Бооо Царот бе...Ц ц ц ...
Судење за двојното убиство: Палевски отстранет од судница по барање на Кешишев - пред него не можел да ја зборува вистината
Под „Царот“ бил меморин телефонскиот број на Љупчо Палевски, во телефонот на Влатко Кешишев. Не бил свесен за целата ситуација и она што се случува околу него, кога ќе му се кажело да не зборува многу и да се тргне настрана, бил послушен по навика, кажа Влатко Кешишев во Кривичниот суд. Продолжи судењето за грозоморните убиства на 14 годишната Вања Ѓорчевска и 74 годишниот Панче Жежовски. На прашањето дали учествувал во копање на дупка во близина на Велес, Кешишев одговори потврдно, на почетокот мислел дека со Велибор Манев ќе бараат злато.
Влатко Кешишев-обвинет: „Да, во 2022година, учествував во копање на дупка во близина на Велес. Тогаш Палчо ми кажа да одам да му помогнам на Велибор, не знаев за што се работи. Јас го послушав. Кога стигнавме на местото, од автомобилот извадивме извадивме копач и лопата и трнав со Велибор кон грумушки, сокриено место. Велибор обележа еден круг и почна да копа. Цело време молчевме. Копавме одредена длабочина и се вративме назад, без зборови“.
Влатко Кешишев посочи дека Палевски и Манев биле одговорни за плановите, а тој не бил присутен за време на договорите. Се разговарало за грабнувања, но не и за убиства. Според Кешишев идејата за грабнување од таа зграда била на Палевски. Обвинетиот кажа дека не ги познавал оштетените Ѓорчевска и Жежовски, ниту таткото на Вања, Александар Ѓорчевски.
Влатко Кешишев-обвинет: „Јас требаше да седам во „цитроенот“, да не го гасам, туку да работи. Тогаш и јас имав моторола, јас, Палчо и Велибор. Ми кажаа да го отворам гепекот и отидовме до Бразда. Кога пристигнавме таму, неколкупати се свртев да видам што се случува. Првиот пат ги видов кога разговараа не знам за што, беа оддалчени. Само кажувам како беше, не се правдам, не напаѓам никого. Чекав. Последниот пат кога повторно се свртев видов дека Палчо држеше пиштол во рака. Потоа слушнав истрел „тап, тап“, ама некако тапо. На крај ме викнаа да го затрупаме телото-го закопавме и стававме стави работи што ги најдовме таму. Палчо ја избриша лопатата, едниот ашов и копачот со WD 40. Ги ставивме во „кангуто“, кое го возеше Палчо, а Велибор го возеше „цитроенот“. Кога излеговме на патотот на с.Бразда, Палчо ми кажа да го фрлам алатот, покрај патот, во една банкина кадешто имаше капини“.
Одбраната на Влатко Кешишев, потенцира дека исказот на обвинетиот Кешишев е клучен, затоа што тој бил потчинет на Палевски, Манев, Видевски, но не и извршител. На почетокот на рочиштето адвокатот Игор Ефремов побара Палевски да биде отстранет од судницата затоа што Кешишев чувствувал страв и во тој случај немало да ја зборува вистината.
Адвокатот на Љупчо Палевски реагираше за отстранувањето и исказот на Влатко Кешишев.
Судењето за грабнувањата и убиствата на Вања Ѓорчевска и Панче Жежовски продолжува в петок.