Оооо голем верникуууу се извинувам...Еј еј чупе се читаш шо пишиш.....ако си пијана оправдано ама вака трезна ако збораш тогаш сместа да превземиш нешто да се поправиш....
нели сме под една црква ало а тоа е Македонска Православна Црква или МПЦ.....е таја МПЦ има свои обичаи кои верниците ако се припадници на оваја црква треба да ги почитуваат и одржуваат обичаите али ако го кажуваш ова како верник припадник на МПЦ не си во ред....ако си нешто од срањата како протестант или незнам шо ок е....
па добро ја те разбирам дека се противиш на тоа дека денес се врти паричката оти мама и тато така те научиле ама не мора да си толк импулсивен. И каде прочита дека МПЦ се противи? не дека мене ми смета шо дел од западна Македонија си врти паричка на 13ти , ама колку шо читав историја и православие, а и шо ми кажуваше прабаба ми пред да почине, дека колена наназад си славеле бадник на 6ти а НГ на 13ти. Е кога католиците го прифатиле новиот календар под влијание на државата и нашите го прифатиле почнале да слават НГ на 31. Значи Бадниковава вечер ни е п старо.абе каде бе за бадник парчка бе....тешко вас....
кај сте виделе други на бадник паричка....
и МПЦ дури се противи..........
Ало људи...за Василица паричка
А зашо ЗападнаМакедонија го прави тоа на 13ти не ми е познато. Ама не ми смета. Лани кога бев на гости во ПП јадев баничка мнооогу вкуснаНие Битолчани, на 13 вртиме паричка. Каков е тој адет шо денес вие вртите? Мислам дека по правило на 13 се врти, на Василица.
:pos2: Ајде ајде ќе ја биде :wink:Од кога знам за себе... Незнам за паричка
Прилеп и Битола се 90% од Македонија?Ќе ве шамарам. Смирете се.
Традиција е тоа. Отсекогаш било така.
Ние мазник, вие погача и тоа.
Не е Битола, него 90% од Македонија... ама вие сте скопјани си имате се посебно, најдобро па дури и поинаков календар. Ваше право, славете си.