од тоа каде е станот , и да ви кажам не постојат лоши станви , се е уредно средено со ТВ , Интернет , клима , WC .

Пивото , пример локалното Cisk од 500 ml во маркети е 1.00 евра , во кафич е 2.50 евра. Дискотеките им се поскапи , али се лудница, пример влез во дискотека е 10 евра и добиваш 2 пијачки гратис. Коњакот е 4 евра чаша.

За гледање и шетање има колку ви душа сака : Слиема , Валета , Ст.Џулиан , Паџевил ( тука се сконцетрирани сите дискотеки , кафичи и ноќниот живот ) , има секојдневни тури со брод околу островот и до околните острови Комино и Гозо, во тие тури е вклучено и нуркање , пливање на отворено море , и нуркање во пештери .

Храната им е одлична , ама ако сакаш да јадеш во ресторант ќе те кошта , пример една мала капричоза е 5.50 евра , една топка сладолед е 1.30 ,а две топки 2.50 евра , али многу е поефтино ако купеш од маркет и зготвиш дома ;)

Културата им е мешавина од арабска и англиска , имат два официјални јазици англиски и малтешки ( нешо ко арабски јазик ) , зградите и куќите им се правени у арабски стил , без ќерамиди и кровови со жолти мазни блокови , и имат многу катедрали и цркви поште религијата им е католици ( благодарение на тоа шо до скоро биле англиска колонија ) и секој ден имаат празници и пукат огномети , дури и у сред бел ден ( ?! ) .

За младите има доста места за излавање , ко шо кажав Paceville е hotspot за такво нешто , плус по плажите има секоја вечер организации , кој праве скара , кој пие , кој седе у круг на огин и разговара , кој свире гитара итн . Негативност им е тоа шо немат песочни плажи , т.е. имат ама мали се и во мал број се , скоро сите плажи им се од камен настанат со калцификација на солта од морето.

Водата во морето е кристално чиста , ич не е загадена , нема многу животинки , риби и медузи на местата за пливање, едноставно перфекција.

Дефинитивно предлагам да поминете некој ден во Малта ;) Нема да зажалете.

Член од
9 мај 2011
Мислења
84
Поени од реакции
35
Дај кажете нешто за неи пори, дали има нешто да се посети да се види, кафичи и дискотеки, места за пазарење и сл?

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
Сан Ремо - Италија и Шпанија - Мадрид

Член од
26 март 2009
Мислења
72
Поени од реакции
8
Да не бил некој во Црна гора сега во брзо време да ми каже цени, море, престој и слично? поз

Kajgana Shop

На врв Bottom