Исчезнати лица

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.908
Поени од реакции
61.410
Александар личи и бил пропалица сепак, ја уште одма кога се деси чув дека дужел пари, пишував, нене, после неговите го кажаа. Само се забораило тоа. Не дека е поврзано, него и он е матен
Ова е, извини, една од најлошите црти на нашиот менталитет. За нас ништо не е меродавно, ние си имаме своја верзија на работите. А бе знаеш, има нешто...

Во вакви случаи кај нас човек е виновен без разлика дали ќе го осудат или не. Секогаш ќе му зборуваат зад грб, а некои и во лице ќе му кажуваат дека направил нешто.

Друга работа ќе ти кажам, исто така дел од нашиот менталитет, кога велиш дека „пропалица бил“. Да ти појаснам. Мене не ми делува дека е пропалица, мене ми делува дека е одговорен татко кој се грижел за своите деца. Кој презел обврска да ги чува бидејќи мајка им заработувала повеќе, па било логичен избор тој да се посвети на децата. Ги возел низ град да ги сретнат другарчињата, ги следел со мобилна апликација, бил во контакт постојано... Што ми беше зборот: кај нас е многу битно како те перцепираат. Физички, како изгледаш. Како се облекуваш, како се држиш. Врз основ на тоа ќе заклучат како треба да те третираат. Ова добро го знам затоа што сум бил и горе и долу. Сум бил во ситуација да не можам да се облечам како што сакам, или сум имал премногу проблеми да мислам на тоа како изгледам и како се носам. Не сум имал работа официјално, иако сум заработувал. На секој шалтер,во секоја мочана институција ми се обраќале со реченици од типот: „Што сакаш?“ или ми повишувале тон. Ме третирале како ѓубре, искрено. Одамна беше тоа но се сеќавам. Денес одам со главата високо, облечен сум убаво, пукам од самодоверба, ми се обраќаат со „Господине“ и „како да ви помогнеме“. Знаеш зошто ти го кажувам ова? Затоа што него го имаат перцепирано како партал. Невработен, разведен, бивш зависник (пред 30 години). Додади на тоа уште некои шпекулации дека се коцкал и должел пари, и веќе имаш перцепција дека овој мора да е вмешан некако. Да бил дотеран, скоцкан во одело, вработен, неразведен... никој немало „А“ да му каже во станица, ќе го прашувале како можат да помогнат.

И понатаму, да оставиме простор на обвинителите да го испрашуваат и да покажат дека навистина нешто има, и ако има, нека одговара за тоа. Но ако го најдат невин, ако не успеат да покажат ништо што го поврзува со случајот, да покажеме малку почит кон човекот поради голготата низ која има поминато. И да престанеме со тоа „а бе има нешто тука...“

Не сакам да се замерувам со членови поради различни мислења, не е ова ад-хоминем, но треба да се каже ова.

Член од
14 октомври 2021
Мислења
287
Поени од реакции
556
Многу сакате да правите теории на заговор, па да се филува тоа, па замешани ИСИС, ЦИА, МОСАД, па ти не веруваш на таткото, не веруваш на мајката итн. Не ви е верно дека група на олоши предводени од психопат кој ги лажел и спремен ладнокрвно да ликвидира дете е крив. Дека од групава Палчо имал малку памет и дека другиве со IQ33 му биле измеќари и го слушале слепо.
Палчо точно знаел што прави во секој момент, другиве можеби не сѐ. И сега точно знае што прави кога лаже и смислува секакви теории дека мњ бил таму, бил во банка, бил на пазар, бил подрум.
Тоа со ИСИС и дечкото никад не ми прелета низ глава.
Прво ми беше сумљив Александар. Многу ми беше сумљив и уште ми е. Он изиграва друже ЦИА.
на почетокот викаше дека пошо гледал многу филмови знаел дека ќе ја однесат у Косово, и затоа тргнал да вози накај Блаце. Со Гоце не се чуле со години, ама му текнало дека Гоце е ,,фраер” ( не знам кој фраер пали кафичи) и со нивната супер моќ по колата што споро возела, од сите бензински у Велес, нашле снимки баш од таму Панче кај шо се гледа последен пат.
Па после многу ми беше сус што знаеле кога девојчето ќе оди во школо и дека дента е без сестра ѝ.
Ја не знам шо се десило овде што сите за некој имате етикета, де бот, де соросоид, де идиот, де ваков таков.
едноставно нешо во мене не му верува.

