Исчезнати лица

Член од
9 октомври 2022
Мислења
2.625
Поени од реакции
7.599
Ги има објавено писмата од палчо.
Автоматски споено мислење:

Буревесник
Да бе џам свитка. Онде јајцана ни ги испоте за некоја фукара секретарка што му го дувала на некој директор у претпријатие, али овде нигде го нема.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.943
Поени од реакции
37.180
...види, се додека не идат со писмени аргументи, документи, ова рекла казала усно сведочење, чиј исказ може „по потреба“ да се смени и видоизмени ништо не ја бива! За мене судство е со факти пишани каде бил во Белград, идеме таму каде бил во Турција...идеме таму, реконструкција на настанот на негово патување на лице место посета на тоа што овој, оној кажува, тоа се докази...а не јас реков, тој рекол, ние слушаме!
Ама во реалноста не е баш така. Основен доказ за убиство е постоење на тело. Тука имаме 2. Може и воопшто никаков друг материјален доказ да нема освен телото, а сепак да се стигне до обвинение. Џабе верглаат тука дека немало докази. Самите сведочења се доволни докази. Ама ете, кажаа обвинителите дека плус имало и материјални докази кои ќе бидат презентирани.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.151
Поени од реакции
7.841
Dechki eve vi motivacija povejche za da veruvate deka che bidat osudeni!

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.537
Поени од реакции
4.333
Dechki eve vi motivacija povejche za da veruvate deka che bidat osudeni!

Sega bato da ti objasni zosto toa e taka..

Prvo, so Krivicniot Zakonik od 2010, a pocnat vo primena od dekemvri 2013, cela postapka ja vodi Javniot obvinitel, rakovodi so policijata, izdava naredbi i pribira dokazi.. Dokolku stanuva zbor za kr. Delo nad 5 godini ke otvori istraga i dokolku pribere dokazi ke podnese obvinitelen akt.. Za dela do 5 godini ima skratena postapka, toa se obvinitelen predlog i kaznen nalog.. kazneni nalozi se fakticki paricni kazni za polesni dela, odnosno soobrakjajka so lesni telesni povredi, najcesto storeni od nebreznost (pominuvanje na crveno, vozenje so 20 nad dozvolenoto ili alkohol nad 0,5 promili se smeta za umisla) i za krazba za struja.. Isklucok bese 2021 za vreme na koronata koga se pisuvaa kazneni nalozi za vreme na policiskiot cas.. Koga ima kaznen nalog nema javna rasprava, odi obvibitelot pred sudijata mu prilozuva dokazi (najcvrst dokaz e soobrakjajno vestacenje za soobrakjajkite i elektrotehnicko vestacenje za strujata) i sudijata presuduva 99% protiv obvinetiot.. Dokolku vo dvata slucaevi soobrakjajnoto i elektro. Vestacenje ukazat deka ne e kriv osomniceniot, avtomatski obvinitelot ne prakja kaznen nalog i se otfrla predmetot so resenie, fakticki ne se odi na sud... Toa vazi i za istragata, dokolku ne sobere dovolno dokazi, ja zatvora istragata so obrazlozenie nema dokazi i normalno ne se odi na sud..

Poentata e deka obvibitelot dokolku raspolaga so dokazi pisuva obvinenie, dokolku ne raspolaga so dokazi pisuva resenie za otfrlanje na krivicnata prijava, so toa avtomatski 99% vo slucaevite koga si obvinet znaci si i storitel..

Vtora rabota, osnovniot krivicen sud dava presuda megjutoa taa presuda ne e pravosilna. Osudeniot ima pravo na zalba 8 dena koga e kaznen nalog ili predlog i 15 dena za obv. Akt.. Potoa predmetot ide vo Višoto Javno obvinitelstvo (vtor stepen) kade sto dava predlog na Apelacioniot sud (vtor stepen) dali da se uvazi ili odbie zalbata, normalno vo toj predlog pisuvas dali ima sustestveni povredi, povredi na krivicniot zakonik, dali e vo red krivicnata sankcija, odnosno dali e odmerena pravilno.. Apelacioniot sud e toj koj resava po presudata, moze da ja potvrdi istata, da ja preinaci ili da ja ukine i da ja vrati na povtorno odlucuvanje na prvostepeniot sud..

Takvo e naseto krivicno zakonodavstvo..

