U
UnholY
Гостин
Абе будало една...ти ли ќе ми9 кажуеш како да зборувам за дедо ми..многу знаеш ти каков беше он..на крајот па дојдете и двајцата да ми се фатите...така се збори за дедоти бе Шупак еден
Ми ја зеде темата
Абе будало една...ти ли ќе ми9 кажуеш како да зборувам за дедо ми..многу знаеш ти каков беше он..на крајот па дојдете и двајцата да ми се фатите...така се збори за дедоти бе Шупак еден
Ми ја зеде темата
Добро бе луѓе,во различни краеви на различни денови си вртат паричката,што има врска,важно е среќа да донесе некому и да се одржи традицијата...Нема правила,религија и адети си се религија и адети,доста се е со правила,па и тука да се мешаат.Ајт сеа...Ние Битолчани, на 13 вртиме паричка. Каков е тој адет шо денес вие вртите? Мислам дека по правило на 13 се врти, на Василица.
Исто од Велес истиот редослед е мислам најстариот член на семејството ја дели погачата, не се станува од масата додека не се наадеш и мораш да каснеш од се шо е ставено на трпезата (демек )Кај нас ВЕЛЕС денес се дели погача со париче. Последната година се падна кај мене паричето и не можам да се пожалам од среќата изминатата година, бериќетна ми беше...
Се почнува вака:
За Господ;
За куќата;
За имоти-мимоти, кој шо има;
И после се делат парчињата почнувајќи од најстариот член во семејството.
Еј еј чупе се читаш шо пишиш.....ако си пијана оправдано ама вака трезна ако збораш тогаш сместа да превземиш нешто да се поправиш....Добро бе луѓе,во различни краеви на различни денови си вртат паричката,што има врска,важно е среќа да донесе некому и да се одржи традицијата...Нема правила,религија и адети си се религија и адети,доста се е со правила,па и тука да се мешаат.Ајт сеа...
Лани кај мене се падна,оваа година ќе видиме...после ќе го преправам постов хехехехе.
И ти се најде паметен па да исправаш криви Дрини? Припази малку на јазикот.Еј еј чупе се читаш шо пишиш.....ако си пијана оправдано ама вака трезна ако збораш тогаш сместа да превземиш нешто да се поправиш....
нели сме под една црква ало а тоа е Македонска Православна Црква или МПЦ.....е таја МПЦ има свои обичаи кои верниците ако се припадници на оваја црква треба да ги почитуваат и одржуваат обичаите али ако го кажуваш ова како верник припадник на МПЦ не си во ред....ако си нешто од срањата како протестант или незнам шо ок е....
Добро луѓе,ние у Скопје денес си праиме лепче со паричка,шо толку ви пречи?Минатата година кај мене се падна и бајаги среќна година ми беше,се надевам пак...Еј еј чупе се читаш шо пишиш.....ако си пијана оправдано ама вака трезна ако збораш тогаш сместа да превземиш нешто да се поправиш....
нели сме под една црква ало а тоа е Македонска Православна Црква или МПЦ.....е таја МПЦ има свои обичаи кои верниците ако се припадници на оваја црква треба да ги почитуваат и одржуваат обичаите али ако го кажуваш ова како верник припадник на МПЦ не си во ред....ако си нешто од срањата како протестант или незнам шо ок е....
и го најдовте после ?Лани ни се изгуби паричето во питата,2 недели не можевме да го најдеме.