За мајката на Данка:
-кој нормален носи 2 мали деца со трето во стомак во ШУПА да се истрчаат
-колата ѝ била позади куќа, лајк
-ја остаила сама, 2 год дете на НЕКОЛКУ СЕКУНДИ, да дае вода на другото.
-одбиваше полиграф да праи
-оние што признаа исто ко нашиве, кој од кој
-беше видено девојче со 2 жени исто ко нејзе. Нивно било мхм
-мајка и таткото голтари живи, таа малце поголема од мене, две деца напраени и третото у стомак. А живеат со свекор и свекрвс. Од каде пари за три деца?
Автоматски споено мислење:

Ова е, извини, една од најлошите црти на нашиот менталитет. За нас ништо не е меродавно, ние си имаме своја верзија на работите. А бе знаеш, има нешто...

Во вакви случаи кај нас човек е виновен без разлика дали ќе го осудат или не. Секогаш ќе му зборуваат зад грб, а некои и во лице ќе му кажуваат дека направил нешто.

Друга работа ќе ти кажам, исто така дел од нашиот менталитет, кога велиш дека „пропалица бил“. Да ти појаснам. Мене не ми делува дека е пропалица, мене ми делува дека е одговорен татко кој се грижел за своите деца. Кој презел обврска да ги чува бидејќи мајка им заработувала повеќе, па било логичен избор тој да се посвети на децата. Ги возел низ град да ги сретнат другарчињата, ги следел со мобилна апликација, бил во контакт постојано... Што ми беше зборот: кај нас е многу битно како те перцепираат. Физички, како изгледаш. Како се облекуваш, како се држиш. Врз основ на тоа ќе заклучат како треба да те третираат. Ова добро го знам затоа што сум бил и горе и долу. Сум бил во ситуација да не можам да се облечам како што сакам, или сум имал премногу проблеми да мислам на тоа како изгледам и како се носам. Не сум имал работа официјално, иако сум заработувал. На секој шалтер,во секоја мочана институција ми се обраќале со реченици од типот: „Што сакаш?“ или ми повишувале тон. Ме третирале како ѓубре, искрено. Одамна беше тоа но се сеќавам. Денес одам со главата високо, облечен сум убаво, пукам од самодоверба, ми се обраќаат со „Господине“ и „како да ви помогнеме“. Знаеш зошто ти го кажувам ова? Затоа што него го имаат перцепирано како партал. Невработен, разведен, бивш зависник (пред 30 години). Додади на тоа уште некои шпекулации дека се коцкал и должел пари, и веќе имаш перцепција дека овој мора да е вмешан некако. Да бил дотеран, скоцкан во одело, вработен, неразведен... никој немало „А“ да му каже во станица, ќе го прашувале како можат да помогнат.

И понатаму, да оставиме простор на обвинителите да го испрашуваат и да покажат дека навистина нешто има, и ако има, нека одговара за тоа. Но ако го најдат невин, ако не успеат да покажат ништо што го поврзува со случајот, да покажеме малку почит кон човекот поради голготата низ која има поминато. И да престанеме со тоа „а бе има нешто тука...“

Не сакам да се замерувам со членови поради различни мислења, не е ова ад-хоминем, но треба да се каже ова.
Искрено и ја си викав може грешам душа, ама има Господ. Ако сум згрешила во врска со него, има кој да ми суди.
Многу муабети и слушав тогаш. Шо се ширеа.
Значи реков, неговите сами кажуваа дека дужел пари и се дрогирал порано. За мене тоа не е родител. Тачка.
И да не е поврзан еве. Ја да иам таков маж, дете од мене не искача.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.582
Поени од реакции
38.881
-ја остаила сама, 2 год дете на НЕКОЛКУ СЕКУНДИ, да дае вода на другото.
Очигледно си уште млада, немаш деца. Ќе имаш, да даде Господ, па тогаш врати се на мислењево, и ќе дискутираме. ;)
-одбиваше полиграф да праи
Не одбиваше, туку не и правеа дека трудна, и резултатите од полиграфот не можат да се сметаат за релевантни зашто во неа чукале 2 срца и истото може да ги поремети линиите на полиграфот.
-мајка и таткото голтари живи, таа малце поголема од мене, две деца напраени и третото у стомак. А живеат со свекор и свекрвс. Од каде пари за три деца?
Ова ги прави сиромаси, неуки, со низок IQ, а не криминалци.

Да се разбереме, не велам јас дека мајката не е крива или да ја бранам, само понудените причини немаат врска со обвинението и ништо не докажуваат, реално.

Член од
30 август 2024
Мислења
323
Поени од реакции
1.390
Ти држи вода цело напишано ама не заборавај дека у екот на најголемото апсење, кога сите беа згадени од случајов и кога стигна информација дека таткото можеби е вмешан... човекот беше насмеан пред камера на влез во станица и покажа палци.

Не знам како е деца да ти убијат, не ни сакам да знам. Ама сите збореа дека има 0 емоција и дека личи на виновен поради самото присуство во судница и со скисната глава.

Сите сакаа брзо да го решат случајот, за убиство на дете + друг човек се работи. Нормално е да се суди, шо знам...