Член од
24 август 2017
Мислења
586
Поени од реакции
1.342

Prvo, so Krivicniot Zakonik od 2010, a pocnat vo primena od dekemvri 2013, cela postapka ja vodi Javniot obvinitel, rakovodi so policijata, izdava naredbi i pribira dokazi.. Dokolku stanuva zbor za kr. Delo nad 5 godini ke otvori istraga i dokolku pribere dokazi ke podnese obvinitelen akt.. Za dela do 5 godini ima skratena postapka, toa se obvinitelen predlog i kaznen nalog.. kazneni nalozi se fakticki paricni kazni za polesni dela, odnosno soobrakjajka so lesni telesni povredi, najcesto storeni od nebreznost (pominuvanje na crveno, vozenje so 20 nad dozvolenoto ili alkohol nad 0,5 promili se smeta za umisla) i za krazba za struja.. Isklucok bese 2021 za vreme na koronata koga se pisuvaa kazneni nalozi za vreme na policiskiot cas.. Koga ima kaznen nalog nema javna rasprava, odi obvibitelot pred sudijata mu prilozuva dokazi (najcvrst dokaz e soobrakjajno vestacenje za soobrakjajkite i elektrotehnicko vestacenje za strujata) i sudijata presuduva 99% protiv obvinetiot.. Dokolku vo dvata slucaevi soobrakjajnoto i elektro. Vestacenje ukazat deka ne e kriv osomniceniot, avtomatski obvinitelot ne prakja kaznen nalog i se otfrla predmetot so resenie, fakticki ne se odi na sud... Toa vazi i za istragata, dokolku ne sobere dovolno dokazi, ja zatvora istragata so obrazlozenie nema dokazi i normalno ne se odi na sud..

Poentata e deka obvibitelot dokolku raspolaga so dokazi pisuva obvinenie, dokolku ne raspolaga so dokazi pisuva resenie za otfrlanje na krivicnata prijava, so toa avtomatski 99% vo slucaevite koga si obvinet znaci si i storitel..

Vtora rabota, osnovniot krivicen sud dava presuda megjutoa taa presuda ne e pravosilna. Osudeniot ima pravo na zalba 8 dena koga e kaznen nalog ili predlog i 15 dena za obv. Akt.. Potoa predmetot ide vo Višoto Javno obvinitelstvo (vtor stepen) kade sto dava predlog na Apelacioniot sud (vtor stepen) dali da se uvazi ili odbie zalbata, normalno vo toj predlog pisuvas dali ima sustestveni povredi, povredi na krivicniot zakonik, dali e vo red krivicnata sankcija, odnosno dali e odmerena pravilno.. Apelacioniot sud e toj koj resava po presudata, moze da ja potvrdi istata, da ja preinaci ili da ja ukine i da ja vrati na povtorno odlucuvanje na prvostepeniot sud..

Сеа па бато да ти поедноставит како ојт во пракса кратко и јасно## "Кај шо имат сила, правда немат" и "Пара бушит кај шо бургија немојт"

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.151
Поени од реакции
7.841

Super kazhano,
So prosti zborovi, 80-90% od kaznenite nalozi se izvrshuvaat zatoa shto narodot pred se nema kupishta pari za advokati koi na krajot i che mu bidat dadeni djabe zatoa shto kako shto ti pishuva i @Ninja12 se e kupeno i podvrzano i pravda ne chekaj mnogu mnogu.

E toa e prichinata za tie 0,02 a ne oti e vakvo ili onakvo zakonodavstvoto.

Член од
23 август 2010
Мислења
39.607
Поени од реакции
115.079
Super kazhano,
So prosti zborovi, 80-90% od kaznenite nalozi se izvrshuvaat zatoa shto narodot pred se nema kupishta pari za advokati koi na krajot i che mu bidat dadeni djabe zatoa shto kako shto ti pishuva i @Ninja12 se e kupeno i podvrzano i pravda ne chekaj mnogu mnogu.

Да, ама случајов е голем и целата јавност е запознаена со тоа така да тука нема премногу можност за манипулации, а плус и тоа што ги имаат во раце дебиливе со сите нивни испади. Работата е само некојси Војаџер од Прилеп да не дуе на кајгана дека можело одма да ги осудат затоа што не судат за кражба на ќебапи туку за двојно убиство.