пс: За да не суди обичен народ, треба да имаш систем и одговорност, за тоа кој е ставен на таа функција за да разграничи кој е крив а кој невин човек. За тоа го плаќаат, за тоа учел (ваљда). Ако треба да бараме кривица во овој случај што таткото добива ваков третман - тоа е полицијата. Тоа треба и адвокатот јавно да го каже.

Последно уредено:

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.908
Поени од реакции
61.410
Ти држи вода цело напишано ама не заборавај дека у екот на најголемото апсење, кога сите беа згадени од случајов и кога стигна информација дека таткото можеби е вмешан... човекот беше насмеан пред камера на влез во станица и покажа палци.

Не знам како е деца да ти убијат, не ни сакам да знам. Ама сите збореа дека има 0 емоција и дека личи на виновен поради самото присуство во судница и со скисната глава.

Сите сакаа брзо да го решат случајот, за убиство на дете + друг човек се работи. Нормално е да се суди, шо знам...
Јас колку што паметам, тој кога крена палци на сестра му да каже дека е добар, не знаеше се уште што се случило, го водеа во обвинителство па таму му кажале.

Нормално е да се има мислење, но на крајот кога се ќе се расчисти не е нормално да се суди на човек кој докажал невиност (ако докаже). Не би било нормално да обвинителството не извади ни еден доказ дека е виновен, извршителите исто така да не го вмешаат, да велат дека немаат појма за него, и на крајот да биде ослободен а ние да викаме „што знам, не ми личи дека е чист...“.

Го забораваме и фактот дека останатите ги тепале па признале се, а него го тепале до несвест а не признал ништо. И тоа нешто говори, иако не е доказ.

Јас сепак ќе почекам до петок да видам што ќе кажат обвинителите, но сега за сега работите не стојат добро за нив.

Член од
27 ноември 2007
Мислења
31.208
Поени од реакции
75.978
Јас колку што паметам, тој кога крена палци на сестра му да каже дека е добар, не знаеше се уште што се случило, го водеа во обвинителство па таму му кажале.
Ама ова се дозна после неколку месеци, на судењава.
Во прв момент никој не знаеше дека немал поим што се случува во моментот и дека Вања е мртва...

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.899
Поени од реакции
43.886
Мене ме занима што ќе го прашуваат обвинителите. Вака секој може да спреми исказ и да делува невино.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.903
Поени од реакции
6.475
Мене ме занима што ќе го прашуваат обвинителите. Вака секој може да спреми исказ и да делува невино.
Што и да го прашуваат, ако не извадат докази (а не извадија), таткото може да одговара со истиот исказ.
Или со "не знам".
Или едноставно да ќути...

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.851
Поени од реакции
12.072
Што и да го прашуваат, ако не извадат докази (а не извадија), таткото може да одговара со истиот исказ.
Или со "не знам".
Или едноставно да ќути...
Би требало сега да извадат доказипа да има прашања во стилот што си барал да му вртиш на палчо а нели не се знаете итн итн

Mundell

тој со бројките
Член од
24 септември 2014
Мислења
628
Поени од реакции
1.068
Зошто првоосомничениот не го тепаа?!
Зошто не го ставаат на полиграф?!
Зошто таткото не им кажал дека е поинформиран од нив затоа што обезбедил снимки од сејф сити и сл.. (зошто дозволил неговата агилност да го направи сомнителен?!! Дали некој го злоупотребил неговото минато и наивност за да му ја припишат вината нему? Или можеби важи она старото, кај што има чад има и оган)

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.903
Поени од реакции
6.475
Би требало сега да извадат доказипа да има прашања во стилот што си барал да му вртиш на палчо а нели не се знаете итн итн
Доказната постапка кога можеа да извадат таков доказ - заврши.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.546
Поени од реакции
18.954
Ja mislam deka si praevea site bajram, glumevte psihanaliticari pa sea ne vi ispadna racunot. Mnogu bese jasna situacijata so palcite u start, u sekoj slucaj ne trebase meseci da se analiziraat prstite.

Kaj i da e kje gi izvadat dokazite, any minute now.

Btw, zarem mislis deka negoviot advokat, koj e eden od najdobrite kaj nas e kompleten moron, pa ne bi znael za takov dokaz i ne bi go spremil obvinetiot so druga izjava?

Нормално е да се има мислење, но на крајот кога се ќе се расчисти не е нормално да се суди на човек кој докажал невиност (ако докаже). Не би било нормално да обвинителството не извади ни еден доказ дека е виновен, извршителите исто така да не го вмешаат, да велат дека немаат појма за него, и на крајот да биде ослободен а ние да викаме „што знам, не ми личи дека е чист...“.

Го забораваме и фактот дека останатите ги тепале па признале се, а него го тепале до несвест а не признал ништо. И тоа нешто говори, иако не е доказ.

Јас сепак ќе почекам до петок да видам што ќе кажат обвинителите, но сега за сега работите не стојат добро за нив.
Priznale zaso verojatno bile soucesnici, uplaseni ili so mala doza na sovest. Da go tepale palco nemalo nikad da priznae.

Последно уредено:
Член од
14 октомври 2021
Мислења
287
Поени од реакции
556
Очигледно си уште млада, немаш деца. Ќе имаш, да даде Господ, па тогаш врати се на мислењево, и ќе дискутираме. ;)

Не одбиваше, туку не и правеа дека трудна, и резултатите од полиграфот не можат да се сметаат за релевантни зашто во неа чукале 2 срца и истото може да ги поремети линиите на полиграфот.

Ова ги прави сиромаси, неуки, со низок IQ, а не криминалци.

Да се разбереме, не велам јас дека мајката не е крива или да ја бранам, само понудените причини немаат врска со обвинението и ништо не докажуваат, реално.
Немам деца. Ама кога ќе имам прво не би ги однела таму. Абре мене може да ме утепа. Рече дека ги однела да се ИСТРЧААТ. Колку покрај мене се чудеа како ги однела таму да се истрчаат кога дворон личеше на депонија.
џандарите со багери вадеа ѓубре од дворот.
Разговараме, не ни сфаќам како карање. Затоа се форумите, да чуеме нешто различно. Само да нема етикетирање одма. Секој си мисли со своја глава. Мене работата пример ми бара независна проценка и непристрасно размислување. На сѐ приоѓам објективно и со доза професионален скептицизам.
не верувам слепо на сѐ, ќе те читам и тебе и Станко, Петко, Марко, мајка ѝ на Вања, на Данка, ама си носам размислувања/ заклучоци врз база на моето расудување.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.582
Поени од реакции
38.881
Немам деца. Ама кога ќе имам прво не би ги однела таму. Абре мене може да ме утепа. Рече дека ги однела да се ИСТРЧААТ. Колку покрај мене се чудеа како ги однела таму да се истрчаат кога дворон личеше на депонија.
џандарите со багери вадеа ѓубре од дворот.
Разговараме, не ни сфаќам како карање. Затоа се форумите, да чуеме нешто различно. Само да нема етикетирање одма. Секој си мисли со своја глава. Мене работата пример ми бара независна проценка и непристрасно размислување. На сѐ приоѓам објективно и со доза професионален скептицизам.
не верувам слепо на сѐ, ќе те читам и тебе и Станко, Петко, Марко, мајка ѝ на Вања, на Данка, ама си носам размислувања/ заклучоци врз база на моето расудување.
Па не, не се караме, јас само ти реплицирав дека не се согласувам целосно со твоето мислење. Јас сум родител на две деца и во секакви ситуации сум се нашол, меѓу кои и таква да ги оставам сами. Некогаш и подолго од две секунди. Ме прави и мене тоа лош родител, психопат или убиец/продавач на деца? Не знам, еве ќе оставам да процениш сама после неколку години. За тоа второто се согласувам со тебе - и јас не би ги однел на такво место, ама имај на ум каков е менталниот склоп на тие луѓе и колку можат здраворазумно да расудуваат. За тоа со двете жени (Албанки чинам беа) и детето, исто, сомнително беше, ама испадна детето не е 2 години, поголемо беше.

Член од
1 јули 2012
Мислења
2.459
Поени од реакции
7.267
Аман другар, 10 пати ти одговорија до сега дека заврши доказната постапка. Нема веќе вадење докази, обвинителство си ја заврши својата работа, сеа остануваат сведочењата на обвинетиве. Како тоа замислуваш, обвинителство му вика на таткото, зошто си му вртел на Палчо, а викаш дека не се знаете. И што со ова? Ако го имале тоа, ако вртел, обвинителство ќе ги извадеше тие повици, комуникации помеќу нив и се ќе беше кристално јасно. Што треба да изјава или на прашање на обвинителство да веруваме, дека имало контакт, а без да го покажат, докажат тоа? Логика малце употреби. Ако имаа било каков доказ за таткото, контакт било каков, до сега ќе беше презентиран во доказната постапка, а тоа заврши. Што треба, да веруваме на изјава на некој од обвинетиве, еве на пример на Кешишев, можеше да каже, таткото му вртеше на Палчо (иако и он кажа, а и останатите дека татково нема никаква поврзаност) и толку, готово, решен е случајот, таткото е вмешан, без буквално ни еден доказ за тоа. За останативе има докази, снимки, движење (денови предходно, одма после убиството, враќање во партијата), ДНК, носење на локација, детално опишување на убиствата и слично. Имаме признание од Кешишев и Манев, кои решаваат да кажат се, опишуваат се во детали, ама само татково решаваат да го штитат и го изоставуваат од учество.

Kajgana Shop

На врв Bottom