Последно уредено од модератор:

newcastle

Shearer
Член од
23 декември 2014
Мислења
477
Поени од реакции
380
Исто ако се земе предвид дека Палчо нема цврсто алиби за 27, дома бил лежел болен и толку наредниот ден здрав.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.151
Поени од реакции
7.841
Да, ама случајов е голем и целата јавност е запознаена со тоа така да тука нема премногу можност за манипулации, а плус и тоа што ги имаат во раце дебиливе со сите нивни испади. Работата е само некојси Војаџер од Прилеп да не дуе на кајгана дека можело одма да ги осудат затоа што не судат за кражба на ќебапи туку за двојно убиство. Али знам, тешка работа да е да го разбереш тоа, толку е капацитетот.
Toa shto si go citiral se odnesuva za napisot vo Vecer ( linkot e pogore) deka vo Makedonija koj sednal na obvinitelna klupa sekogash bil proglasen za vinoven so iskluchok od 0,02% koi najverojatno platile debelo mito ili imale vujko vladika.
Vo vremeto na Stalin bilo 1,8% nevini.

I toj citat nema nikakva vrska so Ypalco i tvoive preseruvanja ovde

Последно уредено од модератор:
Член од
23 август 2010
Мислења
39.607
Поени од реакции
115.079
Abe nepismen daj odjebi nauchi da citash i pocni toa tikvata da ja koristish
Toa shto si go citiral se odnesuva za napisot vo Vecer ( linkot e pogore) deka vo Makedonija koj sednal na obvinitelna klupa sekogash bil proglasen za vinoven so iskluchok od 0,02% koi najverojatno platile debelo mito ili imale vujko vladika.
Vo vremeto na Stalin bilo 1,8% nevini.

I toj citat nema nikakva vrska so Ypalco i tvoive preseruvanja ovde
Па ти алудираш погоре дека ни е корумпирано судството и дека не треба да имаме доверба во него (што е точно, ама случајов како што ти кажав е посебен и ти гарантирам дека ќе бидат осудени психопативе).

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Па ти алудираш погоре дека ни е корумпирано судството и дека не треба да имаме доверба во него (што е точно, ама случајов како што ти кажав е посебен и ти гарантирам дека ќе бидат осудени психопативе).
Па токму за тоа е текстот погоре. Филмот „Тетовирање" може слободно да се прогласи како документарен.

Член од
6 ноември 2024
Мислења
339
Поени од реакции
555
Палчо е стара удбашка творевина за потребите на тогаш градската организација на СДС. Уигран со Верушевски сигурно имал доволно време да ги научи најгадните местенки. Тој ништо нормално не правел у животот освен превара, те со станови те со тоа котлите, и којзнае со што се друго. И те како е способен да осмисли ваква работа. Претставник на она најлошо политичко подземје. И да не се случеше настанов, таквите како него во нормалните земји во Европа се одамна лустрирани, шиканирани, и обележани. Класичен соработник на службите, тетка што ги знае сите трачеви за бизнисмени и политичари и ги користи. Нешто налик она гомноно кумановско Буревесник кој да повторам, за чудо, не е заинтересиран за овој случај и нигде го нема.
Палчо јадеше шипки од една структура и требаше да го решат на лице место, знаеа што калибар е и го оставија жив. Такви грешки не смеат да се повторат.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.358
Поени од реакции
16.540
Super kazhano,

Не е само тоа, туку има многу политика во Кривосудството...ете и врапчињата знаат дека во случајот Тенк немаше Дело, ама ниту Бркот ниту тој службеникот не поднесоа ни барање за Ревизија ни до Стразбур...уште Кацарска ќе дига галама... Да, ама таа има Аргумент, Зеко и кажал а нему од Брдото...барем така се сервира на рајата..
Туку како Наеднаш от од де во Фиока случајот со кумот на Зеко и Австријанците, дали им платија 4 милиончики ??
Да се вратиме на темата...Во Уса има и приватни детективи, барем на крими филмовите...еве Палчо и други ако се наместени, нека најмаѕ приватен детектив, ако најдат докази и да се 0равосилно осудени може да се обнови постапка, иако кривосудството бега од тоа .. А има и друга работа, осудување на извршители на киднапирање и убиство не значи и дека треба да се Затвори случајот, ако не е докажан Мотивот, т.е. може и треба да продолжи истрагата за вистинскиот нарачател, а кој може да е и непознат за извршителите... Ако не им се врзани рацете на обвинителите, како многу пати до сега, Атентатот, Смилковско, Дивље ...

Kajgana Shop

На врв Bottom